Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 589 woorden
  • 24 oktober 2013
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
56 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Samenvatting

Het boek gaat over Michiel. midden in de tweede wereldoorlog. Eerst is hij toeschouwer in de oorlog. Tot zijn buurjongen Dirk hem een brief geeft. Hij geeft die brief omdat hij die avond een overval pleegt op een distributiekantoor. Mocht het misgaan dan weet iemand tenminste iets van die piloot af. De overval mislukt. Alles gaat die dag daarna mis en uiteindelijk leest Michiel de brief zelf maar. Daar staat dus in over de piloot. Jack, is gewond aan zijn schouder en been. Michiel moet hem nu verzorgen. Dat houdt in dat hij vaak voedsel moet brengen etc. Het lukt hem wonderwell altijd wel wat op te brengen. Intussen wordt er een dode Duitser in de bos gevonden. De Duitsers pakken 10 mannen uit het dorp van Michiel op. Waaronder zijn vader, de burgemeester. Mocht de dader zich niet melden dan worden  de mannen opgehangen. De dader meldt zich niet. 5 mannen worden doodgeschoten. Ook de. de burgemeester Intussen is Dirk ontsnapt. Hij is gewond, maar het gaat.. Zo worden tal van mensen opgepakt voor verschillende zaken. Michiel maakt zich daar erg druk om. Steeds heeft hij er wat mee te maken. Intussen is Jack al zoveel hersteld dat hij zich weer in de strijd wil gooien. Michiel heeft wel een idee. Zijn 'oom' Ben. Die man was al lang een hele goede vriend van de familie en Michiel noemt hem dan ook oom. Michiel wist dat hij in het verzet zat en vroeg aan hem of hij kon regelen dat Jack weer terug naar Engeland kon. Dat was mogelijk en zo kwam Ben, Jack ophalen in het hol. Michiel hoorde Duitse stemmen in een schuur naast het huis. Hij begreep het meteen. Hij pakte z`n fiets en racete naar het hol. Wat blijkt : Oom Ben bleek een trouwe volger van Hitler te zijn. Zijn plan was om zo met de piloot, in de handen van de Duitsers te lopen. Oom Ben bleek de verrader te zijn. Er werd besloten Ben over te dragen aan het verzet. Op weg naar de leider van het verzet viel er een bom op een daar opgestelde munitiewagen en was Ben doodt. Iets later werd Nederland bevrijdt.

Personen

De hoofdpersoon is Michiel. Hij heeft een gesloten karakter maar is niet heel erg zeker. De belangrijkste bijpersonen zijn oom Ben, Dirk en Jack. Dirk is als verzetstrijder gesloten. Jack heeft een vrij open karakter. Van oom Ben kan ik het moeilijk zeggen. Ik denk toch wel het meest dat hij erg gesloten is.

Begin

Het verhaal begint middenin de geburtenissen. De eerste 5 zinnen: Wat was het toch allemachtig donker. Voetje voor voetje, met een hand tastend voor zich uit, zocht Michiel zijn weg over het verharde fietspad, dat naast het karrepad liep. In zijn ene hand droeg hij een katoenen tas, met twee flessen melk erin.

Probleem en Afloop

Het belangrijkste probleem voor Michiel is het verzorgen van de piloot. Zoals het aan eten komen, de veiligheid van hemzelf en de piloot en het verzorgen van de wonden. Ik vind dat het verhaal wel een behoorlijk goed einde heeft omdat oom Ben van de aardbodem word weggevaagd en dat was hetzelfde wat hij bij onder andere de piloot wou doen. Het boek heeft een gesloten einde. Ik vind het verhaal ook zeer realistisch.

Perspectief

Het verhaal is in het hele boek uit het perspectief van Michiel geschreven.

Waarom deze titel?

Ik denk dat het boek deze titel heeft gekregen omdat het de laatste oorlogswinter is van de Tweede Wereldoorlog maar zeker de bitterste.

REACTIES

K.

K.

Ok

7 jaar geleden

P.

P.

thnx heb volgende week boekverslag en geen zin om het boek te lezen lol

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"