Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1515 woorden
  • 2 april 2013
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
14 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Inleiding 

Ik heb voor dit boek gekozen omdat ik in tijdnood zat en dit boek als eerste tegenkwam in mijn stapel boeken thuis.

Mijn verwachting van het boek was dat het over de oorlog ging in de winter omdat er soldaten en sneeuw op de kaft staan.

Ik heb niets extra’s gedaan voor een hoger punt.

Samenvatting 

Het boek gaat over Michiel in de Tweede Wereldoorlog. In de winter van 1944/1945.

Als Dirk, zijn buurjongen, een overval gaat plegen op een distributiekantoor, geeft hij hem een brief.

Als het misgaat dan weet iemand iets van die piloot af die hij verzorgt. In die brief staat dat iemand de piloot moet verzorgen als de overval misgaat.

De overval mislukt, en Michiel leest de brief zelf maar omdat Bertus, die de brief moest hebben, opgepakt was.

De piloot, Jack, is gewond aan zijn schouder en been. Michiel moet hem nu verzorgen. Dus hij brengt voedsel etc.

Intussen wordt er een dode Duitser in de bos gevonden. De Duitsers pakken 10 mannen uit het dorp van Michiel op. Ook zijn vader, de burgemeester. Als de dader niet opduikt dan worden alle 10 de mannen opgehangen. De dader meldt zich niet.

De 5 mannen worden doodgeschoten. Ook Michiels vader.

Intussen is Dirk ontsnapt. Hij is gewond, maar het gaat wel.

Veel mensen worden opgepakt voor verschillende zaken. Michiel maakt zich daar erg druk om. Steeds heeft hij er wat mee te maken.

Intussen is Jack al zoveel hersteld dat hij weer wil vechten. Michiel heeft wel een idee. 'oom' Ben.

Die man was al lang een hele goede vriend van de familie. Michiel wist dat hij in het verzet zat en vroeg aan hem of hij kon regelen dat Jack weer terug naar Engeland kon.

Dat was mogelijk en zo kwam Ben, Jack ophalen in het hol. Michiel had al afscheid genomen en ging maar wat buiten zitten.

Ineens hoorde hij zijn moeder en broertje in een schuur naast het huis. Hij begreep het meteen. Hij pakte z`n fiets en racete naar het hol. Ben was van plan met de piloot, in de handen van de Duitsers te lopen.

Oom Ben bleek de verrader te zijn. Er werd besloten Ben over te dragen aan het verzet. Op weg naar de leider van het verzet viel er een bom op een daar opgestelde munitiewagen en was Ben doodt.

Hoofdpersonen 

De hoofdpersoon is Michiel. Hij heeft een gesloten karakter maar is niet heel erg zeker. Andere belangrijke personen zijn oom Ben, Dirk en Jack.

Dirk is als verzetsstrijder gesloten. Dat is natuurlijk ook logisch.

Jack heeft een vrij open karakter.

Van oom Ben kan ik het moeilijk zeggen omdat hij niet veel praat in het boek. Ik denk toch wel hij erg gesloten is, omdat hij ook een verzetsstrijder is.

Bijfiguren/ relaties 

Erica:

Erica is de zus van Michiel en komt tijdens het verhaal pas in het verzet terecht, omdat Michiel haar nodig heeft voor de verzorging van Jack. Erica heeft 1 jaar medische opleiding gehad. Ze heeft een zacht karakter en bouwt met Jack een relatie op.

 Lia:

Lia is de moeder van Michiel en Erica, en doet eigenlijk niks dan koken en mensen onderdak geven in haar huis. Ze wordt weduwe als de Duitsers haar man, Johan, neerschieten. Ze heeft een erg rustig en zacht karakter. 

Johan:

Johan is de burgemeester en vader van Michiel en Erica. Hij is met Lia getrouwd. En wordt gevangen genomen en met vijf anderen neergeschoten door de Duitsers als er een dode soldaat wordt gevonden in het bos.

 Schafter:

Iedereen denkt dat Schafter een verrader is maar eigenlijk zit hij ook in het verzet, en helpt joden onderduiken in zijn huis.

Info over het verhaal

Het boek begint rustig en er wordt veel spanning opgebouwd.
Het boek heeft een gesloten einde.

Het boek speelt zich in chronologische tijdsvolgorde en bevat af en toe terugblikken het boek speelt zich af in het einde van de Tweede wereldoorlog.

De schrijfstijl is vanuit de 3de persoon en leest gemakkelijk omdat het modern geschreven is.

Het boek heeft als titel Oorlogswinter omdat het zich afspeelt in de hongerwinter van 1944/1945.

Recensie
De plot van ‘Oorlogswinter’, een razendsnelle opeenvolging van goede en slechte gebeurtenissen, geluks- en angstmomenten, maakt het boek geweldig meeslepend. Terlouw maakt de totale onzekerheid over de betrouwbaarheid van iedereen die je kent – en vóór de oorlog nog vertrouwde – goed zichtbaar: de buurman zit in het verzet, of is NSB’er, of zit hij toch in het verzet?

Een boer van wie zijn leven werd gespaard bij de hinderlaag op het munitiedepot blijkt indirect verantwoordelijk voor de dood van Michiels vader.

Net als Jack, de verborgen piloot, die samen met buurjongen Dirk de Duitse soldaat neerschoot waarvoor vijf mannen moesten boeten.

Niemand is helemaal slecht, en niemand is helemaal onschuldig, wil Terlouw zeggen, en hij zegt het hardop in een reeks morele lessen die niet meer van deze tijd is.

Auteur
Jan Terlouw

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Niemand is helemaal slecht, en niemand is helemaal onschuldig, wil Terlouw zeggen, en hij zegt het hardop in een reeks morele lessen die niet meer van deze tijd is.

Auteur
Jan Terlouw

Jan Terlouw is al heel lang politicus. Dat is in zijn boeken ook wel te merken. Hij schrijft vaak over onderwerpen die je aan het nadenken zetten. Maar gelukkig zit de boodschap die hij heeft altijd verpakt in een spannend verhaal dat met vaart en humor wordt verteld. Zijn boeken zijn vaak bekroond en in verschillende talen vertaald. 

Geboren:

 

15 november 1931 te Kamperveen

Opleiding:

 

Studeerde wiskunde en natuurkunde aan de Universiteit in Utrecht.

Werk:

 

Sinds 1996 is hij gepensioneerd.

Thuis:

 

Hij is getrouwd en heeft vier volwassen kinderen.

Eerste boek:

 

Oom Willibrord (1970)

 

 

 

Over het werk van Jan Terlouw

Sommige verhalen van Jan Terlouw spelen in niet-bestaande landen. Toch gaan bijna al zijn boeken over actuele onderwerpen waarmee ook jongeren te maken hebben, zoals het milieu, democratie en machtsmisbruik. Hij laat zien dat aan deze dingen meer kanten zitten door in de verhalen voor- en tegenstanders aan het woord te laten. Op deze manier kan de lezer zelf een mening vormen. In andere boeken gaat het vooral om de

spanning of om grappige gebeurtenissen. 

Zijn boeken zijn in ongeveer 20 talen vertaald en in binnen- en buitenland ontving hij verschillende bekroningen. In Nederland kreeg hij twee jaar achter elkaar de Gouden Griffel. Voor De kunstrijder ontving hij de prijs van de Nederlandse Kinderjury.

Bibliografie selectie 

1971 Koning van Katoren (Lemniscaat) 

1972 Oorlogswinter (Lemniscaat) 

1973 Briefgeheim (Lemniscaat) 

1976 Oosterschelde: windkracht 10 (Lemniscaat) 

1983 De kloof (Lemniscaat) 

1986 Gevangenis met een open deur (Lemniscaat) 

1989 De kunstrijder (Lemniscaat) 

1993 De uitdaging en andere

verhalen (Lemniscaat) 

1998 Eigen rechter (Lemniscaat) 

2007 Zoektocht in Katoren (Lemniscaat)

 Bekroningen

 1972 Gouden Griffel voor Koning van Katoren 

1973 Gouden Griffel voor Oorlogswinter

1990 Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor De kunstrijder 

2000 Tip van de Jonge Jury voor Eigen rechter

 Verwerkingsopdracht

Hongerwinter en borstkanker

In dierproeven is bij herhaling aangetoond dat een caloriebeperkt dieet het risico op kanker doet afnemen. In hoeverre dit ook geldt voor de mens is onduidelijk, temeer daar gebleken is dat voor vrouwen die de Hongerwinter (1944/’45) hebben meegemaakt het risico op borstkanker is toegenomen. Volgens Elias kan deze discrepantie verklaard worden door de duur van de caloriebeperking: in de dierproeven was deze meestal zeer lang, terwijl de Hongerwinter betrekkelijk kort duurde. 

Spekman publiceert haatmail: 'Gore landverrader'

PvdA-voorzitter Hans Spekman krijgt dagelijks haatmailtjes binnen, vol bedreigingen en verwensingen. Een aantal daarvan heeft hij nu gepubliceerd op zijn Facebookpagina.

De teksten staan bol van de beledigingen, racistische taal en dreigementen aan het adres van de PvdA-voorzitter. 'Ik ben het een beetje zat om anonieme scheldkanonnades te ontvangen. Ik maak daarom bij deze een ontvangen bericht openbaar. Dat je er maar trots op bent,' schrijft Spekman op zijn Facebookpagina. 

Wie even kijkt naar de gepubliceerde haatmails zal schrikken van het niveau van de verwensingen: 'Gore landverrader' lijkt nog de mildste te zijn. 

Beelden mishandeling massaal verspreid

Eindhoven-

Schokkende beelden van een laffe mishandeling op de Eindhovense Vestdijk zijn massaal verspreid op het web. Talloze Nederlanders spreken hun afkeer uit over het zinloze geweld. 

Schokkend: mishandeling gefilmd

De mishandeling gebeurde op de Vestdijk in Eindhoven. Het slachtoffer liep een zware hersenschudding en verwondingen aan zijn mond en kaak op. Bureau Brabant toonde maandag de schokkende beelden, die daarop een golf van nationale verontwaardiging veroorzaakten.

Om de politie te helpen in de zoektocht naar de acht daders plaatsen veel mensen de video op Facebook of Twitter. @Jubilee_79 zegt: "Herkent iemand deze totaal idioten? Graag even bellen met de politie!" "Wie herkent ze?" vraagt een ander.

Ook zangduo Nick en Simon uit Volendam riep via Twitter op om de video te verspreiden. Acteur Nasrdin Dchar: "Kunnen we er met zijn allen alsjeblieft voor zorgen dat deze groep zielige pubers wordt opgepakt?"

Bronnen 

De bronnen die ik heb gebruikt zijn:

www.scholieren.com

www.wikipedia.nl

www.telegraaf.nl

www.ad.nl

www.google.nl

www.lemniscaat.nl

www.film1.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"