Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vmbo | 561 woorden
  • 26 januari 2014
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
25 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting:

Michiel( een jongen van 15 jaar ) leeft in de tweede wereldoorlog. Hij is al erg volwassen en krijgt op een gegeven moment van zijn buurjongen Dirk een brief. Hierbij zegt Dirk dat hij en drie anderen het distributiekantoor gaan overvallen. Als dit mislukt moet Michiel de brief aan Bertus geven. De overval mislukt en Michiel wil de brief naar Bertus brengen. Maar deze is al opgepakt door de Duitse bezetters. Hij besluit zelf de brief te openen, en raakt door de inhoud van de brief, verwikkeld in het verzetsleven. Sindsdien moet hij een Engelse piloot verzorgen die gewond is. De piloot is in het bos ondergedoken. Doordat hij uit zijn vliegtuig naar beneden is geschoten. Jack [ [ zo heet de piloot] heeft een gebroken been en een lelijke wond. Ipv. Dirk zal Michiel de zorg op zich nemen. Hij neemt zijn zus Erica in vertrouwen, zij is zuster en kan daarom jack helpen om zijn wonden beter te laten worden, Ook informeert hij zijn ‘oom Ben’.

Er worden dan tien mannen uit het dorp gevangen genomen, omdat er een Duitser in het bos is doodgeschoten. Als straf voor degene die zich niet komt melden dat hij de Duitser heeft vermoord, worden vijf van de tien mannen geëxecuteerd, waaronder de vader van Michiel. Later in het verhaal komt  Michiel er samen met erica achter dat hun vader niet dood had hoeven zijn. Daar komen ze achter als ze dirk weer zien. Dirk had gevangen gezeten en was vanuit een trein ontsnapt. Dirk zij dat hij uit veiligheid de Duitser had doodgeschoten. Ook Jack was er bij geweest. Maar Jack had er niets van gemerkt omdat hij bewusteloos was. In de oorlog kan alles.

Michiel heeft altijd heelveel geheimen verteld aan oom Ben . Helaas was dat niet zo,n goed idee. Michiel verdacht Schafter ervan . Maar dat klopt niet. Michiel kan zich wel voor zijn kop slaan. Zijn soort van oom ben is de verrader. Michiel weet niet wat hij hoort maar hij snapt nu wel waarom alles steeds mislukt. Nadat ze een plan hebben gemaakt samen met meneer Postma [ hij zit ook in het verzet] proberen ze oom ben gevangen te zetten. Helaas mislukt dat plan.

In 1945 komen eindelijk de bevrijders de Vlank binnen. Eindelijk ze zijn bevrijd. Alle mensen dansen en ook de joden komen naar buiten.

Eigen mening:

Ik vond dit een interessant boek , je leert over de oorlog en alles daarom heen. Het was ook interessant omdat je duidelijk zag dat je niet iedereen kan vertrouwen. In tijden van oorlog is alles anders. Ik vond het heel bijzonder dat Michiel zonder dat hij het wou in het ondergrondse verzet kwam. Ik vond dit ook een heel ontroerend verhaal doordat Michiels vader dood werd gemaakt. Dat zijn vader is gestorven door een daad van Dirk. Ik vind het boek heel erg realistisch want deze dingen gebeurden gewoon in de oorlog. Dat oom ben bij het verzet zat was een ontknopping dat je wel kon verzinnen, maar wat ook weer verrast kwam. Het was ook een vrolijk verhaal omdat er ook nieuwe liefdes in ontstaan tussen Jack en Erica. En de vrolijkheid van Dirk,s moeder toen ze wist dat Dirk niet dood was. Ook toen ze werden bevrijd door de duitser was geweldig omdat, ook alle joden weer naar buiten mochten en er weer vrede was.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"