Het engelenhuis door Dirk Bracke

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Het engelenhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • aso | 587 woorden
  • 2 januari 2014
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
7 keer beoordeeld

Boekcover Het engelenhuis
Shadow
De veertienjarige Bo belandt in de gesloten instelling van Beernem. Een echte gevangenis, als je het haar vraagt. Ze lijkt er met haar dure merkkleding en juwelen niet echt op haar plaats. Vernederd geeft ze haar kleren en persoonlijke spulletjes af. De eerste dagen zijn een echte hel: ze wordt afgezonderd van de rest van de wereld en vooral van Tony...
De veertienjarige Bo belandt in de gesloten instelling van Beernem. Een echte gevangenis, als je het haar vraagt. Ze lijkt er met haar dure merkkleding en juwelen niet echt op haar…
De veertienjarige Bo belandt in de gesloten instelling van Beernem. Een echte gevangenis, als je het haar vraagt. Ze lijkt er met haar dure merkkleding en juwelen niet echt op haar plaats. Vernederd geeft ze haar kleren en persoonlijke spulletjes af. De eerste dagen zijn een echte hel: ze wordt afgezonderd van de rest van de wereld en vooral van Tony...
Het engelenhuis door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Hoe begon Dirk Bracke te schrijven?

Zijn eerste gepubliceerde verhalen waren Vlaamse Filmpjes, deze sloegen aan dus hij besloot om langere verhalen te gaan schrijven.

Waarover schrijft Dirk Bracke meestal? Welke thema’s komen aan bod?

Zijn meest voorkomende thema’s jongeren die verslaafd zijn aan alcohol of drugs, over oorlog, vandalisme, …

Werden er al boeken verfilmd? Zo ja, welke?

Zijn boek ‘Het Engelenhuis’ werd verfilmd in 2010, 7 jaar nadat het als boek uitgekomen was.

 

LEESERVARING

 

1. Wie/Wat uit het verhaal heeft indruk op je gemaakt? Waarom?

Jennefer, ze heeft altijd de duurste spullen, betaald met het geld dat ze verdient door mannen gezelschap te houden. Het lijkt alsof ze dat de gewoonste zaak van de wereld vindt en heeft er ook geen problemen mee om anderen erbij te betrekken.

 

 

2. Hoe vond je het einde van het boek? Wat zou het volgens jou kunnen betekenen?

Bo zegt ‘het kostte haar maar één telefoontje’, nadat ze een te duur jurkje gezien had. Dit zou kunnen betekenen dat Bo overweegt Pierre (haar vroegere pooier) te bellen en terug in de prostitutie te gaan. Ze weet nu eenmaal dat daar veel geld te verdienen is.

 

TEKSTBESTUDERING

 

1. Verklaar de titel.

Ik denk dat met de titel net het tegenovergestelde bedoelt wordt, iedereen die in ‘het engelenhuis’, de instelling in Beernem, verblijft heeft iets misdaan of heeft hulp nodig om van een verslaving af te komen, en het dus de bedoeling van de instelling is om deze jongeren terug op het juiste pad te krijgen.

 

2. Welke thema’s komen in het boek aan bod? Leg kort uit.

Er komen veel verschillende thema’s voor, maar het hoofdthema is toch wel prostitutie. Bo heeft geld nodig en komt via een vriendin terecht bij Pierre die haar introduceert in de prostitutiewereld. Wanneer dit ontdekt wordt door de politie wordt Bo naar een gesloten instelling gestuurd, waar ze in contact komt met andere meisjes, die in de instelling zitten voor dingen als drugsgebruik of diefstal. Voornamelijk dus voor een verslaving waar ze vanaf moeten raken, in Bo’s geval geld verdienen door prostitutie.

 

CREATIEVE VERWERKING

Formuleer bij dit boek een beoordeling: wat vond je van de cover, het verhaal, de personages, de stijl, … Geef enkele argumenten om je mening te verduidelijken.

Dit boek wou ik al lang eens lezen, dus dit was een ideale gelegenheid. Als ik alleen de cover zag, had ik niet meteen zin om er aan te beginnen, maar later bleek dat het eigenlijk heel goed weergeeft waar het boek om gaat. Een meisje wordt weggehaald van haar luxeleven om van haar verslaving(en) af te raken. Daarom vind ik het zeker een goede cover. Ik vind dat de auteur heel goede personages heeft gecreëerd, met heel uiteenlopende karakters die soms ook veranderen, waardoor het verhaal soms anders liep dan ik had verwacht. Ook vond ik het interessant dat de auteur flashbacks gebruikt om meer te weten te komen over het verleden van de personages.

Ik had hoge verwachtingen over het boek, ook omdat het verfilmd is, en deze zijn zeker ingelost. Het is een verhaal dat veel hedendaagse thema’s weergeeft, veel problemen waar men tegenwoordig mee in aanraking komt. Je krijgt een goed beeld van hoe het er in de instelling aan toe gaat, hoe makkelijk je mensen kan overtuigen iets slechts te doen, en hoe moeilijk het is om hier van af te komen.

REACTIES

B.

B.

3/10

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het engelenhuis door Dirk Bracke"