Hersenschimmen door J. Bernlef

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
Boekcover Hersenschimmen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2025 woorden
  • 23 maart 2014
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
5 keer beoordeeld

Boekcover Hersenschimmen
Shadow

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plo…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onv…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk terwijl hij al gepensioneerd is en ziet zijn vrouw voor een vreemde aan. Momenten van helderheid worden meer en meer verdrongen door ontreddering en verwarring. Net als ik lekker lig komt Vera me wekken. Is het ochtend? Waarom al die haast? En sinds wanneer kleed ik mij zelf niet meer aan?

De pers over Hersenschimmen:
‘Mijn hele generatie heeft zijn ouders ‘hersenschimmen’ cadeau gegeven, in de hoop hun ontgeestelijking te bezweren, maar mijn moeder was vergeten dat ze het had gelezen’ Kees van Kooten.
‘Maartens verstand lekt weg, centimeter voor centimeter, en vervliegt ten slotte. Bernlefs verslag van die martelgang is schrijnend, heel gedurfd.’ Harold Pinter
‘Herinneren, vergeten, verdwijnen – dat zijn de grote thema’s van ‘Hersenschimmen’; en ook van veel andere romans van Bernlef.’ NRC Handelsblad.

Hersenschimmen door J. Bernlef
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Eerste reactie

Dit boek koos ik omdat mevrouw Kloosterman hem vorig jaar in de klas had meegenomen en er een stukje uit voorlas. Ik ben zelf erg van de psychologische boeken, boeken met een realistisch verhaal. Ze raadde mij deze erg aan en toen ben ik hem gaan lezen!
Mijn eerste indrukken nadat ik het boek gelezen had, waren prima. Ik vond het een niet zo ingewikkeld boek. Het deed wel erg veel met je! Ik wilde niet meer stoppen met lezen. In het begin was het nog een beetje verwarrend en soms langdradig en steeds hetzelfde, maar naarmate de man steeds meer begon te vergeten, werd het al snel interessanter.

Samenvatting
Hersenschimmen wordt verteld vanuit het perspectief van de ik-persoon Maarten Klein, een 71-jarige man die begint met dementeren. Hij komt uit Nederland, maar woont sinds vijftien jaar in de Verenigde Staten, in Gloucester (Massachusetts), met de trein 1 uur ten noorden van Boston. Zijn geestelijke vermogens verslechteren naarmate het verhaal vordert, terwijl zijn omgeving zich afvraagt wat er met hem aan de hand is. Maarten begint in zijn herinneringen personen door elkaar te halen, verdwaalt als hij de hond uitlaat en vergeet wat hij wilde gaan doen voor hij ergens aan begint. Hij belt de bibliotheek op zoek naar zijn vrouw Vera, die daar al jaren niet meer werkt, informeert naar de gezondheid van een gestorven man en denkt dat hij bij zijn opa en oma aan het logeren is wanneer hij wakker wordt. Terwijl Maartens geheugen verslechtert, wordt het steeds moeilijker voor hem om zaken en personen uit het heden en het recente verleden te herkennen en keert hij in zijn eigen beleving steeds verder terug naar vroegere tijden in zijn leven. Soms is hij ogenblikken helder, dan weer ver weg. Op heldere momenten is hij bang en onzeker over wat hem overkomt en schaamt hij zich voor zijn gedrag en onvermogen. Het wordt steeds moeilijker voor hem om op de woorden te komen waarmee hij zich uit wil drukken.

Maarten begint Dr. Eardly soms aan te zien voor een Amerikaanse officier, Vera voor een verpleegster en de gezinshulp voor het meisje op wie hij verliefd was als jonge man. Hij vergeet hoe hij stukken op de piano moet spelen die hij eerst wel kende. Op zeker moment herkent hij zijn eigen weerspiegeling in de ruit en spiegel niet meer. Soms wordt hij vastgebonden aan zijn bed wakker. Wanneer hij thuis niet meer te handhaven is, wordt hij naar een inrichting gebracht. Wie Vera is, weet hij dan niet meer. De schrijfstijl en zinsbouw worden aan het einde van het boek heel fragmentarisch en daardoor lastig te begrijpen, om te beschrijven wat er in het hoofd van iemand met dementie omgaat.

Onderzoek van de verhaaltechniek
Qua schrijfstijl was het boek meer dan prima te begrijpen, ik vond het niet erg lastig om te kunnen lezen, geen rare zinnen of iets. Het leukste vond ik nog wel dat je in het begin van het boek totaal geen idee hebt wat er aan de hand is, dan plots begin je kleine dingetjes weer opnieuw te herkennen die Maarten vergeet en dan opnieuw doet of vraagt, net als iemand met dementie. Zo blijf je toch geboeid. Het wordt steeds erger en aan het einde is er geen touw meer aan de hoofdstukjes vast te knopen, het zijn kleine dialoogjes met tekst die van de hak op de tak en totaal nergens over ging. Dit was een leuk elementje!

Het verhaal speelt zich in het begin af in de VS, in de stad Gloucester om precies te zijn.  Hier woont Maarten, samen met zijn vrouw Vera, Ook spelen delen van het verhaal zich af in Nederland, maar dit is wel in de gedachten van Maarten. Wel speelt het nog steeds een grote rol in hun leven omdat ze hier lang gewoond hebben maar nu verhuisd zijn. Aan het einde speelt het zich ook nog af in de inrichting, zijn eindbestemming  waar hij terecht komt als het echt niet meer gaat.

De verhaalfiguren zijn Maarten en Vera. Maarten is de man die steeds meer begint te dementeren. Hij blikt ook steeds terug op verhalen over zijn jeugd met zijn vader en zijn werk, dus blijkbaar was dat erg belangrijk voor hem. Dementerende mensen herinneren zich op den duur oude momenten als dit het meest. Vera is zijn vrouw die het er maar al te moeilijk mee heeft om met de dementie van haar man te moeten leren leven. Ze maakt zich grote zorgen om Maarten en neemt een hulp in huis.

Het boek wordt verteld uit het perspectief van Maarten, dit is dus een ik-perspectief. In het begin van het boek beschrijft Maarten duidelijk wat hij meemaakt. Wanneer het boek vordert (en de dementie dus ook), gaat hij zichzelf opdrachten geven en heeft hij het dus over ‘jij’.Hij begint zichzelf steeds minder te snappen (zeker aan het einden van het boek, wanneer er korte dialogen komen en hij bijna alleen nog maar over ‘men’ spreekt en niet over zichzelf), dat heeft voor jou als lezer een effect alsof je zelf ook een beetje aan dementie lijdt, het laat je erg verwarren en dat is misschien ook een beetje het doel van de schrijver geweest, om je in te leven in de situatue.

Onderzoek van de thematiek

Het thema is denk ik wel ‘weggaan’ of ‘verdwijnen’, of kort samengevat: het proces van dementie, want dat is wat er gebeurt. Er verdwijnen steeds meer herinneringen en oude vertrouwde dingen voor Maarten. Hij denkt steeds dat hij iets nog niet verteld heeft en vergeet dat hij dat wel al had gedaan.
Een heel belangrijk stukje is dat Maarten vertelt dat hij een hekel heeft aan de winter: voor zijn gevoel vervaagt dan alles als er sneeuw is gevallen, Maarten haat de winter. Als je hier goed over nadenkt, kun je eruit opmaken dat er in zijn hoofd precies hetzelfde aan het gebeuren is: alles vervaagt en verdwijnt.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Naast het motief ‘winter’ wat hierboven uitgelegd staat, is denk ik toch wel een belangrijk motief ‘jeugd’. Maarten herinnert zich veel van zijn jeugd en vader, wat ze samen deden, Hij mocht altijd aan het bureau van zijn vader tekenen, dat verhaal vertelt hij dan twee keer achter elkaar: na de eerste keer was hij al vergeten dat hij er al iets over had verteld. Als hij Vera zegt dat hij naar zijn vader gaat, krijgt hij als antwoord: ‘je vader is dood, Maarten.’ Daar huilt hij dan even om, maar in een mum van tijd vraagt hij alweer naar zijn vader. Ook ‘werk’ is een motief. Maarten vertelt veel over zijn werk en weet niet meer dat hij met pensioen is: hij was zelfs een keer naar zijn werk gelopen en had daar ingebroken!

De titel is Hersenschimmen en het thema is dementie. Dementie is eigenlijk een soort van ‘schim’. Door de bomen zie je het bos niet meer, en door de schimmen ben je je er niet meer van bewust waar je allemaal mee bezig bent.

Het motto van het boek is (vertaling): ‘ een mooie droom waar we allemaal in zijn gewiegd, maar apart van wakker worden.’ Dit wil zeggen dat er een einde komt aan alles. We worden geboren in een droom, maar we komen er ook allemaal weer uit, apart, iedereen zijn eigen weg. Je leeft eigenlijk vanaf je geboorte al naar je dood toe.

Plaats in de literatuurgeschiedenis
Het jaar waarin het boek voor het eerst gepubliceerd werd, was in 1983.

Bernlef
Bernlef bezocht de hbs in Haarlem en studeerde daarna enige tijd politieke en sociale wetenschappen.[1]

Hij debuteerde in 1959 onder het pseudoniem J. Bernlef als dichter met Kokkels, en in hetzelfde jaar als prozaïst met Stenen spoelen. Voor Kokkels ontving hij in november 1959 de Reina Prinsen Geerligsprijs. In 1984 werd hij bij het grote publiek bekend met zijn roman Hersenschimmen, waarin hij het dementeringsproces uitvoerig beschrijft vanuit het oogpunt van een dementerende man. De roman werd in 1988 verfilmd door Heddy Honigmann en werd in 2006 in bewerking als toneelstuk uitgevoerd door het Ro Theater onder regie van Guy Cassiers. In 2007 werd de novelle Vallende Ster door het O.T. Theater als toneelstuk uitgevoerd. Acteur René van 't Hof vertolkte de figuur van variété-artiest Wim Witteman. Hiervoor ontving hij de VSCD-Mimeprijs). Bernlef was getrouwd met Eva Hoornik (dochter van de dichter Ed. Hoornik). Ze hadden twee kinderen.[2]

Bernlef heeft ook gepubliceerd onder de pseudoniemen Ronnie Appelman, J. Grauw, Cas den Haan, S. den Haan en Cas de Vries. Het pseudoniem Bernlef is ontleend aan de blinde Friese dichter Bernlef uit de 8e eeuw.

Als vertaler heeft Bernlef in het Nederlandse taalgebied tal van Amerikaanse en Zweedse dichters geïntroduceerd, onder wie Marianne Moore, Elizabeth Bishop en Tomas Tranströmer. Van de Zweed, die door velen als een van de grootste hedendaagse dichters wordt beschouwd, heeft hij zelfs het hele werk integraal vertaald onder de titel De herinneringen zien mij.

Bernlef was de schrijver van het Boekenweekgeschenk in 2008, met het boek De pianoman. In 2009 schreef Bernlef in opdracht van O.T. Theater/Opera O.T. de tekst voor de operasolo Ophelia.

Hij overleed na een kort ziekbed.
Bron: Wikipedia
 

De schrijfstijl van Bernlef kan koud en nuchter overkomen, maar zo is het niet bedoeld. Hij is juist een heel erg opvallende schrijver die alles heel kleurrijk kan vertellen en duidelijk maken, gevoel overbrengen. Hij beschrijft hoe hij zelf over situaties denkt, in plaats van filosofische woorden en zinnen te gebruiken. De thematiek van Bernlef is dat er voornamelijk geïsoleerde personages zijn, die hun strijd tegen eenzaamheid strijden. De belangrijkste boeken van deze schrijver zijn: Sneeuw, Vallende Ster en Eclips.

Tijdvak

Bernlef valt onder een neorealistische stroming. Deze stroming was voor die tijd typerend, er waren veel schrijvers die in dit plaatje pasten. Hij vond het realistische leven kunst (zag in alles wel iets van kunst) en zag geen onderscheid. Het tijdvak bevindt zich in de jaren 60, na de oorlog, toen literatuur weer belangrijker werd gevonden en er meer interesse voor kwam doordat mensen meer geld te besteden hadden en er meer hooggeschoolden waren. 

Bernlef valt onder een neorealistische stroming. Deze stroming was voor die tijd typerend, er waren veel schrijvers die in dit plaatje pasten. Hij vond het realistische leven kunst (zag in alles wel iets van kunst) en zag geen onderscheid. Het tijdvak bevindt zich in de jaren 60, na de oorlog, toen literatuur weer belangrijker werd gevonden en er meer interesse voor kwam doordat mensen meer geld te besteden hadden en er meer hooggeschoolden waren. 

Het werk is typerend voor de schrijver, aangezien de schrijver vaak schrijft over geïsoleerde personages die strijden tegen eenzaamheid. Beide personages in het boek voelen zich eenzaam en hebben niet of nauwelijks contact met de buitenwereld, ook niet met hun zoon en dochter. Maarten mocht ook niet naar buiten.

Beoordeling

Het boek had behoorlijk veel indruk gemaakt, nu weet ik waarom het boek op nummer vier van de beste boeken van Nederland staat. Bernlef kan het proces van een dementerende zó goed beschrijven! Eigenlijk was er niets negatiefs aan te vinden, behalve dat de laatste paar hoofdstukken gewoon heel onduidelijk waren, maar dat is natuurlijk logisch, zo denkt een dementerende. Het stukje dat hij op een gegeven moment aan bed was vastgebonden, deed me wel veel. Hij had geen eigen wil meer. Hij wilde ook steeds zo graag naar buiten, maar dat mocht niet meer, omdat hij anders de weg kwijt zou raken. Soms ging hij wel twee keer per dag ontbijten, en at dan rare dingen. Maar toen ze samen een fotoalbum gingen bekijken, kwamen ze erachter dat Maarten meer wist dan dat ze gedacht hadden. Op sommige momenten wist hij zelfs meer dan Vera zelf nog wist!

Het einde van het boek vond ik een mooi stukje: ‘Het bos en de lente die bijna begint… fluistert ze… de lente staat op het punt te beginnen…’. Dit fluistert Vera naar hem op (vermoedelijk) zijn sterfbed. Maarten had namelijk een hekel aan de winter, dus dit was een prachtig einde.

Ik zou dit boek echt aan iedereen aanraden, het had een grote indruk op me gemaakt. Je wordt meegesleept in het proces alsof je het zelf van zichtbij mag meemaken, op een gegeven moment raak je zelf ook helemaal gedesoriënteerd en snap je er net zo weinig meer van als Maarten zelf. Supermooi boek!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hersenschimmen door J. Bernlef"