Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Joe Speedboot door Tommy Wieringa

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Joe Speedboot
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 564 woorden
  • 5 februari 2013
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
4 keer beoordeeld

Boekcover Joe Speedboot
Shadow

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bew…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lo…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Joe Speedboot door Tommy Wieringa
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Joe Speedboot

 

Het verhaal is heel gedetailleerd, alles wordt geschreven zodat je het je helemaal kan voorstellen.

 

Het verhaal gaat over een jongen genaamd Fransje Hermans, Frans is een gehandicapte jongen die alles onder zijn oksels niet kan bewegen. Na een ongeluk met een Cyclomaaier (een oogster in de moderne landbouw) is hij verlamd geraakt. Het begint in een ziekenhuis waar Frans ligt. Fransje Hermans is een schrijver, hij schrijft dagboeken over zijn stadje Lomark. In zijn boeken vertelt hij alles wat hij heeft meegemaakt in zijn dag. Hij kan maar een arm gebruiken en nauwelijks praten maar wel denken en dat doet hij volop, zijn fantasie is heel groot. Als er een meisje genaamd PJ (Picolien Jane) in Lomark komt wonen, slaan zijn hormonen op hol, maar van de vrienden zien ze de een na de andere droom in duigen vallen. Doordat hij alles met één hand doet, wordt deze ontzettend sterk. Joe is onder de indruk van wat hij allemaal kan: als ze het vliegtuig aan het bouwen zijn, kan Fransje met één hand pinnen krom buigen.

 

Het boek is naar Joe (Fransjes beste vriend) vernoemd. Ik weet niet waarom. Hij is ook niet de belangrijkste persoon. Hij is de grote vriend van Fransje, die elkaar compleet vertrouwen. Joe gaat vaak met Fransje rijden over de dijk, en praat ook veel met Fransje. Hij beweert dat alles is gemaakt voor beweging. Hij is ook de technicus van het groepje vrienden. Hij maakt bommen, hij bouwt een vliegtuig (met behulp van de berekeningen van Engel en de armkracht van Fransje) en voert dingen op. Er wordt niet verteld hoe hij eruit ziet, maar is hij vijftien in het begin van het boek, aan het eind is hij achttien. Joe is ook Fransjes coach met het armworstelen. Joe Speedboot is natuurlijk niet zijn echte naam, wat je snel te weten komt is zijn achternaam, maar zijn voornaam is natuurlijk geheim daar kom je later in het boek achter. Zijn moeder heet Regina Ratzinger dus het is misschien logisch dat hij ook zo heet.

 

Omdat hij is blijven zitten komt hij nu bij zijn toekomstige vrienden in de klas, Engel, Joe en Christof. Zij raken snel bevriend. Joe was een paar weken eerder in het dorpje Lomark aangekomen, zijn entree was wel groots omdat hij de gevel van een van de buurtbewoners eruit had gereden met de verhuiswagen. Daar was zijn vader omgekomen. Het huis van Christof’s ouders was verwoest, maar er was een nieuwe vriendschap ontstaan die nog lang zou voortduren.

 

Wanneer zij na het eindexamen gaan studeren en hij van zijn ouders het weinig baantje van papierbrikettenmaker opgelegd krijgt. Hij werkt zich uit de naad, maar ziet bij een onverwacht bezoek aan zijn vaders sloperij dat er nooit een briket verkocht is. Zijn werk is dus voor niets geweest. Dan neemt hij toch het aanbod van Joe Speedboot aan om armworstelaar te worden aan. Het gaat vrij goed totdat zijn grote idool Islam Mansur tijdens een wedstrijd zijn arm breekt, waardoor ook aan dat levensdoel een einde komt.

 

In het einde trouwt PJ met Christof (die haar al sinds het begin leuk vond). Christof is later een zakenman die vaak weg is, wanneer hij weg is hebben zij en Fransje seksueel contact in zijn huisje achter zijn ouderlijk huis.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Joe Speedboot door Tommy Wieringa"