Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

De eetclub

Saskia Noort

2004

239

1 uit 5

8.6 / 10
4e klas mavo

Bibliografische gegevens
Datum: 9 november 2012
Titel: De eetclub
Auteur: Saskia Noort
1e druk: 2004
Gelezen druk: 35e druk

Samenvatting
Karin, haar man en hun 2 kinderen verhuizen vanuit Amsterdam naar een dorpje waar ze Hanneke  ontmoet. Dat al snel haar beste vriendin word. Hanneke stelt haar voor aan 3 andere vriendinnen van haar: Babette, Patricia en Angela. samen vormen ze ‘De eetclub’.  Babette en haar zoontjes zijn op tijd weg gekomen uit hun brandende huis maar Evert, haar man, is omgekomen. Ze denken dat het zelfmoord was door een briefje dat hij heeft achtergelaten. Al snel raakt Hanneke in coma doordat ze van het balkon gevallen is. Iedereen denkt dat het zelfmoord is omdat ze een verhouding had met Evert en ze het verdriet niet meer aankon. Maar Karin weet zeker dat ze geen zelfmoord zou plegen en gaat op onderzoek uit. Iedereen uit de eetclub keert zich tegen haar doordat de politie heeft gelogen dat Karin goede informatie heeft gegeven over de moorden. Alleen Simon, de man van Patricia, gelooft nog in haar en gaat met haar vreemd. Ze hebben samen een afspraakje in een Van der Valk-motel waar ze plotseling geklopt hoort en ze  een enorme stroomstoot voelt. Ze weet zich te herstellen en ziet dat het Babette is die boos is omdat zij een verhouding had met Simon. Dorien Jager komt net op tijd om Karen te redden. Het bleek dus dat Hanneke wist via Evert hoe slecht Babette voor hem was en wist dus dat hij geen zelfmoord heeft kunnen plegen. Dat wilde ze tegen de politie vertellen. Babette heeft haar (en Evert) uitgeschakelt.

Tekstanalyse
Personages
- Karen van de Made
Het boek word via haar verteld, Ze is getrouwd met Michel Brouwers, Samen hebben ze 2 kinderen: Sophie en Annabelle. Je leest niet veel over de kledingstijl van Karen maar je weet wel dat het altijd goed is. Toen ze naar het dorp verhuisde was ze eigenlijk erg naïef en dacht dat ze tussen de kakkers zat. Door Hanneke kwam ze in de eetclub, later kwam ze er eigenlijk achter dat ze heel anders was dan de rest van de mensen in de eetclub. Zij werkte bijvoorbeeld wel maar de andere vrouwen niet. Ze vermoed dat Babette, Nadat ze haar in huis genomen hebben vanwege het ongeluk met haar man, vreemd gaat met haar man.

- Michel Brouwers
Hij is de man van Karen, Erg trouw en wilt graag veel geld verdienen net als Simon. Tussen Karen en Michel gaat het niet zo goed. Over zijn kleding word niet veel gezegd.

- Hanneke Lemstra
Een goed geklede vrouw met een wild karakter.Zij zorgt ervoor dat de eetclub opgericht word. Toen karen in het dorp woonde had ze eerst nog geen vrienden maar Hanneke werd haar eerste en gelijk beste vriendin. Wat Karen niet wist was dat Hanneke een affaire had met Evert terwijl ze een man, Ivo Smit, heeft. Later in het boek scheen ze van het balkon afgesprongen te zijn en was ze dood.

- Ivo smit
Hij is de man van Hanneke. Na het overlijden van Hanneke houd hij vol dat het een ongeluk was terwijl hij weet dat het dat niet was. Hij geeft Karen de schuld dat ze teveel gepraat heeft met de politie.

- Patricia Vogel
Een klein vrouwtje die getrouwd is met Simon Vogel. Ze geniet van het geld dat Simon heeft. Samen met Angela laat ze aan het einde van het boek Karen vallen omdat ze denken dat Karen aan de politie informatie gegeven heeft.

- Simon Vogel
Hij is de man van Patricia. Een erg aantrekkelijke rijke man. Hij gaat vreemd met Karen en Babette. De mannen van de eetclub gaan allemaal financieel met hem in zee door zijn mooie praatjes, tot er problemen komen en hij de harde zakenman is. Aan het eind van het boek blijkt dat hij helemaal niet zo machtig is en hij bang is voor de waarheid wanneer hij ziet dat Babette Karen wilt vermoorden.

- Angela Bijlsma
Een mollig vrouwtje die getrouwd is met Kees. Ze is een meeloper en loopt weg voor problemen. Ze weet dat Babette met Kees naar bed is geweest maar praat er niet over omdat dat teveel verhalen opwekt. Daarom wilt ze ook niet dat Babette bij haar in huis komt na dat haar man overleden is. Dit verteld ze pas aan het einde van het boek aan Karen.

- Kees Bijlsma
Hij is de man van Angela. Hij heeft geen grote rol in het boek en zijn karakter word ook niet echt beschreven.

- Babette Struyk
Een dunne lange vrouw die getrouwd is met Evert Struyk. Ze is verliefd op Simon en doet er ook alles aan om hem te krijgen. Zo vermoord ze haar eigen man door het huis in de brand te steken en duwt ze Babette van het balkon af omdat Babette tegen de politie wilde vertellen dat Babette het huis in de brand had gestoken. Als ze ziet dat Simon vreemd gaat met Karen wilt ze Karen doden. Gelukkig komt net op tijd Politie agente, Dorien Jager, eraan en neemt haar mee.

- Evert Struyk
Hij is de man van Babette. Hij was erg depressief omdat hij mishandeld werd door Babette. Zijn affaire met Hanneke hield hem op de been. Tot Babette het door kreeg en het huis in de brand stak en Evert zo is overleden.

- Dorien Jager
Zij is de Politie agente die de moord op Hanneke wilt oplossen. Nadat Karen bij haar thuis geweest is weet ze dat ze Dorien kan vertrouwen en zo komt Dorien Karen ook net op tijd redden voor Karen vermoord werd door Babette.

Thema
Het thema van De Eetclub vind ik Liefde en haat. In het begin houden ze van elkaar als groep. Maar er ontstaan steeds meer haat en leugens binnen de groep. Maar uiteindelijk komt de waarheden wel boven tafel.

Plaats
Het verhaal speelt zich af in een dropje vlak bij Amsterdam. In de huizen van De Eetclub leden onder anderen.

Tijd
De hoofdstukken zijn verschillend de ene keer speelt het zich af in het verleden en de andere keer in de toekomst tot het zo samen naar 1 tijd toe gaat, de tijd dat ze erachter komen wie de moorden gepleegd heeft en welke verhalen leugens zijn en welke er waar zijn.

Begin
Het verhaal begint met Evert waarbij je zijn laatste gedachtes leest. Daarna worden Karen en Michel gebeld dat het huis van Babette en Evert in de brand staat.

Probleem en afloop
Ik vond dat het belangrijkste probleem in het boek was dat de moorden opgelost moesten worden. Door alle leugens wist je niet meer wie er gelijk had. Persoonlijk vind ik dat het boek een slecht einde heeft omdat De Eetclub uit elkaar is en Karen al haar vriendschappen kwijt is. En haar man weet ook dat ze vreemd is gegaan met Simon en dat moet ook nog helemaal herstellen.

Perspectief
Het verhaal word in een ik-perspectief verteld. Karen is de ‘ik’ persoon in het hele boek. Alleen in het de intro is het een hij/ zij-perspectief. Daar gaat het over Evert.

Titel
De titel is ‘De Eetclub’ omdat Karen, Michel, Hanneke, Ivo, Patricia, Simon, Angela, Kees, Babette en Evert zo’n goede vriendengroep zijn dat ze hun ‘club’ zo genoemd hebben.

Beoordeling
Ik vind dat het boek soms een beetje ingewikkeld is omdat het 10 hoofdpersonen zijn waardoor je soms vergeet wie bij wie hoort en wie wat gedaan heeft of welke leugen/waarheid verteld heeft. Verder is het boek heel spannend en wilde ik hem in 1 keer uit lezen. Ik vind het een realistisch boek omdat ik wel kan inzien dat deze dingen gebeuren. Ik vind het ook erg mooi dat 10 vrienden zo goed met elkaar omgingen dat ze een Eetclub gevormd hebben en veel deelden met elkaar. Alleen wel jammer dat het boek eindigde met het feit dat ze nu geen vrienden meer zijn en dat er veel gelogen was.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4125

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Kees van der Pol zeker weten goedZeker Weten Goed
Vief 5e klas havo7.5
Kees van der Pol Docent7.3
Fleur 4e klas vwo7.4
Michelle 4e klas havo7.1
anoniem6e klas vwo7.1
Meer verslagen ›

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
  • Snitchen bij ouders
  • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
  • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
  • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?