Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 3.5
Foto van een scholier
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 364 woorden
  • 21 mei 2013
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 3.5
6 keer beoordeeld

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Ik heb de klassieker “Het Achterhuis dagboekbrieven” gelezen geschreven door Anne Frank, en voor het eerst gedrukt in 1947. Het is een psychologisch boek geschreven tijdens de tweede wereld oorlog.

3 voorbeelden van ouderwetswoordgebruik:

Benenwagen, “voor ons is de benenwagen goed genoeg”

Een lid verroeren, “Moeder en Margot waren niet in staat een lid te verroeren

Ook gebruikt ze hert woord vehikel waarmee ik geen voorbeeld kan vinden

Ik denk persoonlijk dat dit boek een klassieker is geworden omdat heel veel mensen geïnteresseerd zijn in de tweede wereld oorlog, en dit boek is dan geschreven uit een heel ander perspectief dat de meeste boeken uit de tweede wereldoorlog. Dit is een gewoon, normaal, Joods meisje, dat doodsbang is en ondergedoken, en de meeste boeken zijn toch meer groots en in grotere lijnen geschreven. Niet over éen specifiek persoon, zoals Anne.

Ook heb je echt het gevoel dat je Kitty bent, dat jouw beste vriendin ondergedoken zit, elke dag weer het gevoel heeft dat het haar laatste is, dat het jouw beste vriendin is die dit heeft geschreven en dat vind ik gewoon heel ontroerend.

Ook kun je je heel goed inleven in het boek. Zo heb ik nu dezelfde leeftijd als Anne toen ze met het dagboek begon, dus kun je je extra goed inleven. Ook in haar familieruzies en puberproblemen en kleine dingen, het is gewoon zo realistisch. Ook al zou ik me niet kunnen voorstellen dat ik niks meer kan, geen vrijheid meer zou hebben en dat soort dingen. Voor ons is dit allemaal zo vanzelfsprekend maar voor haar niet, ze kan niks meer, niet meer met de tram, niet meer fietsen want haar fiets is afgepakt, alleen nog maar lopen of zoals zij dat zo mooi zegt met de “benenwagen”, en dat allemaal alleen omdat je Joods bent en een of andere man heeft gezegd dat Joden minder zijn dan de rest van de mensen. En zij moet hier allemaal doorheen. En hierom denk ik dus dat het een klassieker is geworden doordat mensen het toch wel interessant vinden, en persoonlijk vind ik ook wel dat je het boek gelezen moet hebben!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"