Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 833 woorden
  • 10 januari 2014
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
6 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Wie heeft het boek geschreven?

Het boek is geschreven door Maria Mosterd.

Wat is de titel van het boek?

De titel van het boek is ; ‘’Echte mannen eten geen kaas.’’

Aantal bladzijden ; 186

Uitgever van het boek ; van Gennep Amsterdam

Jaar eerste uitgave ; 2008

Ik heb de 1e druk gelezen van dit boek.

Wat voor soort verhaal is het?

Het is een waargebeurd verhaal. Het is een samengesteld verhaal over het verleden van Maria Mosterd.

Wie zijn de hoofdpersonen?

De hoofdpersonen zijn Maria en Manou.

Zijn er meer belangrijke personen?

  • Nikki ; de beste vriendin van Maria
  • Rosie ; de moeder van Maria
  • De verschillende vrienden van Manou

Op welke plaatsen spelen de gebeurtenissen zich af?

Het verhaal speelt zich op heel veel verschillende plaatsen af. Op school, Stenenmuur, Stenenmuur-Oost, de stad, het huis van Manou, het huis van Maria etc.

Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af ?

De gebeurtenissen spelen zich af vanaf 2003 tot 2007.

Hoe begint het verhaal?

Het verhaal begint met een voorwoord van Maria Mosterd. Hierin stelt zei zich voor, verteld ze waarom ze dit boek schrijft, wie haar familie is, en waar ze woont. Aan het einde van dit voorwoord schrijft ze: ‘’De meeste mensen kennen ze als ‘loverboys’, voor mij zijn het pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Ik zal je mijn verhaal vertellen en geloof me, het gaat heel anders dan de meeste mensen denken..’’

Na dit stukje begint haar ‘echte’ verhaal.

Hoe loopt het verhaal af?

Nadat Maria uit het internaat mag, komt zij in een pleeggezin. Ze heeft Manou al een hele tijd niet gezien, en ze mist hem. Na 2 ½ maand krijgt ze de keuze of ze naar een gesloten instelling wilt, of naar India. Maria kiest voor India. Daar krijgt ze de kans om haar leven weer op de rit te krijgen. Maria kiest voor India.

Na dit stukje eindigt haar verhaal.

Verklaar de titel en de ondertitel.

De titel van het boek is ;Echte mannen eten geen kaas.

Titelverklaring ;

Het is een best wel onduidelijk titel. Als je de titel voor het eerst zou leven zou je totaal niet weten waar het boek over gaat. Maar in het boek word gezegd ; ‘Ik dacht aan Manou, aan de manier waarop hij liep, hoe hij rook, hoe hij elke keer zijn ringbaardje netjes bijhield. Hoe hij zijn thee dronk, hoe hij lachte, hoe zijn stem klonk, hoe hij elke keer zei dat je ,als je een echte man was, geen kaas kon eten en geen karnemelk mocht drinken en hoe hij de telefoon altijd opnam, dan zei hij: ‘Met mij, Manou.’
Manou zegt dus dat echte mannen geen kaas. Vandaar de titel ; ‘’Echte mannen eten geen kaas.

Samenvatting

Het boek ‘’Echte mannen eten geen kaas.’’ Gaat over Maria Mosterd, een onzeker meisje van 12 jaar oud. Op haar eerste schooldag, komt ze in aanraking met een paar jongens (mannen). Maria heeft wel interesse deze personen. Maar haar beste vriendin Nikki wilt het niets van weten. Maria fantaseert over hoe het is als een van deze jongens haar vriendje zou zijn. En langzaamaan, beginnen dromen werkelijk te worden. De 2e schooldag spreek een van de jongens Maria aan. Manou heet de jongen. Maria vind Manou een leuke jongen, en ze is geïnteresseerd in hem. Na 2 weken Manou gezien te hebben, en af en toe met hem gepraat te hebben gaat ze met Manou mee in de auto. Waar ze heen gaan weet Maria niet. Ze rijden naar een huis, waar ze jointjes roken. Deze dag word Maria ontmaagd door Manou. Na deze dag word Maria gedwongen tot seks, en na een week moet ze het ook al met andere jongens gaan doen, vrienden van Manou, maar ook onbekende. Maria krijgt elke dag wiet van Manou, zodat ze niet echt door heeft wat er allemaal gebeurt. Later krijgt ze ook nog andere drugs. In deze tijd is Maria weinig op school, alleen nog voor proefwerken, en Nikki ziet ze ook niet vaak meer. Nikki, Maria’s moeder, en haar zusje zien al snel dat er iets niet klopt, dat er iets mis is. Maria komt vaak stoned thuis, ze is erg gesloten, maakt veel ruzie en praat niet over dingen. Maar Nikki, de moeder van Maria en haar zusje, komen er niet achter wat de rede is van haar gedrag. Maria heeft in totaal 4 jaar bij Manou gezeten, en heeft daarna aangifte gedaan tegen Manou. Ze heeft in internaten gezeten, en pleeggezinnen, maar zelfs daar wisten de jongens van Manou haar te vinden. Maria komt voor een keuze te staan ; naar een gesloten internaat, of een jaar naar India. Uiteindelijk kiest Maria voor het laatste, ze gaat naar India. Vooral om alles om een rijtje te krijgen. In India is Maria op het idee gekomen om haar levensverhaal op te schrijven. En later besloot ze een boek uit te brengen over dit verhaal. Wat dus dit boek is geworden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"