Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1989 woorden
  • 15 mei 2013
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
4 keer beoordeeld

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Beste Lezer, laats heb ik het boek gelezen met de verzameling van dagboekbrieven van Anne Frank, en vervolgens ben ik een onderzoek gestart, en heb ik in dat onderzoek zes vragen gevonden en beatwoord, zie de rest van dit verslag, de uitslag van het onderzoek. Dit waren de vragen:

Beschrijf een scene uit Anne Frank die je het meest aanspreekt, en waarom?

Zou iedere scholier uit klas 3 dit boek moeten lezen? Waarom wel/niet?

Welke vragen roept het boek bij je op?

Welke normen en waarden staan in het boek centraal? Leg uit.

Haal de verschillende fasen van de bezetting uit Anne Frank, en geef bij elke fase een

concreet voorbeeld.

Zijn je verwachtingen uitgekomen of had je meer verwacht?

1. Beschrijf een scene uit Anne Frank die je het meest aansprak.

Om mij goed aan te spreken binnen een boek moet een scene een bepaald gevoel mee brengen, een belangrijk gevoel, dat misschien niet altijd genoemd wordt, maar wel de ondertoon voert in een groot deel van het boek. Dit gevoel is toch, bij de onderduikers Frank, (ook bij de familie van Daan, maar alles wordt door Anne Frank geschreven, dus ik laat het bij de familie Frank hier,) het gevoel van angst dat het mis gaat. ‘Stel dat wij gepakt worden door de Grüne Polizei, wat dan?’ Dit gevoel keert meerdere malen terug in het werk van Anne Frank, in de vorm van onder andere inbraken. Maar toch is het iets anders dat mij het meest raakte, en dat was het “angstige” verslag van de bombardementen en beschietingen in en rondom 020 (A.K.A. A’dam) in eind Juli 1943. Om de zoveel tijd ging het luchtalarm af en dan was het maar hopen dat er geen bom bovenop het achterhuis viel; ik citeer:

 ‘Om half drie was Margot klaar met haar kantoorwerk; ze had haar boeltje nog niet gepakt of de sirenes loeiden, dus trok ik weer met haar naar boven. Het werd tijd , want we waren nog geen vijf minuten boven, of ze begonnen hard te schieten, zodat we in de gang gingen staan. En ja hoor, daar dreunde het huis en vielen de bommen. Ik klemde mijn vluchttas stevig tegen me aan, meer om wat te hebbben om vast te houden dan om te vluchten, want we kunnen toch niet weg.’     26 Juli 1943

Hierin zie je die angst goed terugkomen, vooral de laatste zin van dit deel raakte me, ‘want we kunnen toch niet weg’, het gevoel van wat als komt bij Anne naar boven, en voor haar is dat natuurlijk zeer beangstigend.

2. Zou iedere scholier uit klas drie dit boek moeten lezen?

Nee, dat zou niet moeten, dit zal ik zo uitleggen en daarbij geef ik meteen antwoord op vraag nummer zes; Zijn je verwachtingen over het boek uitgekomen of had je meer verwacht?

Ik zal uitleggen, waarom je een boek verplicht zou kunnen stellen voor een derde klas van een kennisrijk Gymnasium. Waarom verplicht een boek? Een verplicht boek moet echt een bepaalde goede verrijking zijn van, in dit geval, informatie die je binnenkrijgt over de geschiedenis in de WO II en het onderduiken. Dit was ook wat ik verwacht had, maar dit is maar voor 40-50% uitgekomen. Het boek beschrijft wél goed de situatie waarin de meest beroemde onderduikster in Nederland, haar familie, de familie Van Daan, en ‘meneer Dussel’ leefden, maar toch vind ik dit niet helemaal superbelangrijk want dit is niet heel representatief voor alle onderduikers, er waren heel veel onderduik(s)ters die het veel zwaarder hadden dan de Franks. Bovendien wordt er verder niet veel relevants verteld over de politiek, die ik als schrijver nog niet wist. (mede door de geweldige lessen van Meneer Hulst.) In een groot deel van het boek worden de problemen in het huishouden besproken door Anne, maar wat is het nut daarvan als verrijking voor de lezer? Zo verteld (al is het naar mijn mening soms gewoon pubergezeik) Anne veel te veel, voor de lezer geen verrijking, vanaf begin 1944 veel te veel over haar al dan niet liefde met Peter.

Er zijn ook veel andere boeken, die een betere representativiteit hebben, die beter weergeven hoe veel Joden het hadden, en waarbij je meer informatie krijgt die een verrijking zou zijn. Dit boek smaakt te veel over een Roman door een puber in moeilijke tijden, en daarom zou ik het niet verplicht stellen, ook omdat er over de Franks al genoeg verteld wordt in de wereld om ons heen.

3. Welke vragen roept het boek bij je op?

Wat was echt de mate waarin de Franks geleden hebben naast de angst, want er wordt soms later in het boek gesproken over honger, maar hoe erg was die en waren er andere grote problemen?

Zijn de “smoesjes” van de Franks (dat de buren verspreidden dat de Franks bijvoorbeeld richting Limburg waren gevlucht) om de nazi’s op het verkeerde spoor te zetten, dat ze niet naar de Franks gingen zoeken, in hoeverre zijn die gelukt?

Verder qua uitleg was alles wel duidelijk, Anne was geen dom kind.

4. Welke normen en waarden staan in het boek centraal?

Vooral binnen het achterhuis en de familie Frank zijn er veel problemen, door de status en de stress van het onderduiken. Omdat er dan heel veel gevoelens en angsten door je stromen wordt er geprobeerd het leven mooi te maken in het achterhuis, en dat kan niet anders dan normen en waarden stellen die rust en een prettige samenleving geven, en uit het boek kan je deze twee halen:

Gehoorzaamheid aan de ouders, ouders zijn wijs.

Respect voor elkaar, je zit in een moeilijke tijd en komt voorlopig niet van elkaar af.

5. Geef de verschillende fasen van de bezetting weer met concrete voorbeelden.

Eigenlijk is dit niet de moeilijkste vraag die je kan geven, want zoals bekend begint het boek bij midden juni 1942 en eindigt het met augustus 1944, iets voor de Franks worden opgepakt, en dus zijn er maar twee fasen van de bezetting in Nederland waar je van kan spreken, de tweede en de derde. Hieronder geef ik kort met concrete voorbeelden weer hoe Anne schreef over de fases.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Eigenlijk is dit niet de moeilijkste vraag die je kan geven, want zoals bekend begint het boek bij midden juni 1942 en eindigt het met augustus 1944, iets voor de Franks worden opgepakt, en dus zijn er maar twee fasen van de bezetting in Nederland waar je van kan spreken, de tweede en de derde. Hieronder geef ik kort met concrete voorbeelden weer hoe Anne schreef over de fases.

Eigenlijk geeft anne toch aan hetbegin een beknopte beschrijving van wat de Duitsers eerst tegen de Joden ondernamen:

‘Na Mei 1940 ging het bergaf met de goede tijden: eerst de oorlog, de capitulatie, intocht der Duitsers, waarna de ellende voor ons Joden begon. Jodenwet volgde op Jodenwet. Joden moeten een Jodenster dragen. Joden moeten hun fietsen afgeven. Joden mogen niet in de tram, Joden mogen niet meer in auto's rijden. Joden mogen alleen van 3-5uur boodschappen doen en alleen in Joodse winkels, waar ‘Joods lokaal’ opstaat. Joden mogen vanaf 8 uur 's avonds niet op straat zijn en ook niet in hun tuin zitten, noch bij kennissen. Joden mogen zich niet in schouwburgen, bioscopen of andere voor vermaak dienende plaatsen ophouden, Joden mogen in het openbaar generlei sport beoefenen, ze mogen geen zwembad, tennisbaan, hockeyveld of andere sportplaats betreden. Joden mogen ook niet bij Christenen aan huis komen. Jodenmoeten op Joodse scholen gaan en nog veel meer van dergelijke beperkingen. Zo ging ons leventje door en we mochten dit niet en dat niet.’ Anne Frank, 20 Juni 1942

Tweede ase:                                                                                                                                                     

Deze fase had verschillende kenmerken, mensen moesten in Duitsland gaan werken en Duitse producten leveren, isolatie en later deportatie Joden en de toename van het verzet. Vooral dat laatste was natuurlijk erg belangrijk in het geval van Anne, en dus, toen meneer Dussel niet lang daarvoor ingetrokken was, zei ze:

‘Dussel heeft ons veel van de buitenwereld verteld, die wij nu al zo lang missen. Het is droevig wat hij allemaal wist. Talloze vrienden en kennissen zijn weg met een vreselijke bestemming. Avond  aan avond tuffen de groene of grijze militaire auto's langs, de Duitsers bellen aan elke deur en vragen of er ook Joden wonen. Zo ja, dan moet de hele familie dadelijk mee, zo niet, dan gaan ze weer verder. Niemand kan zich aan zijn lot onttrekken als hij niet onderduikt. Zij gaan ook dikwijls rond met lijsten en bellen alleen daar, waar ze weten, dat ze een rijke buit zullen binnenhalen. Losgeld wordt er vaak betaald, per hoofd zoveel. Het lijkt wel op de slavenjacht, zoals ze die vroeger hielden. Maar het is heus geen mop, daarvoor is het veel te dramatisch. Ik zie vaak 's avonds in het donker rijen goede, onschuldige mensenlopen met huilende kinderen, steeds maar lopen, gecommandeerd door zo'n paar kerels, geslagen en gepijnigd, tot ze haast neervallen. Niemand wordt ontzien, ouden van dagen, baby's, zwangere vrouwen, zieken, alles, alles gaat mee in de tocht naar de dood. Hoe goed hebben we het hier, hoe goed en rustig. We hoefden ons van al deze ellende niets aan te trekken, als we ons maar niet zo bang maakten om allen, die ons zo dierbaar waren en die we niet meer kunnen helpen. Slecht voel ik me, dat ik in een warm bed lig, terwijl mijn liefste vriendinnen ergens buiten neergegooid of neergevallen zijn. Ik word zelf bang als ik aan allen denk met wie ik me altijd zo innig verbonden voelde en die nu overgeleverd zijn aan de handen van de wreedste beulen die er bestaan. En dat alles, omdat ze Joden zijn!’       19 November 1942

Dit is een heel duidelijk voorbeeld van dat de Duitsers bezig waren met de verwijdering van de Joden.

Derde fase: Deze fase had ook kenmerken, namelijk dat de levering van arbeiders en producten aan Duitsland belangrijker werd dan de nazificatie in Nederland, en dat de verhouding Nederlander tot Duitser steeds slechter wordt. Er zijn steeds meer conflicten tegen de bezetter. Er zijn ook steeds meer mensen, die hoop krijgen op een redelijk snelle inval van geallieerde soldaten,dat ze steeds sneller van de bezetter af zijn, waar ze helemaal niet tevreden over zijn, en dat het misschien niet heel lang duurde voor ze bevrijd werden, zoals ze op respectievelijk 3 mei en 6 juni 1944 schrijft: ‘Elke dag voel ik hoe de bevrijding nadert’ en ‘Het Achterhuis in opschudding! Zou dan nu werkelijk de lang verbeide bevrijding naderen, de bevrijding waarover zo veel gesproken is.’

6: Zijn je verwachtingen uitgekomen of had je er meer van verwacht?

Zie vraag 2, maar hier nog een korte samenvatting als dat antwoord al weggezakt is:

Ik had verwacht van het boek veel op te steken, dat het een verrijking zou zijn, maar dat is niet uitgekomen omdat ik het boek zie als een Roman over een puber met problemen in de familie in moeilijke tijden, en er was veel informatie die al bekend was bij mij, en dus heb ik ook niet veel geleerd met dit boek.

Ik hoop dat u als lezer meer weet over het boek van Anne Frank, inhoudelijk en of het bijvoorbeel nuttig zou zijn als je het zou moeten lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"