Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Lekker belangrijk!

Lotte Hagen

2011

192

5.2 / 10
3e klas vmbo

Titel: Lekker Belangrijk

Auteur: Lotte Hagen

Uitgever : Pimento  ( imprint van FMB uitgevers bv )

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik eens een boek wilde lezen dat ik nog niet kende.

Ik heb al veel boeken van Carry Slee en Francine Oomen en ik wilde een keer wat anders. En door de titel heb ik dit boek gekozen.  Ik vond de voorkant heel opvallend. En ik was benieuwd naar het verhaal.


Samenvatting: 

Puck zit al jaren op dansles met haar beste vriendin Sterre. Haar danslerares Lonneke heeft echt de pik op haar. Waarom? Dat weet Puck zelf ook niet. Lonneke zegt dat Puck echt niet kan dansen maar daar trekt Puck zich niks van aan. Tot op een keer dat Lonneke Puck ongelijk behandeld en Puck het niet meer trekt en wegloopt van de dansles. Ze besluit niet meer terug te komen. Thuis is het ook niet altijd een feest. Haar moeder droomt van een perfect gezinnetje. Iets wat zij thuis echt niet hebben. Puck heeft ook nog een zusje en een broer. Haar zusje is echt een nerd en leest heel veel boeken. Haar broer is het tegenovergestelde en haat school en houdt heel erg van voetballen. Puck zelf is niet goed in sport en niet echt goed in school maar ze houdt van dansen. Haar ouders willen dat alle 3 kinderen goede cijfers op school halen. Ze is stapelverliefd op een jongen genaamd Jesse uit de vierde. Hij heeft supermooie bruine ogen. Maar ze weet dat ze hem toch niet kan krijgen. Toen ze hoorde dat er een musical wordt gehouden op haar school gingen Puck en Sterre auditie doen als dansers. Tot haar verbazing hoort Puck dat Lonneke de regie heeft. Puck danste als 1 van de beste maar toch wordt ze door Lonneke niet toegelaten. Puck rent huilend weg. Ze verstopte zich helemaal in haar capuchon. Maar toen botste ze tegen Jesse, de jongen uit de 4e waar ze stapelverliefd op is. Hij nodigt haar uit om mee te helpen aan de decors voor de schoolmusical. En dan blijkt dat de oude lerares Engels, de vrouw van de leraar wiskunde, ernstig ziek is. Puck en Sterre maken een heerlijke appeltaart voor hun met een oud recept van haar opa en brengen die langs. Gelukkig krijgt Puck ook nog een kans voor de musical, want iemand is er uitgevallen. Lonneke baalt enorm, maar Puck heeft er veel zin in. Eline, het zusje van Lonneke heeft net zoveel de pik op Puck als Lonneke en probeert tussen Jesse en haar in te komen. Puck baalt daar heel erg van. Jesse probeert steeds een gesprek te beginnen maar Puck heeft daar geen zin meer in en probeert heb te vergeten. Puck schrijft ook veel grappige klaagbrieven aan Ola, Dream Cosmetics , Connexxion en andere bedrijven.
Tot haar grote verbazing hoort ze van haar broer dat Lonneke altijd heel erg gepest is op middelbare school en dat ze altijd stil was en dat ze nooit iets zei. Ze is nu het tegenovergestelde! 
Als de schoolmusical nadert verzint Puck een plannetje om Lonneke te dwarsbomen samen met Sterre en Leonie, een danseres die een ongeluk heeft gehad en daardoor de flikflak niet meer kan doen. Ze oefent en oefent tot dat ze de flikflak kan. De avond van de musical is Puck zenuwachtiger dan ooit. Voor dat ze het podium op moet wordt ze meegesleurd naar een lokaal door Jesse. En vraagt Jesse waarom ze hem steeds ontwijkt. En dat hij haar superleuk vindt. Daarna zoenen ze bijna maar dan komt Sterre binnen om te zeggen dat ze moeten beginnen. Als het eind nadert van de musical is het Puck haar beurt om de flikflak te gaan doen. Ze ziet Lonneke haar gezicht woedend worden maar ze gaat  gewoon door. En de flikflak lukt. Ze hoort een luid applaus en iedereen is superblij. Haar ouders ook. Nog mooier: Puck komt erachter dat Jesse en Eline niet samen zijn en krijgt zelf wat met hem. Op het einde gaat mevrouw Reuzer dood, het laatste hoofdstuk gaat over de begrafenis.


Personages:

Puck, Sterre, Lonneke, Jesse.
Hoofdpersoon: Puck onhandig, apart, chaotisch,
Bijfiguren: Sterre is gewoon, grappig, behulpzaam
Lonneke: flauw, boos,
Jesse: Aardig, lief

Deze thema’s zit in het verhaal:  dansen, school, musical, verliefd zijn, pesten.
Het maakt mij niet echt uit welke thema’s het boek heeft, ik kan bijna elk boek wel lezen.
Maar deze thema’s van het boek zijn wel leuk om te lezen. Het zijn ook wel standaard thema’s voor een boek.

De opbouw van het verhaal: Dit boek leest vlot, hoewel enkele keren de verveling achter het hoekje schuilt. Het mist snedigheid en diepgang. Maar tegelijkertijd is het voor de liefhebbers van dit soort 'chicklit'-leesvoer ideaal. Het bouwt zich rustig op naar een toch wel beklemmende finale. Dit verhaal staat in een chronologische volgorde. Er zijn geen terugblikken of flashbacks in het verhaal.
In dit verhaal is er maar 1 verhaallijn dat is de verhaallijn van Puck ( de ik persoon). Dit verhaal heeft een gesloten einde.

Spanning:
De schrijver gebruikt vooral vermoedens en verwachtingen. B.V we weten niet of Puck met Jesse krijgt. We weten niet of Puck wel in de musical mag spelen. De schrijver gebruikt nog niet veel van deze trucs. Dit verhaal heeft vooral Psychologische spanning het gaat veel om de gedachten en gevoelens voor de personages.

Tijd: 
Het verhaal speelt zich af in te tegenwoordige tijd het speelt zich niet in de middeleeuwen of iets anders af. Het speelt zich ook af in de moderne tijd.

Vertelsituatie: 
Het verhaal is in de ik-vorm geschreven en je krijgt als lezer volop inkijk in haar gedachtegangen en haar twijfels die vaak hilarisch zijn. Enkele keren overschrijdt de auteur de grens van het overdrijven en dreigt de geloofwaardigheid te verdwijnen. Je krijgt er alles over haar te weten en wat ze denkt en doet.

Kortom, 
Het is niet echt een diepgaand boek om zo te zeggen, maar een ideaal boek voor jongeren die zin hebben om snel een boek te lezen en herkenbare verhalen zonder veel diepgang maar met de nodige humor.

Over de auteur zelf: 

Lotte Hagen won in 2010 de columnistenwedstrijd van Chicklit.nl en schrijft sindsdien elke maand een column op Chicklit.nl. In 2011 debuteerde ze met Lekker belangrijk! Lotte woont en studeert in Amsterdam. Ze wordt blij van reizen naar verre landen, films en schommels en minder blij van regen en te korte mouwen. Jarenlang riep ze dat ze een boek zou schrijven, en met Lekker belangrijk! maakte ze die belofte waar.

Boeken die ze heeft geschreven:
Twee parapluutjes en een schijfje citroen
Lekker Belangrijk

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5040

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Anouk zeker weten goedZeker Weten Goed
stephanie bentvelzen3e klas vmbo6.2
kely liefers5.5
Yneke van der Veen3e klas vmbo5.2
Yneke van der Veen3e klas vmbo3.8
Meer verslagen ›