Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tikkop door Adriaan van Dis

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Tikkop
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1539 woorden
  • 22 november 2012
  • 64 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
64 keer beoordeeld

Boekcover Tikkop
Shadow

Vriendschap, liefde voor een taal en een land, een verstikkend vissersdorp in Zuid-Afrika en het redden van een verslaafde jongen. TIKKOP is een roman over verraad, maar ook over vriendschap en liefde voor een taal en een land. Het vertelt de geschiedenis van twee blanke mannen – de Nederlander Mulder en de Zuid-Afrikaan Donald - die als student betrokken raakte…

Vriendschap, liefde voor een taal en een land, een verstikkend vissersdorp in Zuid-Afrika en het redden van een verslaafde jongen. TIKKOP is een roman over verraad, maar ook over v…

Vriendschap, liefde voor een taal en een land, een verstikkend vissersdorp in Zuid-Afrika en het redden van een verslaafde jongen. TIKKOP is een roman over verraad, maar ook over vriendschap en liefde voor een taal en een land. Het vertelt de geschiedenis van twee blanke mannen – de Nederlander Mulder en de Zuid-Afrikaan Donald - die als student betrokken raakten bij het internationale verzet tegen de Apartheid. Na veertig jaar halen ze de banden weer aan en verkennen hun gevoelens van weleer: er is een liefde gedeeld, er zijn vrienden verraden, idealen verloochend. De werkelijkheid van het nieuwe Zuid-Afrika lijkt anders dan de droom van toen. 

De in Parijs wonende Mulder vestigt zich een tijd in de Kaap, waar Donald zijn strijd voortzet in een verstikkend vissersdorp. De lokale bevolking voelt zich aan alle kanten verraden: hun visrechten zijn verkwanseld door corrupte leiders, er is geen werk en hun kinderen vluchten in de tik - een goedkope drug.

De twee mannen ontfermen zich over een talentvolle verslaafde die zij een nieuwe toekomst willen bieden - die jongen moet alles goedmaken…

Tikkop door Adriaan van Dis
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Volledige titelbeschrijving.

Adriaan van Dis, TIKKOP. Augustus. Amsterdam – Antwerpen, 2010₁

 

Verwachtingen en eerste reactie.

Ik had niet echt verwachtingen bij dit boek. We hadden het thuis staan en mijn moeder zij dat het een goed boek was. En zo heb ik het ook ervaren.

 

Beknopte samenvatting.

TIKKOP is een roman over verraad, maar ook over vriendschap en liefde voor een taal en een land. Het vertelt de geschiedenis van twee blanke mannen – de Nederlander Mulder en de Zuid-Afrikaan Donald - die als student betrokken raakten bij het internationale verzet tegen de Apartheid. Na veertig jaar halen ze de banden weer aan en verkennen hun gevoelens van weleer: er is een liefde gedeeld, er zijn vrienden verraden, idealen verloochend. De werkelijkheid van het nieuwe Zuid-Afrika lijkt anders dan de droom van toen.

 

De in Parijs wonende Mulder vestigt zich een tijd in de Kaap, waar Donald zijn strijd voortzet in een verstikkend vissersdorp. De lokale bevolking voelt zich aan alle kanten verraden: hun visrechten zijn verkwanseld door corrupte leiders, er is geen werk en hun kinderen vluchten in de tik - een goedkope drug.

De twee mannen ontfermen zich over een talentvolle verslaafde die zij een nieuwe toekomst willen bieden - die jongen moet alles goedmaken. Uiteindelijk lukt dit niet en vertrekt Mulder ook weer naar zijn huis in Parijs. Bron: http://www.bol.com/nl/p/tikkop/1001004009990119/

4.  Analyse: titelverklaring en personages.

De titel TIKKOP verwijst naar de gebruikers van tik (een drugs in het verhaal).  De hoofdpersoon en een vriend proberen een jongen een toekomst te bieden maar ook deze jongen zit aan de tik.

 

Mulder: Mulder is een zestiger die aankomt in Zuid-Afrika voor onder andere een geheugenreis. Hij is fysiek niet meer de sterkste nadat hij een beroerte had gehad. De geheugenreis is niet de enige reden dat hij weer naar Zuid-Afrika gaat, hij gaat er namelijk ook weer heen om het effect van de afschaffing van de apartheid met eigen ogen te aanschouwen. Dat waar hij in de verzetsbeweging voor heeft gestreden. Hij wordt alleen zwaar teleur gesteld als hij in Zuid-Afrika aankomt.

Marten: Ik heb er voor gekozen om Marten als apart persoon te beschrijven omdat Marten en Mulder als twee totaal verschillende mensen worden beschreven. Feitelijk gezien is het dezelfde man maar Marten is meer een jonge, sterke afspiegeling van de Mulder anno 2010. De naam Marten is in het leven geroepen als schuilnaam binnen de groep van Franité. Marten speelde binnen de verzetsgroep eigenlijk geen belangrijke rol, hij moest stukken land in kaart brengen en brieven vervoeren.

Donald: Donald is een gepensioneerde dokter en woont in Zuid-Afrika aan de voet van een klein vissersdorpje. Donald en Mulder kennen elkaar uit de vroegere jaren bij Fraternité. Hij is nog steeds bezeten van de drang om een verschil te maken in de wereld. Hij wil de apartheid bestrijden. Hij heeft door dat het dan wettelijk af mag zijn geschaft maar in de praktijk is de apartheid nog lang niet verdwenen. Er heerst nog grote corruptie binnen de lokale overheid. Ook al zet Donald zich met hart en ziel in voor de zwarte vissers uit het dorp, hebben ze nog een slecht beeld van Donald.

Hendrik: Hendrik is een jongen uit het dorp waar Donald woont. Hij is een intelligente jongen maar hij vergooid zijn leven door zijn drugs verslaving. Donald en Mulder willen zich over de jongen ontfermen, ze willen hem van zijn verslaving af helpen en hem een toekomst aanbieden. Het is een wanhopige laatste poging om de zwarten te helpen. Liever één dan geen een.

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslag/72490

Biografische gegevens over de auteur.

ADRIAAN VAN DIS (1946) groeide op in Bergen, temidden van halfzussen en ouders met een Indische (oorlogs-) geschiedenis. Al tijdens zijn studie publiceerde hij bij NRC Handelsblad, waar hij later redacteur was. Hij debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid, die hem het Gouden Ezelsoor opleverde, de prijs voor het best verkochte literaire debuut. In 1986 verschenen achtereenvolgens De rat van Arras en de reisverhalenbundel Casablanca, en debuteerde hij als toneelschrijver met het stuk Tropenjaren, in 1988 gevolgd door Komedie om geld. In

1988 verscheen ook de roman Zilver of Het verlies van de onschuld.

 

In de beginjaren negentig schreef hij veelal reisliteratuur: Het beloofde land, In Afrika, en Waar twee olifanten vechten - Mozambique in oorlog (samen met de fotograaf K. van Lohuizen). In 1994 verscheen de uiterst succesvolle roman Indische duinen, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed. Dit boek werd bekroond met de Gouden Uil (1995) en de Trouw Publieksprijs en genomineerd voor de Libris-prijs, de AKO-prijs en de Aristeion-prijs. In 1999 kwam de grote roman Dubbelliefde uit, in 2000 gevolgd door de

novelle Op oorlogspad in Japan.

 

In september 2002 verscheen bij uitgeverij Augustus de roman-in-taferelen Familieziek, waar de critici eensgezind enthousiast over waren: ‘De vlag kan uit - in Familieziek is Van Dis op zijn best,’ jubelde Arjan Peters in de Volkskrant. En Vrij Nederland kopte: ‘Adriaan van Dis overtreft zichzelf. Familieziek is beter dan Indische duinen én Nathan Sid.’ In 2004 schreef hij het boekenweekessay 'Onder het zink. Un abécédaire de Paris'. Begin januari 2007 verscheen De wandelaar en eind november 2007 Leeftocht. In 2010 kwam zijn nieuwste roman Tikkop uit die genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs. Eind november 2011 publiceerde hij Stadsliefde waarin de stad Parijs centraal staat. Elsbeth Etty zegt in NRC Handelsblad over het werk: Adriaan van Dis heeft zich Parijs op fabelachtige wijze eigen gemaakt. Voor Stadsliefde put hij zijn inspiratie niet alleen uit dagelijkse zwerftochten, maar ook uit het rijke literaire verleden van de stad, dat hij voortdurend in de werkelijkheid tegenkomt. [...] Veel mensen proberen zich een stad op een dergelijke manier eigen te maken, maar slechts weinigen kunnen hun ervaringen zo levendig, beeldend, geestig en soms ook beklemmend verwoorden als Van Dis.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

In september 2002 verscheen bij uitgeverij Augustus de roman-in-taferelen Familieziek, waar de critici eensgezind enthousiast over waren: ‘De vlag kan uit - in Familieziek is Van Dis op zijn best,’ jubelde Arjan Peters in de Volkskrant. En Vrij Nederland kopte: ‘Adriaan van Dis overtreft zichzelf. Familieziek is beter dan Indische duinen én Nathan Sid.’ In 2004 schreef hij het boekenweekessay 'Onder het zink. Un abécédaire de Paris'. Begin januari 2007 verscheen De wandelaar en eind november 2007 Leeftocht. In 2010 kwam zijn nieuwste roman Tikkop uit die genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs. Eind november 2011 publiceerde hij Stadsliefde waarin de stad Parijs centraal staat. Elsbeth Etty zegt in NRC Handelsblad over het werk: Adriaan van Dis heeft zich Parijs op fabelachtige wijze eigen gemaakt. Voor Stadsliefde put hij zijn inspiratie niet alleen uit dagelijkse zwerftochten, maar ook uit het rijke literaire verleden van de stad, dat hij voortdurend in de werkelijkheid tegenkomt. [...] Veel mensen proberen zich een stad op een dergelijke manier eigen te maken, maar slechts weinigen kunnen hun ervaringen zo levendig, beeldend, geestig en soms ook beklemmend verwoorden als Van Dis.

 

Bron: http://www.adriaanvandis.nl/adriaanvandis.asp

Eindoordeel en evaluatie: gebeurtenissen, personen, opbouw en taalgebruik.

Het feit dat het boek deels gaat over de apartheid  trok mij heel erg. Ik heb geschiedenis altijd leuk gevonden, op de basisschool hebben we het veel gehad over apartheid en keken we filmpjes van zowel de Ku Klux Klan clan zowel als van Obama’s verkiezing in 2008. Ook heeft het thema  apartheid te maken met  morele en immorele dingen die mensen doen in een samenleving.

Ook speelt drugs in het verhaal een rol, en dat is iets wat het boek voor mij meteen spannender maakt. Ik kijk dan ook graag programma’s of series over drugs en politie. Waarom ik het spannend vind of interessant vind weet ik niet. Misschien toch vanwege het mannelijke geweld, de actie.

Het boek is realistisch, wat voor mij echt een groot pluspunt is bij een boek. Dit komt doordat ik me dan veel beter in kan beelden, hoe voelt iemand zich? Wat voor keuzes zou ik maken? Etc. De reacties van de hoofdpersonen op de gebeurtenissen zijn voor mij realistisch . Ik vind de keuzes van de hoofdpersonages logisch en ik snap hun gevoelens bij de gebeurtenissen goed.

Het verhaal maakt nieuwsgierig , je wilt verder lezen. Dit komt denk ik doordat de schrijver steeds iets meer informatie loslaat over waarom de dingen zo zijn zoals ze zijn en gaan zoals ze gaan. Waarom hebben de zwarten bijvoorbeeld nog steeds zo’n hekel aan de blanken? En op welke manier is het bestuur corrupt en welke gevolgen heeft dat? Etc. Langzaam kom je daar achter in het verhaal en zo ga je het steeds beter begrijpen.

 

 

Recensie

Tikkop is rijker, dieper en ook humoristischer dan zich in duizend woorden laat samenvatten. [...] Van Dis laat het verhaal [...] sprankelen. Met ieder nieuw boek lijkt Adriaan van Dis als schrijver een groeispurt te maken. De grootste charme ligt in de laconieke taal. [...] Hij grossiert in aansprekende stemmen en speelt met de schijnbare vrolijkheid van het Afrikaans, iets wat nog meer tot uitdrukking komt in zijn integrale voorlezing van de roman voor uitgeverij Rubinstein. [..] Met Tikkop heeft Van Dis de perfecte pendant geschreven van De wandelaar. [...] Van Dis is onze eigen Graham Greene, een schrijver-reiziger die verre buitenlanden gebruikte als brandpunt voor morele kwesties en zo wist te raken aan the heart of the matter. - Pieter Steinz, NRC HANDELSBLAD.

 

Meningen.

Argumenten.

 

Bron: http://www.adriaanvandis.nl/result_titel.asp?Id=2947

 

De recensist schrijft over de leuke vrolijke Afrikaanse taal die Van Dis gebruikt in het verhaal. Ik vond dit zelf ook iets wat het boek speelser maakte, vaak begreep ik een stukje niet meteen en dacht ik; “Wat zou dit woord nou kunnen betekenen?”  “Waar lijkt het op?”, en dan las ik weer verder.

Ook zegt hij iets over het feit dat Van Dis met elk boek weer een groeispurt lijkt te hebben gemaakt, dit kan ik niet beoordelen omdat ik nooit eerder iets van hem heb gelezen.

De recensist noemt in zijn eerste zin het woord “humoristischer” ik ben in het verhaal eigenlijk niets tegengekomen met echt humor erin en snap eigenlijk ook niet waar de recensist dit vandaan haalt.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tikkop door Adriaan van Dis"