Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Boris door Jaap ter Haar

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Boris
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 368 woorden
  • 26 januari 2013
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
21 keer beoordeeld

Boekcover Boris
Shadow
Boris door Jaap ter Haar
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boris

Jaap ter Haar

Verklaring titel

In het boek die ik heb gelezen is de hoofdpersoon Boris. Alles draait om hem.

Samenvatting

Het verhaal van de boek die ik heb gelezen speelt zich af in de 2e Wereldoorlog. Het gaat over hoe een 12-jarige jonge, Boris Makarenko het oorlog overleefd. Hij woont in Leningrad die door Duitsers wordt belegerd en voortdurend word gebombardeerd. Ondanks alle verliezen en leed blijven hij en zijn vriendin Nadja Morozova hopen, dromen en fantaseren. In de loop van het verhaal geeft Boris aan de lijding van verschillende gebeurtenissen in zijn leven antwoord op allerlei levensbeschouwelijke vragen zo als: Duitsers, zijn het vrienden of vijanden? 

Opbouw

Volgens mij wilde de schrijver niet zo zeer de gebeurtenissen vertellen als de psychologische toestand van de hoofdpersoon. Ik vind zelf dat het omschrijven en het overbrengen van gevoelens aan de lezer(s) hem beter lukt als het omschrijven van gebeurtenissen en het aanbrengen van actie.

Mening

In dit boek vind ik niet de gebeurtenissen mooi, maar de omschrijving van gevoelens. Ze zijn heel goed omschreven en worden heel erg goed overgebracht aan de lezer. Het mooie is dat het ook nog echt gebeurd kon zijn. De namen van de personages zijn niet verzonnen. Er leefde ooit echt zo'n iemand die Boris Makarenko hete en hij had echt een vriendin Nadja Morozeva. Die Boris had het allemaal verteld aan Jaap ter Haar. Ik lees normaal niet van dat soort boeken, maar ik denk dat ik het van af nu wel vaker ga doen. Het boek is leerzaam. Niet alleen in  die zin dat je nu weet hoe mensen leefden, wat historische gebeurtenissen leer, maar ik bedoel vooral het geestelijke groei. Het mensenliefde, ook al doet die zelfde mensheid jouw zo veel pijn. Waarschijnlijk zal je na het lezen niet zo maar met het eten zitten klooien. Je leert hoe moedig en dapper mensen bleven ondanks al het leed en pijn. Het kunnen vergeven, ook al is de schuld heel groot. Zo kan je oneindig verder gaan.

Maar van mij mocht de schrijver wat meer stukjes uit Nadja's dagboek opschrijven. En, wat niet aan de schrijver ligt, er mochten ook wat minder plaatjes in het boek staan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Boris door Jaap ter Haar"