Kapot door Vrank Post

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Kapot
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 849 woorden
  • 11 februari 2013
  • 85 keer beoordeeld
Cijfer 6
85 keer beoordeeld

Boekcover Kapot
Shadow
Kapot door Vrank Post
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Hoofdpersonen in Kapot! zijn Erik, de Marokkaanse Naïma en haar vijftienjarige broer Sahin. Ze wonen in dezelfde volksbuurt in Rotterdam (Zuidwijk) en kennen elkaar niet. Erik is als voetbalhooligan een fervent aanhanger van Feyenoord. Naïma is een moderne moslimvrouw. Beiden zijn ambitieus en kinderen van sociaal zwakke, laagopgeleide ouders. Naïma is na het behalen van haar vwodiploma eerstejaars studente geneeskunde. Ze loopt stage in een ziekenhuis en droomt van een loopbaan als arts. Haar afdelingsarts Rutger dreigt die droom echter wreed te verstoren. Naïma ging niet in op zijn seksuele voorstellen. Ze wees Rutger af en daarmee roept ze zijn toorn over zich af. Naïma’s oudere zus Zara studeert rechten. Haar broer Sahin (vijftien) gaat niet graag naar school. Liever hangt hij rond met zijn vrienden.

Sahin wantrouwt de Nederlanders en voelt het, na het overlijden van zijn vader, als zijn mannelijke plicht te waken over zijn moeder en zijn zussen.

Erik is een buitenbeentje in de familie. Hij zit in het examenjaar van het vwo. Hij wil architect worden en is vast van plan bouwkunde aan de universiteit te studeren. Eriks vader was zwaar alcoholist. Hij heeft hem al jaren niet meer gezien. Erik brengt folders rond en hij zorgt voor zijn depressieve moeder.

Hij kan het goed vinden met zijn oudere broer Peter, een havenarbeider die stevig drinkt, problemen oplost met geweld en evenals Erik een hartstochtelijk supporter is van Feyenoord. Dan op de avond van 28 februari slaat het noodlot toe. Nadat Erik met zijn broer en diens vrienden Rafi en Dikke Billy na afloop van een voetbalwedstrijd nog iets hebben gegeten in een shoarmabar valt bij het wegrijden de dronken Peter op door zijn rijgedrag. Een surveillerende politieauto zet de achtervolging in. Peter trapt het gaspedaal diep in en slaagt erin de politie af te schudden. Hij rijdt echter een vrouw met een hoofddoek aan en zonder te stoppen racet hij vloekend door tot hij enkele straten verder de macht over het stuur verliest en crasht tegen de gevel van een huis. Alle inzittenden zijn gewond. Wanneer Erik na weken bijkomt in het ziekenhuis blijkt zijn onderlichaam verlamd. Diezelfde avond worden Sahin en zijn vrienden opgepakt op het moment dat zij een vrachtwagen met tv’s willen kraken. Sahin wordt voor maanden in een jeugdgevangenis opgesloten.

Ook Naïma raakt deze avond betrokken bij een ernstig verkeersongeluk. Ze wordt na een bezoek aan de moskee geschept door een auto en belandt in een rolstoel. In De Lichtenberg, een revalidatiekliniek voor jongeren, ontmoeten Erik en Naïma elkaar. Ze worden verliefd en steunen elkaar, ook in de moeilijke periode die ze doormaken na de zelfdoding van een goede vriendin en patiënte, het vijftienjarige meisje Rosie. Het verhaal komt in een stroomversnelling nadat Sahin na zijn vrijlating Naïma bezoekt. Hij vindt het wel erg toevallig dat zijn zus en haar vriend Erik op één avond een ernstig ongeluk hebben gehad in dezelfde Rotterdamse wijk en dat de automobilist die zijn zus aanreed nog altijd niet is opgespoord. Naïma spreekt hierover met Erik en brengt de verdrongen herinnering aan de  aangereden vrouw bij hem naar boven. De relatie tussen Erik en Naïma komt onder zware druk te staan. Erik verlaat de kliniek en pakt zijn leven thuis en op school zo goed mogelijk weer op. Tijdens de finale van een UEFA-cupduel in De Kuip bereikt de geschiedenis haar dramatisch hoogtepunt en volgen de gebeurtenissen elkaar in hoog tempo op. Naïma, Sahin en Erik met zijn broer en vrienden zullen de wedstrijd bijwonen.

Bij het stadion verneemt Erik dat de zojuist vrijgelaten Peter schadevergoeding betaalt aan een oude vrouw die hij die noodlottige avond had aangereden. Een zwaar benevelde Rutger, tevens bezoeker van de wedstrijd, wordt door Eriks vrienden herkend omdat hij zijn beschadigde Audi clandestien bij hun garagebedrijf voor reparatie had aangeboden na een aanrijding met een jonge moslimvrouw. Het blijkt dat hij door een gerichte aanslag wilde voorkomen dat Naïma hem in diskrediet bracht bij de raad van bestuur van het ziekenhuis. Erik vertelt het nieuws aan Naïma, maar dan ontdekken ze in een tas aan het handvat van Naïma’s rolstoel een bom die Abdelhakim, een radicale moslimvriend van Sahin, het stadion in heeft laten smokkelen. Op de vlucht uit De Kuip houdt Rutger Naïma tegen. Die ontfutselt haar de tas (met de bom) en gaat er vandoor in zijn Audi, achtervolgd door de gealarmeerde politie. Op hetzelfde viaduct vanwaar Abdelhakim de omgeving in de gaten houdt, ontploft de bom. Vanuit verschillende perspectieven (Erik, Naïma en Sahin) worden we meegenomen in een filmisch verteld verhaal. De geschiedenis speelt zich af gedurende enkele maanden. Post gebruikt straattaal. Hij laat zien hoe jonge mensen bedreigend kunnen zijn voor hun omgeving. Diezelfde jongeren echter hebben ook moeite zich staande te houden in een samenleving die hen weinig kansen biedt en waar cultuurverschillen recht overeind staan.

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kapot door Vrank Post"