Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover De gelukkige huisvrouw
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 1426 woorden
  • 9 april 2013
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6
5 keer beoordeeld

Boekcover De gelukkige huisvrouw
Shadow

Lea is een gelukkige huisvrouw, ze heeft alles wat haar hartje begeert: een ambitieuze echtgenoot, een mooi huis en geld in overvloed.
Alles verandert als haar man Harry besluit dat het tijd is voor een kind. Als Harry jr. na een helse bevalling in zijn wiegje ligt, blijkt de roze wolk een onweersbui te zijn….

Lea is een gelukkige huisvrouw, ze heeft alles wat haar hartje begeert: een ambitieuze echtgenoot, een mooi huis en geld in overvloed.
Alles verandert als haar man Harry bes…

Lea is een gelukkige huisvrouw, ze heeft alles wat haar hartje begeert: een ambitieuze echtgenoot, een mooi huis en geld in overvloed.
Alles verandert als haar man Harry besluit dat het tijd is voor een kind. Als Harry jr. na een helse bevalling in zijn wiegje ligt, blijkt de roze wolk een onweersbui te zijn….

De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Wat is de naam van de schrijver?

De naam van de schrijfster is Heleen van Royen.

Wat is de geboortedatum van de schrijver?

De geboortedatum van Heleen van Royen is 09-03-1965.

Wat is de geboorteplaats van de schrijver?

Heleen van Royen is geboren in Amsterdam.

Wat is de woonplaats van de schrijver?

Heleen van Royen woont in Algarve (Portugal)

Welke studie(s) volgde de schrijver?

Heleen volgde het VWO en studeerde daarna in Utrecht aan de School voor Journalistiek. Ze studeerde in 1987 af en werkte vervolgens onder meer bij het Haarlems dagblad en bij Radio Noord-Holland.

Welke literaire prijzen heeft de schrijver gewonnen?

'Godin

van de jacht' werd genomineerd voor de NS-publieksprijs 2003.

'De ontsnapping' werd genomineerd voor de NS Publieksprijs 2006.

Noem enkele andere boeken van de schrijver en jaar van uitgave.

2002: Verboden vruchten.

2011: Het grote Heleen van Royen zomerboek.

2011: Bloed, zweet en tranen.

2011: Kind van mijn vader.

2010: De naaimachine.

2010: Vulpen.

2009: De mannentester.

2007: STOUT.

2006: De ontsnapping.

2003: Je zal er maar mee getrouwd zijn.

2003: Godin van de jacht.

2002: De gelukkige huisvrouw.

Wat wil de schrijver met zijn boeken aan de lezer duidelijk maken? Of waarover wil de schrijver de lezer laten nadenken?

Tijdens hel lezen van het boek, is het mij niet duidelijk geworden wat Heleen van Royen aan de lezer duidelijk wil maken.

Wat is de titel van het boek?

De titel van het boek is: De gelukkige huisvrouw.

Wat is het aantal bladzijden?

Het boek, De gelukkige huisvrouw heeft 124 bladzijden 

Wie is de hoofdpersoon van het boek?

De hoofdpersoon van het boek is Lea.

Geef een korte beschrijving van de hoofdpersoon. Denk hierbij aan leeftijd, uiterlijk, zijn of haar beroep, hobby’s, leef- en woonomstandigheden, karakter. Verandert het karakter in de loop van het verhaal?

Lea heeft alles wat ze wil, ze heeft een mooi huis, ze heeft een rijke man en ze heeft alle tijd van de wereld. Als ze zwanger raakt en bevalt van een kindje, is niet meer hetzelfde. Lea wordt gek, ze wordt depressief, ze wordt onbetrouwbaar en ze wil haar baby van alles aandoen.

 Welke andere belangrijke personen komen er voor in het verhaal? Wat hebben ze te maken met de hoofdpersoon?

Harry: Harry is de man van Lea en speelt een belangrijke rol in haar leven.

Harry is een succesvolle zakenman in vastgoed.

Waar speelt het verhaal zich af? Beschrijf de plaats of omgeving. Heeft de plaats of de omgeving veel te maken met het onderwerp van het boek?

Het verhaal speelt zich af in Aerdenhout, dit is de plek waar Lea en Harry wonen. Een groot gedeelte van het verhaal speelt zich af in het kantoor van Beau Kooten. Beau Kooten is de psychiater, die Lea krijgt toegewezen vanwege haar depressies en aanvallen naar haar kind toe

In welke tijd speelt het verhaal zich af? Is dat in de vroegere tijd, in deze tijd of in de toekomstige tijd? Schrijf erbij waardoor je dit weet.

Het verhaal speelt zich af in 1998, want er staan stukken van haar dagboek in het boek en daaruit kan ik opmerken, dat haar zoontje in 1998 is geboren.

Hoeveel tijd neemt het verhaal in beslag? (Bijvoorbeeld een jaar, een week.)

Het verhaal neemt twee jaar tijd in beslag.

Hoe is het verhaal opgebouwd? (Bijvoorbeeld chronologisch verteld, met tijdsprongen, flash backs, vooruitwijzingen, een open of een gesloten einde.)

Het is een goed lopend verhaal met tijdsprongen over vroeger hoe haar vader was. Het verhaal heeft twee verhaallijnen. De eerste verhaallijn gaat over de geboorte van haar zoontje en het huwelijk met Harry, de andere verhaallijn gaat over de dood van haar vader. Het verhaal heeft een open einde.

Vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven? Kies uit: het ik-perspectief, het personaal perspectief (hij of zij) of uit het vertellersperspectief.

Het verhaal is geschreven vanuit het Ik-perspectief.

Is het een realistisch verhaal? Kun je dit toelichten? (Is het in werkelijkheid gebeurd? Zou het in werkelijkheid kunnen gebeuren?)

Het is een realistisch verhaal, want het komt vaker voor dat vrouwen na de geboorte van een zoontje depressief raken en psychologische problemen krijgen.

Waar gaat het probleem om in het verhaal en kun je dit toelichten?

Lea's leven word na de bevalling helemaal anders. Ze krijgt last van een depressie en wil de baby weg hebben. Ze kan niet meer helder denken en word in een gesticht geplaatst.

Wat betekent de titel van het boek?

De titel van het boek is sarcastisch bedoeld, want Lea is helemaal niet meer gelukkig, ze was ooit gelukkig.

Wat vind je van het verhaal? Gebruik minstens drie verschillende soorten beoordelingstermen en kun je deze toelichten?

Ik vind het een goed verhaal ook heel erg begrijpend geschreven en in kan me helemaal in het verhaal inleven. Het is verschrikkelijk wat zij doormaakt, maar ook wat zij de baby aan wil doen. Het is apart dat mensen zo kunnen veranderen van het ene op het andere moment.

Welk deel van het boek heeft je het meest aangesproken? Kun je dit toelichten?

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Welk deel van het boek heeft je het meest aangesproken? Kun je dit toelichten?

Het deel dat Lea de baby in bad doet, en weg laat glijden, zodat de baby bijna verdrinkt. Dit is het belachelijk, dit doe je toch niet. Ik vind het ook heel merkwaardig, dat iemand ineens zo kan veranderen.

Kun je in het kort de inhoud van het boek beschrijven? Doe dit op maximaal anderhalf kantje geschreven tekst, dit zijn ongeveer 400 woorden) en klik daarna onderin het scherm op 'Bewaren'.

Lea Meyer–Cornelissen (een 31-jarige vrouw uit Aerdenhout) is huisvrouw en is getrouwd met Harry. Harry zit in het vastgoed, wat dat precies is weet Lea niet. Wel weet ze dat het geld met volle vaart binnenkomt. Lea vindt het allemaal prima, ze heeft een hardwerkende man die bijna nooit thuis is en toch worden de rekeningen betaald. Onder het geheim van het huwelijk verstaat Lea: elkaar niet te vaak zien.

Op een dag komt Harry thuis met de mededeling dat hij graag een kind wil. Lea is geschokt, ze ziet het absoluut niet zitten om hele dagen opgescheept te zitten met een huilend kind. Lea gaat pas overstag als Harry belooft dat hij haar elke dag van voren en van achteren zal nemen.

Negen maanden later moet Lea van haar vroedvrouw Machteld thuis en op natuurlijke wijze bevallen. Lea doet haar uiterste best om dit tegen te werken omdat zij graag in het ziekenhuis en onder verdoving en met behulp van een keizersnede wil bevallen. Uiteindelijk vindt de bevalling inderdaad in het ziekenhuis plaats, maar niet zoals Lea hoopte met een keizersnede. Lea wordt ingeknipt en de baby (Harry Junior) wordt uiteindelijk met behulp van een tang ter wereld gebracht. Tijdens deze toestand staat haar man Harry vrolijk alles te filmen met zijn videocamera. Lea moet niks hebben van Harry Jr, in haar ogen, is hij de reden van haar verminkte lichaam. Bovendien vindt ze dat alle bezoekers, inclusief haar man Harry spontaan in randdebielen veranderen zodra ze tegen Harry Jr ‘praten’. Uiteindelijk is Lea thuis niet meer te houden omdat ze Harry Jr iets aan wil doen. Ze stopt Harry Jr in een doos op zolder. Dit is de druppel voor haar man Harry en ze wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Na een aantal weken wordt Lea ontslagen uit de inrichting. Haar tennismaatje Corine heeft haar de jetset-shrink Beau van Kooten aangeraden. Tijdens deze sessies komt Beau van Kooten erachter dat Lea een trauma heeft opgelopen in haar jeugd door de zelfmoord van haar vader. Haar vader verdronk zich 20 jaar geleden in het Slotermeer in Amsterdam. Toen de politie 20 jaar geleden kwam vertellen dat ze het levenloze lichaam hadden gevonden van Lea’s vader rouwde niemand daar om, Lea niet, haar moeder niet en haar zus Birgit ook niet. Lea is niet naar de begrafenis geweest van haar vader, daar had ze geen zin in. Volgens Lea heeft de dood van haar vader altijd weinig invloed gehad op haar leven. Ze waren bij haar thuis van mening dat ze beter af waren zonder hem.

Mede dankzij de negatieve houding van haar moeder tegenover haar vader heeft Lea een negatief beeld gecreëerd van haar vader. Beau van Kooten zorgt ervoor dat Lea nu 20 jaar later in een rouwproces komt om het overlijden van haar vader te verwerken. Tijdens deze rouwperiode jankt ze heel wat af. Haar man Harry is verbijsterd dat Lea nu nog moet rouwen om haar vader maar accepteert het uiteindelijk toch maar. Uiteindelijk vindt Lea in haar poëziealbum een versje van haar vader wat haar doet beseffen dat haar vader meer om haar gaf dan ze dacht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen"