Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het diner door Herman Koch

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover Het diner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 853 woorden
  • 4 juni 2013
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
14 keer beoordeeld

Boekcover Het diner
Shadow

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Ir…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons ¬– wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

Het diner is de weergaloze en ambitieuze nieuwe roman van Herman Koch, waarin de vraag centraal staat in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. In soepel proza schotelt Koch de lezer een bloedstollend verhaal voor dat zich binnen de tijdsspanne van een avond voltrekt. Een roman met de tragiek van de film Festen – heel menselijk en onafwendbaar op het noodlot afstevenend.

Het diner door Herman Koch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Aperitief

Paul is getrouwd met Claire, zij hebben een zoon genaamd Michel. Paul en Claire gaan dineren met de broer van Paul Serge, en zijn vrouw Babette. Serge zit in de politiek, en hij wil minister-president worden. Paul en Claire merken iets aan het gedrag van hun zoon en zijn daarover erg ongerust. Paul had helemaal geen zin in het diner en ergerde zich aan van alles, zoals aan de gerant en de ‘Wijn van het huis’ die achteraf toch gewoon geld bleek te kosten.

 

Voorgerecht

Serge en Babette hebben twee kinderen. Rick en Beau. Beau is geadopteerd uit Burkina Faso en heeft daarom de bijnaam ‘Faso’.

 

Hoofdgerecht

Tijdens het diner zag Paul een man met een baard met een jonge vrouw aan een tafeltje verderop zitten, Paul dacht dat dit zijn vrouw was. Maar achteraf bleek het zijn dochter te zijn, en wilden zij met Serge op de foto. Op een dag toen Paul ‘opsporing verzocht’ keek zag hij iets verschrikkelijks. Hij zag hoe zijn bloedeigen zoon een zwerver mishandelde en uiteindelijk vermoordde. Claire zag de beelden wel, maar volgens Paul herkende zij haar zoon er niet in. Michel was niet de enige die op de beelden te zien was, ook zijn neef Rick was erbij betrokken.

Tijdens het diner ging Paul even een luchtje scheppen. Hij werd gebeld, maar hij kwam erachter dat hij niet gebeld werd op zijn eigen mobiel. Hij haalde de mobiele telefoon uit de zak van zijn jasje en zag dat het het mobieltje van zijn zoon was. Degene die belde was Michel. Hij wilde zijn mobiele telefoon terug, want hij had nummers nodig, had hij gezegd. Michel zei dat hij hem meteen kwam ophalen. Maar voordat Michel bij het restaurant was aangekomen had Paul nog even in zijn mobieltje rondgeneuzeld. Hij zag een filmpje waarbij Rick een zwerver sloeg. Toen Michel eenmaal aangekomen was bij zijn vader voor het restaurant, merkte hij al eigenlijk meteen op dat zijn vader in zijn mobieltje had gekeken. Paul confronteerde Michel met de moord op de zwerver, hij vertelde dat hij wist dat hij het had gedaan.

Nadat Paul de beelden op tv had gezien, keek hij wat er op internet over de moord te vinden was. Op youtube zag hij veel filmpjes gemaakt door de bewakingscamera’s. maar hij zag ook een filmpje gemaakt met een mobiele telefoon, en wel met die van Michel. Maar Michel zei dat hij ze niet zelf op internet had gezet, dat had Faso gedaan.

Het bleek dat Claire al van het ongeval wist op dezelfde avond dat het plaatsvond. Michel had haar gebeld om te vragen wat hij moest doen.

 

 

 

Nagerecht

 

Serge had zijn baan als minister president willen afzeggen tijdens een persconferentie de volgende dag om twaalf uur ‘s middags, en daarbij meteen naar buiten te brengen dat zijn zoon en Michel het misdrijf hadden gepleegd. Maar Babette vond dit heel stom. Claire vond dat Serge alleen maar aan zichzelf dacht.

 

Digestief

 

Claire wou dat Paul zulke erge verwondingen aanbracht bij Serge waardoor hij zijn toespraak niet meer kon houden. Paul vond dit niet zo'n goed idee, dus deed Claire het zelf, in het cafeetje waar ze nog iets zouden gaan drinken na het diner. Claire werd gearresteerd.

 

Fooi

 

Serge bleek uiteindelijk met een kapot wijnglas in zijn gezicht gesneden te zijn door Claire. Hij verloor de verkiezingen en werd geen minister-president. Faso/Beau was uiteindelijk als vermist opgegeven. ( men weet niet waardoor die van de aardbodem is verdwenen, ik denk zelf dat dit door Michel komt) niemand kwam er uiteindelijk achter dat Michel en zijn neef het misdrijf gepleegd hadden en Paul leefde voort met zijn gelukkige gezin.

 

 

Over Pauls agressie-aanvallen door de jaren heen

Toen Michel bijna vier jaar oud was werkte Paul nog op een middelbare school. Hij was een paar keer uitgevallen tegen een leerling en werd daarom naar de rector geroepen. Hem werd gezegd een tijdje te stoppen met het lesgeven en hij werd naar van Dieren gestuurd, de schoolpsycholoog. Paul kreeg allerlei agressieve gedachtes, hoe hij hem in elkaar kon slaan.

 

Het bleek dat toen Michel een paar jaar oud was, Claire ernstig ziek was geworden. Serge en zijn vrouw wouden Michel meenemen, voor zijn eigen bestwil. Maar Paul was erg agressief uitgevallen en sloeg daarbij een hete pan tegen het gezicht van

Serge.

 

Het bleek dat toen Michel een paar jaar oud was, hij een bal door een ruit van een winkel had getrapt. De winkeleigenaar was erg boos, ondanks dat Paul met Michel zijn excuses was gaan aanbieden. Paul was erg agressief uitgevallen en

had gedreigd zijn winkel aan gort te slaan.

 

 

Toen Michel een verslag had ingeleverd over ‘De doodstraf’ werd Paul gevraagd om op gesprek te komen bij de rector, omdat er een paar vreemde passages in het verslag voorkwamen. Paul was zo boos op de rector geworden dat hij hem helemaal in elkaar sloeg. De rector was zo gewond dat hij naar het ziekenhuis moest.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het diner door Herman Koch"