La villa d'en face door Boileau-Narcejac

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover La villa d'en face
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1193 woorden
  • 28 januari 2014
  • 50 keer beoordeeld
Cijfer 8
50 keer beoordeeld

Boekcover La villa d'en face
Shadow
La villa d'en face door  Boileau-Narcejac
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: La Villa d’en face

Auteur: Boileau-Narcejac

Datum eerste uitgave: 1991

Aantal bladzijden: 45

Genre: Jeugdliteratuur

Thema (Waarover gaat dit boek en wat is het verband tussen de titel en het thema):

Het thema is detective en het verband met de titel klopt wel redelijk, want de titel betekend de villa tegenover. Het gaat er namelijk over dat twee kinderen de villa gaan observeren om zo dieven te ontmaskeren.

Karakters (Kies drie personages, noteer hun naam, uiterlijk en beroep, beschrijf kort waarom je die gekozen hebt)

1. Phillip is een twaalf jaar oude jongen, hij is een intelligente jongen. Hij is slim en creatief. Hij vindt overal een oplossing voor. Hij is grappig en kan goede plannen verzinnen en ik mag ze wel.

2. Claudette is een acht jaar en is het kleine zusje van Phillip. Ze komt verlegen en bang over, maar later in het boek tijdens het uitvoeren van hun plan vervalt dat en is ze een stoer persoon die absoluut niet bang is. Ze speelt een belangrijke rol in het plan.

3. De Dieven zijn een beetje domme figuren, ze laten zicht pakken door jonge kinderen. Ze gaan bevlogen te werk en ze spelen een belangrijke rol in het verhaal, omdat zij uiteindelijk de dieven zijn die gaan inbreken. Zij moeten worden gestopt.

Bijpersoon (Belicht een minder belangrijk personage naar eigen keuze en vertel waarom je die gekozen hebt)

De moeder van Phillip en Claudette, omdat ze de enige persoon is die nog een rol speelt in het verhaal. Verder worden er alleen namen genoemd.

Chronologie (Wanneer speelt het verhaal en in welke volgorde, bv. flashbacks / vooruitwijzigingen. Hoelang duurt het verhaal en waaraan merk je dat?)

Het speelt zich in de 21e eeuw af. Het begint met de hoofdpersoon die een ontdekking doet en de hoofdpersoon doet er dan iets mee en uiteindelijk lukt dat. Er zijn geen flashbacks en vooruitwijzingen. Het speelt zicht in 1-2 weken af. Dat zie je aan worden als de volgende dag, een paar dagen later en die middag

Setting  (Waar speelt het verhaal en welke locaties zijn belangrijk?)

In de omgeving van Nîmes, Frankrijk. Het huis van de hoofdpersonen en de villa tegenover. Waar de dieven zitten.

Citaten (Geef 3 citaten uit de tekst, copieer die en geef duidelijk aan waarom je die gekozen hebt)

1. “Il est devant la fenêtre, emmitouflé dans une couventure, et il observe le village avec les jumelles de son père.”

Dit citaat geeft aan wat Phillip aan het doen is, namelijk met z’n vaders verrekijker aan het kijken. Dan ziet hij de dieven voor het eerst.

2. ”Toute la journée, Phillip reste aux aguets. Il surveille la villa.”

Dit citaat geeft Phillips plan aan om de dieven te pakken, hij wil de villa in de gaten houden. Enzo de dieven ontmaskeren.

3. “Les gendarmes ont entouré la maison du Hollandais. Les deux hommes et la femme sont sortis.

Dit citaat geeft aan dat het plan van Phillip gelukt was en dat de dieven gepakt werden. Het is gelukt, hier draaide het hele verhaal om.

Citeer de begin- en eindzin van het boek  (Geef ook aan welk effect die twee citaten op jou als lezer hebben gehad)

1. “Ça fait bien une heure que Claudette regarde la télé, quand tout à coup elle se retourne vers Phillip.”

2. “T’avais quand même raison, Philou. Dans un village, il peut se passer des trucs aussi terrible qu’à la télé.”

De eindzin is het belangrijkst en heeft de meeste effect op mij gehad, omdat het aangeeft hoe Claudette en Phillip met elkaar overweg kunnen en hoeveel ze van elkaar houden.

Leestijd  (Hoe lang heb je over het boek gedaan?)  4 dagen

Grote lijnen van het verhaal. Kun je nu in grote lijnen aangeven waarover het verhaal gaat?

Het begint allemaal wanneer Phillip met zijn vader’s verrekijker de buurt gaat observeren, omdat hij met een longontsteking thuis zit en niks kan doen. Op een dag ziet hij twee verdachten figuren rondlopen. Hij ontdekt dat het Nederlanders zijn. ’s Avonds op het nieuws ziet hij dat er Nederlandse dieven zijn ontsnapt en dat ze in de buurt van Nîmes zijn. Wanneer hij een paar dagen later bij iemand binnen op de tv kijkt ziet hij een bericht van de politie met de foto van de dieven, hij herkent ze onmiddellijk. Hij vertelt dit alles aan Claudette, samen met haar maken ze een plan. Claudette verzint allerlei dingen die ze op tv heeft gezien bij series die zij kijkt. Uiteindelijk besluiten ze om het huis te gaan observeren en er achter proberen te komen wat ze van plan zijn. Van tijd tot tijd observeren Claudette en Phillip de villa tegenover hun huis. Ook bedenken ze theorieen met de plannen van de dieven. Als Phillip op een dag aan het kijken is ziet hij een van de dieven naar buiten komen met een geweer. Hij loopt er een tijdje rond, en dan opeens ziet hij Phillip, hij richt z’n geweer op hem en schiet. Hij schoot net mis tegen de muur van het huis. Na dit incident besluiten Claudette en Phillip dat er snel iets aan gedaan moet worden, en ze bellen de politie.

Eigen mening:  Let op de volgende punten:

1.  sfeer en spanning: geef voorbeelden  2.  realiteit: hoe belangrijk is dat voor jou?   3. personages die je aantrekken of afstoten; identificatie  4.  welke passage(s) vond je aangrijpend, ontroerend of  veelzeggend?   

5. welke passage(s) waren voor jou saai, zinloos, vergezocht of overbodig?  6.   de manier van vertellen (beschrijvingen, dialogen, opbouw)  7.  begin en einde: wat bedoelt de auteur daarmee? welk effect?   

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

5. welke passage(s) waren voor jou saai, zinloos, vergezocht of overbodig?  6.   de manier van vertellen (beschrijvingen, dialogen, opbouw)  7.  begin en einde: wat bedoelt de auteur daarmee? welk effect?   

8. aan/afraden aan iemand anders, geef argumenten  9.   eventuele vergelijking met een ander gelezen boek (ook in een andere taal)

In het boek zit een bepaalde spanning door het niet willen dat je ontdekt wordt, zowel voor de dieven als voor Phillip tijdens het observeren. Die spanning blijft een er het hele verhaal.

Een boek hoeft niet realistisch te zijn, liever niet eigelijk ik hou van fantaseren en dingen bedenken hoe het eruit zou zien. Zoals ik al eerder zei vond ik de laaste zin van het boek er leuk en het laat zien van broeder-zusterliefde is verder is er in het boek niet echt iets wat effect op mij had. Wat goed was aan het boek is dat er geen onnodige stukken inzitten elk hoofdstuk veranderd de situatie en moeten ze wat nieuw gaan bedenken. De manier van vertellen vindt ik niet fijn, want de ene keer is het auctoriaal en de andere keer wordt er met aanhalingstekens gewerkt. Hij was een goed te lezen boek, er zat een worden lijst achterin, ze gebruikte niet te moeilijke woorden, korte zinnen en goede plaatjes. Ik zou het boek aanraden, omdat het fijn om te lezen is en leuk in vergelijking met andere boekjes. Hier zit nog een soort grappigheid en spanning in.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "La villa d'en face door Boileau-Narcejac"