Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1948 woorden
  • 7 april 2013
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
11 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Maria is een gewoon meisje van 12 jaar. Ze woont met haar moeder en zusje in het oosten van Nederland. Als ze voor het eerst naar de middelbare school gaat wil ze graag wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn zoals een groepje jongens dat altijd rondhangt op het parkeerterrein van de school waar Maria heen gaat. Daar fantaseert ze vaak over, hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje zou zijn? De eerste school dag fietsen Maria en Nikki dat is de beste vriendin van Maria naar school toe. Het groepje jongens stonden op het parkeerterrein en een van de jongens begroete Maria. De terug weg stonden ze er weer een van de jongens begroete Maria weer. Maria besloot om de volgende dag iets terug te zeggen tegen de jongen en dat deed ze ook. Zo kwam ze in contact met die jongen. Hij hete Manou en wat Maria niet wist was dat hij een loverboy is. Manou vraagt of Maria met hem mee gaat. Maria denkt er even over na en stap dan bij Manou in de auto en gaat mee, Nikki gaat die dag gewoon naar school toe. Ze gaan naar een flat toe in de stad. Manou rookt wat drug met vrienden en Maria neemt ook paar hijsen van de joint. De volgende dag gaan ze naar de flat van Manou en daar hebben ze voor het eerst seks met elkaar want Manou heeft gezegd dat Maria nog ontmaagd moest worden. Maria had die week thuis ook ruzie met haar moeder. Maria gaat de weken daarop steeds vaker mee met Manou. Ze vertrouwd hem compleet ook al kent ze hem nog helemaal niet goed.Maar naar mate ze langer met hem omgaat komt ze er achter dat hij niet de persoon is die zij had gedacht. Hij dwingt haar om seks te hebben met vreemde mannen en geld voor hem te verdienen. Ook  wordt ze regelmatig mishandeld en bedreigd. Ook geeft Manou haar drugs om haar te bedwelmen en afhankelijk van hem te maken. Als Maria besluit dit niet meer te willen bedreigd hij haar, dat hij haar familie iets zou aandoen. Ook durft Maria dit thuis niet aan haar moeder te vertellen.

Haar gezondheid gaat achteruit door het drugsgebruik en spijbelt ze vaak. Maar zij houd van Manou maar aan de andere kant ook niet omdat hij de ene keer heel lief en aardig doet en het andere moment haar mishandel en bedreigd.

Als Maria  bij de school decaan wordt geroepen omdat hij wil weten wat er aan de hand is wil zij dat eerst niet vertellen. Uiteindelijk verteld ze dat ze is verkracht door een groep jongens. Ze moet het van haar decaan vertellen aan haar moeder en aangiften doen. Er komt een rechtszaak tegen de vrienden van Manou. Manou had tegen Maria haar moeder gezegd dat hij voor hun kant koos. Maar bij de rechtszaak blijkt dat niet zo te zijn, waardoor Maria haar moeder door heeft dat Manou ook niet te vertrouwen is. Maria mag niet meer met Manou omgaan en gaat tijdelijk bij vrienden van haar moeder wonen. Toen dat niet hielp heeft haar moeder de beslissing genomen om Maria uit huis te laten plaatsen. Maar alle pogingen om af te kicken van Manou werkte niet. Uiteindelijk is ze naar India gegaan om tot rust te komen en om haar leven weer op te pakken. Ze is daar nu nog steeds mee bezig.

verhaalanalyse

titel

Echte mannen eten geen kaas staat voor de uitspraak die Manou ooit een keer naar Maria had gedaan. Hij had gezegd dat echte mannen geen kaas en karnemelk aten en dronken.

Soort verhaal

het is een realistische genre. Alles wat in het boek staat zou in het echt ook kunnen gebeurt zijn.

In het echt kan er ook een meisje in de handen komen van een loverboy zoals in dit boek staat geschreven.

Gebeurtenis problemen en hoofdlijn

het probleem van de hoofdpersoon is dat ze bij een loverboy in handen is gekomen. Na 4 jaar komt ze eindelijk van Manou de loverboy af.

Je leest eerst hoe Maria van een gewoon meisje van twaalf  in contact komt met een jongen die later een loverboy blijkt te zijn .

Vervolgens lees je hoe zij langzamer hand in het circuit van de gedwongen prostitutie te rechtkomt

Zij beschrijft dan haar leven met Manou de loverboy  over haar pooiers, drugs-, wapen – en mensenhandel. Ook vertelt ze over de groepsverkrachting .

Daarna lees je hoe zij probeert te ontsnappen aan de loverboy. Dit gaat niet zonder slag of stoot .Omdat Manou haar niet zomaar laat gaan.

Ook vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en hoe moeilijk zij het vond om aan hem te ontkomen zowel fysiek maar ook mentaal.

Vervolgens lees je dar ze twee keer zes maanden in Inda verbleef om haar zelfvertrouwen en gevoel van eigen waarde terug te krijgen.

Maria stelt zich zelf als eerst voor en vertel over haar gezinssituatie en waar ze vandaan komt. Ze verteld dat ze met haar moeder en haar zusje is verhuisd, Omdat zij niet meer in die buurt kan wonen. Dat komt vooral door de jongens die er wonen. Zij hebben er voor gezorgd dat zij geen normale jeugd heeft gehad.

Het is een open einde omdat zij laat merken dat ze nog steeds een zwak voor Manou de loverboy heeft. Dus ze is nog steeds bezig met haar leven weer op te pakken. Maar we weten niet hoe dat eindigt.

De spanning word veroorzaakt door Manou. Omdat hij Maria allemaal dingen laat doen zoals drugs gebruik, mishandeling, gedwongen prostitutie en groepsverkrachtingen.

Personen

de hoofdpersoon van het verhaal is Maria Morsterd.

De belangrijkste bij personen zijn Nikki, Manou, Juanez, Sharon en Maria haar moeder.

Maria is een meisje van 12 jaar, ze is halfbloed haar vader is Surinaams en haar moeder Nederlands. Ze was toen een onzeker meisje totdat ze bij Manou terecht kwam haar loverboy. Ze werd een heel ander persoon. Heel hard en meedogenloos. Op het eind van het boek is ze 18 jaar en is ze uit de handen van de loveboy. Nu is ze weer een onzeker meisje wat werkt aan haar eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Maria is een meisje van 12 jaar, ze is halfbloed haar vader is Surinaams en haar moeder Nederlands. Ze was toen een onzeker meisje totdat ze bij Manou terecht kwam haar loverboy. Ze werd een heel ander persoon. Heel hard en meedogenloos. Op het eind van het boek is ze 18 jaar en is ze uit de handen van de loveboy. Nu is ze weer een onzeker meisje wat werkt aan haar eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Maria verander in de loop van de tijd van het verhaal van een verlegen meisje naar een meedogenloos persoon. Dat komt door Manou de loverboy die haar onderdruk zet om dingen te doen tegen haar zin in. Zoals mishandeling en verkrachtingen.

Persoon: Manou is de loverboy hij is een meedogenloos persoon, mishandel mensen gebruikt veel drug en hij doet aan mensen handel. De ene keer doet hij heel lief en aardig tegen Maria en de andere keer mishandel hij haar.

Sharon is het zusje van Maria die er altijd voor haar is als het nodig is. Nikki is de beste vriendin van Maria. Manou is de loverboy van Maria. De moeder van Maria

Juanez is  beste vriend van Manou en werk samen met Manou.

Tijd

Het speelt zich in het nu af dat kun je herkennen door dat er over moderne apparatuur en voorwerpen beschikken zoals auto’s mobile telefoons.

Tussen het begin en het eind van het verhaal zit 6 jaar.

Het is in principe een chronologisch verhaal .alleen op het begin verteld Maria dat zij haar belevenis gaat vertellen van de afgelopen 6 jaar.

Er zijn geen sprongen vooruit of terug in de tijd in het verhaal.

Vertelwijze

Het verhaal  beleven wij door de ogen van de hoofdpersoon Maria.

Het verhaal word in de ik vorm verteld door alwetende verteller de hoofdpersoon Maria.

Het is een duidelijk verhaal en je kunt je nu goed verplaatsen in de persoon die het verhaal heeft geschreven.

Ruimte

Het speelt zich in het oosten van het land In de buurt van Zwolle, Maria ging altijd naar bodemstad en stenenmuren dit zijn de plaatsen waar de flats staan waar Maria vaak kwam met Manou. Voor de rest speelt het zich af bij school en in Rotterdam

De ruimte speelt een belangrijke rol in het verhaal, omdat Maria duidelijk omschrijft hoe de flats ingericht zijn en hoe vies het soms wel is. En hoe verschrikkelijk ze het wel niet vind.

Thema

het belangrijkste thema van het verhaal is dat, Maria in de handen van een loverboy terecht komt .Zij verteld haar verhaal hoe zij dit heeft ervaren en wat het met haar heeft gedaan. Ook verteld zij hoe ze van haar loverboy is afgekomen.

Bedoeling / boodschap

de schrijver heeft wel een bedoel met dit verhaal. Ze wil je mee geven dat je als je niet goed oppast zo met de verkeerde mensen in contact kan komen, zoals een loverboy dus. En daar kom je weer moeilijk van af.

Niet echt een duidelijke boodschap maar meer een gebeurtenis wat iedereen kan overkomen.

Het verhaal heeft me aan het denken gezet omdat ik zelf ook een meisje ben en het mij dus ook kan overkomen. En ook omdat het een best heftig verhaal is.

eerste persoonlijke reactie

Spannend omdat het een waar gebeurd verhaal is en er gebeurt elke keer weer wat anders waardoor je blijft door lezen.

Zet me aan het denken omdat het een aangrijpend verhaal is van een meisje dat in de handen komt van een loverboy. En het zou mij dus ook kunnen overkomen.

Interessant want je wil weten wat er verder gebeurt. Het boek blijft boeiend.

Geloofwaardig omdat het verhaal in een ik-vorm is geschreven en heel realistisch.

Gemakkelijk te lezen omdat het verhaal in het boek in de ik-vorm is geschreven is en dat leest fijn.

leeservaring beschrijving

ik vond het een erg aangrijpend boek. En ook heel spannend om te lezen. Als je bent begonnen met het boek kan je het niet meer weg leggen. Je leeft heel erg mee met de hoofdpersoon Maria die met haar gevoelens worstelt. Ze houdt van de loverboy maar ook weer niet. Deze gevoelens over hem merk je goed bij het lezen van het boek. Elke keer als Maria besluit om alles te vertellen aan haar moeder doet ze dat elke keer niet. Omdat ze elke keer aan Manou moet denken wat hij zou zeggen: ‘niet doen Maria, we gaan samen naar het buitenland en we krijgen samen kinderen en worden heel gelukkig. Ik hou van je.’

Maria is op het begin een onzeker meisje tot dat ze met Manou ging. Ze veranderde helemaal door de loverboy. Zo kon ze op een gegeven moment al haar gevoelens ‘uit’ zetten. Ze werd een hard meedogenloos persoon. Maria is een meisje dat heel veel heeft mee gemaakt met drugs, mensenhandel, gedwongen prostituee en mishandeling. ze heeft 4 jaar lang gewerkt voor haar loverboy. Ze is nu weer terug bij het begin, een onzeker meisje. Alleen ze moet nu alles verwerken wat zij in 4 jaar tijd allemaal heeft mee gemaakt.

Het thema is loverboy. Ik vind het een goed thema omdat de lezers hier van kunnen leren. Bijvoorbeeld hoe je nou terecht kunt komen in z’n wereld als Maria wat beland. En hoe zij dat allemaal heeft ervaren, hoe erg en vies het eigenlijk was. En zo lees je ook hoe zij van hem afkomt. En hoe hard ze moet werken om haar zelf weer terug te vinden.

Ik vind de opbouw van het boek mooi gedaan. Want als je begint met lezen word het steeds spannender en wil je graag door lezen, dus je legt het boek niet snel weg.

Ik vind het taalgebruik goed gebruikt in het verhaal. Het is een moderne taal gebruik want, er komen worden in zoals msn en dushi. Ik vind de het taalgebruik ook bij de personen passen zoals ze worden omschreven in het boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"