Pizzamaffia door Khalid Boudou

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Pizzamaffia
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 988 woorden
  • 12 mei 2013
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
53 keer beoordeeld

Boekcover Pizzamaffia
Shadow

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en…

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, …

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en moet Brahim de leiding over het restaurant op zich nemen.

Niet veel later start oom Faris samen met Haas een eigen hippe pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een pizzaoorlog die met de allergekste middelen wordt uitgevochten en waarbij zelfs junks en een buikdanseres worden ingezet. Brahim raakt verwikkeld in de hevige strijd tussen beide families. School, goede vrienden en zelfs zijn liefje Alice verdwijnen naar de achtergrond. Langzaamaan wordt het Brahim duidelijk dat er een smerig spelletje met hem wordt gespeeld.

Pizzamaffia is een roman over de zin en onzin van oorlogvoeren, over familie-eer en trots, geschreven in de snelle, eerlijke en tegelijk poëtische stijl waar Khalids werk om bekend staat.

Pizzamaffia door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

BOEKVERSLAG, PIZZAMAFFIA 2013

Samenvatting
Brahim wil een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, samen met zijn neef Haas. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en moet Brahim de leiding over het restaurant op zich nemen. Niet veel later start oom Faris samen met Haas een eigen pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een pizzaoorlog die met de allergekste middelen wordt uitgevochten en waarbij zelfs drugsverslaafde en een buikdanseres worden ingezet. Brahim raakt verwikkeld in de strijd tussen beide families. School, goede vrienden en zelfs zijn vriendin Alice verdwijnen naar de achtergrond. Langzaamaan wordt het Brahim duidelijk dat hij in de maling word genomen.

Mening
Ik vond dit boek echt heel spannend. Ik moest ook gewoon heel snel verder lezen, omdat ik wilde weten hoe het af liep. Vanaf het begin is het al leuk en spannend. Langzaam worden de personages voorgesteld. Dan vraag je je pas echt af: Hoe kan het straks zo ver komen? Dat wil je gewoon weten. Daarnaast vind ik het taalgebruik in dit boek echt geweldig. Er wordt heel veel in het boek gescholden en andere grove woorden gebruikt. Dat vond ik erg grappig. Ook de Marokkaanse woordjes vind ik leuk. Ook vond ik het plot goed in elkaar zitten. Af en toe was het wel wat voorspelbaar. Maar ik zag niet aankomen dat Haas achter alles zit. En dat hij jaloers was op Brahim en het daarom deed. Er is echt goed nagedacht over hoe het verhaal in elkaar zit. Het boek was dus een beetje voorspelbaar en er zat veel slecht taalgebruik in, maar ik vond het echt een super leuk en spannend boek.

Vragen:
1. Bevat het verhaal voldoende gebeurtenissen om je te blijven boeien?

Ja, Het probleem word steeds groter en je wil echt weten hoe het afloopt. Dus je blijft steeds maar lezen.

2. Is de hoofdpersoon iemand die voor je gaat leven?

Ja, Je komt echt in de gedachten van de Brahim en je weet daardoor ook precies wat hij denkt

3. Welk probleem heeft de hoofdpersoon?

Eigenlijk zit er een heel groot probleem in het verhaal, en dat is de ruzie van Brahims vader met zijn oom. Als die ruzie er niet was geweest dan ontstonden allemaal andere problemen niet, zoals de opening van de andere pizzeria.

4. Welke bijfiguren zijn belangrijk?

- Haas: de neef van Brahim. Hij is jaloers en zorgt eigenlijk voor alle problemen in het leven van Brahim.

- Oom Faris: de oom van Brahim. Eerst werkte hij in de pizzazaak tot hij wordt ontslagen. Hij is als een soort vader voor Brahim.

- Alice: de vriendin van Brahim, Brahim houdt echt heel veel van haar en zij ook van hem.

- Ouwe: de vader van Brahim. Ze hebben niet echt een goede band. Dit komt omdat de ouwe Brahim geen echte man vind. Hij vindt zijn zoon maar slap.

5. Welke beslissingen die door de personages worden genomen vind jij vreemd of onbegrijpelijk?

Op het moment dat Oom Faris en Ouwe (de vader van Brahim) ruzie hebben gaat Brahim naar Haas om een clip te maken voor Alice. Dat vind ik erg dom want je weet dat Oom Faris boos is en dat hij daarmee Haas ook kan beïnvloeden en dan gaat Brahim alsnog naar Haas toe om een videoclip te maken. Maar buiten die beslissing om zijn de beslissingen van Brahim wel verstandig. Ook al had ik dat anders gedaan.

6. Waar spelen de gebeurtenissen zich af?

Het boek speelt zich vooral af bij en rond om de twee pizzeria’s: Novera (De pizzeria van Brahim en zijn vader) en Melodia (De pizzeria van Haas en oom Faris).

7. In welke tijd speelt het verhaal zich af?

Je weet meteen dat dit boek zich afspeelt in de moderne tijd, omdat op de voorkant een scooter is afgebeeld.  Het boek is in 2007 geschreven, dus ik denk dat de gebeurtenissen zich rond die tijd afspelen.

8. Is er een verhaallijn of zijn er meerdere verhaallijnen?

Er is maar een verhaallijn en dat is het leven van Brahim.

9. Heeft dit verhaal jou aan het denken gezet?

Nee niet echt, Dit verhaal is meer voor de lol en volgens mij zit er niet echt een boodschap in.

10. Zou je dit boek willen aanraden aan een klasgenoot?

Ja, Ik vond het boek heel leuk om te lezen en heb ook echt gelachen om het taalgebruik. Ook zitten er serieuze problemen in en dat maakt het erg leuk om te lezen.

Verwerkingsopdracht: Interview

1: Waarom Kregen je vader en je oom ruzie?

Mijn vader kreeg reuma en toen moest ik de pizzeria overnemen. Mijn oom Faris hielp daarbij. Toen mijn vader op een dag de verkochte producten van die dag ging tellen klopte het niet met het geld dat Faris aan hem gegeven had omdat mijn vader fout had geteld en toen ontstond er ruzie.

2: Waarom Kregen jij en Haas ruzie?

Haas wilde zijn vader niet laten zitten en ik de mijne niet. Omdat onze vaders botsten, Botsten wij eigenlijk ook.

3. Wil je nog steeds voor je droom als piloot gaan?

Jazeker, Ik ben nog steeds gek op vliegen

4. Had je de ruzie met Alice niet liever anders willen oplossen?

Liever wel, ik had het denk ik liever in het echt gedaan dan via msn.

5.Wat voor cijfer gaf je je leven voor dat dit was gebeurd en welk cijfer geef je het nu?

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

5.Wat voor cijfer gaf je je leven voor dat dit was gebeurd en welk cijfer geef je het nu?

Eerst een 9, ik had alles goed voor elkaar en mijn leven was perfect, sommige dingen konden natuurlijk wel beter. Toen kreeg mijn vader reuma en veranderde alles. Na de ruzie, nu alles weer is opgelost geef ik mijn leven zelfs een 10 omdat nu echt alles perfect is, bijna niks kan meer beter!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pizzamaffia door Khalid Boudou"