Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zomertijd door Suzanne Vermeer

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Zomertijd
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2312 woorden
  • 28 januari 2013
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
22 keer beoordeeld

Boekcover Zomertijd
Shadow

Wanneer de schoolvakantie aanbreekt, komen Koen en Isabel in de problemen met de opvang van hun dochter Bibi. Om een week te overbruggen voordat ze zelf met vakantie kunnen, brengen ze Bibi op aanraden van een vriendin naar een zomerkamp. Elke dag bellen ze met hun dochter om zichzelf gerust te stellen. Totdat ze zelf een telefoontje krijgen dat Bibi is verdwenen. Een…

Wanneer de schoolvakantie aanbreekt, komen Koen en Isabel in de problemen met de opvang van hun dochter Bibi. Om een week te overbruggen voordat ze zelf met vakantie kunnen, brenge…

Wanneer de schoolvakantie aanbreekt, komen Koen en Isabel in de problemen met de opvang van hun dochter Bibi. Om een week te overbruggen voordat ze zelf met vakantie kunnen, brengen ze Bibi op aanraden van een vriendin naar een zomerkamp. Elke dag bellen ze met hun dochter om zichzelf gerust te stellen. Totdat ze zelf een telefoontje krijgen dat Bibi is verdwenen. Een grootscheepse zoekactie levert niets op. Dan blijkt dat ze ontvoerd is en dat Isabel een hoge persoonlijke prijs moet betalen.

Zomertijd door Suzanne Vermeer
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Welk perspectief heeft je boek? Alwetende verteller, personaal perspectief of ik-perspectief? Laat het zien met een fragment uit je boek.

In eerste instantie wordt er veel verteld vanuit het personaal perspectief door Isabel. Later blijkt toch dat het een alwetende verteller is want de hoofdstukken springen over en weer tussen de betrokken personen.

Fragment uit hoofdstuk 31:

‘De man me de bivakmuts was weer geweest. Hij had de deur achter zich op slot gedaan en zou weer terugkomen rond het middaguur. De eerste minuten na zijn vertrek leek zijn aanwezigheid nog nadrukkelijk in de ruimte te hangen. Een beklemmend moment. Toen dat gevoel was verdwenen stond ze op, pakte een hoesje van een dvd en liep naar het stuk zeil waaronder de vermolmde planken lagen.’

Fragment uit hoofdstuk 35:

‘John Oudenaar stak de overloop over. Hij opende de deur die recht tegenover zijn ontvangstruimte lag en liep de ruime kamer binnen. Op z’n gemak opende hij een kastdeur en verruilde zijn oude colbert voor een vlot vest.

‘Zit je act er weer op?’ vroeg Hans Bredero met een spottend lachje. De voormalig rechercheur bij de narcoticabrigade zat achter een computerscherm waarnaast een mengpaneel stond.

Oudenaar negeerde zijn vraag. ‘Staat alles erop?’’

 Wie is het hoofdpersonage? Of wie zijn de hoofdpersonages? (In een enkel geval zijn het er meer).

Het hoofdpersonage is Isabel.

Wat is zijn of haar karakter. Noem drie karakterkenmerken.

Isabel is een doorzetter, ze staat sterk in haar schoenen en is vastberaden om haar dochter terug te halen. Ook is ze betrokken, ze vindt haar familie heel belangrijk in tegenstelling tot haar zus. Als laatste is ze enthousiast, ze is nog maar twee jaar rechter en gaat er helemaal voor. Ze wil het graag goed doen en ziet haar carrière ook als erg belangrijk.

 Wie zijn de helpers van het hoofpersonage en geef voorbeelden van hulpacties.

De helpers van het hoofdpersonage zijn Isabels ouders, haar zus, haar man, Eric Donkers en zijn team en John Oudenaar en zijn mannen. Koen Sanders is de man van Isabel, ze wonen samen met hun 9-jarige dochtertje in Bussum. Koen is Isabels steun en toeverlaat en hij helpt haar bij alles wat met de reddingsactie van hun dochtertje te maken heeft. Hij gaat met haar mee naar Eagles Lodge en troost haar wanneer ze er helemaal doorheen zit. Isabel haar ouders zijn ook erg belangrijk voor haar. Isabel heeft altijd al goed contact met ze gehad en helpen haar met oppassen en geven haar steun. Isabels’ zus Isolde, was in het begin van het boek een kreng, absoluut niet betrokken bij de familie en ongeïnteresseerd. In de loop van het boek verandert ze, Isolde is er nu voor haar zus en helpt haar wanneer ze het zwaar heeft. Eric Donkers is een rechercheur die erg bezig is met de zaak van Bibi. Hij wil Isabel en Koen graag helpen en is enorm betrokken. John Oudenaar en zijn team willen ook helpen, zij doen het echter wel voor veel geld. Samen komen de mannen tot het redden van Bibi.

Wie zijn de tegenstanders van het hoofdpersonage en geef voorbeelden van tegenwerkingen. (Denk erom, ook dingen, dieren en situaties kunnen helpers of tegenstanders zijn.)

De tegenstanders van het hoofdpersonage zijn Leo en Kimberly Jansen, Donny Watering en Herman Hoogland. Leo Jansen is een crimineel die voor veel geld de ontvoering van Bibi op zich neemt. Zijn dochter Kimberly en haar vriend Donny helpen hem hierbij. Zij doen beide aan het eind een poging er met de buit vandoor te gaan. Dit mislukt en ze overlijden beide. Dan is er nog Herman Hoogland, de president van de rechtbank. Hoogland zat achter het plan van de ontvoering, waar Jansen het uitvoerde deed hij de papierwinkel, zoals de politie het noemde.

Hoe is de bouw, de structuur van je boek. Begint het bij het begin van het verhaal of in medias res, soms begint het boek bij het eind van het verhaal, soms wisselen de hoofdstukken per personage etc.

Het verhaal is chronologisch opgebouwd, het begint bij het begin maar pas later wordt duidelijk waar het echt over gaat. De hoofdstukken springen over en weer tussen Bibi, Isabel en Koen, de politie, Oudenaar en zijn mannen en Leo Jansen, zijn dochter en Donny. In alle hoofdstukken worden losse verhalen vertelt die bij elkaar komen bij de reddingsactie en ontsnapping.

Wat is het onderwerp van je boek. Het onderwerp is altijd concreet, bijvoorbeeld het leven in een concentratiekamp, het ziek zijn van iemand, de ontvoering etc.

Het onderwerp is ontvoering.

Herken je bepaalde motieven in je boek, dingen of situaties die meerdere malen genoemd worden of herhaald?

Het gaat vooral steeds over de ontvoering, maar in het begin speelt het hartinfarct van Isabel haar vader ook een grote rol in het verhaal.

Wat is denk je het thema van je boek? Het thema is altijd abstract, een gevoel of emotie bijvoorbeeld eenzaamheid, verlangen, dood, liefde etc.

Het thema van het boek is de moeder-dochter relatie tussen Isabel en Bibi en het verlangen van Koen en Isabel om hun dochter terug te krijgen.

Op welke wijze probeert de schrijver het verhaal spannend te maken? Flashbacks, vooruitwijzingen, je op het verkeerde been zetten, uitstellen van verhaal etc. Licht je antwoord toe met een voorbeeld.

Het verhaal wordt spannend gemaakt door in elk hoofdstuk een andere hoofdpersoon te hebben. Het verhaal springt steeds heen een weer tussen de personen en hierdoor bouwt de spanning op. Bijvoorbeeld het ontsnappingsplan van Bibi, het lukt haar bijna en op dat zelfde moment bereiden beide teams, die van Oudenaar en die van Donkers, het reddingsplan voor. Het wordt nu spannend omdat je niet weet hoe het gaat aflopen, wie haar red en of het lukt.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Noem de verteltijd van je boek (hoe lang doe je erover om het te lezen/hoeveel bladzijden), de vertelde tijd (hoeveel tijd neemt het verhaal in beslag) en de historische tijd (in welke periode speelt het).

Het boek bestaat uit 244 bladzijden, ik heb er ongeveer 6 uur overgedaan om het uit te lezen.

De vertelde tijd is een paar maanden, het begint bij het hartinfarct en de vervolgens zit Bibi wel een paar weken opgesloten. In het laatste hoofdstuk staat geschreven: ‘Zuid-Frankrijk. Zon en zee. Bibi die op het strand speelde. Het leven was zo onvoorspelbaar. Van de hel in de hemel. En dat in een tijdsbestek van een paar weken.’

De historische tijd is de 21ste eeuw, er wordt veel gebruik gemaakt van de technologie die we in deze tijd kennen.

Wat voor soort roman is dit boek, psychologische roman, oorlogsroman, misdaadroman, historische roman, sf-roman, liefdesroman? Leg uit waarom jij dat vindt.

Het is een literaire thriller. Het niveau is niet heel hoog, het is gemakkelijk te lezen en het is geen gruwelijk verhaal. Het is spannend maar tot op een zekere hoogte. Dit is de enige categorie waar het boek in thuis hoort maar het is literair niet heel goed en heel spannend is het ook niet.

Heeft het boek een gesloten einde of open einde. Licht je antwoord toe.

Het boek heeft een gesloten einde, het is net een sprookje met een eind goed, al goed einde. Eric Donkers en John Oudenaar leggen het eerst bij en Donkers vertrekt na deze ontmoeting voor de verandering eens niet naar kantoor, maar naar zijn vriendin. De familie van Isabel en Koen gaan samen op vakantie en Isabel krijgt een telefoontje van haar nieuwe baas, ze kan na een paar weken vakantie weer aan de slag. Het loopt dus voor iedereen goed af.

Geef je eigen mening over het boek en betrek daarbij de vijf verhaalaspecten te weten personages, gebeurtenissen, opbouw, onderwerp en taalgebruik. Probeer dus met behulp van die punten een goed onderbouwde mening neer te zetten.

Ik vond het een interessant boek dat gemakkelijk te lezen was, het taalgebruik was niet moelijk en hierdoor las het boek snel weg. De gebeurtenissen waren spannend, maar ook niet heel erg. Het is een niet heel bijzonder, gemakkelijk te lezen boek die snel weg leest, maar wel vermaakt. Ik zou het boek aanraden wanneer je op vakantie gaat en niet iets ingewikkelds wilt lezen maar verder ben ik niet erg fan.

Samenvatting

Isabel Bouman (38) is rechter in Amsterdam en tegen de zomertijd hard aan vakantie toe. Vlak voordat ze gaat, krijgt ze van het Hoofd van de Rechtbank, Herman Hoogland, een zaak toegewezen waar ze als eerste rechter zal fungeren:  de zaak  tegen  crimineel Johan Vertonghen.  Wanneer ze later bij haar ouders op bezoek is, krijgt haar vader plotseling een hartinfarct, wat alle vakantieplannen in duigen schopt. Haar dochtertje Bibi (9 jaar oud) zou namelijk nog een week bij haar opa en oma  logeren, voordat ze met haar moeder Isabel en vader Koen Sanders naar het buitenland zou vertrekken. Maar de ouders van Isabel kunnen in deze omstandigheden niet oppassen op Bibi. Via collega’s krijgt Koen te horen dat ze Bibi best in een zomerkamp kunnen onderbrengen. Het meisje heeft er zelf ook wel zin in. Het gaat om een zomerkamp in de buurt

van Sneek, dat “Eagles Lodge” wordt genoemd.

Na een dropping in de eerste week krijgen de ouders het vervelende bericht dat Bibi wordt vermist. Ze rijden  meteen naar het kamp, maar daar worden ze niet wijzer van. Ze gaan wel zoeken en vinden o.a. Bibi’s jas in een vijvertje, maar wanneer er gedregd wordt, vinden de hulpdiensten geen lichaam. Ze is dus heel waarschijnlijk niet verdronken. Koen en Isabel  zijn (onterecht)  boos op de hulpdiensten die erg hun best doen bij de opsporing. Rechercheur Erik Donkers zet zijn mannen en vrouwen aan het werk en één ervan komt op het spoor van een man (Egbert de Haan) die pornografische foto’s op zijn computer heeft staan, in het kamp werkt en verdacht wordt. Hij verzet zich fel bij de arrestatie en hij wordt gewond, daarna stevig ondervraagd. Koen en Isabel weten nog niet dat hij gearresteerd is en zijn weer boos op de politie. Omdat de politie duidelijk laat merken dat ze Egbert verdenkt van de ontvoering/verdwijning en op zijn computer pornografische foto’s ontdekt, blijft hij verdachte nummer 1. Maar in het ziekenhuis waar hij verpleegd wordt vanwege zijn verwondingen die hij opliep bij zijn arrestatie, pleegt hij zelfmoord. Geen spoor dus meer van Bibi. De vader van Isabel is intussen weer opgeknapt van zijn hartinfarct.

Dan wordt Isabel anoniem gebeld met de mededeling dat Bibi is ontvoerd en dat ze pas weer zal terugkeren als Isabel Jan Vertonghen zal vrijspreken in de zaak die binnenkort bij de rechtbank zal worden behandeld. Bibi is dus een onderdeel van een chantagezaak geworden.

Het perspectief wijzigt steeds  en we lezen dat Bibi nog leeft en dat ze  haar ontvoerder met een bivakmuts op beloert.  De ontvoerders zijn mensen die van criminelen de opdracht hebben gekregen Bibi te kidnappen. Echt snugger lijken die ontvoerders  niet te zijn (er is ene mijnheer Jansen, met zijn minder begaafde dochter Kimberley en haar vriend Donny) Bibi is nog de slimste van allemaal, want met behulp van een dvd-hoesje begint ze in de ruimte waarin ze gevangen zit in de aarde te scheppen om een ontsnappingsgat te graven, waar ze steeds wat zeil overheen legt, zodat dat wat ze doet verborgen blijft voor de ontvoerders.

Isabel komt steeds meer onder druk te staan, want ze weet geen juridische mogelijkheid te verzinnen om Johan Vertonghen vrij te krijgen. Dat leidt ook tot spanningen tussen haar en Koen, die vindt dat ze ten koste van alles haar kind moet redden. Ten einde raad praat ze met een studievriendje die haar de hulp van een oud-politieman aanraadt, maar daar staat wel een aardig prijskaartje tegenover. Deze Oudenaar is een topdetective. Toch neemt Isabel contact met hem op en inderdaad moet ze een flink bedrag betalen, maar snel heeft de man informatie. Hij heeft dat via het ensceneren  van een auto-ongeluk voor elkaar gekregen en hij dwingt zo de chauffeur van de auto die onder invloed van alcohol was gebracht door hem

Isabel komt steeds meer onder druk te staan, want ze weet geen juridische mogelijkheid te verzinnen om Johan Vertonghen vrij te krijgen. Dat leidt ook tot spanningen tussen haar en Koen, die vindt dat ze ten koste van alles haar kind moet redden. Ten einde raad praat ze met een studievriendje die haar de hulp van een oud-politieman aanraadt, maar daar staat wel een aardig prijskaartje tegenover. Deze Oudenaar is een topdetective. Toch neemt Isabel contact met hem op en inderdaad moet ze een flink bedrag betalen, maar snel heeft de man informatie. Hij heeft dat via het ensceneren  van een auto-ongeluk voor elkaar gekregen en hij dwingt zo de chauffeur van de auto die onder invloed van alcohol was gebracht door hem

informatie aan hem te verstrekken.

Isabel neemt onder druk van haar man Koen ondanks een verbod toch contact op met Oudenaar, want ze wil bijdragen aan de oplossing van de zaak. Hij rijdt echter van haar weg en zij begint achter de auto aan te hollen, die op weg is naar een schuur waarin Bibi verstopt zou zitten. Maar wanneer ze daar aankomen, blijkt Bibi zelf al ontvlucht te zijn (ze had zich een weg naar de vrijheid gegraven) en het komt tot een confrontatie tussen Oudenaar en Donkers enerzijds en de ontvoerders (Jansen, Kimberley en Donny anderzijds) Die worden successievelijk allemaal het slachtoffer van Oudenaar en de politie (Kimberley trapt in een rattenval in een sloot en Donny wordt onder excuus van noodweer doodgeschoten door agent Donkers.) Alle drie de kidnappers zijn na de bevrijding dood.

Donkers  bezoekt de gewond geraakt Oudenaar in het ziekenhuis en vertelt hem dat Vertonghen veroordeeld zal worden tot zes jaar gevangenisstraf (wat erg ongeloofwaardig is, want er is niet eens tijd geweest om het proces te starten) en dat de kwade genius achter de zaak het Hoofd van de rechtbank Herman Hoogland is. Die liet zich chanteren door de criminelen met wie hij zaken deed. Oudenaars vindt dat Donkers goed werk doet en biedt hem een baan aan bij zijn privébureau. Donkers zal daar nog eens over nadenken.

Het laatste hoofdstuk doet min of meer dienst als epiloog. Isabel zit tegen  overspannenheid aan. Ze gaat eerst met man en kind op vakantie naar Zuid-Frankrijk. Later hoort ze van de vervangende rechter dat ze in oktober  weer een nieuwe zaak als eerste rechter zal krijgen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zomertijd door Suzanne Vermeer"