Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The Hunger Games door Suzanne Collins

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover The Hunger Games
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1564 woorden
  • 10 februari 2013
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
65 keer beoordeeld

Boekcover The Hunger Games
Shadow

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, ga…

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, ge…

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot...

Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus te staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven? 

The Hunger Games door Suzanne Collins
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting
Katniss Everdeen is een 16 jarig meisje, die sinds de dood van haar vader, voor haar moeder en zusje Primrose moet zorgen. Haar moeder raakte na het ongelijk in de mijnen, waarbij haar vader overleed, in een depressie en kon daardoor niet voor het gezin zorgen. Om voor het gezin te zorgen jaagt ze vaak illegaal in de bossen met haar vriend Gale.

Elk jaar vinden de zogenaamde Hongerspelen plaats. Deze hongerspelen zijn geïntroduceerd nadat 74 jaar geleden de opstand de kop in werd gedrukt. Elk jaar stuurt ieder van de 12 districten 1 jongen en 1 meisje tussen de 12 en 18 jaar oud naar de hongerspelen, slechts 1 kind overleeft het. Hoe ouder je bent, hoe meer kans je hebt om gekozen te worden. Daarbij kan je ervoor kiezen om wat eten te krijgen, hiervoor wordt de kans groter dat je wordt gekozen.

Totaal onverwacht wordt de 12-jarige Primrose gekozen voor de spelen. Katniss kan dit echter niet verkroppen en kiest ervoor om als vrijwilliger naar de spelen te gaan, zodat haar zusje niet hoeft. De mannelijk speler wordt Peeta Mellark, de bakkerszoon. Na wat korte gesprekken met geliefden beloofd Katniss aan haar zusje te winnen. Ze krijgt van Madge, de dochter van de burgemeester, een speldje van een spotgaai als aandenker aan district 12. Kort daarna gaan Peeta en Katniss richting het Capitool om klaargestoomd te worden voor de Spelen. Tijdens het interview voorafgaande aan de spelen zegt Peeta verliefd te zijn op Katniss. Hierdoor worden Katniss en Peeta nog populairder. Dat waren ze al nadat ze een geweldige indruk achterlieten tijdens de openingsceremonie, doordat hun kleding schitterend was.

Dan is het tijd om met de spelen te beginnen. De districten 1,2 en 4 hebben elk jaar de grootste kans en worden de Beroeps genoemd. Zij worden klaargestoomd voor deze spelen en zij zien het dan ook als een eer om mee te doen. Peeta kiest ervoor om zich bij deze groep aan te sluiten en met ze samen te werken. Katniss voelt zich hierdoor bedrogen, maar als het er echt om gaat kiest Peeta ervoor om haar proberen te redden. Peeta raakt in deze actie zwaargewond in het been door een actie van Cato.

Katniss heeft ondertussen een pact gesloten met de 12-jarige Rue uit district 11, vooral omdat ze heel erg lijkt op Katniss' zusje Primrose. Hun plan is om de voedselvoorraad van de Beroeps te vernietigen. Katniss komt erachter dat de voorraad beschermd is door mijnen en met haar pijl en boog lukt het haar om de mijnen tot ontploffing te brengen en dus de voorraad te vernietigen. Door deze actie is ze aan één oor doof geworden, dit zal tijdens de spelen niet meer goedkomen. Rue is echter niet op de afgesproken plaats teruggekomen en dus gaat Katniss opzoek. Ze komt erachter dat de jongen uit district 1 haar gevangen heeft genomen en dodelijk verwond. Als reactie hierop schiet Katniss een pijl door hem heen, waarna de jongen overlijdt. Katniss zingt een liedje terwijl Rue stervende is en bedekt haar lichaam met bloemen als eerbetoon.

Kort daarna wordt medegedeeld dat als zowel de jongen als het meisje van hetzelfde district als laatste over is, dat ze dan beiden als winnaar worden aangewezen. Hierdoor wordt het voor Katniss wel heel aantrekkelijk om op zoek te gaan naar Peeta. Ze vindt hem, maar hij is zwaargewond en zal zonder medicijnen niet overleven. Toch probeert ze hem in leven te houden en door hun schijnbare liefde krijgen ze veel sponsors en dus veel goederen. Katniss is er echter niet van overtuigd of haar liefde wel echt is. Tijdens een speciaal feestmaal kunnen de overgebleven tributen iets krijgen wat ze heel hard nodig hebben. Doordat dit in een open veld gebeurt, zijn de tributen wel heel kwetsbaar. Toch lukt het Katniss om het medicijn, dat in het pakketje zat, te pakken. Tijdens het verzamelen van bessen let Peeta even niet op en Vossensnuit, een andere tribuut, steelt een deel van zijn verzameling. De bessen blijken echter giftig te zijn en Vossensnuit overleeft.

Uiteindelijk zijn alleen Peeta, Katniss en Cato nog over. Na een achtervolging van de Mutts, een soort wolven met de ogen van de dode tributen, gaat ook Cato dood en zo zijn alleen Peeta en Katniss nog over. Het Capitool vindt het echter niet genoeg en er kan toch maar één winnaar zijn van de spelen. De dodelijke bessen waardoor Vossensnuit aan haar einde kwam speelt weer een belangrijke rol. Peeta en Katniss zijn van plan deze tegelijkertijd te nemen waardoor er geen winnaar zal zijn. Het Capitool moet dus wel ingrijpen. Door deze actie die door Katniss verzonnnen is, heeft ze niet alleen de spelmakers, maar ook de leider van het Capitool tegen zich.

Tekstanalyse
Stijl
Suzanne Collins gebruikt vaak lange zinnen. Voorbeelden:
- Citaat 1 blz 6:  Mijn vingers strekken zich uit, op zoek naar prims warmte, maar ze vinden alleen de ruwe canvas overtrek van de matras.
- Citaat 2 blz 7 : Op tafel, onder een houten kom om het tegen hongerige ratten en katten te beschermen, ligt een rond, in basillicum gewikkeld geitenkaasje.

Ze gebruikt vaak veel bijvoegelijke voornaam woorden. Voorbeelden:
- Citaat 1 blz 7: stop mijn lange zwarte vlecht.
- Citaat 2 blz 235: Ik stop een paar halfgedroogde doormidden gesneden peren in mijn tas.

De personen hebben vaak een eigen manier van spreken. Katniss: heel direct licht getikkeld en vaak bescheiden. Cato: Vol van zichzelf en een heel hoog ego.

Ruimte
De ruimte word vaak uitgebreid en goed beschreven en je kan zo dus ook snel bedenken hoe het eruit ziet en kan je zo dus goed in het verhaal inleven.
- Citaat 1 blz 7: Ons gedeelte van Ditrict 12, bijgenaamd de Laag, ziet rond dit tijdstip gewoonlijk zwart van de mijnwerkers die op weg zijn naar hun ochtenddienst. Mannen en vrouwen met gebogen schouders en opgezwollen knokkels, van wie de meesten allang niet meer proberen het koolstof onder hun gebroken nagels vandaan te halen of de groeven in hun ingevallen gezichten weg te schrobben. Maar vandaag zijn de zwarte sintelstraten leeg. De luiken van de plompe grijze huizen zijn gesloten.
- Citaat 2 blz 7: Ons huis staat bijna aan de rand van de laag. Ik hoef maar een paar hekken door voor ik bij het armoedige veldje ben dat het weiland wordt genoemd. Het weiland word van het bos gescheiden door een hoge afrastering van harmonicagas met rollen prikkeldraad erbovenop, die eigenlijk om heel District 12 heen loopt. Officieel hoort het hek vierentwintig uur per dag onder stroom te staan om roofdieren af te schrikken die in het woud leven en vroeger onze straten onveilig maakten – roedels wilde honden, poema’s, beren. Maar aangezien we al van geluk mogen spreken als we ‘s avonds twee of drie uur stroom hebben, kun je het veilig aanraken.

Tijd
De tekst wordt in chronologische volgorde geschreven met afentoe een flashback van de Hoofdpersoon Karniss die meestal over haar familie gaat. De gebeurtenissen worden vaak uitgebreid geschreven.
- Citaat 1 blz 9:  He Catnip, zegt Gale, Eigenlijk heet ik Katniss, maar toen ik dat voor het eerst tegen hem zei, fluisterde ik het zo zacht dat hij Catnip verstond, kattenkruid. En toen er in het bos een of andere maffe lynx bedelend achter me aan begon te lopen, werd het zijn offieciele bijnaam voor me.

Verteller
De verteller is een ik-verteller, omdat je alleen komt te weten wat Katniss denkt en je geen enkel beeld krijgt van wat de andere personen denken, maar af en toe krijg je wel te lezen dat Katniss weet wat een ander zou moeten denken.
- Citaat 1 blz 23: Zo voel ik me nu ook; ik probeer me te herinneren hoe ik moet ademhalen, ik kan niet praten, ben met stomheid geslagen terwijl de naam binnen in mijn schedel heen en weer stuitert. Iemand pakt mijn arm, een jongen uit de Laag, en ik denk dat ik misschien bezig was te vallen en hij me heeft opgevangen.
- Citaat 2 blz 32:  Van alles; beloofde ik haar, ik moet alleen even bedenken wat het ook alweer was. Mijn moeder had een boek dat ze uit de apotheek had meegenomen. De bladzijden waren van oud perkament en stonden vol met inkttekeningen van planten.

Perspectief
Het perspectief word gezien van alleen Katniss zelf je krijgt ook niet meer te zien dan wat Katniss in het boek zou kunnen zien, Je volgt dus gericht een deel, terwijl je het andere deel dus eigenlijk niet kan zien.

Thema
Je moet vechten om te kunnen overleven. In het boek komt dit naar voren omdat er duidelijk word uitgelecht dat je er wat voor moet doen om te winnen en levend thuis te komen en dat je er dus voor moet vechten letterlijk en figuurlijk genomen.

Motieven
Er komen niet letterlijk zinnen of hele stukken terug later in het verhaal, maar er wordt steeds door Katniss aan huis gedacht aan haar zicht op District 12 en dat ze liever thuis had gezeten dan dat ze moet vechten voor haar leven.
- Citaat blz 132: Het voelt als een klap in mijn gezicht. Dat Haymitch’ kleinerende koosnaampje in de mond neemt. ‘hoor eens, als jij je laatste uren van je leven wilt door brengen met het voorberieden van je edelmoedige dood in de arena, dan moet je dat zelf weten. Ik wil de mijne doorbrengen in district 12.

Er komen dus niet echte leidmotieven terug in de tekst.

REACTIES

F.

F.

ik dacht dat het over voedselgevechten ging?

8 jaar geleden

V.

V.

Er staat in de samenvatting that Vossensnuit "overleefdt", maar in het echt "overleidt" ze. Verder vond ik de samenvatting moeilijk te volgen. Wel goed dat je zoveel citaten gebruikt!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Hunger Games door Suzanne Collins"