Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Turks fruit door Jan Wolkers

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Turks fruit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 3014 woorden
  • 25 september 2013
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
4 keer beoordeeld

Boekcover Turks fruit
Shadow
Turks fruit door Jan Wolkers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Motto

Rastapopoulos: Ik, naar? Ik ben de grootste naarling van
de hele wereld! Het is erg, maar toch echt waar!
Carreidas: O, nee, ik ben de grootste naarling van de wereld…
En ik ben trouwens veel rijker!
Rastapopoulos: Misschien, maar ik heb mijn drie broers en
mijn twee zusters geruïneerd en mijn ouders uitgezogen… Nou,
wat zegt u daarvan?
Carreidas: Dat is nog niks! Ik ben zo slecht geweest tegen
mijn oudtante, dat ze gestorven is van verdriet!
Rastapopoulos: Nu heb ik er genoeg van! Voorruit, geef
toe, dat ik slechter ben dan u!
Carreidas: Nooit! Hoort u dat? Ik sterf nog liever!
-De Avonturen van Kuifje
 VLUCHT 714
 

Opdracht; Voor Olga Stabulas.

Indeling

Het boek bestaat uit negentien hoofdstukken welke allemaal een opvallende titel hebben. Zo zijn er titels als; ‘requiem voor een dooie mus’, ‘marxistische tuinkabouters’ en ‘een scheerpan vol lof’. Wanneer je het hoofdstuk eenmaal gelezen hebt worden de titels wel redelijk duidelijk.

Samenvatting van de inhoud

Het verhaal begint bij het moment waarop de ik-persoon terugdenkt aan zijn tijd met Olga. Olga is de liefde van zijn leven. De ik-persoon ontmoette Olga voor de eerste keer toen hij stond te liften en zij voor hem stopte. Tijdens deze lift was er meteen een spanning tussen de ik-persoon en Olga, wat resulteerde in een vrijpartij in de auto. De autorit eindigt uiteindelijk in een ongeluk. Na het ongeluk reist de ik-persoon verschillende keren naar Alkmaar in de hoop om haar tegen te komen. Ook probeert hij haar telefonisch te bereiken, maar de moeder van Olga laat haar niet aan de telefoon komen. Pas na 2 maanden zien ze elkaar weer, waarna ze zich overgeven aan de liefde. Ze gaan samenwonen en trouwen. De ik-persoon beschrijft zijn tijd met Olga uitgebreid. Hij vertelt over de seks die ze hebben, over de keren dat Olga model voor hem stond en over de relatie tussen hem, Olga en de ouders van Olga. Hij beschrijft de vader van Olga als een grappige, vriendelijke, dikke man. Hij moet een dieet volgen, maar zijn vrouw geeft hem te vet eten. Uiteindelijk resulteert dit in zijn dood. De ik-persoon benadrukt in het verhaal dat de moeder van Olga een slecht mens is en dat zij hen al de tijd dat ze samen waren uit elkaar probeerde te drijven. Ook maakt ze Olga bang met verhalen. Zo wil Olga geen kinderen, omdat haar moeder haar verteld heeft dat ze haar borst kwijt is omdat Olga die er als kind had afgebeten terwijl het in werkelijkheid door haar borstkanker kwam.

Olga’s moeder blijft gedurende het huwelijk van Olga en de ik-persoon contact met Olga zoeken om Olga op een indirecte manier duidelijk te maken dat de ik-persoon niet de juiste man voor haar is. De ik-persoon merkt dan ook dat Olga steeds meer ontevreden wordt en wanneer ze door haar moeder gekoppeld wordt aan een zakenrelatie verlaat ze de ik-persoon. 

De ik-persoon komt in een diep dal terecht. Hij lag de hele dag in bed naar naaktfoto’s van Olga te kijken en verlangde terug naar de tijd waarin ze gelukkig waren. Toen hij eindelijk uit bed kwam, nam hij zoveel mogelijk meisjes en vrouwen mee naar huis. Hij had vervolgens seks met ze en zag ze vervolgens nooit meer terug. Op een gegeven moment besluit hij twee studentes in huis te nemen. Hij vertelt hierbij dat hij ze nooit met een vinger heeft aangeraakt, maar dat hij ze op een gegeven moment het huis uit gooide omdat ze parkieten hadden die hem op zijn zenuwen werkten. 

Nadat de ik-persoon en Olga uit elkaar waren gegaan, is de ik-persoon Olga nog een keer gaan opzoeken bij haar moeder in Alkmaar. Hij wil met haar praten, maar ze voeren slechts zinloze discussies. De moeder van Olga kwam tussenbeide en zei tegen de ik-persoon dat het tijd was om naar huis te gaan. Hier was het echter te laat voor. De ik-persoon bleef dan ook in Alkmaar slapen. ’s Ochtends sluipt hij naar de kamer van Olga en heeft seks met haar. Vervolgens wordt hij het huis uitgegooid. 

Na een tijd van rouw gaat de ik-persoon eindelijk weer werken. Dan komt hij Olga tegen in een warenhuis. Hij vindt dat ze er slecht uitziet, de warme blik is uit haar ogen. Ze vertelt dat ze getrouwd is. Als hij thuiskomt zoekt de ik-persoon troost bij de zieke meeuw die hij in huis heeft genomen. Op een gegeven moment is deze meeuw weer beter en vliegt weg. Vanaf dat moment is de ik-persoon weer eenzaam en stort hij zich op zijn werk.

Er ging een jaar voorbij voordat hij weer iets hoorde van Olga. De ik-persoon kreeg te horen dat Olga weer zou trouwen en dat ze van plan was met haar man naar Amerika te vertrekken. Daarom schreef de ik-persoon haar een briefje, waarna Olga bij hem op bezoek komt. Olga vertelt over haar tweede huwelijk en over de plannen die ze heeft. Ook kijken ze samen naar oude foto’s. Dan vertrekt ze met haar man naar het buitenland. Vanuit verschillende landen stuurt ze de ik-persoon brieven. Maanden later staat ze weer ineens voor zijn deur. Ze vertelt dat haar huwelijk voorbij is. Ook vertelt ze dat ze naar Amsterdam was gekomen omdat ze naar een vrouwenarts moest voor de buik- en koppijn die ze had.

Niet lang daarna belt de moeder van Olga de ik-persoon op. Ze vertelt dat Olga een hersentumor heeft en in het ziekenhuis ligt. Dan vraagt ze de ik-persoon of hij Olga van tijd tot tijd op zou willen zoeken. Ze vertelt ook dat Olga al een paar keer naar hem had gevraagd. Al snel komt de ik-persoon te weten dat het geval van Olga hopeloos is. De wortels van de tumor kunnen niet verwijderd worden, waardoor de toestand van Olga snel achteruit gaat. Ze wordt kaal, blind en verteld steeds meer onsamenhangende verhalen. De ik-persoon blijft haar opzoeken tot het einde. Hij koopt Turks fruit voor haar omdat Olga het gevoel heeft dat haar tanden loszitten en daarom alleen nog maar Turks fruit durft te eten. Ook koopt hij een rode pruik voor haar, waar ze dolgelukkig mee is. Dan sterft Olga. De ik-persoon vraagt de dokter of ze gecremeerd kan worden met haar pruik, omdat ze dat zelf zo gewild zou hebben.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Bron; http://www.scholieren.com/boek/842/turks-fruit

Structuurelementen

Tijd

Het verhaal speelt vermoedelijk in de tijd dat het boek ook geschreven is in de jaren 70 en 80. Het verhaal is niet chronologisch verteld. Het boek begin namelijk met de zin; ‘Ik was aardig in de rotzooi terechtgekomen nadat ze bij me weg was’, en dat is waar het hele boek om draait, om haar. In het begin van het boek vertelt de ik-persoon over zijn grote liefde Olga die hem verlaten heeft. Hij verteld over hoe zijn leven op dat moment is pas in hoofdstuk drie begint hij van voor af aan en kijkt terug naar het verleden. Hoe hij Olga ontmoette en de jaren die ze samen waren. Hoe ze bij hem wegging en hoe hij uiteindelijk voor haar zorgde. In het boek zijn veel terugblikken, vaak gedachtes over Olga. Er worden in het boek geen exacte tijdsaanduidingen gebruikt, wel wordt er gepraat over acht maanden later, een week daarna en over een jaar geleden. Ik denk dat het verhaal ongeveer een jaar of tien à vijftien jaar in beslag neemt. Dit omdat Olga en de ik-persoon in het begin nog redelijk jong zijn, de ik-persoon studeert ook nog. Aan het einde van het boek heeft Olga al drie huwelijken gehad, is ze de wereld over gereisd en wordt haar uiterlijk beschreven als een echte vrouw.

Plaats

De voornaamste plaats waar het verhaal zich afspeelt is in Amsterdam in het huis van de ik-persoon. Dit huis wordt beschreven als één grote kamer waar alles gebeurt, waar het atelier is van de ik-persoon en waar het redelijk vies is. Het huis is voor de ik-persoon vooral een plek om zijn kunstwerken te maken maar het is ook een soort sekshol. Het huis in Amsterdam geeft wel het idee van vrijheid. De ik-persoon kan doen en laten wat hij wil en ook samen met Olga hebben ze, ook al is er weinig geld, een geweldig, ongebonden leven. Ook speelt het verhaal zich af en toe af in Alkmaar in het huis van de ouders van Olga. Verder zijn er nog vele uitstapjes naar bijvoorbeeld Valkenburg, Coevorden, Flevoland, Harderwijk en Rotterdam. Aan het einde van het boek speelt het verhaal zich af in het ziekenhuis in Rotterdam waar Olga ook overlijd.

Personen

Ik-persoon; wordt beschreven als een man met bijna een obsessie voor seks. Hij neemt vele vrouwen mee naar zijn huis, heeft seks met hen en stuurt ze de volgende dag het huis weer uit. Met Olga heeft hij op een dag soms wel zeven keer seks. Hij heeft een studie gedaan tot beeldhouwer, is er echter mee gestopt en maakt thuis in zijn atelier zijn eigen kunstwerken. Vaak zijn dit beelden en tekeningen van Olga. De ik-persoon is over het algemeen een lief persoon. Hij is smoorverliefd op Olga en doet er alles aan zodat ze bij hem blijft. Hij heeft verder dan ook nauwelijks contact met andere mensen en heeft een vrij onzeker leven. Af en toe krijgt een opdracht om een beeld te maken of verkoopt hij een tekening zodat ze weer een week vlees kunnen eten of een flesje cognac kunnen kopen. In het boek wordt de naam van de ik-persoon geen elke keer genoemd, ook over zijn uiterlijk wordt niks verteld.

Olga; een meisje met mollige wangen met sproeten, rode haren, bruine ogen en een extreem blanke huid. Haar lichaam wordt door de ikpersoon beschreven als perfect, prachtige ronde billen en stevige borsten welke zijn bespikkeld met honderden kleine sproetjes. Door haar mooie wespentaille draagt ze vaak zelfgemaakte jurken van bloemenstof en maakt ze haar eigen hoeden. Olga houdt heel veel van de ik-persoon maar omdat hij bijna geen cent te makken heeft en haar moeder altijd tegen hem is geweest besluit ze bij hem weg te gaan en in te trekken bij een zakenpartner van haar moeder. Langzamerhand verandert ze van de speelse, jonge Olga in een vrouw met een saai en eentonig leven. Ze hertrouwt maarliefst drie keer en gaat met een van haar mannen naar Amerika en later naar de Arabische wereld. Ze heeft het daar verschrikkelijk en vlucht terug naar huis. Ze krijgt een hersentumor en wordt geopereerd maar ze heeft niet lang meer. Ondanks alles is ze altijd van de ik-persoon blijven houden en zijn ze tot haar laatste uren nog bij elkaar.

Vader Olga; een lieve man met een vlekkig gezicht, een dik lichaam met veel humor. Hij overlijdt in de tijd dat Olga en de ik-persoon getrouwd zijn. Hij maakte altijd bulletjes, propjes van snot welke hij onder zijn stoel plakte. En als de Radetzkymars op de radio kwam zong hij altijd mee met de woorden tieten, kont, tieten kont tieten kont kont kont. Een eigen bedrijf had hij; ‘Hermes’, een groothandel in huishoudelijke artikelen. Hij had niets tegen het huwelijk van Olga en de ik-persoon in tegenstelling tot zijn vrouw. Olga was alles voor hem.

Moeder Olga; hoe verder je in het boek komt, hoe erger ze beschreven wordt als een vervelende vrouw. Ze wil er voor zorgen dat Olga en de ik-persoon uit elkaar gaan en krijgt later haar zin ook nog. De ik-persoon heeft een verschrikkelijke hekel aan haar en noemt haar in het boek ook ‘hoer’ en ‘teef’. De moeder van Olga zal er alles aan doen zodat haar dochter in goede handen komt en heeft haar deur altijd voor haar open staan. De moeder van Olga is altijd verpleegster geweest en is beschermend tegen over haar man. Ze zorgt er voor dat hij op een goed dieet is zodat hij niet nog dikker wordt en verzorgt hem tot aan zijn dood.

Perspectief en verteller

Het hele boek is geschreven vanuit het ik-perspectief van de ik-persoon waarvan geen naam is bekend is.

Verhaalconventie

Het boek is een realistisch verhaal. Alles in het boek is misschien wel een beetje versterkt maar er zijn geen gebeurtenissen die niet realistisch zijn.

Stijl

In het hele boek komen er heel veel zinnen voor welke heel lang zijn. Neem het begin van hoofdstuk twaalf; ‘Het enige wat ik van de hele toestand overheb is een doorslag van een brief van mijn advocaat aan Olga, waarin staat, dat ze verklaart kennis te hebben genomen van een rekest strekkende tot het bekomen van verlof tot het uitstellen van een vordering tot echtscheiding op de grond van dood haar gepleegd overspel, hetwelk zal worden ingediend bij de E.A. Heer President van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam door haar echtgenoot’. Er komen veel van deze hele lange zinnen in het boek voor wat er voor zorgt dat je je gedachten er niet heel makkelijk bij kunt houden. Ook wordt het boek gekenmerkt aan de vele beschrijvingen. Beschrijvingen van mensen, dieren van beelden, de natuur, de omgeving en noem maar op. Ik heb het idee dat er zoveel beschreven wordt omdat de ik-persoon zo in zijn eigen wereld zit omdat hij niet veel contact heeft met andere mensen behalve Olga. Omdat hij eigenlijk best wel eenzaam is, dat hij daarom zo goed om zijn omgeving let en alles zo goed in zich opneemt.

Bedoeling

Verklaring van de titel

Olga ligt aan het einde van het boek in het ziekenhuis omdat ze kanker heeft. Naarmate ze langer in het ziekenhuis ligt en steeds minder lang te leven heeft begint ze rare dingen uit te kramen en worden haar ogen steeds slechter. Wanneer de ik-persoon op een keer bij Olga is stuurt ze de ik-persoon weg om een zak Turks fruit voor haar te halen. Turks fruit is het enige snoepsoort wat ze nog durft te eten. Als kind is ze namelijk een keer gevallen en heeft twee stifttanden gekregen. Bij elk ander snoepsoort is ze bang dat de tanden er uit zullen vallen alleen niet bij Turks fruit.

Verklaring van het motto

Rastapopoulos: Ik, naar? Ik ben de grootste naarling van
de hele wereld! Het is erg, maar toch echt waar!
Carreidas: O, nee, ik ben de grootste naarling van de wereld…
En ik ben trouwens veel rijker!
Rastapopoulos: Misschien, maar ik heb mijn drie broers en
mijn twee zusters geruïneerd en mijn ouders uitgezogen… Nou,
wat zegt u daarvan?
Carreidas: Dat is nog niks! Ik ben zo slecht geweest tegen
mijn oudtante, dat ze gestorven is van verdriet!
Rastapopoulos: Nu heb ik er genoeg van! Voorruit, geef
toe, dat ik slechter ben dan u!
Carreidas: Nooit! Hoort u dat? Ik sterf nog liever!
-De Avonturen van Kuifje
 VLUCHT 714
 

Toen ik het motto van Turks fruit las heb ik heel lang na moeten denken dat het nou eigenlijk met het boek te maken heeft. Ik denk echter dat ik wel weet wat het uiteindelijk met het boek te maken heeft. In het motto zijn twee personen met elkaar aan het praten en hebben zij het erover wie nou het slechtst is van hen twee, aan het eind zegt één van de twee ‘nooit! Hoort u dat? Ik sterf nog liever!’. Rastapopoulos zie ik als de ik-persoon in het verhaal en Carreidas als Olga. Ze hebben het er over wie van de twee het slechtst is en één van de twee sterft nog liever. Ik denk dat het gaat over Olga die al die al die tijd van de ik-persoon gehouden heeft maar nooit terug is gegaan bij hem nadat ze gescheiden zijn en uiteindelijk toch in zijn bijzijn sterft.

Motieven

Een aantal motieven welke het beste bij dit boek passen zijn eenzaamheid, liefde en seksualiteit.

Leidmotieven/herhalingen

In het boek komen niet echt leidmotieven voor, het enige wat ik zou kunnen bedenken is kanker en de angst daarvoor.

Thema

Het thema wat het beste bij dit boek past is liefde. Het hele boek draait om de liefde van de ik-persoon voor Olga. Daarnaast de liefde van Olga voor de ik-persoon en de liefde van Olga voor de mannen welke ze na de scheiding met de ik-persoon nog heeft. 

Idee

Ik denk dat een boodschap van het boek is dat je moet genieten van het leven, dat wanneer je een relatie hebt met iemand hier optimaal van moet genieten maar dat wanneer het over gaat je het los moet laten. De ik-persoon in het boek doet dit juist helemaal niet en leeft een eenzaam en onzeker bestaan. Ook dat eenzame moet je zien te vermijden, zorg ervoor dat er meer mensen in je leven zijn dan één persoon waar je afhankelijk van wordt.

Schrijver

Jan Hendrik Wolkers, het derde kind uit een gereformeerd gezin van elf kinderen. Door de jaren van zijn jeugd heen heeft hij vele baantjes gehad zo was hij dierenverzorger, tuinman en schilderde hij. In de tweede wereldoorlog in 1943 dook hij onder en ging hij studeren aan de schilderacademie. En tien jaar later studeerde hij beeldhouwkunst. In 1957 is hij begonnen met schrijven. Jan heeft in totaal dertien romans geschreven waaronder de bestsellers ‘Kort Amerikaans’ en ‘Terug naar Oegstgeest’ waarvan vijf boeken werden verfilmd. Daarnaast schreef hij nog vele dagboeken, essays, gedichten en columns. Wolkers heeft enkele literaire prijzen gewonnen welke hij echter niet in ontvangst heeft willen nemen, de enige prijs die hij heeft aangenomen is de Busken Huetprijs. Wolkers is drie keer getrouwd geweest en had drie kinderen. Sinds 1980 woonde hij op Texel in 2007 is hij in zijn slaap gestorven op 81 jarige leeftijd. Wat ik opvallend vind nu ik dit uit gezocht heb is dat Jan zelf ook beeldhouwer en schilder was net als de ik-persoon in het boek. In de boeken komen vele dieren voor wat ik kan koppelen aan de dierenverzorger welke hij is geweest.

Jan Hendrik Wolkers, het derde kind uit een gereformeerd gezin van elf kinderen. Door de jaren van zijn jeugd heen heeft hij vele baantjes gehad zo was hij dierenverzorger, tuinman en schilderde hij. In de tweede wereldoorlog in 1943 dook hij onder en ging hij studeren aan de schilderacademie. En tien jaar later studeerde hij beeldhouwkunst. In 1957 is hij begonnen met schrijven. Jan heeft in totaal dertien romans geschreven waaronder de bestsellers ‘Kort Amerikaans’ en ‘Terug naar Oegstgeest’ waarvan vijf boeken werden verfilmd. Daarnaast schreef hij nog vele dagboeken, essays, gedichten en columns. Wolkers heeft enkele literaire prijzen gewonnen welke hij echter niet in ontvangst heeft willen nemen, de enige prijs die hij heeft aangenomen is de Busken Huetprijs. Wolkers is drie keer getrouwd geweest en had drie kinderen. Sinds 1980 woonde hij op Texel in 2007 is hij in zijn slaap gestorven op 81 jarige leeftijd. Wat ik opvallend vind nu ik dit uit gezocht heb is dat Jan zelf ook beeldhouwer en schilder was net als de ik-persoon in het boek. In de boeken komen vele dieren voor wat ik kan koppelen aan de dierenverzorger welke hij is geweest.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Turks fruit door Jan Wolkers"