Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Afgunst door Saskia Noort

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Afgunst
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1755 woorden
  • 5 november 2012
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
44 keer beoordeeld

Boekcover Afgunst
Shadow

Bestsellerschrijfster Susan van Doorn, getrouwd, twee kinderen, leeft nog bijna dagelijks met de angst die zij jaren geleden voelde voor haar dominante ex-vriend Ernst Scholten. Alles wat ze deed en waar ze voor stond was in zijn ogen minderwaardig. Zij op haar beurt aanbad hem. Toen Susan eindelijk uit zijn schaduw durfde te treden door hun relatie te verbreken, &eac…

Bestsellerschrijfster Susan van Doorn, getrouwd, twee kinderen, leeft nog bijna dagelijks met de angst die zij jaren geleden voelde voor haar dominante ex-vriend Ernst Scholten. Al…

Bestsellerschrijfster Susan van Doorn, getrouwd, twee kinderen, leeft nog bijna dagelijks met de angst die zij jaren geleden voelde voor haar dominante ex-vriend Ernst Scholten. Alles wat ze deed en waar ze voor stond was in zijn ogen minderwaardig. Zij op haar beurt aanbad hem. Toen Susan eindelijk uit zijn schaduw durfde te treden door hun relatie te verbreken, én net als hij te gaan schrijven, was hij woedend. Afgunst is een kort verhaal van Saskia Noort.

Afgunst door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

 

Opdracht 1

a)    S. Noort, Afgunst, Ambo|Anthos, Amsterdam, 2007, 1e druk, 95 blz (1e druk 2007)

b)    Literaire thriller, omdat dit boek veel onverwachte wendingen heeft die in een literaire thriller van essentieel belang zijn. Deze onverwachte wendingen zorgen voor veel spanning.

c)    Het motto is: ‘You have enemies? Good. That means you’ve stood up for something, sometime in your life.’ Winston Churchill. De vertaling hiervan is: Heb je vijanden? Goed. Dat betekent dat je bent opgestaan voor iets, ooit in je leven. Het motto verwijst naar Susan die zich heeft verzet tegen het domineren van haar ex-vriend Ernst Scholten. Ernst ziet Susan als vijand en wil na 15 jaar nog steeds wraak.

d)    –

 

Opdracht 2

In de eerste scene geeft Susan van Doorn, een succesvolle schrijfster een lezing over één van haar boeken.  Als zij de lezing wilt starten ziet zij haar ex in de zaal zitten. Ernst Scholten is zijn naam. Hij wil wraak nemen op haar omdat zij hem heeft verlaten. Na afloop van de lezing loopt ze naar haar auto en ze stapt in. Ze staat op het punt om weg te rijden maar plots gaat de deur van de auto open. Ernst stapt in en houdt haar onder schot. Hij rijdt met de auto de polder in. Als Susan later wakker wordt merkt ze dat ze is vastgebonden. Ze kijkt om zich heen en ziet dat ze zich in een andere auto bevindt. Ze wordt naar een schuur gebracht. In de schuur wordt ze gedwongen een filmpje te maken waarin ze zegt dat ze door twee mannen is ontvoerd. Dit filmpje wordt niet naar Dave gestuurd maar naar haar minnaar, Thomas. Zodat Thomas wel naar Dave toe moet gaan. Op enig moment krijgt Ernst zo’n pijn in zijn buik dat ze kans ziet om te vluchten. Ze rent weg maar de deur zit op slot. Ernst voert haar weg. Maar zij moet rijden. Op een berg slaat de motor af. Ernst moet weer starten. Hij loopt om de auto heen. Susan weet inmiddels de auto te starten en overrijdt hem. Ze springt uit de auto en rent weg; ver weg.. Het verhaal eindigt met een e-mail van Thomas aan Susan waarin hij beweert dat hij de e-mail nooit gezien heeft omdat hij zijn mobiel in de gracht heeft laten vallen. Maar.. Dat is helemaal niet waar. Hij was te laf om het te vertellen aan Dave omdat hij dan zijn familie zou verliezen.

 

Opdracht 3

  1. Ik vind de schrijfstijl erg vlot, want het verhaal wordt grotendeels niet in details beschreven. Alleen de hele belangrijke punten zijn gedetailleerd. Ik vind een vlotte schrijfstijl meestal fijn, maar in dit verhaal vond ik het een beetje ‘te’. Ze had meer spanning kunnen opbouwen door meer details te geven over de ruimte en tijd en minder details over haar ontvoerder. Zodat het tot op het einde spannend was gebleven wie Susans ontvoerder was. In dit verhaal werd al meteen duidelijk dat Ernst Susan had ontvoerd en daardoor was de spanning er meteen af. Het boek heeft vooral korte zinnen, wat dus kenmerkend is voor de weinige details. ‘Ernst staat achter de camera.’ (blz 36) Van mij hadden de zinnen wel iets langer gemogen en dus meer details over de tijd en ruimte

 

 

 

  1. Het boek bestaat uit 9 hoofdstukken. Deze zijn onderverdeeld in meestal 3 of 4 passages met twee verschillende vertellers. Daarnaast staan er ook nog een proloog en een e-mail van Thomas naar Susan. Het boek telt dus 11 delen. Het boek is vooral chronologisch verteld. Er zijn maar een paar zinnetjes waarin een flashback wordt aangegeven. Als het gaat over de relatie tussen Ernst en Susan worden er flashbacks gemaakt. Dit doen ze zodat de lezer een duidelijk inzicht krijgt in hoe de relatie tussen Ernst en Susan in elkaar zat. Er is ook een flashforward. Deze flashforward gaat over dat Thomas, de minnaar van Susan een filmpje krijgt via zijn telefoon en ziet dat Susan ontvoerd is (blz 8-9). Hij zou eigenlijk naar de politie moeten gaan met het filmpje maar dat doet hij niet. Pas in hoofdstuk 5 komt aan bod dat Ernst een filmpje maakt van Susan (blz 42-43). Het is dus zo dat Thomas het filmpje al heeft voordat het verderop in het boek wordt gemaakt, dit is dus een flashforward.
  2. Het verhaal speelt zich af in Noord-Holland. Eerst in de bibliotheek in Noord-Scharwoude en daarna in een schuur waar Susan wordt gegijzeld. De geografische ruimte is niet zo belangrijk maar waar het hierbij om gaat is de belangenruimte. De symbolische betekenis is het gevangen worden genomen, het niet meer vrij zijn. De schuur is hier kenmerkend voor.
  3. Alle gebeurtenissen spelen zich af in een dag. De lezing is ’s avonds. Daarna Susan wordt ontvoerd en ’s nachts verblijft ze in de schuur met Ernst. Uiteindelijk weet ze in de ochtend te ontsnappen en gaat ze naar de politie. Het verhaal speelt zich af in ieder geval na 2004 omdat er één opmerking wordt gemaakt over gegijzelden in Irak (blz 36). Verder zijn in dit verhaal geen duidelijke tijdversnellingen en tijdvertragingen.
  4. Roundcharacters:

-       Susan van Doorn: succesvolle schrijfster, moeder, minnares, erg onzeker.

-       Ernst Scholten: jaloerse ex-vriend Susan, heeft gefaald als schrijver, erg bezitterig, maakt een gespannen indruk

Ernst is kwaad op Susan omdat zij het heeft uitgemaakt 15 jaar geleden. Susan werd altijd vernederd en gekleineerd door Ernst.

Flatcharacters:

-       Thomas: minnaar van Susan, televisiepresentator, naïef

-       Dave: man van Susan, tegenovergestelde van Ernst

Dave is dus de man van Susan, tevens ook de vader van de 2 kinderen van Susan. Naast haar huwelijk houdt Susan er ook een affaire op na, samen met de televisiepresentator Thomas.

  1. Bij dit boek wordt je meteen in het verhaal ‘gegooid’. Er is hier dus sprake van een opening-in-de-handeling. Het verhaal begint met een e-mailtje dat Thomas krijgt van een ontvoerde Susan. Wie Susan is, welke rol ze speelt en wat de rol van Thomas in dit verhaal is, is nog niet duidelijk. Er is in dit verhaal sprake van een gesloten einde. Ernst, die lijdt aan alvleesklierkanker wordt overreden door Susan. Susan komt terecht bij het politiebureau en doet daar haar verhaal. Op de laatste bladzijde staat een e-mail van Thomas aan Susan. Hierin vertelt hij dat hij het filmpje nooit gezien heeft en dan is het boek afgelopen.
  2. Er is bij dit boek sprake van een wisselend perspectief. Het verhaal wordt vanuit verschillende oogpunten bekeken. Voornamelijk uit het oogpunt van Susan en alle angst die zij beleefd tijdens de ontvoering. Maar ook vanuit Ernst, uit zijn delen blijkt de jaloezie en de afgunst. Ook gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden worden grotendeels vanuit Ernst beschreven. Hierin krijg je een goed inzicht van hoe de relatie tussen Ernst en Susan was, 15 jaar geleden. In het begin, bij de proloog wordt het verhaal ook nog beschreven vanuit Thomas. Thomas die krijgt een e-mailtje met een filmpje. Ook de gedachtegang van Thomas wordt duidelijk beschreven. ‘Een topuitzending was het, al zegt hij het zelf’ (blz 1) Verder komt Thomas ook nog terug in de laatste e-mail. Hierin biedt Thomas zijn excuses aan voor dat hij niet naar de politie is gegaan.
  3. Wraak veroorzaakt door afgunst en jaloezie. Ernst wil wraak op Susan omdat zij alles heeft wat hij niet heeft.
  4. Jaloezie, overspel, haat, wraak. Wraak is tevens een leidmotief omdat dit motief telkens heel duidelijk naar voren komt bij Ernst. Bij alles wat Ernst doet, doet hij dat uit wraak voor Susan.
  5. ‘Afgunst’ is een eenvoudig te verklaren titel. Ernst Scholten die wraak wil nemen, komt voort uit een verregaande vorm van jaloezie en bezitsdrang. Hij heeft Susan is het verleden willen domineren en op een gegeven moment is ze voor zichzelf opgekomen. Daarna werd zij een succesvolle schrijfster en de pogingen van Ernst om ook succesvol te worden in de schrijfwereld mislukten.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Dave is dus de man van Susan, tevens ook de vader van de 2 kinderen van Susan. Naast haar huwelijk houdt Susan er ook een affaire op na, samen met de televisiepresentator Thomas.

  1. Bij dit boek wordt je meteen in het verhaal ‘gegooid’. Er is hier dus sprake van een opening-in-de-handeling. Het verhaal begint met een e-mailtje dat Thomas krijgt van een ontvoerde Susan. Wie Susan is, welke rol ze speelt en wat de rol van Thomas in dit verhaal is, is nog niet duidelijk. Er is in dit verhaal sprake van een gesloten einde. Ernst, die lijdt aan alvleesklierkanker wordt overreden door Susan. Susan komt terecht bij het politiebureau en doet daar haar verhaal. Op de laatste bladzijde staat een e-mail van Thomas aan Susan. Hierin vertelt hij dat hij het filmpje nooit gezien heeft en dan is het boek afgelopen.
  2. Er is bij dit boek sprake van een wisselend perspectief. Het verhaal wordt vanuit verschillende oogpunten bekeken. Voornamelijk uit het oogpunt van Susan en alle angst die zij beleefd tijdens de ontvoering. Maar ook vanuit Ernst, uit zijn delen blijkt de jaloezie en de afgunst. Ook gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden worden grotendeels vanuit Ernst beschreven. Hierin krijg je een goed inzicht van hoe de relatie tussen Ernst en Susan was, 15 jaar geleden. In het begin, bij de proloog wordt het verhaal ook nog beschreven vanuit Thomas. Thomas die krijgt een e-mailtje met een filmpje. Ook de gedachtegang van Thomas wordt duidelijk beschreven. ‘Een topuitzending was het, al zegt hij het zelf’ (blz 1) Verder komt Thomas ook nog terug in de laatste e-mail. Hierin biedt Thomas zijn excuses aan voor dat hij niet naar de politie is gegaan.
  3. Wraak veroorzaakt door afgunst en jaloezie. Ernst wil wraak op Susan omdat zij alles heeft wat hij niet heeft.
  4. Jaloezie, overspel, haat, wraak. Wraak is tevens een leidmotief omdat dit motief telkens heel duidelijk naar voren komt bij Ernst. Bij alles wat Ernst doet, doet hij dat uit wraak voor Susan.
  5. ‘Afgunst’ is een eenvoudig te verklaren titel. Ernst Scholten die wraak wil nemen, komt voort uit een verregaande vorm van jaloezie en bezitsdrang. Hij heeft Susan is het verleden willen domineren en op een gegeven moment is ze voor zichzelf opgekomen. Daarna werd zij een succesvolle schrijfster en de pogingen van Ernst om ook succesvol te worden in de schrijfwereld mislukten.

 

Opdracht 4

  1. Het e-mailtje van Thomas aan Susan (blz 94-95) vond ik wel een goed stuk.  Als lezer weet je dat Thomas te laf was om naar de politie te gaan omdat hij bang was om zijn gezin te verliezen maar Susan weet dit niet. Het zal dus ook nooit duidelijk worden of Susan boos is op Thomas of dat ze zijn leugen gelooft. Hier kan je dus zelf nog over verder fantaseren.
  2. Er waren een heleboel delen waarover ik niet te spreken ben. Bijvoorbeeld het laatste deel waarbij Susan Ernst overrijdt (80-82). Het is totaal ongeloofwaardig om te bedenken dat een ontvoerder uit de auto gaat stappen zonder te bekijken of de ontvoerde geen actie onderneemt. Het is heel erg voorspelbaar dat Susan wel actie onderneemt en Ernst overrijdt.
  3. Onrealistisch, ik vond het verhaal nogal ongeloofwaardig. Ik had veel meer spanning en geloofwaardige gebeurtenissen verwacht. Zoals bij het stuk dat Ernst Susans wijsvinger amputeert (blz 56-59) Ik vind deze gebeurtenis echt heel ongeloofwaardig en er zijn nog meer van deze gebeurtenissen waar ik echt een vraagteken bij zet.
  4. Het boek heeft helemaal niets herkenbaars voor mij. De angst die Susan voelt bij de ontvoering is mij niet bekend. Hierdoor kan ik me ook minder goed in het verhaal inleven. Ook de wraak die Ernst voor Susan voelt is niet herkenbaar. Er zijn natuurlijk mensen waar ik het niet zo goed mee kan vinden maar ik heb nog nooit zulke erge wraakgevoelens gevoeld.
  5. Over het algemeen vond ik het boek ronduit slecht.  Er zijn een heleboel gedeeltes waarvan ik dacht dat ze veel beter hadden kunnen worden beschreven en er had veel meer spanning in het verhaal gemogen. Ik had het spannender gevonden dat de ontvoerder pas na een lange tijd bekend werd zodat je de hele tijd met de vraag in je hoofd zat van: ‘Wie heeft het gedaan en waarom?’. Het werd hier al in het begin duidelijk dat Ernst de ontvoerder was en dat zijn motief wraak was. Dit had van mij niet gehoeven. Ik vind dat de schrijfster ook wel meer details had mogen geven, zodat ik het gevoel had dat ik echt ‘in’ het verhaal zat. Verder vond ik het niveau van de schrijfstijl ook niet goed. Ik ben niet zo’n ervaren literatuur lezer, maar dit boek was echt van een laag niveau.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afgunst door Saskia Noort"