Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 1236 woorden
  • 22 februari 2013
  • 197 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
197 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Oorlogswinter

Jan Terlouw 

 

 

 2. Samenvatting

 

Michiel van Beusekom is een jongen van 15 jaar. Hij woont op de Veluwe in Nederland. Het verhaal speelt zich af tijdens de tweede wereldoorlog. Michiel is al erg volwassen en krijgt op een gegeven moment van zijn buurjongen Dirk een brief. Hierbij zegt Dirk dat hij en drie anderen het distributiekantoor van de Duitsers gaan overvallen. Als dit mislukt, moet Michiel de brief aan Bertus geven. De overval mislukt en Michiel wil de brief naar Bertus brengen. Maar hij is dan al opgepakt door de Duitse bezetters. Michiel besluit zelf de brief te openen en raakt door de inhoud van de brief verwikkeld in het verzetsleven. In de brief staat namelijk dat er een Engelse piloot is neergestort en in het bos is ondergedoken. Deze piloot heet Jack en is gewond. Michiel moet hem nu verzorgen. Later komt hij er achter dat Jack een Duitser in het bos heeft doodgeschoten. Toen de Duitsers hoorden dat er een soldaat van het Duitse leger was neergeschoten, pakten ze 10 gewone (Nederlandse) burgers op, waaronder ook de vader van Michiel. Ze werden pas vrij gelaten als degene die de Duitser doodgeschoten had zich kwam melden. Omdat niemand dat deed werden vijf van de tien mannen opgehangen, ook de vader van Michiel.

Omdat Jack nog steeds gewond is neemt hij zijn zus Erica in vertrouwen. Zijn zus is namelijk verpleegster en zij kan de piloot verzorgen. Ook informeert hij zijn ‘oom Ben’. Hij wordt oom genoemd omdat hij vaak langs kwam bij de familie Van Beusekom. Hij blijkt aan het eind van het boek een verrader te zijn, terwijl Michiel al die tijd dacht dat Schafter de verrader in het dorp was. Maar Schafter had zelf joden mensen in zijn huis die bij hem ondergedoken waren. Aan het einde van het boek wordt oom Ben doodgeschoten omdat ze bang zijn dat hij anders nog meer gaat verraden wat met het verzet te maken heeft.

 

Bron: www.scholieren.com

 

 

 

                      3. Over de schrijver

Het leven van de schrijver:

Jan Terlouw is geboren op 15 november 1931 in Kamperveen. Als kind wilde hij al graag boeken schrijven. Daarom ging hij voortdurend op zijn kamer zitten om verhaaltjes te bedenken. Jan was vroeger de  oudste zoon thuis. Hij had nog 2 andere broers en twee andere zussen. Hij groeide op in de Veluwse dorpen Gardeneren en Wezep, waar zijn vader Gereformeerd Bonds-predikant was.

In 1948 begon Jan een studie wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit in Utrecht te volgen. Hij haalde in 156 zijn eerste doctoraalexamen.

Jaren later besloot Jan dat hij iets anders in zijn leven wilde gaan doen. Hij werd kinderboekenschrijver en politicus. In 1970 kwamen zijn eerste boeken Pjotr en Oom Willibrord uit en werd hij actief als gemeenteraadslid. In 1966 kwam hij voor de D66 in de tweede kamer. 2 jaar later werd hij fractievoorzitter

Na de verkiezingsnederlaag in D66 in 1982 verliet hij de politiek. Hij ging toen in 1983 als secretaris-generaal van de Conferentie van de Europese transportministers in Parijs werken. In 1991 werd hij benoemd tot Commissaris van de Koningin van Gelderland. In 1999 werd Jan Terlouw senator in de Eerste kamer.

Sinds 2009 is Jan voorzitter van de projectgroep Aalherstel.   

Jan Terlouw is verhalen gaan schrijven voor zijn vrouw. Voordat hij de boeken schreef vertelde hij de verhalen altijd aan z’n vrouw. Zijn vrouw, Alexandra van Hulst, kwam ook op het idee om zijn boeken te gaan publiceren.  Zijn eerste boek heette Pjotr en kwam uit in 1970.

Jan heeft vaak jeugdliteratuur geschreven.

Jan Terlouw gaat in de toekomst geen boeken meer schrijven. Hij zij:’ De wereld is gevuld vol computerspelletjes en media. Als ik daar overheen moet schrijven komt het gekunsteld over’.

Enkele andere boeken van de schrijver:

     Koning van Katoren (gouden griffel bekroond)

     Briefgeheim

     Eigen rechter (tip van de jonge jury)

     De derde kamer

     Gevangenis met een open deur

     Zoektocht in Katoren

     De kunststrijder (prijs van de Nederlandse kinderjury)

Oorlogswinter is ook met een gouden griffel bekroond.

Boeken die verfilmd zijn:

In 2008 kwam de film ‘Oorlogswinter’ uit

In 2010 kwam de film ‘Briefgeheim’ uit

In 2012 is de verfilming van ‘De koning van Katoren’ in première gegaan.

 

 

4. Het boek

Genre:

het boek Oorlogswinter is een oorlogroman. Dat komt doordat het verhaal grotendeels over de oorlog gaat.

Het onderwerp:

Het onderwerp van het boek is oorlog

 

   5. Het gelezen boek

De voorkant van het boek:

Je ziet een jongen met een tas schuilen voor 2 soldaten op de achtergrond. Het jongetje kijkt erg boos.  Het boek is groengrauw getekend en je ziet er met grote gele letters Oorlogswinter op staan. De naam van de schrijver staat er in het groenig boven.

Onderaan zie je dwarslinks staan in de vlag van Nederland dat het een boek is die is bekroond met de gouden griffel.

 

Wat heeft de voorkant met het boek te maken:

Het jongetje die zie je schuilen voor de soldaten. In het boek is dat ook zo en gaat Michiel elke dag 1x naar jack, de neergestorte soldaat toe. Op de achtergrond zie je 2 soldaten. In het boek is het oorlog en die soldaten die zijn waarschijnlijk van het Duitse leger.

 

Verklaar de titel:

De titel van het boek is Oorlogswinter. Het verhaal speelt zich grotendeels af in de strenge winter van 1944-1945. In die tijd was het oorlog. Vandaar ook de naam Oorlogswinter.

 

Waar speelt het verhaal zich af:

Het verhaal speelt zich af in de hongerwinter van 1944-1945 in het stadje de Vlank in het noorden bij de hoge Veluwe.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Het verhaal speelt zich af in de hongerwinter van 1944-1945 in het stadje de Vlank in het noorden bij de hoge Veluwe.

 

In welke tijd speelt het boek zich af:

Het boek speelt zich af in de winter.

 

De hoofdpersoon:

De hoofdpersoon is Michiel. Hij heeft een eigen willetje. Michiel doet graag dingen zonder dat zijn ouders of iemand anders het weet. Hij neemt bijna niemand in vertrouwen als hij de soldaat vind. Ik vind Michiel niet sympathiek want hij doet veel dingen stiekem en hij wil graag dat alle soldaten van het Duitse leger neergehaald worden.

 

 

 

7. Mijn woordenlijst

 

 

Behoedzaam: omzichtig, bedachtzaam

Carbidlamp: een gaslantaarn op carbidgas

Fuik: net om vissen in te vangen

Misbaar: in overmatige maten ergens een probleem van maken

Wantrouwend: als je geen vertrouwen in iets of iemand hebt

Pienter: slim

Neerslachtig:  in een sombere stemming waardoor je nergens zin in hebt.

Geriefelijker: comfortabel

Aanminnig: goed uitziend

Schuldbewust: als je laat merken dat je schuldig bent

Luchthartig: als je geen zorgen maakt

Gewaand: ten onrechte menen

Gissende: vermoeden, raden

Jekker: mankledingstuk

Resoluut: zonder aarzeling

Spade: stuk gereedschap waarmee je kan graven

Tabé: Oosterse groet, vaarwel

Gnuivend: in zijn vuistje lachen

Onberispelijk: zeer correct

Balustrade: een leuning rustend op korte spijlen

Ammunitie: alles wat nodig is om vuurwapens te schieten

Bedaard: rustig en kalm

Sjerp: lijfgordel, dienstgordel

Zegepraal: overwinning, zege

Gesteriliseerd: onvruchtbaar maken

Trawanten: Lijfwachters van de hogere officieren der landsknechten

Houtwal: natuurlijk begroeide aarden wal als erfafscheiding en scheiding tussen weilanden en akkers

Enfin: tussenwerpseluitspraak

Trance: abnormale slaapstand

Squadron: verband van lichte oorlogschepen

 

 

 

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"