Boy door Wytske Versteeg

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Boy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1870 woorden
  • 18 maart 2014
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
48 keer beoordeeld

Boekcover Boy
Shadow

Na een klassenuitje naar het strand lijkt Boy van de aardbodem verdwenen. Zelfmoord, concludeert de politie nadat zijn lichaam weer is opgedoken. Maar met die conclusie kan zijn (adoptie)moeder niet leven. Vastbesloten om degene te vinden die verantwoordelijk is voor Boys dood, volgt ze het spoor naar dramadocente Hannah, die de klas die dag begeleidde. Zij is inmidde…

Na een klassenuitje naar het strand lijkt Boy van de aardbodem verdwenen. Zelfmoord, concludeert de politie nadat zijn lichaam weer is opgedoken. Maar met die conclusie kan zijn (a…

Na een klassenuitje naar het strand lijkt Boy van de aardbodem verdwenen. Zelfmoord, concludeert de politie nadat zijn lichaam weer is opgedoken. Maar met die conclusie kan zijn (adoptie)moeder niet leven. Vastbesloten om degene te vinden die verantwoordelijk is voor Boys dood, volgt ze het spoor naar dramadocente Hannah, die de klas die dag begeleidde. Zij is inmiddels een nieuw leven begonnen op het platteland van Bulgarije en verwelkomt haar nietsvermoedend. Terwijl de sneeuw begint te vallen, raken de twee vrouwen verwikkeld in een beklemmende relatie waarin niets is wat het lijkt. Als het vertrouwen groeit begint Hannah haperend aan het verhaal van Boy. Zijn moeder denkt ondertussen maar aan één ding: wraak. Boy is een scherp, subliem boek over de invloed van verdriet. Het is de indrukwekkende opvolger van De wezenlozen, Wytske Versteegs weergaloze debuutroman, die op de longlist van de AKO Literatuurprijs en de Opzij Literatuurprijs terechtkwam

Boy door Wytske Versteeg
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting (uitgebreid, zelf geschreven)

Boy is een geadopteerde jongen van veertien jaar. Na een klassenuitje is hij niet thuisgekomen en later wordt zijn lichaam gevonden. Uit onderzoek van de politie blijkt dat het een zelfmoordpoging was. Zijn adoptiemoeder heeft het er heel erg zwaar mee. De adoptiemoeder van Boy kan niet omgaan met haar verdriet en ze gelooft niet dat haar Boy zelfmoord heeft gepleegd, met dat idee kan ze niet leven. De adoptievader van Boy, Mark, kan er wat beter mee overweg gaan, hij probeert door te gaan en zijn leven weer op te pakken, maar de moeder van Boy gaat er niet in mee, zij staat stil. Als de moeder van Boy een aantal keer op het schoolplein van Boy komt, spreekt ze een paar ex-klasgenootjes aan van Boy, die zeggen dat ze bij de dramadocente moeten zijn, Hannah. De ex-klasgenootjes zeggen dat Hannah Boy gek heeft gemaakt. De moeder gaat op zoek naar Hannah en ze komt terecht bij Maureen, een oude vriendin van Hannah. Maureen vertelt dat Hannah naar Bulgarije is verhuisd, om daar een nieuw leven op te bouwen. De moeder van Boy krijgt ondertussen steeds meer wraakgevoelens en ze wil weten wat er met Boy is gebeurd. Ze neemt contact met Hannah op en ze zegt dat ze bij haar als vrijwilliger wil werken. Hannah stemt toe en heeft geen idee dat de vrouw de moeder van Boy is. Tegen Mark vertelt ze precies hetzelfde verhaal en ze zegt dat ze er even tussen uit gaat om tot rust te komen. Als ze in Bulgarije bij Hannah is, is het hard werken. Ze praten niet veel, maar nadat de moeder van Boy heeft verteld dat ze een kind heeft verloren, worden de vrouwen steeds opener naar elkaar toe. De stilte tussen de twee vrouwen is niet meer ongemakkelijk. In het achterhoofd van de moeder van Boy blijven de wraakgevoelens een grote rol spelen. Ze probeert zo veel mogelijk informatie uit Hannah te krijgen.

De moeder van Boy denkt veel aan Boy, ze denkt aan hoe het was en er komen verschillende herinneringen bij haar naar boven. De moeder van Boy denkt terug aan de keer dat ze Boy betrapte met een jurk aan en lippenstift op, ze heeft toen tegen Boy gezegd dat hij niet zo gek moest doen, en zich schoon moest maken. Later zei ze nog tegen Boy dat hij altijd bij haar en Mark terecht kan, dat ze van hem houden. Toch is er een afstand tussen Boy en zijn adoptieouders. De moeder van Boy begint steeds meer te praten tegen Hannah, daar schrikt ze zelf van. Hannah laat ook steeds meer informatie los, ze vertelt dat ze docente was, dramadocente. Uiteindelijk vertelt ze over haar onzekerheid tijdens het les geven, de klas waaraan ze lesgaf en ze vertelt over Boy. Ze vertelt dat Boy het buitenbeentje van de klas was, dat hij stil en teruggetrokken was, dat hij een makkelijk doelwit voor de pestende mensen was.

Op een dag zegt Hannah tegen de moeder van Boy dat ze weg moet, dat ze al te lang bij haar is als vrijwilliger. De moeder van Boy wil niet weg, ze kan verblijven bij Tina, die in de buurt van Hannah woont. Wanneer Hannah gewond raakt in het bos, gaat de moeder van Boy voor haar zorgen, Tina gaat in de winter terug naar haar familie. Zo komt de moeder van Boy toch weer bij Hannah terecht. Ondertussen denkt de moeder van Boy alleen nog maar aan wraak en wil ze de waarheid weten. De moeder zorgt elke dag weer opnieuw voor Hannah, het duurt een periode voordat Hannah weer begint te praten. Ze vertelt verder over haar klas en over Boy. Ze vertelt over Boy, die na de les bleef zitten in het lokaal en hoe ze praatten. Ze vertelt over de onzekerheden van Boy, en hoe alleen hij stond in de klas. Als Hannah op een dag nieuwe hoge hakken naar school aan doet, doet ze de hakken aan het einde van de les uit. Ze is alleen met Boy in het lokaal en ziet dat Boy naar de hakken staart. Hannah vraagt aan Boy of hij ze aan wil trekken, hij stribbelt tegen, maar Hannah blijft het vragen en uiteindelijk trekt Boy de hakken aan. Tot Hannah’s verbazing is Boy niet meer de stijve, lompe jongen, maar beweegt hij sierlijk met de hakken aan.

Hannah blijft zwak en de moeder van Boy blijft voor haar zorgen, ze moet steeds meer moeite doen om zich in te houden, ze denkt alleen maar aan wraak. De moeder van Boy blijft geduldig wachten op de informatie die Hannah heeft. Hannah vertelt uiteindelijk over haar idee om een eindtoneelstuk op te voeren, doordat de directie van de school het daar niet mee eens is, gaat het niet door. Ze gaan om dit jaar af te sluiten naar het strand met de groep, ook Boy gaat mee. In het begin is het gezellig en de klas houdt zich rustig. Als de eerste mensen vertrekken, komt een jongen, Timothy, uit de klas met het idee om naakt te gaan zwemmen in de zee. De hele klas duikt de zee in, behalve Hannah en Boy, zij blijven op het strand zitten. Hannah dringt erop aan dat Boy ook het water in gaat, dat hij meer contact moet zoeken met de groep en zo gaat Boy uiteindelijk ook het water in. Hannah is tevreden. Totdat ze ziet dat Boy door zijn klasgenoten onder water wordt geduwd. Hannah riep dat ze er mee op moesten houden. De klasgenoten van Boy gingen nog een tijdje door en daarna kwamen ze uit het water, met een arm om Boy heen geslagen. Niet veel later ging iedereen naar huis, alleen Hannah en Boy bleven over. Hannah vroeg aan Boy of het wel met hem ging. Hij zei niets, hij reageerde niet op Hannah en deed net of hij het niet gehoord had. Uiteindelijk is Hannah weggegaan en heeft ze Boy daar achter gelaten. Die nacht is Boy niet thuisgekomen.

Als Hannah klaar is met haar verhaal, rent de moeder van Boy overstuur het huis uit. Hannah vertelt aan de moeder van Boy dat hij niet verdronken was, dat hij waarschijnlijk overleden was door de kou. De moeder van Boy dacht alleen aan wraak, ze zou het huis in brand steken, diezelfde nacht nog.

Deze tekst heb ik zelf geschreven omdat er geen samenvatting te vinden was bij de uittrekselbank.

 

Samenvatting

Boy is een veertienjarige jongen die is geadopteerd. Hij komt op een gegeven moment te overlijden, zelfmoord is wat de politie beweert. Hier kan de moeder van Boy niet mee leven en ze besluit om uit te zoeken hoe het echt zit. Uiteindelijk leiden de sporen haar naar de toen drama docente van Boy, Hannah. Zij is ondertussen naar Bulgarije verhuist om een nieuw leven te beginnen. Vervuld door wraakgevoelens en vragen besluit de moeder van Boy om naar haar toe te gaan onder het motto dat dat ze bij Hannah wilt werken. De vrouwen zijn in het begin allebei heel gesloten en het contact gaat maar moeizaam. Naarmate de moeder van Boy meer omgaat met Hannah, leert ze haar steeds beter kennen, en komt ze erachter dat Boy heel erg gepest werd in de klas, omdat hij een stille jongen was en homo trekjes vertoonde, en door niemand geaccepteerd werd. Hannah verteld dat ze een keer met de klas waren gaan zwemmen, en dat Boy toen voor een akelig lange tijd onder water werd geduwd door een van de pestkoppen. Hannah ziet dat Boy er erg mee zit, en besluit om nog met Boy te gaan praten nadat de rest van de klas weg is gegaan. Boy wil niet mee gaan en na veel piekeren besluit Hannah om hem alleen te laten. Die avond is Boy niet thuis gekomen.

Analyseschema

Titel: Boy

 

Auteur: Wytske Versteeg

 

Jaar van verschijning: 2013

 

Stijl

 

 

In dit boek worden niet veel moeilijke woorden gebruikt. Het is een boek dat niet moeilijk is om te lezen, en dat ook heel fijn en makkelijk weg leest. De gedachtengangen van de personen in het boek worden goed omschreven en zo krijg je een erg goed beeld van het verhaal.

Spanning

 

 

Wytske Versteeg heeft de spanning opgebouwd in dit boek door de lezer elk hoofdstuk meer informatie te geven waardoor je nieuwsgierig wordt. Er komen veel vragen in je op die later pas beantwoord worden en daardoor wil je graag doorlezen.

Wijze van vertellen

 

Dit boek is geschreven in de belevende-ik vorm.

Personages

 

De personages in dit boek zijn mensen die nu zouden kunnen bestaan, en in een zekere mate ook wel aanwezig zullen zijn op aarde. Het is dus erg makkelijk om je in te leven in de personages.

 

De hoofdpersoon uit het boek is de adoptiemoeder van Boy. Ze is een psychiater die door de dood van Boy heel erg geconfronteerd word met haar innerlijke gevoelens. Waar ze normaal anderen zou helpen om hun leven op de baan te houden lukt dit haar zelf nu niet, en wraak neemt haar leven over.

 

Mark is de adoptievader van Boy, een hele nuchtere man die rationeel blijft denken en eigenlijk het liefst alles wegstopt en gewoon door wil gaan met leven.

 

Hannah is de drama docente van Boy, een hele onzekere vrouw die eigenlijk haar draai niet kon vinden als docent. Ze twijfelt erg veel en laat makkelijk over zich heen lopen door de leerlingen in de klas. Ze bedoelt het allemaal goed maar door haar twijfels lukt het niet.

Tijd (periode)

 

Dit boek speelt zich af in het heden.

Tijd (chronologie enz.)

Dit boek is geschreven op chronologische volgorde, met hier en daar een flashback of een beschrijving van een herinnering.

Ruimte

 

 

Vrijwel het hele boek speelt zich af in het huis van Hannah in Bulgarije. Ze leeft op het platteland en heeft daarom een stuk land bij haar huis waar ze eten verbouwt om van te leven. Het is een erg kalme en verlaten plek, en het is er allemaal heel primitief.

Thema

 

 

Het thema van dit boek is verdriet en wraak. De adoptiemoeder van Boy is overweldigd door verdriet. Ze gelooft niet dat het zelfmoord was, en wil dus niets anders dan wraak op de persoon die hier verantwoordelijk voor zou zijn. Ze komt er later pas achter dat Hannah zelf een persoon is die heel veel verdriet met zich mee draagt, en kan haar niet zomaar vermoorden tot ze het antwoord heeft op al haar vragen.

Motieven

 

Het verdriet van de moeder wordt telkens weer beschreven, het feit dat de adoptiemoeder er niet goed mee om kan geen en blijft hangen in haar verdriet. (Shakespeare, wie is de moordenaar (lessen van Hannah)  à betrekking op het boek, het ‘echte leven’)

 

Titel en ondertitel

 

De titel van het boek, Boy, slaat op Boy, de adoptiezoon die te overlijden kwam. Het hele boek draait om de vraag; Hoe is Boy echt overleden?

Motto en opdracht

 

Dit boek heeft geen motto en opdracht.

 

Recensie over Boy niet beschikbaar, boek is relatief nieuw!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Boy door Wytske Versteeg"