Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Scholieren.com krijgt een nieuw jasje! Als je het leuk vindt kun je nu al een kijkje nemen op de nieuwe site. Klikkerdeklik.

Joe Speedboot

Tommy Wieringa

2005

316

4 uit 5

5.0 / 10
4e klas vwo
  • Anoniem
  • Nederlands
  • 463 woorden
  • 287 keer
    3 deze maand
  • 12 mei 2013

Wieringa, T., Joe Speedboot. Amsterdam, 20055 [2005]. De Bezige Bij.

Inhoudsweergave
Joe Speedboot is een roman over illusies en desillusies, vriendschap en verraad, liefde en rivaliteit. Het toont het lot van nieuwkomers in Lomark, een dorp met een onverwerkt verleden. Het ingeslapen dorp wordt wakker geschud. De verteller van het verhaal is Fransje Hermans. Na een ongeluk is hij invalide geraakt en heeft hij zijn stem verloren.  Nauwgezet observeert hij de personen en gebeurtenissen. Hij is gefascineerd in de nieuwkomer Joe Speedboot, een vijftienjarige vliegtuigingenieur, bommenlegger en bewegingsfilosoof.  Fransje raakt bevriend met hem en Engel en Christof. Na het eindexamen gaan ze ieder hun eigen weg. Fransje wordt brikettenperser, Joe en Engel vertrekken naar de kunstacademie en Christof gaat rechten studeren. Na enkele jaren is iedereen gedesillusioneerd terug in Lomark. Dromen zijn niet uitgekomen, idealen zijn vervlogen. ‘(…) we zijn niet gestorven, noch zijn we van gedaante veranderd. We zijn hier nog’.

Stijl
Hierboven is het verhaal zeer kort samengevat. Maar ook zonder het verhaal is Joe Speedboot indrukwekkend. Het taalgebruik is niet moeilijk en de zinnen zijn eenvoudig. De schrijfstijl is treffend. Het liefst zou ik Joe Speedboot als scheurkalendervorm willen hebben. Elke dag een mooie, humoristische of filosofische zin. Het boek is namelijk een constructie daarvan. Over elke zin is nagedacht. Dat maakt het zo dynamisch. Er zijn veel filosofische zinnen die blijven hangen. Zo definieert Wieringa vriendschap (‘wanneer je iemand zo goed kent, als een deel van jezelf dat je liever niet onder ogen zou willen zien') en God (‘je ziet alles en je zegt niets’). Ook maakt hij Joe tot bewegingsfilosoof.

De sfeer van Wieringa’s geschapen wereld komt goed over. Het boek bevat mooie ruimtebeschrijvingen vol gevatte beeldspraak en originele metaforen. Bovendien worden die afgewisseld met humoristische zinswendingen. Muziek waarop je eeuwig kunt blijven dansen.

Mening
Net als het doek in Specht en zoon is Fransje een soort alwetende verteller. Een bijzonder perspectief. Hij staat buiten het verhaal en heeft een redelijk objectieve kijk op de gebeurtenissen. Over zijn eigen situatie spreekt hij grappig sarcastisch. Op het einde wordt hij meer betrokken in het verhaal. Zo gaat hij naar bed met de knappe PJ, op wie hij al lang verliefd was. Dit vond ik jammer omdat het niet geloofwaardig overkwam.

Met dit boek kan ik Wieringa associëren met Nescio. Nescio schept ook een sterke sfeer. Hij heeft mooie ruimtebeschrijvingen en maakt ook gebruik van metaforen. Zijn boeken hebben een diepere betekenislaag. Bovendien lijken de motieven op elkaar. Zowel Nescio als Joe Speedboot gaat over desillusie, vrijheid, volwassenheid, vervlogen verlangens en machteloosheid. Joe Speedboot gaat over deze motieven, maar het ‘oppervlakteverhaal’ is ook boeiend. De belevenissen, de bijfiguren, de (driehoeks)relaties. Daarin verschilt het van Nescio.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7968

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Kees van der Pol zeker weten goedZeker Weten Goed
Kees van der Pol Docent8.1
Saskia 4e klas vwo7.3
anoniem6e klas vwo7.1
Milou de Bruijn5e klas vwo6.9
anoniem5e klas vwo7.0
Meer verslagen ›