Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Latino king door Bibi Dumon Tak

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Latino king
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 2555 woorden
  • 24 april 2013
  • 371 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
371 keer beoordeeld

Boekcover Latino king
Shadow

Castel ontdekt al jong dat er met drugs veel geld te verdienen valt. Hij laat zich overhalen om drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, maar op een dag wordt hij gearresteerd met anderhalve kilo cocaïne onder zijn kleren. Hij belandt in de beruchtste gevangenis van het Caraïbisch gebied waar enkel het recht van de sterkste geldt. Er wordt g…

Castel ontdekt al jong dat er met drugs veel geld te verdienen valt. Hij laat zich overhalen om drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, maar op een dag wordt hij …

Castel ontdekt al jong dat er met drugs veel geld te verdienen valt. Hij laat zich overhalen om drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, maar op een dag wordt hij gearresteerd met anderhalve kilo cocaïne onder zijn kleren. Hij belandt in de beruchtste gevangenis van het Caraïbisch gebied waar enkel het recht van de sterkste geldt. Er wordt gedeald, gevochten, gegokt, gedronken en gemoord. Al snel weet Castel dat er maar één manier is om deze hel te overleven: ontsnappen.

Dit boek is oorspronkelijk verschenen in de Slash-serie: boeken die geschreven zijn op basis van het waargebeurde levensverhaal van een jongere.

Latino king door Bibi Dumon Tak
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Vragenlijst

1. Titel:

De titel van het boek is Latino King.

2. Schrijver van het boek:

De schrijver van het boek is Bibi Dumontak en Castel.

3. Uitgever van het boek:

De uitgever van het boek is Slash.

4. Jaar/plaats van uitgave:

Het boek is uitgegeven in 2009 in Amsterdam.

5. Aantal hoofdstukken en bladzijden:

Het boek heeft 45 hoofdstukken en 197 bladzijden

6. Samenvatting:

Zie laatste bladzijden

7. A/B: In welke verhaalsoort zou jij dit boek plaatsen.

Het verhaalsoort waarin ik mijn boek plaats is non-fictie.

C: waarom heb ik deze keuze gemaakt?

Ik heb deze keuze gemaakt omdat ik van waargebeurde verhalen houd.

8. A: Hoe ziet het boek eruit?

Harde kaft en dik met een aangrijpende foto.

B: Wat zie je allemaal op de omslag?

Zwart witte kaft met een geel slash teken in het midden en een jongen die achter de tralies zit.

C: leg uit waarom de kaft bij het verhaal past.

Het gaat over een jongen die in de gevangenis zit, en je ziet op de kaft een jongen achter de tralies.

9. A: De Titel van het boek is:

Latino King.

B: Waarom heet het boek zo?

Het boek heet Latino King, omdat Castel zich op verboden terrein in de gevangenis bevond. Hij bevond zich namelijk op het terrein van de Latino’s. De Latino’s zagen de latino tattoo ( die hij toevallig op zijn arm had laten zetten) en werden meteen vrienden met hem. Ze waardeerden hem zo erg dat ze hem uitriepen tot latino koning toen de oude koning de gevangenis verliet.

10. A: Wie zijn de belangrijkste personen in het boek?

De belangrijkste persoon in het boek is : Castel.

B: Beschrijf hoe ze eruit zien, hoe oud ze ongeveer zijn en vertel iets over hun karakter.

Castel: Castel is een aardige/stoere jongen die graag vecht en geld verdiend. Hij heeft heel veel voor zijn moeder over en doet er alles voor om haar leven makkelijker te maken. Castel is 18 jaar en heeft een licht bruine huid zonder baardgroei. zijn haar is kort en heeft een gespierd lichaam. Hij maakt snel veel problemen en daarom is zijn bijnaam: Trouble

Mama Moeder Van Castel: Houd veel van haar zoon (Castel) doet er alles voor om bij Castel te zijn, ze is zeer bezorgd om haar zoon omdat, hij in de drugshandel zat, en daardoor in de gevangenis komt…

Faatje is een vriend van Castel: Collega bij het auto bedrijf waar Castel moest werken van zijn moeder zodat hij minder aan de drugs zit. Is een Surinamer die prachtig kan lachen. Hij ziet er ook zelfverzekerd uit.

De kleine man Advocaat: kleine man is de advocaat van Castel en is 1.60 M lang, hij heeft lef en houdt ervan om risico’s te nemen. Hij zorgt ook dat Castel uit de gevangenis kan ontsnappen.

11. A: Beschrijf de belangrijkste gebeurtenis in het verhaal?

De drugshandel van Castel

B: welke invloed heeft deze gebeurtenis gehad op de rest van het verhaal?

Door de drugshandel is het hele verhaal ontstaan. Castel kreeg er veel problemen door, en kreeg slechte vrienden waardoor hij in de gevangenis kwam, tussen vieze homo’s en kakkerlakken. Zijn moeder was heel teleurgesteld in hem.

C: waarom vind je dat?

Ik vind dat omdat, nouja…als Castel geen drugs gesmokkeld had dan had hij deze avonturen niet beleefd en was dit verhaal nooit ontstaan.

12. A/B/C: geef een goede beschrijving van de plaatsen en omgeving waar de belangrijkste gebeurtenissen zich vooral afspelen. / Hoe ziet het er allemaal precies uit? / hoe weet je dat allemaal welke informatie heb je hierover in het boek gevonden?

Castel’s huis in Rotterdam( ziet er oud en lelijk uit de deuren staan scheef en heel het huis kraakt) en in de gevangenis van de Dominicaanse Republiek ( verschillende afdelingen.Er is er bijvoorbeeld eentje voor de de rijke gevangenen. Zij kunnen de bewakers omkopen. zodat ze een tv, matras, bed hebben. Een afdeling voor Latino’s waar Castel een goede band heeft gekregen en een afdeling voor de arme/normale gevangen die tussen de kakkerlakken en muizen slapen met een wc die altijd verstopt is).

13. A: in welke tijd / periode speelt dit verhaal zich af?

Tussen 100 jaar geleden en nu.

B: leg met enkele duidelijke voorbeelden uit waarom jij dat denkt.

Het gaat over drugshandel en dat is een probleem van nu.

Het Taalgebruik is modern bijvoorbeeld: zet dat bakbeest van je in de fourwheeldrive.

Bij de informatie van het boek staat dat het uit het jaar 2010 komt.

14. A: Zou het verhaal echt gebeurd kunnen zijn?

Ja het is echt gebeurd

B: Waarom denk je dat?

Op de achterkant staat: ‘’ Slashboeken zijn boeken die geschreven zijn op basis van het waargebeurde levensverhaal van een bijzondere jongere ‘’

15. A/B/C: Welk deel in het boek vond je het allermooist? / beschrijf het fragment kort / geef duidelijk aan waarom dit deel zo bijzonder is voor jou.

Het mooiste deel vond ik: dat Castel’s moeder naar de gevangenis in de Dominicaanse republiek kwam. Ze was heel teleurgesteld in Castel en ondernam toch de hele lange reis naar de gevangenis. Ze waren overgelukkig toen ze elkaar zagen en zijn vrienden kregen ook meteen een hechte band met zijn moeder. Ik vond het ontroerend toen ik las dat ze als enige moeder naar die gevaarlijke gevangenis kwam en voor iedereen lekker eten mee nam.

 16. A/B: Kies vijf verschillende woorden uit de bijlage beoordelings woorden die volgens jou het beste bij het boek passen. / geef bij elk woord aan waarom je dat vindt.

Ontroerend: Dat Castel & zijn vrienden zo blij zijn met het bezoek van Castel’s moeder.

Werkelijk: het verhaal is echt gebeurd en dat staat ook in het boek.

Zet aan tot nadenken: je ziet wat de gevolgen zijn van slechte vrienden en drugshandel.

Boeiend: ik kon niet stoppen met lezen omdat, er op elke bladzijde wel wat gebeurde.

Voor mijn leeftijd: Het gaat over een jongen die net iets ouder is dan ik en het taalgebruik is goed te snappen.

Verwerkingsopdracht 1
Zoek minstens 2 gedichten, die bij het door jou gelezen verhaal passen:

Gedicht 1: http://www.gedichten-freaks.nl/610346/

waarom ben je er opnieuw mee begonnen?

Je had me beloofd ervan te blijven.

Ik herken je bijna niet meer,

je reageert niet als we iets vragen,

je eet niet meer.

We missen je,

we willen je terug in de echte wereld.

Wanneer ga je ermee stoppen?

Wanneer ga je de drugs aan de kant schuiven?

Je hoeft maar om hulp te vragen,

en we zullen er zijn voor je.

Alsjeblieft,

ik smeek je,

laat de drugs liggen.

Gedicht 2: http://www.smsgedicht.nl/bekijken/10995-dingen-die-gebeuren-.html#.UP_5hR2zKSo

Dealen in drugs heb ik soms gedaan,

voor sommige vrienden is het fout gegaan.

Zoveel mensen verloren, maar toch doorgaan.

En altijd op beide benen blijven staan.

Dan zie je je vrienden voor je ogen verdwijnen,

een paar dagen later in een kist verschijnen.

Je gelooft dat alles wat je zag niet waar was,

maar dat is niet zo en realiseer je een tijd later pas

Samenvatting
Castel zit in de gevangenis op de Dominicaanse republiek. Het is er smerig en iedereen behalve hijzelf is homo. Dat maakt hem niet zo veel uit behalve Rocky die hem constant achterna ziet en probeert te verleiden. Castel word er zelfs agressief van. Hij denkt veel aan zijn moeder en mist haar ontzettend. De bewakers deden er alles aan om het verblijf in de gevangenis zo onaangenaam mogelijk te maken. Om 6uur maakten ze iedereen wakker voor controle. Alle gevangenen moesten naakt naar buiten zodat ze niks konden verbergen onder hun kleren. Ondertussen werden hun cellen onderzocht. Alles wat ze vonden namen ze mee. In die gevangenis had niemand eigen bezit. Als ze terug kwamen naar de controle zagen de cellen eruit alsof er een granaat was ontploft, soms worden de matrassen zelfs in stukken gesneden en had niemand een bed om in te slapen. Alle moeders van de gevangenen werden door de gevangenen onderling uitgescholden. Op een keer had Troy de foto van de moeder van Castel gevonden hij maakte er schunnige opmerkingen over. Dat schoot bij Castel zo in het verkeerde keelgat dat hij enkele tanden bij Troy uit zijn mond sloeg. Troy was erg sterk en niemand had tot nu toe zoiets geflikt en daarom kreeg Castel respect van de andere gevangenen en zelfs van Troy. Hij was de jongste van de cel en had nog geen baardgroei daarom noemde iedereen hem Baby. Op een dag mocht zijn vriend kleineman zijn gevangenis verlaten. Hij zei tegen Castel dat hij een plan zou maken om Castel te laten ontsnappen. Hij ziet in Castel een groot zakenman en wil hem meenemen naar Jamaica. Castel vind zichzelf ook een echte handelsman. In Nederland had hij veel geld verdiend met de verkoop van balletjes crack aan junks. Hij had alleen te weinig vooruit gedacht. Zijn beste vriend in Nederland is Faatje, hij houdt de klanten warm voor Castel. Toen Castel crack verkocht wist hij dat hij goed moest kunnen bluffen en een grote mond moest hebben bij de junks. Later stapte hij over naar coke en moest netter gaan praten omdat, hij tussen de advocaten en vastgoedjongens etc. kwam. Het dealen in coke leverde veel geld op. Zonder het te merken was Castel ook verslaafd geraakt, niet aan de coke maar aan het geld…hij nam steeds grotere risico’s. Vandaar dat hij zelf drugskoerier werd. Dat is een keiharde wereld. Castel begon steeds meer van de spanning te houden. Hij wilde allround crimineel worden. Voor zijn moeder hield hij alles verborgen en zei tegen zijn moeder dat hij met vrienden naar Groningen was. Toen zijn moeder er achter kwam dat hij niet in Groningen was geweest maar naar Venezuela zei hij dat hij dat nooit meer zou doen. Hij gaf veel geld uit, meer dan hij had en betaalde de jongens die voor hem werkte niet netjes uit. Op een begeven moment had hij geen geld meer. Hij vond een baantje bij een garagebedrijf daar ontmoette hij Faatje, een Surinamer. Faatje was een drugskoerier. Door Faatje ging hij toch nog als drugskoerier naar de Dominicaanse republiek. Tijdens de terugreis werd hij aangehouden door de douanen en opgepakt door de politie. Hij werd in een vieze gevangenis verstopt. het was er vies en smerig en alle gevangenen wilde seks met hem. Castel moest zien te overleven in die verschrikkelijke smerige gevangenis. Er was een advocaat die zei dat hij hem voor € 18.000,- uit de gevangenis zou halen. Hij smeekte zijn moeder haar spaargeld over te maken. Dat deed ze. Helaas ging de advocaat er met zijn geld vandoor. Castel’s moeder bleef van hem

houden en kwam zelfs naar de Dominicaanse Republiek. Ze werd door de gevangenen als een ster gezien want er was geen moeder die zou trouw kwam en zo goed voor iedereen zorgde. Zijn vriend Manolo zag haar ook als zijn moeder en noemde haar moeder-tigre.

Castel vroeg zijn moeder of ze zijn zusje wilde vragen om geld te lenen voor zijn ontsnapping. Want Kleineman zou hiervoor kunnen zorgen. Maar zijn moeder wilde zijn zusje er niet in betrekken.

Toen zijn moeder weg was ging Castel naar het gevaarlijkste deel van de gevangenis; Vietnam. Ze wilden hem daar helemaal afslaan totdat ze zijn tatoeage zagen. Hij had als teken van respect voor zijn moeder een kroon met mama eronder laten zetten. Toevallig was die kroon ook het symbool voor de Latin Kings. Hij werd meteen gezien als hun broeder. Toen hij Steve Rocky zag pijpen wilde hij niet meer bij de Gringo’s horen maar bij de Latino’s op afdeling C ( Vietnam). Hij vroeg overplaatsing aan bij de directeur maar die lachte hem alleen maar uit. Ondertussen kroonden de Latino’s hem als king. Hij sliep tussen de gringo’s en overdag liep hij naar de Latino’s.

Ondertussen had zijn moeder geld bij elkaar voor zijn ontsnapping. Kleineman was nergens meer te vinden maar zijn moeder had een betrouwbare advocaat gevonden. Castel dacht dat hij nu snel vrij zou komen maar zijn advocaat was toch niet zo goed als gedacht. Zijn advocaat had namelijk gezegd dat hij zich moest gedragen alsof hij niet toerekeningsvatbaar was, maar de rechter had dat door. Hierdoor verdubbelde zij zijn straf. Hij kreeg acht jaar!

Op een dag werd zijn medegevangene Cola ziek. Door bewakers om te kopen werd Cola eindelijk geholpen. Maar Cola bevuilde per ongeluk de wc van een dokter en daar werd men zo boos om dat ze hem in “la solitaria” stopten. De hel van de gevangenis, zonder toilet. De meesten gingen daar dood. Met hun laatste geld kochten de vrienden van Cola de bewakers om om hem eruit te halen. Dat gebeurde maar Cola ging dood. Daarna moest Castel bij de gevangenisdirecteur komen en die zei dat Castel absoluut niet mocht vertellen wat er gebeurd was met Cola. Maar Castel belde meteen met de Nederlandse Ambassade om alles te vertellen.

De mooie secretaresse van de gevangenisdirecteur kwam op een dag naar Castel toe om te zeggen dat de Ambassade op bezoek was geweest en alles tegen de directeur verteld had. De directeur was laaiend. De secretaresse was zo lief geweest om alle minnetjes uit het dossier van Castel te halen, meer kon ze niet voor hem doen. Castel was doodsbang dat de directeur hem zou laten doden en verborg zich. Tot hij op een dag hoorde dat zijn moeder weer gekomen was. Zij fluisterde hem toe dat hij de volgende dag zou kunnen ontsnappen.

Zijn moeder had voor overplaatsing naar een betere gevangenis gezorgd; San Felippe. Daar zat ook Faatje, hij was ook gepakt toen hij bolletjes geslikt had. De kruidendokter daar wilde Castel helpen en zei dat hij moest doen alsof hij gek geworden was. Zijn idee was dat Castel met een roze laken zou rondlopen en gestoord zou doen.

Hij zou dan overgeplaatst worden naar een psychiatrische instelling en vandaar uit was het makkelijker te ontsnappen. Helaas lukte ook deze poging niet. Faatje werd door een fout vrijgelaten en Castel voelde zich heel alleen. Er mochten in deze gevangenis ook geen meisjes komen en daardoor verdween al zijn zachtheid. De enige die hij nog had waren God en zijn moeder.

Zijn moeder had ook contact met Kleineman gelegd en die adviseerde hem ervoor te zorgen dat hij in een ziekenhuisgevangenis terecht zou komen.

Dat lukte omdat hij een liesbreuk had. In die ziekenhuisgevangenis lukte het hem met behulp van Kleineman (die hoeren had ingehuurd om de bewakers af te leiden) om te ontsnappen.

Hij valt in handen van mensen die zeggen hem te willen helpen maar alleen op zijn geld uit zijn. En toch trapt hij er elke keer weer in.

Uiteindelijk vluchtte hij met een vissersboot naar Jamaica. Hij ging daar naar de Engelse Ambassade en zei dat hij zijn paspoort kwijt was. Zo kreeg hij een tijdelijk reisdocument en kon hij naar Schiphol vliegen. ’s Nachts droomt hij over alle vreselijke dingen die hem in de gevangenissen zijn overkomen. Faatje zegt dat hij makkelijk moet gaan denken maar Castel weet niet meer hoe dat moet.

Verwerkingsopdracht 2

10. schrijf zelf een gedicht.

Het leven op straat

Iedere fout die je begaat

Iedere handel die bestaat

Je ziel dat vergaat

REACTIES

M.

M.

Goed boekverslag, maar de samevatting te lang .

10 jaar geleden

H.

H.

hallo, wij moeten voor nederlands weten hoe mama aan zoveel geld komt. dit moet door middel van aanwijzingen uit het boek. kan iemand helpen?

9 jaar geleden

H.

H.

zehbi mooie verslag maar ik haat het dat ik dit moet doen voor nederlands !!!!!!!! ik moet een voldoende halen anders mag ik niet over :( dus ja ik baal ervan ik hou niet zo van dit soort opdrachten :(

8 jaar geleden

M.

M.

Goed maar de samenvatting is te lang.

7 jaar geleden

A.

A.

We hebben de nieuwe boek wikipedia hier.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Latino king door Bibi Dumon Tak"