Vrije vormen door Joke van Leeuwen

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Vrije vormen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2059 woorden
  • 12 februari 2013
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
6 keer beoordeeld

Boekcover Vrije vormen
Shadow
Vrije vormen door Joke van Leeuwen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Joke van Leeuwen - Vrije Vormen

Samenvatting

Dok is beeldend kunstenares en geeft les op de Opleiding. Ze geeft daar Vrije Vormen. Dok is niet haar echte naam, maar door haar ex-vriend Maks bedacht. Het komt voort uit Door Oefening Kunst, want volgens Maks blijft deze naam beter hangen bij de mensen die haar schilderijen willen kopen. Haar echte naam wordt niet genoemd. Al schildert en tekent Dok een hele tijd niet meer. In de tijd dat Dok en Maks nog samen zijn, richten ze samen Galerie Maks op, waar veel ruimte is vooral voor de schilderijen van Dok. Hij blijft ’s nachts vaak bij haar slapen. Op een gegeven moment gaan ze uit elkaar en zien elkaar een lange tijd niet meer. Ze overweegt door alle leegte die ze zonder Maks heeft de kamer op de eerste verdieping te verhuren. In de tussentijd werkt Dok nog steeds op de Opleiding waar ze ook modeltekenen geeft. Op een verhoogt plateau staat Witte, die eigenlijk Antoinette heet, maar ze wordt zo genoemd omdat ze er zo bleek uitziet. Ze heeft vandaag een kleine klas die Witte na gaat tekenen. Witte doet haar badjas uit en gaat in haar houding staan die ze normaal ook aanneemt. Dok loopt achter de ezels van de leerlingen. Ze ziet allemaal poppetjes met harken als handen en ziet eigenlijk weinig talent. Ze zucht. Zelf doet ze het een keer voor en iedereen komt erbij staan en staat versteld van haar kunsten. Ze kent dan ook het hele lichaam van Maks die ze uit haar hoofd kan tekenen.

Op een dag gaat Dok naar de Stadsinstantie waar ze naar een woningzoekende gaat informeren. Ze komt bij de VOW terecht. De VOW is een woningbouwcorporatie die door de overheid is opgezet om de burgers te stimuleren om hun verdieping(en) in hun huis te verhuren. Dok zoekt een rustige vrouw, die zelf iets te doen heeft en ook werk heeft. De VOW zal binnen twee weken een match voor haar vinden, wordt er gezegd.

Dok heeft vandaag haar spreekuur Vrije Vormen. Voor Vrije Vormen kun je van alles gebruiken als materiaal: vilt, afval, boter, modder, pindakaas, kiezelsteen, vlees, snoer, insecten, meel, scherven, licht, vinyl, leer, katoen en ga zo maar door. Zelf werkt ze het liefst met ‘Bevriende kleuren’ waarmee ze volmaakte kleuren bedoelt die ze vermengt tot ze harmonisch op elkaar ingaan en met contépotlood. Op haar lijst ziet ze dat ze vandaag vijf leerlingen heeft. Deze leerlingen moeten voor Vrije Vormen een zelfbedacht project maken. Als eerste komen Anna en Onno binnen. Zo te zien zijn ze goed gehecht aan elkaar. Ze stikken zowat in elkaar. Ze stellen voor om een soort ongewone stelling op te zetten, zoals ontbijten op het zebrapad of een gedekte tafel midden in een grasveld. Eigenlijk gewone dingen in ongewone omgevingen. Hiervan willen ze dan foto’s gaan maken, dat laten ze door de moeder van Anna doen. Ze vinden zelf dat dit een prima idee is en Dok heeft er niks meer aan toe te voegen. Dan komt Walt binnen. Hij ziet er volgens Dok uit als een Griekse god met gouden kuif. Hij vertelt eerst dat hij heel veel bewondering voor haar heeft en vroeger altijd met zijn vader naar Galerie Maks ging. Dok voelt zich vereerd. Hij wil voor het project een volmaakt lichaam uit een bepaald soort materiaal maken. Alleen hij weet dit nog niet zeker en vraagt om haar advies. Zij vindt dat hij zelf maar eens op onderzoek uit moet gaan, maar geeft hem toch een paar tips: bijvoorbeeld de expositie van dode mensen die in vitrines naakt opgesteld staan. Hij zou daar ideeën op kunnen doen. Walt vertelt dat hij boven een tweedehandsmeubelzaak en zegt dat hij ook iets met voorwerpen kan doen. Hij werkt daar als sjouwer in de middagen en avonden. Dok vraagt hem of zij daar misschien eens mocht rondkijken voor haar eigen huis. Ze moet nog meubels hebben voor haar eerste verdieping. Walt reageert meteen enthousiast en belooft haar meteen dat ze haar meubels gratis zullen bezorgen. Zeg maar dat je voor Walt komt, zegt Walt. Dan loopt hij vrolijk de deur uit.

Helma komt binnen en gaat met een plof op de stoel zitten die nog warm is van Walt. Ondertussen is Dok nog druk bezig met het opschrijven van meubelstukken voor haar huis. Bed, luie stoel, eettafel met stoelen, nachtkastje. Oh hallo, zegt Dok. Ik heb een heel goed idee, zegt Helma. Ze wil iets doen met overwoekeren, dat beroemde gebouwen de mensen overwoekeren of een kantoorgebouw waar mensen gewoon ongestoord verder gaan met hun werk. Schemerlamp, vloerkleed? Ze gaat dan foto’s maken en die met de computer manipuleren. Zo wil ze mega grote foto’s gaan tentoonstellen. Dok heeft er weer niks aan toe te voegen. Ze staat versteld van de ideeën en is alleen maar benieuwd naar hun resultaten, maar haar hoofd is meer bij de nieuwe bewoonster die ze waarschijnlijk deze week al krijgt te zien. Het gesprek tussen Dok en Helma loopt dood. Helma loopt zonder iets te zeggen de deur uit. Dan komt Inne binnen. Dok vraagt of ze al ideeën heeft en ook Inne barst los. Ze wil glas in de vorm van soorten adem blazen. Het liefst zou ze dit zelf doen en dan ophangen aan een hoog plafond. Dok weet wel iemand hiervoor en gaat met haar naar de kantine, waar ze meneer Blees vinden. Hij zegt dat hij het zo jammer vindt dat er zo weinig aandacht is voor de glaskunst, maar hij is heel enthousiast over Inne die met hem wil gaan werken. Dok laat ze samen en ze hoort ze volop brainstormen.

Dok gaat naar de tweedehandsmeubelzaak waar Walt het over had. Als ze naar binnen gaat is er in eerste instantie niemand. Dan komt er een man naar haar toe die eruit ziet als een slonzige cowboy. Hij stelt zich voor als Adje. Dok vraagt hem of Walt hier is. Adje zegt dat hij er niet is, maar ze mag gerust even rondkijken en de meubels zo neerzetten dat Walt ze kan afleveren. Ze doet wat hij zegt en vindt zo ook een paar oude meubels terug van Maks en haar samen, die ze allang weg hadden gedaan. Die neemt ze ook mee.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Op een dag krijgt ze eindelijk bericht van de rustige vrouw. Ze checkt boven nog even alles en het is volgens haar klaar om gebruikt te worden. De laatst geleverde meubels door Walt zitten erg fijn, vindt ze zelf. De keuken en badkamer moeten, volgens de controleur die van te voren alles kwam opmeten en noteren, gedeeld worden in tijd. De vrouw belt aan en Dok maakt open. Er staat een getinte vrouw met donkere krullen voor de deur. Ze stelt zich voor als Mara met een te moeilijke achternaam volgens Dok (en deze wordt ook niet genoemd). Ze laat haar binnen en geeft haar meteen een rondleiding. Dok komt er al gauw achter dat de vrouw geen goed Nederlands kan en dus gaat ze opeens schreeuwen tegen Mara alsof ze het dan beter verstaat. Mara en Dok drinken regelmatig koffie. Op een dag komt Dok thuis van haar werk en ze weet van zichzelf dat ze rommelig is, maar zo rommelig dat Mara alles op moet ruimen. Dat had ze niet verwacht. Ze rent meteen naar boven en klopt op de deur van Mara. Ze zegt dat ze het nooit meer zal doen en niet wist dat ze van rommel hield. Ze lachen er allebei om en Dok vergeeft het haar, maar ze wil nog steeds niet dat Mara met haar zaken bemoeit en in haar kamers komt.

Walt komt eens langs bij Dok om inspiratie op te doen en vraagt haar om een gunst. Of ze hem eens wil schilderen en niet vreemd, maar echt precies hem. Hij weet dat zij dat kan en dat zou alles voor hem betekenen. Dok belooft hem dat ze, na zes schilderijen voor Galerie Maks, hem zal schilderen. Maks en Dok krijgen steeds meer contact en gaan vaker uiteten. Maks regelt ook opdrachten voor Dok, zodat ze haar kunsten weer kan laten zien aan de wereld en weer verder gaat met haar beroep.

Ze schildert als een bezetene aan haar zes schilderijen en voor je het weet is het af. Ze laat Walt komen en schildert hem, naakt. Hij probeert zo serieus mogelijk te kijken en het lukt hem goed, denkt Dok. Als dank geeft Dok opgezette dieren aan Walt. De opgezette dieren komen van Doks vader, dit was een hobby van hem. Walt wil voor zijn project het volmaakte lichaam van mensen in dieren terug laten komen, dus strakgetrokken huid en perfecte tanden. Dok vindt het een fantastisch idee.

Op een nacht ligt Dok wakker van zware voetstappen boven. Ze heeft Mara ook al een tijdje niet gezien. Ze durft zelf niet naar boven te gaan, omdat ze bang is, maar ook afgesproken heeft om niet naar binnen te gaan bij elkaar zonder toestemming. Ze probeert weer verder te slapen. In de tijd dat Mara weg is, blijven de zware voetstappen doorgaan. Dok gaat toch maar eens kijken en treft alleen een open zolderraam aan. Ze kijkt er naar buiten, maar vindt niets.

Als ze Mara eenmaal treft, vraagt Dok meteen wie die persoon boven is met z’n lompe schoenen. Of hij ze uit wil trekken. Hij vindt bezoek niet erg, maar had ze dat niet even aan kunnen kondigen? Mara vertelt haar dat ze inderdaad een man heeft op haar verdieping, maar Dok mag hem niet zien en niet verklikken. Dok laat het er maar bij, als hij maar z’n schoenen uitdoet.

Er komt een bijeenkomst voor de laatste hand aan het project voor Vrije Vormen, waar meneer Blees en Dok ook aanwezig zijn. De leerlingen hebben al bijna alles af en laten het trots zien. Inne vertelt dat ze met meneer Blees al veel gedaan heeft en veel technieken heeft geleerd. Ze laat een paar voorbeelden zien.

Maks komt langs bij haar met een fotograaf. Er moet een foto worden gemaakt van een schilderij, voor een folder en een aanplakbiljet. Dok heeft de vloer opgeruimd en laat foto’s maken.

Dok gaat er zelf even tussenuit naar de zee en gaat bij een hotel naar binnen. Ze reserveert een kamer. Ze valt er in slaap en als ze ergens in de middag wakker wordt, denkt ze na over alles wat er is gebeurd. De ruzie met Mara.. ze is echt bang dat ze is verhuist, omdat ze bang is dat iemand haar en de man met de zware schoenen komt halen.

Als ze na een paar daagjes thuiskomt, is Mara inderdaad weg. Dok belt naar de VOW en komt erachter dat Mara een ander huis heeft aangevraagd bij hen. Ze krijgt het adres en gaat er meteen heen. Ze treft Mara aan in een crisiscentrum. Dook? hoort ze Mara zeggen achter een kier in een deur. Dook, zo noemde ze me altijd, denkt Dok. Mara vertelt Dok dat de man met de zware schoenen gelukkig is gevlucht en zij hier terecht is gekomen door een vriendin, omdat de VOW zo snel geen woning voor haar kon regelen.

Eén dag voor de presentatie moet iedereen bij de verschillende begeleiders spreekuur Vrije Vormen heeft gehad naar de Opleiding komen. Inne komt niet opdagen. Het gerucht gaat dat ze heeft afgehaakt en haar eigen kunstwerken heeft kapotgeslagen. Walt is ook niet gekomen.

Na de bijeenkomst verlaat Dok meteen de Opleiding. Ze wil langs de Stadsinstantie om een andere woning voor Mara te regelen. Ze wil naar het meubelpaleis om te zien of Walt zijn project voor elkaar heeft. Adje zit niet in zijn morsige kantoortje. Ze loopt door naar achteren waar het atelier van Walt is en opent de deur. Ze vindt daar Walt huilend naast een dode man. De man is degene die op haar eerste verdieping zware voetstappen zette. Te zien aan zijn schoenen. Hoe Mara hem omschreef, het moet hem zijn. Kroos, degene waarmee ik sjouw, heeft het gedaan, ik heb niks gedaan, huilt Walt. Kroos zei dat ik hem moest gaan opvullen en opzetten. Dok omhelst hem. Natuurlijk denk ik niet dat jij dit hebt gedaan, zegt ze.

Na de bijeenkomst verlaat Dok meteen de Opleiding. Ze wil langs de Stadsinstantie om een andere woning voor Mara te regelen. Ze wil naar het meubelpaleis om te zien of Walt zijn project voor elkaar heeft. Adje zit niet in zijn morsige kantoortje. Ze loopt door naar achteren waar het atelier van Walt is en opent de deur. Ze vindt daar Walt huilend naast een dode man. De man is degene die op haar eerste verdieping zware voetstappen zette. Te zien aan zijn schoenen. Hoe Mara hem omschreef, het moet hem zijn. Kroos, degene waarmee ik sjouw, heeft het gedaan, ik heb niks gedaan, huilt Walt. Kroos zei dat ik hem moest gaan opvullen en opzetten. Dok omhelst hem. Natuurlijk denk ik niet dat jij dit hebt gedaan, zegt ze.

REACTIES

B.

B.

Je samenvatting is te gedetailleerd. Er staan dingen in die je niet in de samenvatting hoeft te zetten, zoals de meubels die Dok opschrijft tijdens haar spreekuur Vrije vormen. Op deze manier is je samenvatting veel te lang en is het dus geen korte beschrijving van het verhaal.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.