Vals spel door Mirjam Mous

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Vals spel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1386 woorden
  • 18 februari 2013
  • 1187 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
1187 keer beoordeeld

Boekcover Vals spel
Shadow
Fin wordt verdacht van moord. Vanuit een Spaanse politiecel probeert hij de moed erin te houden. Valerie komt hem vast snel helpen. Hij heeft haar tijdens het backpacken ontmoet en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Valerie spreekt Spaans en is zijn tolk. Ze hoeft alleen maar even tegen de agenten te zeggen dat Fin op het moment van de moord bij haar was en dan laten …
Fin wordt verdacht van moord. Vanuit een Spaanse politiecel probeert hij de moed erin te houden. Valerie komt hem vast snel helpen. Hij heeft haar tijdens het backpacken ontmoet en…
Fin wordt verdacht van moord. Vanuit een Spaanse politiecel probeert hij de moed erin te houden. Valerie komt hem vast snel helpen. Hij heeft haar tijdens het backpacken ontmoet en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Valerie spreekt Spaans en is zijn tolk. Ze hoeft alleen maar even tegen de agenten te zeggen dat Fin op het moment van de moord bij haar was en dan laten ze hem vrij. Maar ze komt niet opdagen. En wat nog veel erger is: de politie gelooft Fin niet. Hij raakt steeds dieper in de problemen en zal moeten bewijzen dat hij onschuldig is. Maar hoe?
Vals spel door Mirjam Mous
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 Inleiding

Ik heb dit boek uitgekozen, omdat ik een boek van Mirjam Mous wou lezen. Ook omdat de titel me erg aansprak, want het maakte me nieuwsgierig waarom de titel ‘Vals spel’ heet. Toen ik de samenvatting las, maakte het boek me nog nieuwsgieriger en zo begon ik dit boek te lezen. Het boek is een realistische-fictie verhaal, want het zou gebeurd kunnen zijn, maar het is nog steeds verzonnen, bijvoorbeeld de namen en hoe het is gebeurt. Het verhaal speelde af in de tegenwoordige tijd, want je kon lezen dat er al computers en mobiele telefoons waren.     

1. De zakelijke gegevens.

De schrijfster van dit boek is Mirjam Mous, ze is geboren op zeven november 1963, in Made. Voordat ze schrijfster werd, werkte ze twintig jaar als een docent op een basisschool in Breda. Het was een speciale school en door die school kwam zo ook aan inspiratie voor allerlei verhalen voor haar boeken.

Ze houdt ook erg van verre reizen maken, ze heeft al heel wat landen bezocht zoals de Verenigde Staten.

De uitgeverij is Van Holkema en Warendorf, die uitgeverij hebben kinder- en jeugdboeken, fictie en non-fictie gepubliceerd. De uitgeverij is erg bekend van de fictie boeken voor wel 115 jaar.

Het boek wordt in het ik-vorm verteld en wordt in de tegenwoordige tijd gespeeld. De plaats is in Spanje en het verhaal vertelt wat er nu gebeurt in het verhaal en wat daarvoor gebeurde met de hoofdpersoon. Dit boek is bedoeld voor mensen rond veertien jaar.

2. Belangrijkste personen

De belangrijkste personen zijn Fin, Perres, Val, Stefano, Fin ’s ouders en Martijn.

Fin is de hoofdpersoon van het verhaal, volledige naam is Fin van Toor en is zeventien jaar oud. Hij is een Nederlands  en vegetarisch, hij is erg tegen vlees en vind het ook niet lekker en wordt al misselijk als hij iemand ziet vlees eten. Hij is ook een best naïeve jongen en  houdt van avontuur. Hij kan erg verlegen zijn bij meisjes die hij leuk vindt en kan dus helemaal niks zeggen en als hij iets zegt, dan zegt hij iets stoms. Hij kan dan niet de dingen zeggen die in zijn gedachtes zijn, maar toen hij Val ontmoette, durfde hij meer. Hij kon normaal praten en zelf flirten met haar.

Perres is een inspecteur, hij heeft een treurig gezicht, wat lijkt alsof hij in huilen kan barsten. Hij kan heel snel van gedrag veranderen, de ene moment doet hij zorgzaam en aardig, de ander moment er dwingend. Hij kan wel goed ondervragen, maar gelooft niet snel in mensen, toch geeft hij wel een kans aan de onschuldigen. 

Val, haar hele naam is Valerie Reina, haar vrienden noemen haar altijd Val. Zij is een meisje uit Spanje, draag altijd cowboylaarzen en houdt van paarden.  Ze is een erg vrolijk type, ze kan ook erg goed vertrouwen winnen van mensen. Ze heeft een vriendje en is weg gelopen van huis met dat vriendje. Valerie is ook een groot leugenaar en kan snel mensen bedriegen en verraden.

Stefano is de naam van Valerie ’s broer, maar zijn echte naam is Felipe Garcia, hij deed alsof hij Valerie ’s broer is zodat Fin mee kan gaan backpacken met hun. Felipe is ook het vriendje van Valerie en houdt erg veel van haar, hij houdt zo veel van haar dat hij geld steelt voor haar. Hij steelt het geld om een huwelijk te houden in Las Vegas met haar. Stefano is best goed gelovig en erg onvriendelijke jongen, maar ook erg slim met plannen. Hij kan ook goed acteren en is erg slim met dingen die met geld te maken heeft.

Fin ’s ouders, zijn vader was al overleden, zijn moeder is heel snel bezorgd en heeft een vriendje die Fin niet mag. Zijn moeder en haar vriendje doen erg klef en haar vriendje is eigenlijk best aardig.

Martijn is de half broer van Fin, hij is ook veel ouder dan Fin en werkt in Spanje als reclame model en acteur, maar hij zou meer een gewone acteur worden die in films spelen.

3. Samenvatting

Fin was van plan om met zijn broer Martijn een bergtochtje in Spanje te maken, maar Martijn had een kans om acteerlessen te krijgen van een beroemd acteur en regisseur in Spanje. Vanwege dat, moest Martijn zijn plannen met Fin cancelen en zou Fin dan met zijn moeder en zijn vriendje naar Amerika gaan, maar in plaats van naar Amerika gaan, gaat hij backpacken, dus reizen door Spanje. Hij ging even wat eten bij een snackbar en daar ontmoette hij Valerie, hij vond haar al meteen leuk toen hij haar zag. Hij praatte wat met haar en ze vroeg of hij met haar mee zou willen backpacken, hij wou dat meteen, maar was best teleurgesteld dat nog een jongen mee komt. Ze vertelde dat dat haar broer, Stefano is, Fin ging toch mee en ze gingen naar een vreemd stil plek. Fin moest daar een pakketje afleveren van Valerie, omdat Stefano zogenaamd niet lekker voelde. Hij leverde de pakje af en kreeg er geld voor, hij ging dan verder door Spanje en moest later meer dingen afleveren. Toen ze bij de hotel Marvi, gingen Fin en Valerie zwemmen, later bracht Valerie wat drinken voor hem en zei dat een vrouw een portemonnee had vergeten. Van haar moest Fin het portemonnee naar dat vrouw ’s kamer brengen. Toen hij in haar kamer was, zag hij een dood lichaam om de grond liggen, hij raakte in paniek en na een tijd van stil staan en staren naar dat lichaam rende hij weg met nog de portemonnee in zijn handen, doordat werd hij gearresteerd door Spaanse agenten. Hij ging toen de cel in en maakte in het begin niet zo veel zorgen dat hij in de cel zit, hij dacht dat Valerie hem wel zou redden en vertellen dat het allemaal maar een misverstand is, maar ze kwam niet opdagen en nog erger zij was diegene die hem aangaf voor de moord. En er waren ook heel veel bewijzen dat hij de moord zou kunnen gepleegd hebben, hij beschuldigde Stefano voor de moord, maar het bleek dat er helemaal geen Stefano bestond. De broer van Valerie was de hele tijd op werk en thuis geweest en had bewijs daarvoor. Maar Fin blijf maar ontkennen dat hij onschuldig is, Perres geloofde hem niet, maar later had Fin iets gezien dat zijn onschuld kon bewijzen, doordat werd Stefano die hij kent gezocht en als hij was gevonden werd hij opgepakt. Maar ook ontkende Stefano, wat zijn echt naam Felipe is. Fin verzon een plan zodat Felipe kan bekennen dat hij de moord heeft gepleegd en toen zijn plan was geslaagd, was hij vrij.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Fin was van plan om met zijn broer Martijn een bergtochtje in Spanje te maken, maar Martijn had een kans om acteerlessen te krijgen van een beroemd acteur en regisseur in Spanje. Vanwege dat, moest Martijn zijn plannen met Fin cancelen en zou Fin dan met zijn moeder en zijn vriendje naar Amerika gaan, maar in plaats van naar Amerika gaan, gaat hij backpacken, dus reizen door Spanje. Hij ging even wat eten bij een snackbar en daar ontmoette hij Valerie, hij vond haar al meteen leuk toen hij haar zag. Hij praatte wat met haar en ze vroeg of hij met haar mee zou willen backpacken, hij wou dat meteen, maar was best teleurgesteld dat nog een jongen mee komt. Ze vertelde dat dat haar broer, Stefano is, Fin ging toch mee en ze gingen naar een vreemd stil plek. Fin moest daar een pakketje afleveren van Valerie, omdat Stefano zogenaamd niet lekker voelde. Hij leverde de pakje af en kreeg er geld voor, hij ging dan verder door Spanje en moest later meer dingen afleveren. Toen ze bij de hotel Marvi, gingen Fin en Valerie zwemmen, later bracht Valerie wat drinken voor hem en zei dat een vrouw een portemonnee had vergeten. Van haar moest Fin het portemonnee naar dat vrouw ’s kamer brengen. Toen hij in haar kamer was, zag hij een dood lichaam om de grond liggen, hij raakte in paniek en na een tijd van stil staan en staren naar dat lichaam rende hij weg met nog de portemonnee in zijn handen, doordat werd hij gearresteerd door Spaanse agenten. Hij ging toen de cel in en maakte in het begin niet zo veel zorgen dat hij in de cel zit, hij dacht dat Valerie hem wel zou redden en vertellen dat het allemaal maar een misverstand is, maar ze kwam niet opdagen en nog erger zij was diegene die hem aangaf voor de moord. En er waren ook heel veel bewijzen dat hij de moord zou kunnen gepleegd hebben, hij beschuldigde Stefano voor de moord, maar het bleek dat er helemaal geen Stefano bestond. De broer van Valerie was de hele tijd op werk en thuis geweest en had bewijs daarvoor. Maar Fin blijf maar ontkennen dat hij onschuldig is, Perres geloofde hem niet, maar later had Fin iets gezien dat zijn onschuld kon bewijzen, doordat werd Stefano die hij kent gezocht en als hij was gevonden werd hij opgepakt. Maar ook ontkende Stefano, wat zijn echt naam Felipe is. Fin verzon een plan zodat Felipe kan bekennen dat hij de moord heeft gepleegd en toen zijn plan was geslaagd, was hij vrij.

4. Mijn mening

Ik vond dit boek al spannend toen ik het begin stukje las, dat ging meteen al over dat Fin in de cel zit. Het verhaal maakte me erg nieuwsgierig en het voelde net alsof ik de hoofdpersoon was. Ik vond het erg goed geschreven, het was ook erg duidelijk te begrijpen, er zaten niet al te moeilijke woorden in en zou echt een aanrader kunnen zijn. Ik vond het boek vooral leuk, omdat het verhaal je aan het denken zet van wie de dader eigenlijk is en hoe de dader de misdaad heeft gepleegd, daardoor raakte ik ook erg verdiept in het verhaal. Het mooie is dat je ook die gevoelens in het verhaal kunt begrijpen en zelf voelen. Ook de personages zijn goed beschreven, je kan een goed beeld in je hoofd hebben hoe ze zijn en hoe ze eruit zou kunnen zien. Ik vind eigenlijk dat Fin best goed gelovig is, maar ik vind het ook wel erg slecht van hem dat hij verliefd werd op Valerie en dat hij al meteen iemand vertrouwt. Ik vind ook dat Valerie gewoon erg zelfzuchtig is en dat ik niet begrijp waarom ze van Felipe houdt. Ik vind dat Felipe een onvriendelijk jongen is en een slecht persoon is. Maar door zulke personages maakt het verhaal juist spannend en ook wel leuk. Ik vond het ook leuk dat het einde een open einde is, dat maakt je alleen nog meer nieuwsgierig wat er daarna zou gebeurd zijn.

Bronnen

http://www.mirjammous.nl/

http://www.unieboekspectrum.nl/imprint/

REACTIES

A.

A.

Dit lijkt niet geschreven door een 2 vwo'er 'de ene moment'

8 jaar geleden

M.

M.

slecht verslag

8 jaar geleden

T.

T.

cool

8 jaar geleden

A.

A.

nou ik vind het wel gewoon een goed verslag

7 jaar geleden

M.

M.

goed verslag!!!

7 jaar geleden

S.

S.

goed verslag maar wel moet je oppassen voor de vele fouten

7 jaar geleden

L.

L.

Ik snap niet dat dit door een VWO-er is geschreven. Ik vond het een erg slecht verslag.

7 jaar geleden

_.

_.

mooi verslag, maar opletten op de fouten...

7 jaar geleden

A.

A.

Ik hoop dat ik hiermee mijn toets over het boek goed zal maken

7 jaar geleden

A.

A.

slecht verslag, maar toch bedankt voor de info

7 jaar geleden

W.

W.

Ik ben wimpie

7 jaar geleden

N.

N.

nou fijn

6 jaar geleden

K.

K.

ik vind het een leuk boek en ik heb veel dingen uit het boekverslag halen het heeft me heel erg geholpen

7 jaar geleden

A.

A.

jij kan ook echt niet spellen ezel

6 jaar geleden

J.

J.

Een lesje nederlands zou niet erg zijn. Maar bedankt.

7 jaar geleden

A.

A.

houd je smoel ezel

6 jaar geleden

R.

R.

goede samenvatting alleen wat te lang

7 jaar geleden

A.

A.

dit verslag is zeer goed het heeft me geholpen :)

6 jaar geleden

P.

P.

dit verslag is net zo laag als me schoenzool

6 jaar geleden

A.

A.

Dit is heel slecht Nederlands
Een slecht verslag

6 jaar geleden

H.

H.

dit is echt een verschrikkelijk verslag.

6 jaar geleden

J.

J.

ok

6 jaar geleden

O.

O.

ewa niffauw stacks meer kleuren als skittles zelf ik weet dat deze kaulo samenvatting slecht is a zebi looooooooooooool a loempia stokbrood adres en ik pak je

6 jaar geleden

A.

A.

goed genederlandst. maar wel bedankt voor de info

6 jaar geleden

F.

F.

Een samenvatting is beknot en bevat de belangrijkste gebeurtenissen. Sommige dingen zijn bijzaak en horen er niet in. In het verslag zelf zijn er wel wat foutjes (een mens maakt fouten). Wel attent dat je dit verslag met iedereen wilde delen ( wou is spreektaal).

6 jaar geleden

M.

M.

Nederlands is een moeilijke taal.

5 jaar geleden

P.

P.

Dit is geen nederlands hoor sorry maar wel goed gedaan bedankt??

5 jaar geleden

D.

D.

Waarom zeikt iedereen zo als je het niet goed vind maak je het toch lekker zelf (bedankt voor het verslag)

5 jaar geleden

P.

P.

Goed vury goed

5 jaar geleden

N.

N.

goed ¨genederlandst¨ joh.

5 jaar geleden

G.

G.

jullie zuigen gebril cocc

5 jaar geleden

A.

A.

goeie

5 jaar geleden

F.

F.

FAKA

5 jaar geleden

B.

B.

gekke banaan a niffeau

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vals spel door Mirjam Mous"