Hersenschimmen door J. Bernlef

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Hersenschimmen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1902 woorden
  • 15 november 2012
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
4 keer beoordeeld

Boekcover Hersenschimmen
Shadow

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plo…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onv…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk terwijl hij al gepensioneerd is en ziet zijn vrouw voor een vreemde aan. Momenten van helderheid worden meer en meer verdrongen door ontreddering en verwarring. Net als ik lekker lig komt Vera me wekken. Is het ochtend? Waarom al die haast? En sinds wanneer kleed ik mij zelf niet meer aan?

De pers over Hersenschimmen:
‘Mijn hele generatie heeft zijn ouders ‘hersenschimmen’ cadeau gegeven, in de hoop hun ontgeestelijking te bezweren, maar mijn moeder was vergeten dat ze het had gelezen’ Kees van Kooten.
‘Maartens verstand lekt weg, centimeter voor centimeter, en vervliegt ten slotte. Bernlefs verslag van die martelgang is schrijnend, heel gedurfd.’ Harold Pinter
‘Herinneren, vergeten, verdwijnen – dat zijn de grote thema’s van ‘Hersenschimmen’; en ook van veel andere romans van Bernlef.’ NRC Handelsblad.

Hersenschimmen door J. Bernlef
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Dit boek gaat over een oude man genaamd Maarten Klein die samen met zijn vrouw Vera in de VS woont. Oorspronkelijk komen ze uit Nederland. Het verhaal speelt zich af in de winter, dat keert steeds weer terug in het verhaal. Maarten heeft een ont zettende hekel aan de winter. Omdat ze nu in de VS wonen hebben ze nauwelijks contact met hun kinderen. Ook hebben ze niet echt veel sociale contacten daar. Ze zijn vooral met z’n tweeën thuis. Op een bepaald moment doet Maarten enkele dingen die niet kloppen. Hij maakte bijvoorbeeld een wandeling met Robbert (zo heet de hond) en dan weet hij niet meer hoe hij naar huis moet, terwijl hij er al een hele tijd woont. Ook ging hij een keer naar een huis toe ergens in Gloucester (de plaats waar ze wonen) omdat hij dacht dat hij een vergadering had, dat was dus niet het geval, hij is namelijk al een aantal jaar gepensioneerd.  Ook kan hij op een bepaald moment dag en nacht niet meer van elkaar onderscheiden. Je leest met z’n gedachten mee en merkt hoe verder je in het boek komt, hoe dieper hij in z’n gedachten verzinkt raakt. Hij krijgt steeds minder van de realiteit mee. Hij leidt aan dementie, maar ontkent het (vooral in het begin) voor zichzelf. Op het einde is het zelfs zo erg dat hij z’n persoonlijkheid is verloren en zelfs niet meer in hele zinnen kan denken. Het is wel een erg zielig verhaal vind ik, vervelende situaties voor Maarten, maar ook is het erg moeilijk voor Vera hiermee om te gaan. Ze ziet d’r man van vroeger steeds meer ‘verdwijnen’. Aan het einde van het boek wordt hij opgenomen in een inrichting en als hij daar is, weet hij bijna niets meer. Je kunt het nauwelijks een menswaardig bestaan noemen. Hij krijgt bijna niets meer mee van alles wat om hem heen gebeurd en spreekt zelfs niet meer van ík’ maar van hij. Hij is zichzelf verloren..

motto

Het motto van het boek is:

‘A touching dream to which we are all

lulled. But wake from separately.’

De letterlijke vertaling van dit motto is: ‘Een mooie droom waar iedereen wordt ingewiegd, maar waar iedereen afzonderlijk uit wakker wordt.’ Het betekent eigenlijk dat het leven langzaam doodgaan is.

 type

Dit boek is een psychologische roman.

Opbouw/structuur:

A Het boek begint met:

Misschien komt het door de sneeuw dat ik

me ’s ochtends zo voel.

Het is een opening vanaf het ei. (Ab ovo) Het is namelijk niet midden in een handeling, ook krijg je geen informatie vooraf. Het begint bij het begin van het verhaal, het begin van het dementie proces.

BHet boek is niet verdeeld in hoofdstukken, het is één lang verhaal.

CHet is een continu verhaal, Maarten denkt wel vaak terug aan vroeger. Maar tussen de handelingen die er gebeuren zitten geen sprongen in de tijd.

D Nee, er zijn geen verschillende verhaallijnen.

Ja het perspectief wisselt. Eigenlijk is bijna het gehele verhaal in het ‘Ik-perspectief’ geschreven, maar helemaal op het eind spreekt hij soms van ‘hij’ i.p.v. ‘ik’.

FHet einde van het boek is niet echt een zin, maar meer een stukje tekst met halve zinnen erin, namelijk: “Als het al dag is en GOODMORNING en iemand zegt… fluisterend… de stem van een vrouw en je luistert… je luistert met gesloten ogen… luistert alleen maar naar haar stem die fluistert… dat het raam is gemaakt… dat waar eerst die oude deur voor zat gespijkerd… dat daar nu weer glas zit… glas waar je doorheen kunt kijken… naar buiten… het bos in en de lente die bijna begint… zegt ze… fluistert ze… de lente die op het punt staat te beginnen…” Ik denk dat dit een open eind is, want voor mij was het nog niet echt goed afgesloten toen ik het boek uit had gelezen. Het zou een gesloten eind zijn geweest als hij was overleden of beter was geworden, (wat onmogelijk was in deze situatie).

GDe spanning wordt niet echt veroorzaakt door de vraag of Maarten nog zal genezen; het is al zeker dat hij dement is namelijk. Het is meer de vraag hoe snel het gaat. Wel een moment dat me bijblijft is wanneer Maarten is opgenomen in een verpleeghuis, waar hij heel snel achteruit gaat. Sommige andere momenten in het boek zorgen ook voor spanning, bijvoorbeeld als hij een wandeling gaat maken met de hond en verdwaalt. Dan vraag je je wel af of hij nog thuiskomt.

Perspectief:

Je leest het verhaal vanuit Maarten Klein, een 71 jarige man die dement wordt. Je noemt dat een ‘ik-perspectief’. Op het einde wordt er ook vanuit een ‘hij/zij-perspectief’ verteld.

B Ik-perspectief:Plotseling kraakt er iets onder mijn schoenzolen. De weg, het schelpenpad! Nu ben ik er zo. Ik ben zo blij dat ik de weg heb teruggevonden dat ik zo’n beetje begin te hollen. Dan zie ik een stuk van het muisgrijze dat achter een duin vandaan steekt. Bijna struikel ik over het verandatrappetje.

Hij/zij-perspectief: Allemaal foto’s, zwarte en gekleurde. En daar is die man in de sneeuw weer, maar nu jonger. De haat in die ogen, daarbuiten in de sneeuw. Zo heeft iemand mij nog nooit aangekeken. Hij moet weg. Al zijn afbeeldingen moeten weg. Daarginds is een open haard. Houtblokken liggen ernaast opgestapeld in een aardappelkist.Een doosje lucifers ligt op de schouw.Ergens moet nog energie voorhanden zijn, ergens in Maarten Klein moet toch nogMaarten Klein zitten, is het niet?

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Hij/zij-perspectief: Allemaal foto’s, zwarte en gekleurde. En daar is die man in de sneeuw weer, maar nu jonger. De haat in die ogen, daarbuiten in de sneeuw. Zo heeft iemand mij nog nooit aangekeken. Hij moet weg. Al zijn afbeeldingen moeten weg. Daarginds is een open haard. Houtblokken liggen ernaast opgestapeld in een aardappelkist.Een doosje lucifers ligt op de schouw.Ergens moet nog energie voorhanden zijn, ergens in Maarten Klein moet toch nogMaarten Klein zitten, is het niet?

CDe lezer wordt misleid, want je weet niet of de dingen die er gebeuren echt zijn, of dat ze zo erg in gedachten zijn en het lijkt of het echt is.

plaats en tijd

In de Verenigde Staten, in het plaatsjeGloucester, aan de kust boven Boston.

Eigenlijk is de hele omgeving een belangenruimte, omdat de sneeuwovereenkomt met zijn gevoelens.- ‘Mijn geheugen is nooit zo best geweest.’ Ik hoor aan mijn stem dat ik mezelf probeer te verdedigen tegen haar plagerige vermaning. ‘Het komt door de sneeuw,’ zeg ik haastig, ‘die monotonie, als alles wit is om je heen vallen deverschillen weg. Ik verlang best naar de lente, jij niet?’- In het verhaal komt ook heel vaak voor dat hij zegt: ‘Die verdomde rotwinter ook..’ 

 C Zie B, ja ze hebben wel degelijk invloed op het verhaal. Het komt heel vaak terug. Maarten geeftsteeds de schuld aan de winter dat hij verward is.

DUitgerekend is de historische tijd 92 dagen. In het begin van het boek begintde winter, en op het einde van het boek begint de lente. Dus één winter lang.

FEr worden nauwelijks sprongen in de tijd gemaakt, en er zijn ook geenopvallende versnellingen te vinden.

GJa, erg vaak zelfs. Er wordt heel vaak uitgebreid beschreven wat Maarten denkt en hoe hij iets beleeft. Een voorbeeld van een fragment waarin hij iets doet, en onder die handeling dwalen z’n gedachten helemaal af en worden ze ook

uitgebreid omschreven:

Je moet je huid goed strak trekken, anders blijft het krabbertje in de plooien steken. Zwarte puntjes in de witte scheervlokken draaien in de afvoer van de wastafel rond en verdwijnen dan door het rooster. Baardharen. Ander woord voor baard. Snor, sik, knevel. Oom Karel had knevels. Tot in de vijftiende mei 1940. Toen Nederland capituleerde schoor oom Karel zijn trots omhoog wijzende knevels af. Uit protest. Een eerste en laatste verzetsdaad. Op de bank had iedereen het direct begrepen. Eerst hadden ze allemaal even verwonderd gekeken toen hij binnenkwam met zijn kale gezicht. Hij had met twee vingers van zijn rechterhand over zijn gladde bovenlip gestreken en toen, een beetje verontschuldigend, zijn schouder opgehaald. Iedereen had het begrepen, zei hij. De Duitsers. De rotmoffen. De koningin in Engeland. En dus restte oom Karel niets dan zijn knevels af te scheren. Bijna een logisch gevolg van de geschiedenis..

H De handelingen wel, maar er komen erg veel flash-backs in voor. Maarten denkt namelijk bij heel veel alledaagse dingen terug aan vroeger. Af en toe vertelt hij net of het zich in het heden afspeelt, terwijl hij eigenlijk gewoon terug denkt aan vroeger. Veel van de flash-backs gaan over de tijd van de oorlog.

INee er komen geen vooruitwijzingen voor. Wel dat je al weet dat hij dement is maar het nog wel voor zichzelf ontkent.

Perspectief:

De belangrijkste personages in het boek zijn Maarten Klein en Vera Klein.

Maarten Klein:Hij is verlegen en gesloten, en hij dementeert erg snel waardoor hij aan het eind van het boek alleen nog maar stukjes van z’n herinneringen overhoudt. Hij was eerst een hardwerkende man, maar op het eind is heeft hij niet eens een menswaardig bestaan meer, hij is volkomen afhankelijk van andere mensen. Je kunt merken dat hij gesloten is aan het feit dat hij veel meer denkt dan dat hij zegt. Hij houdt zich vaak in en zegt dan gewoon niets.

Vera Klein:Omdat haar man (Maarten) dement wordt is ze een erg zorgzame vrouw geworden. Ook is ze erg sympathiek. Ze probeert Maarten overal mee te helpen en neemt zelfs aan het einde van het boek de beslissing om hem op te laten nemen in een inrichting. Een klein fragmentje waarin je kunt zien dat ze een zorgzame vrouw is: ‘Je bent moe,’ zegt ze. ‘Ik zie het aan je. Je hebt slecht geslapen, de hele dag rond gelopen. Daar komt het vast van. Ga maar even rustig zitten, dan zet ik een kopje thee voor je.’

Maarten is round, hij veranderd namelijk van een vrijwel gezonde wel wat oudere man, tot eigenlijk een ‘hoopje mens’. Vera is ook round, door alles wat ze meemaakt met Maarten is ze een stuk zorgzamer geworden.

Thematiek:

Dementie is een slopende ziekte.

Dementie en aftakeling zijn de 2 belangrijkste motieven van dit boek.

Ja het boek: Our Man in Havana komt steeds weer terug. Hij heeft het een paar keer gelezen, maar herinnert het zich niet meer. En vraagt zich telkens als hij het boek ziet af waarom het boek daar ligt. Ook de winter keert steeds weer terug in het verhaal, het is niet echt een motief maar de Maarten wijst wel steeds terug op de winter periode.  

De herinneringen van Maarten van vroeger zijn, doordat hij dement is, erg vaag. Hierdoor zijn Maartens herinneringen niet meer dan hersenschimmen.

Bernlef schrijft erg realistisch en sober. Een belangrijk thema wat vaak terug komt is de winter-sfeer die je in veel gedichten en boeken ziet. Veel van zijn werken zijn niet heel erg vrolijk makend, vaak draait het ook om het verlies van mensen, dingen of herinneringen of gewoon het vergaan en de dood. Eigenlijk is dit dus heel depressief. Toch is Bernlef heel bekend en zijn boeken zetten veel mensen aan tot denken en blijven je zeker bij.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hersenschimmen door J. Bernlef"