Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Allemaal willen we de hemel door Els Beerten

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Allemaal willen we de hemel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas aso | 428 woorden
  • 8 juli 2013
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
30 keer beoordeeld

Boekcover Allemaal willen we de hemel
Shadow

Een aangrijpend verhaal over oorlog in tijden van liefde, en over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt.

Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met zijn beste vriend Ward. Voor zijn zus Renée hoeft dat heldendom niet zo nodig. Zij heeft genoeg aan Ward, zijn hemelse saxofoonspel, en zijn fluwelen blik. Maar het is 1943. Midden in…

Een aangrijpend verhaal over oorlog in tijden van liefde, en over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt.

Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met …

Een aangrijpend verhaal over oorlog in tijden van liefde, en over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt.

Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met zijn beste vriend Ward. Voor zijn zus Renée hoeft dat heldendom niet zo nodig. Zij heeft genoeg aan Ward, zijn hemelse saxofoonspel, en zijn fluwelen blik. Maar het is 1943. Midden in de oorlog. Aan het oostfront wordt een bikkelharde strijd gevoerd tegen de Russen. De Duitsers lijden er grote verliezen en hebben dringend dappere jongemannen nodig om hen bij te staan. Voor de jongens een gedroomde kans om held te worden. Voor volk en vaderland. Voor een betere wereld. Ward vertrekt liever vandaag dan morgen. Maar zo denkt lang niet iedereen er over.

 

Allemaal willen we de hemel door Els Beerten
Shadow

Het verhaal speelt zich merendeels af in de tijd van de Tweede Wereldoorlog (1939-1945). Iedereen in het verhaal is tegen de oorlog en het negativisme dat het met zich meebrengt.

Sander = vader van Jef,Renée en remi

Jef(Jozef) = oudste zoon

Renée = enige dochter

Remi = twaalfjarige zoon

Ward = vriendje van Renée tot hij zich gaat bemoeien in de oorlog

Ward wil zijn land beschermen maar krijgt de verkeerde informatie waardoor hij aan de kant van de Duitsers komt te vechten. Hij blijft wel een aardige jongen die gewonden met zijn muziek (saxofoon) probeert op te beuren in het kamp van de VNV (=Vlaams Nationaal Verbond). Nadat hij erachter komt dat hij is voorgelogen, schiet hij zichzelf twee keer in zijn been zodat hij niet meer kan vechten. Hij probeert verder te leven onder de Duitse schuilnaam Martin. Hij is een tijdje verloofd met een Duitse verpleegster, Isa, tot zij gedood wordt door een vliegtuigbom samen met haar ouders.

Daarna wordt hij verliefd op Katerina, die hem leert meubels maken. Nadat de oorlog voorbij is wordt hij toch nog terechtgesteld voor zijn daden, waaronder het onterechte neerschieten van zijn oom en verzetsleider Theo. In de rechtzaal wordt hij neergeschoten door Jef.

Renée probeert de draad van haar leven op te pikken nadat ze het heeft afgebroken met Ward om de reden dat hij met de VNV mee ging. Ze was even verloofd op een rijke jongen, Emile, maar nooit echt verliefd. Na een opleiding van 4 jaar in een Brussels conservatorium geeft ze zelf les in een muziekschool. Jef geeft Ward de schuld van Theo neer te schieten terwijl hij het zelf deed om te bewijzen aan Ward dat hij geen schijteraard is.

In 1947 schiet hij Ward dood, maar hij krijgt maar 6 maanden gevangenisstraf, omdat Ward wordt gezien als de slechterik.

Remi wordt behandelt als een klein kind door zijn familie waardoor hij de situatie van Ward en de houding van het dorp tegenover hem niet begrijpt. Hij lijdt een redelijk normaal leven aangezien de omstandigheden. Remi wordt verliefd, speelt wedstrijden met vrienden, leert fluiten op zijn vingers van Ward, Ward is zijn held tot hij het ontdekt van zijn VNV alliantie.

De Tweede Wereldoorlog zorgt er dus voor dat een voorheen normaal dorp sommigen bewoners verbant (zoals Wards moeder) en schuin aankijkt. Bewoners moeten hun spullen aan de Duitse bezetters geven en de Duitsers plezieren door Duitse muziek te maken in plaats van hun geliefde Vlaamse muziek.

Ze zijn in de greep van de oorlog.

REACTIES

E.

E.

leuk verslag trouwens

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Allemaal willen we de hemel door Els Beerten"