Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Bint door Ferdinand Bordewijk

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
Boekcover Bint
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo/vwo | 1811 woorden
  • 10 juli 2013
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
39 keer beoordeeld

Boekcover Bint
Shadow

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische oorlog die het hele schooljaar zal duren. Dan pleegt een van de leerlingen zelfmoord en neemt Bint plotseling ontslag. De vraa…

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een syst…

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische oorlog die het hele schooljaar zal duren. Dan pleegt een van de leerlingen zelfmoord en neemt Bint plotseling ontslag. De vraag is of hij wel zo gestaald is als hij altijd heeft doen voorkomen.

Bint door Ferdinand Bordewijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Bibliografische gegevens:

Titel:  Bint

Schrijfer: Ferdinand Bordewijk

Jaar van eerste druk: 1934

Gelezen druk: staat niet vermeld, 1998

Uitgever: Wolters Nordhoff

Aantal bladzijden: 76

Genre: psychologische roman, novelle

Hoofdstukken: 28

Motto: geen motto

Opdracht: Aan mijn rector en zijn staf

Titelverklaring: Bint is de directeur van de tuchtschool. Hij heeft vijf jaar geleden een regime voor de school bedacht dat maatschappelijke reuzen kweekt. Zij gehoorzamen omdat hen dat is aangeleerd. Men zal spreken over leerlingen van de school van Bint, zo redeneert hij zelf. Het is een strenge man die zo zijn principes heeft, maar wel stellig gelooft in de werking van zijn leer. 

De ondertitel, Roman van een zender, slaat op de directeur Bint en de leraar Nederlands De Bree. Bint heeft een systeem bedacht om leerlingen te laten gehoorzamen, De Bree leert van deze ideeën en neemt er veel van over. Zo wordt Bint de zender (de drager van het idee: stalen tucht) en De Bree de ontvanger. 

Tijd in geschiedenis: Het verhaal speelt zich af rond de tijd waarin het is geschreven, 1934. Dit is de tijd van de economische crisis, armoede is dan ook te merken. 1934 is ook de tijd van het opkomend nationalisme. Het was Bints’ doel om de leerlingen van zijn school er voor op te leiden niet bang te zijn in de maatschappij waarin korte bevelen gegeven worden. “De hel” zou dan ook perfect functioneren in de maatschappij. 

Tijdsduur:  De vertelde tijd is ongeveer een schooljaar. De Bree mist namelijk het eerste deel van het schooljaar, omdat hij toen nog aan zijn eigen studie werkte, en pas gevraagd wordt als zijn voorganger Van Fleer is weggepest. De rest van het schooljaar geeft hij les als leraar Nederlands, en na een heroverweging besluit hij toch het volgende jaar in te gaan, waarvan het begin in het boek nog wordt beschreven. 

Ruimte: Het speelt zich vooral af op een school. Dit gebouw is heel oud en verwoest. Hierdoor zijn er maar weinig leerlingen en wat er zit is eigenlijk gewoon een zootje ellendelingen. Ook speelt het zich af op kamp waar ze zich heel anders gedragen.

Hoofdpersonen: Bint en De Bree zijn de belangrijkste personages. Ook zijn er nog een paar klassen waarvan vooral 4D een grote rol speelt. Bint is de directeur en hij is altijd in pak, hij is mager maar heeft een sterke wil. De Bree is klein maar sterk. In klas 4D worden de kinderen omschreven als lelijk. Ook spelen er nog andere leraren een kleine rol.

Perspectief: Het verhaal is geschreven in hij-perspectief. De ene keer is Bint de hij, de andere keer De Bree. 

Er is echter maar een verhaallijn, en dat wordt gezien door de ogen van Bint. Perspectiefwisseling vindt niet plaats. 

Taalgebruik: Het taalgebruik in “Bint” vond ik moeilijk, waarschijnlijk omdat het ouderwets was. De zinnen zijn kort en wekken een bepaalde sfeer op. Er worden veel bijvoeglijke naamwoorden gebruikt die ook bepalend zijn voor de sfeer. De gesprekken die in het boek plaatsvinden zijn vaak kort. Er wordt veel gebruik gemaakt van beeldspraak; leerlingen worden vergeleken met beestachtige wezens en de conciërge met een dik, lomp kalf. De zinnen verder waren zuinig en beknopt maar hadden wel hun uitwerking. 

Beschrijving personen en ruimte: Er worden veel personen beschreven uit klas 4D. De ruimte word beschreven als donker en saai.

Motieven:

5 verhaalmotieven: dominantie, zelfmoord, angst, stoer zijn, een sterke wil hebben.

5 abstracte motieven: zelfmoord, angst, verdriet, schuldgevoel, verbazing.

De hel is het leidmotief. Zo wordt klas 4D omschreven.

Thema: Het thema van het boek is naar mijn mening geestelijke weerbaarheid. Ik bedoel daarmee dat de mens in de periode waarin het boek afspeelt, tussen de Eerste en de Tweede wereldoorlog in, rond de economische crisis van gekheid niet wist bij welke groep zij zich wilde aansluiten, of hoe zij zich wilde gedragen. Het nationaal-socialisme kwam op, en veel mensen sloten zich zonder er bij na te denken aan bij deze partij, in de hoop op meer welvaart. Bint probeert via tucht maatschappelijke reuzen te kweken, die niet bang zijn in de maatschappij, wat hem voor een groot deel is gelukt, want de saamhorigheid is ontzettend hoog in zijn favoriete klas. 

De volgorde van gebeurtenissen: Het verhaal wordt chronologisch verteld zonder flashbacks. In de vakanties wordt de tijd versneld omdat er dan geen school is en niks gebeurt.

De belangrijkste gebeurtenissen:

  • De Bree gaat lesgeven
  • Hij ontmoet klas 4D
  • Hij sluit oorlog met ze
  • Hij laat ze nablijven
  • Hij ziet een werkster
  • Hij heeft een gesprek met leraren over het eerste rapport
  • Van Beek pleegt zelfmoord
  • Schoolreisje
  • Twee vermiste kinderen
  • Terugkeer
  • Lessen
  • Vakantie
  • Bint is weg
  • opnieuw oorlog met klas 5C dat was 4D

Het begin: Het boek begint in november wanneer De Bree les komt geven. Maar eerst kijkt hij eens goed waar hij terechtkomt.

‘’Hij bereikte het plein met onvertraagde tred door de kolking der tochtgaten. Het plein was rechthoekig, gekoolgruisd het midden in een lijst van keien.’’

Het einde: Het is een open einde, aangezien er net weer een nieuw schooljaar begint en Bint weg is kun je niet weten wat er gaat gebeuren.

‘’ De Bree stond recht, juist bijtijds. Zijn oog ging zwart over de klasse 5C. Hij grijnsde breder dan een van de anderen. De andere grijnzen begonnen te slinken. ‘Toe maar,’zei De Bree dreigend, en grijnsde met een macht van dreiging,’’

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

‘’ De Bree stond recht, juist bijtijds. Zijn oog ging zwart over de klasse 5C. Hij grijnsde breder dan een van de anderen. De andere grijnzen begonnen te slinken. ‘Toe maar,’zei De Bree dreigend, en grijnsde met een macht van dreiging,’’

vragen over mening:

1- Ik vond een samenvatting van het boek op internet en het leek me wel een leuk boek.

2- Het boek heeft geen emoties bij me opgeroepen alleen misschien een beetje onbegrip.

3- Het is voor mijn niet helemaal duidelijk wat de auteur duidelijk wou maken met dit boek.

4- Ik vind het boek geloofwaardig geschreven.

5- Ik kon me niet goed in de hoofdpersonen verplaatsen omdat ik het niet met hun mening eens was.

6- In dit boek is het denk ik het enige mogelijke perspectief.

7- De ruimtes worden uitgebreid beschreven om het verband tussen de ruimte en het gedrag van de leerlingen duidelijk te maken.

8- Het is een moeilijk boek, omdat het een hele andere grammatica is dan wij hebben.

9- de indeling van het boek is goed, net zoals de inleiding. Het slot vind ik alleen wat jammer omdat ik niet snap waarom De Bree zich zo gedraagt.

10- Het moment waarop Bint weg is. Dan weet niemand meer wat hij of zij moet doen.

11- Het was een moeilijker verhaal dan dat ik had verwacht.

Samenvatting:

De Bree is een leraar Nederlands, die vanaf november les gaat geven op de school van Bint. Hij werkt thuis aan een studie over Anna Maria van Schuurman, en gaat naar de school voor afleiding en om meer met de werkelijkheid in contact te komen.De favoriete klas van Bint, 4D, had namelijk de vorige leraar Nederlands, Van Fleer, weggepest. Er heerst een streng regime of de school van Bint, orde en tucht zijn belangrijk. De Bree krijgt vier klassen die hij ziet als wezens. Hij noemt ze “de grauwe”, “de bruine”, “de bloemenklas” en “de hel”. Aan klas 4D, “de hel” verklaart De Bree direct de oorlog, om zo problemen te voorkomen. Met andere klassen heeft hij die niet. Zijn tactiek werkt inderdaad, want met de korte bevelen die hij geeft werkt de klas het beste. Tegen de kerstvakantie kwam de klas via woordvoerder Steijd vragen of hij vrede wilde, maar zijn antwoord was nee. 

Als de rapportvergadering plaatsvindt hebben de leraren het over Van Beek. De jongen verdient een onvoldoende, omdat hij niet genoeg presteert, maar hij had gedreigd dat als hij een slecht cijfer zou halen, hij zichzelf van kant zou maken. De leraren zijn niet onder de indruk en geven hem het slechte cijfer, waardoor Van Beek radeloos in de gracht springt en in een gasthuis aan pneumonie overlijdt. Bint voorspelt de leraren na de vakantie moeilijkheden omtrent Van Beek.

Na de kerstvakantie breekt er inderdaad een opstand uit onder de leerlingen, aangezet door Jérôme Fléau en m.b.v. de conciërge. De opzet wordt neergeslagen door “de hel”. Dit had Bint namelijk met “de hel” afgesproken. De conciërge wordt ontslagen, Fléau van school verwijderd en “de hel” wordt beloond. Tijdens het jaarlijkse reisje dat met Pasen gemaakt wordt, is “de hel” verdeeld over Remigius en Nox. Het toeval zorgt er echter voor dat Remigius vervroegd vader wordt en dat De Bree mee gaat met een helft van “de hel”. Ze gaan via Bergen op zoom naar België en dan door naar Noord-Frankrijk. Tijdens de reis wordt Te Wigchel ziek, hij hoest de longen a.h.w. uit zijn lijf, en twee leerlingen Heiligenleven en Punselie verdwijnen een dag spoorloos. Ze hebben de originele route gefietst, die gepland stond, maar waar vanwege de hoest van Te Wigchel van afgeweken was. 

Er waren examens op school voor de 5e klassen. Tijdens de examenuitreiking wankelt Bint even (De Bree zag het opeens. Bint stond doodstil, hij schommelde even naar voren, naar achteren. Hij was een blad, overgevoelig voor de zwakke luchtstroom, die de mens ontgaat. Een stalen wil, maar geen stalen lijf. Pag. 66). De Bree weigert in eerste instantie een herbenoeming, omdat het de bedoeling was geweest om slechts dit schooljaar vol te maken. Later denkt hij nog eens terug over het afgelopen jaar en bedenkt zich dan. Hij stuurt een briefje naar Bint waarin hij meldt nog een jaar op zijn school vol te maken. Bij het begin van het nieuwe jaar is Bint verdwenen en staat Donkers op zijn plaats als directeur. Bints’ vertrek had te maken met de dood van Van Beek. Of de spanningen hem te veel zijn geworden, of de druk van een of andere arbeidsinspectie wordt niet geheel duidelijk. 

“De hel”, de voormalige 4D is nu 5C geworden. Door te zien wat voor een volwassen kerels (met uitzondering van Schattenkeinder, een lomp maar volwassen meisje) het waren geworden, doet De Bree zo goed dat hij met Bints’ systeem wil blijven werken. 

De Bree probeert tot twee maal toe Bint te spreken te krijgen, maar slaagt hier niet in. Dan wordt hem duidelijk dat Bint wil dat de school door moet gaan zoals het voorgaande jaren ging met zijn ziel in de school, en De Bree gaat met nog meer wilskracht dan anders al vroeg op weg naar school.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bint door Ferdinand Bordewijk"