Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Sonny Boy door Annejet van der Zijl

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Sonny Boy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 769 woorden
  • 23 november 2012
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
14 keer beoordeeld

Boekcover Sonny Boy
Shadow

In de herfst van 1928 zien Waldmar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, zij al bijna veertig; hij is een student uit het exotische Suriname, zij is oer-Hollands, getrouwd en moeder van vier kinderen. Als blijkt dat zij zwanger is van haar zwarte kostganger is he…

In de herfst van 1928 zien Waldmar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, …

In de herfst van 1928 zien Waldmar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, zij al bijna veertig; hij is een student uit het exotische Suriname, zij is oer-Hollands, getrouwd en moeder van vier kinderen. Als blijkt dat zij zwanger is van haar zwarte kostganger is het schandaal niet te overzien. De prijs is hoog: Rika verliest haar kinderen, Waldemar zijn geliefde vaderland. Toch weten ze midden in crisistijd een voorspoedig bestaan op te bouwen met elkaar en hun zoon Waldy, hun eigen 'Sonny Boy'. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Terwijl zijn grootmoeder zich ooit ontworstelde aan haar joodse slavenhouder, wagen Waldemar en Rika nu hun leven om joden te redden - met alle consequenties van dien. 

Sonny Boy door Annejet van der Zijl
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Sonny boy

Annejet van der zijl

 

Keuzes

Er worden in Sonny boy genoeg keuzes gemaakt. Nu gaat de vraag uit van specifiek een keuze van de hoofdpersoon. Daar begint het probleem al, omdat dit boek niet echt één hoofdpersoon heeft. Het heeft er 3. Daarom bespreek ik van elke hoofdpersoon wat zijn belangrijkste keuze in dit boek is geweest. En of ik het met deze keuze eens ben

 

Rika van der Lans

een vrouw die zegt waarvoor ze staat, en helemaal nergens omheen draait. Ze doet alles voor haar kinderen, door deze eigenschap (ook wel moederliefde) heeft ze heel veel moeilijke keuzes moeten maken.

 

Het grootste conflict dat ze meemaakte was de relatie met haar ex-man. Ze trouwde in 1911 met Willem. Willem was protestants, en Rika was rooms-katholiek. In die tijd was het een taboe om met iemand te trouwen die niet uit dezelfde kerk als jou kwam. Maar, ze koos er toch voor om met Willem te trouwen. Ik vind deze keuze heel erg dapper. Vooral omdat ze het uit liefde deed. Ze koos voor zichzelf (wel samen met Willem) en niet voor haar familie. Ze wist dat deze keuze veel impact zou hebben op de relatie met haar familie. En het contact tussen Willem en zijn familie. Ze had ook een andere keuze. Gewoon niet met hem trouwen, en blijven wachten op iemand die - net zo leuk was - en katholiek. Ik zou hetzelfde gedaan hebben. Ik maak liever een keer een moeilijke keuze, met misschien wat gevolgen. Dan dat ik mijn hele leven ongelukkig ben met een andere man

 

Waldemar nots

Een Surinaamse oceaan zwemmer. Die de oceaan oversteekt om in Nederland het grote geld te vinden. Eenmaal in Nederland aangekomen vindt hij onderdak bij Rika van der Lans. En samen krijgen ze een kind: Waldy Nots (ook wel Sonny boy)

 

Waldemar werd in Suriname geboren uit het huwelijk van een blanke vrouw, en een zwarte man. In het Suriname van die tijd had je een hoge status als je een zo blank mogelijke huid had, en een zo Europees mogelijke levensstijl. Hij wist daarom van kleins af aan al dat hij ooit naar Nederland wou.

 

Toch is dit een hele ingrijpende keuze in je leven. Je laat alles achter: je familie, je geboorteland, je huis. En je begint een hele nieuwe stad in een heel nieuw land. Een land dat je beoordeeld op je uiterlijk. En je uitscheld voor buitenlander. Toch kiest hij ervoor om het te doen. Het leven in Nederland veel beter is: iedereen heeft er eten, er is veel meer geld te verdienen en je kunt er veel studies doen waarmee je later een veel betere baan krijgt dan in Suriname.

 

Ik snap deze keuze heel goed. In Suriname heb je een veel slechtere toekomst dan als je in Nederland geboren bent. Je word als veel armer kind geboren, de scholing is slechter en je hebt minder kans op een goede baan. Ik zou ook naar Nederland zijn gekomen. Precies om de redenen die ik hierboven heb genoemd

 

 

 

 

Waldy Nots (ook wel Sonny boy)

Is een kind van Waldemar en Rika. Wordt op school veel gepest door zijn huidskleur. In die tijd was het namelijk niet gebruikelijk dat er iemand met een donkere huidskleur in je dorp woonde. Verder wordt hij in de 2de wereldoorlog bij zijn ouders weggehaald. En is na de oorlog verscheurd van verdriet door het gemis van zijn ouders.

 

De keuze die ik het belangrijkst vind die Sonny boy gemaakt heeft. Is dat hij na de oorlog zijn verhaal met behulp van een schrijfster op papier heeft gezet. Als je aan de hele wereld je levensverhaal wil vertellen, wat al heel veel impact op jou heeft gehad. Vind ik een heel dapper besluit. Hij had het ook allemaal voor zich zelf kunnen houden, en dan hadden 100000 mensen dit verhaal niet meegekregen.

 

De reden dat ‘hij deze keuze heeft gemaakt is waarschijnlijk omdat hij iets wou hebben waarin zijn vader en moeder in voort zouden leven. Dat hij – ondanks dat ze dood waren – toch nog aan ze kon denken.

 

Ik denk niet dat ik deze keuze gemaakt zou hebben. Je geeft iedereen toch de kans om bijna alles over je te weten te komen. En niet iedereen hoeft alles te weten wat je hebt meegemaakt. Aan de andere kant snap ik wel weer waarom hij het heeft gedaan. Zodat hij iets zou hebben wat hem herinnert aan zijn ouders. Om die reden zou ik het wel gedaan hebben

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sonny Boy door Annejet van der Zijl"