Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1938 woorden
  • 29 oktober 2012
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
9 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Eerste reactie
Ik wist weinig leuke boeken die ik nog voor mijn leesdossier kon lezen. Daarom ben ik gaan rondvragen en iemand vertelde me over dit boek. Er stond me wat van bij van de titel. Ik had er wel eens over gehoord. Daarom ben ik meteen naar de mediatheek gegaan om het boek te halen, en toen ik begon te lezen kon ik ook niet meer stoppen. De voorkant is mooi, dat trok mij ook. Daarnaast zag ik meteen dat het over een loverboy ging, wat ik ook erg interessant vind om over te lezen. Ik had dus hoge verwachtingen van dit boek.

Samenvatting
Maria is twaalf jaar als ze met haar vriendin Nikki voor het eerst naar de middelbare school fietst. Voor haar school staan elke dag een groep Antilliaanse jongens. Ze fantaseert vaak dat een van hen haar vriendje zou zijn. Maria’s fantasie lijkt werkelijkheid te worden ze wordt steeds vaker aangesproken door een van die jongens ‘Manou’. Na twee weken stapt ze bij hem in de auto. Manou brengt haar naar zijn huis. Daar geeft hij haar een joint. Manou zegt dat ze nog veel moet leren en haar daarbij wil helpen. Ze vindt het goed en Manou leert haar hoe ze de joint moet roken. Als ze zich niet lekker begint te voelen hierdoor, legt Manou Maria op zijn bed en begint haar uit te kleden en doet hij het met haar. Daarna brengt hij haar terug naar school. 

De volgende dag op school ziet Maria Manou en zijn vrienden weer staan. Hij gebaart met zijn hand dat ze naar hem toe moet komen. Ze stappen samen in de auto en rijden weg. Manou rijdt richting de stad en stopt vlak voor de coffeeshop. Daar maakt hij het meisje in de coffeeshop duidelijk dat als Maria vraagt om een joint, ze er gewoon een mee kan nemen. Maria krijgt meteen een joint in haar handen geduwd. Manou zegt dat ze hem nog niet mag oproken. Ze stappen in de auto en rijden langs de Stenenmuur Oost. Naar een wijk met heel veel flats; bij de tweede flat stoppen ze. Manou belt aan en ze mogen naar binnen. Eenmaal boven staat er een jongen te wachten. Het is een kleine kamer met een bank, een salontafel en een bed in een ruimte staan. Manou gebaart Maria dat ze de joint mag oproken. De jongen pakt Maria bij haar hand en legt haar op bed daar moest ze het met hem gaan doen. Daarna bracht Manou haar weer terug naar school. En zo deed ze dat bijna elke dag.

Maria komt alleen nog maar voor belangrijke toetsen naar school en om Nikki te zien. Nikki, Maria’s zusje en natuurlijk Maria’s moeder zien dat er iets mis is. Maria komt vaak stoned thuis en praat bijna nooit meer over iets met haar moeder. Maria’s moeder en zusje zijn erg bezorgd over het gedrag van Maria en ze weten niet wat daar de reden van is. 

Maria heeft uiteindelijk vier jaar in de handen van Manou geleefd. En heeft daarna aangifte gedaan. Ze moest naar een geheim internaat omdat het niet veilig zou zijn als Manou haar te pakken zou krijgen. Ook heeft ze in een pleeggezin gezeten. Nadat het allemaal voorbij was is Maria voor zes maanden naar India gegaan om weer zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde te krijgen.

Tekstanalyse
Opbouw
Het boek bestaat uit hoofdstukken. Ze zijn niet genummerd en hebben ook geen titel. Als er een nieuw hoofdstuk begint staat er een oogje boven. Waarom Maria dat heeft gedaan weet ik niet.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af in de stad Stenenmuur. De ene keer bij Maria thuis, de andere keer bij de huizen van de ‘vrienden’ van Manou. Soms rijden ze ook naar een ander stad toe, maar daar wordt nooit zo veel over verteld.

Tijd
Het boek speelt zich af in vier jaar. Het boek begint wanneer Maria twaalf jaar is en voor het eerst naar de middelbare school fietst. Het boek eindigt wanneer ze zestien is en in het vliegtuig zit op weg naar India.

Personages
De hoofdpersoon is Maria Mosterd. In het begin is ze twaalf jaar. Ze is erg volwassen voor haar leeftijd en wil graag meer spanning in haar leven. Thuis vindt ze het maar saai, ze heeft elke dag ruzie met haar zusje en haar moeder.

Nikki is de beste vriendin van Maria. Nikki is erg onzeker, en totaal het tegenovergestelde van Maria. Ze heeft nog geen vrouwelijke vormen en ziet het niet zitten om met al die jongens om te gaan. Later trekt ze wel bij, wat Maria juist niet fijn vindt. Aan het eind van het boek zijn Nikki en Maria totaal uit elkaar gegroeid.

Manou is Maria’s pooier. Hij sprak haar voor het eerst aan op de parkeerplaats en nam haar mee overal naartoe. Ook heeft hij haar ontmaagd. Daarna moest ze alleen maar seks met andere jongens hebben. Manou ziet haar als een goede vriendin, maar ondertussen ook als zijn ‘hoertje.’ Als Maria niet luistert naar hem doet hij haar pijn. Hij geniet ervan als mensen pijn hebben, dat komt meerdere keren in het boek naar voren.

Maria’s moeder is wanhopig. Ze weet niet wat er met haar dochter aan de hand is en wil zo graag helpen, maar dat kan niet want Maria vertelt niks over wat er is. Ze snapt er niks meer van.

Perspectief
Het boek is geschreven vanuit een ik-perspectief. De ik-persoon is Maria. Ze vertelt precies hoe het is gegaan en wat ze voelt. Hierdoor kan je je goed inleven in de persoon.

Thema
Het thema van dit boek is loverboys en de weg om te ontsnappen. Maria valt in handen van een loverboy waar ze eerst aan meewerkt. Na een tijd denkt ze toch dat dit niet goed is wat ze doet. Weliswaar heeft ze de spanning die ze wilde in haar leven, ze weet dat wat ze doet niet goed is. En als ze uiteindelijk is weggelopen nadat ze seks heeft gehad, blijft ze nog steeds aan Manou denken. Ze wil steeds naar hem terug maar ondertussen wil ze ook weg van hem. Ze zit in een tweestrijd en daar heeft ze het heel erg moeilijk mee.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Thema
Het thema van dit boek is loverboys en de weg om te ontsnappen. Maria valt in handen van een loverboy waar ze eerst aan meewerkt. Na een tijd denkt ze toch dat dit niet goed is wat ze doet. Weliswaar heeft ze de spanning die ze wilde in haar leven, ze weet dat wat ze doet niet goed is. En als ze uiteindelijk is weggelopen nadat ze seks heeft gehad, blijft ze nog steeds aan Manou denken. Ze wil steeds naar hem terug maar ondertussen wil ze ook weg van hem. Ze zit in een tweestrijd en daar heeft ze het heel erg moeilijk mee.

Motieven
De motieven in het boek zijn liefde, seks, geweld, drugs en onderdrukking. Maria blijft van Manou houden, en is compleet afhankelijk van hem. Daarom is het liefde en onderdrukking. Omdat Maria Manou’s ‘hoertje’ is en dus seks moet hebben met andere mannen voor geld is seks ook een motief. En als laatste geweld. Maria probeert soms, als ze niet stoned is en toch seks moet hebben met andere mannen er onderuit te komen. Ze probeert te ontsnappen. Zodra ze dat zien gaan ze haar schoppen en slaan. Ook Manou slaat haar als ze niet naar hem luistert.

Titel
De titel is ‘Echte mannen eten geen kaas.’ Dat staat voor een uitspraak die Manou ooit eens naar haar heeft gedaan. Hij zei dat echte mannen geen kaas eten en geen karnemelk drinken. Waarom hij dat zegt weet ik niet.

Motto
In dit boek zit geen motto.

Opdracht
In dit boek zit ook geen opdracht.

Informatie over de schrijver
Maria Mosterd is een half Surinaams, half Nederlands schrijfster en voormalige minderjarige prostituee, alhoewel er over de validteit van dit laatste wordt getwijfeld. Over haar ervaringen onder de vleugels van een loverboy bracht zij op 14 februari 2008 haar eerste boek ‘Echte mannen eten geen kaas’ uit. Het verhaal hierin gaat over haar ervaringen met ‘een moderne pooier die zo snel mogelijk geld wil verdienen’ zoals ze zelf bij het IKON-programma Spraakmakende zaken noemde. Of bij monde van haar moeder Lucie ‘een seksterrorist.’ Ook deze moeder bracht een boek uit over de gebeurtenissen, beschreven vanuit haar perspectief.

Situering van het boek in de context
Maria heeft dit boek geschreven als een non-fictief boek. Het is geloofwaardig geschreven en dus geloofden alle mensen het. Ook heeft ze echt aangifte gedaan. Hieronder een artikel van NRC next, over het boek.

http://www.nrcnext.nl/blog/2010/05/06/mosterdgate-marias-woord-tegen-die-van-slechte-journalist/

Maria Mosterd heeft van zich laten horen. Gisteren stond er op YouTube een filmpje waarin ze reageerde op het tegen-boek van Journalist Hendrik Jan Korterink. Het filmpje is inmiddels verwijderd.

Even kort de achtergrond (http://www.nrcnext.nl/blog/2010/03/17/maria-mosterd-schreef-fictief-verhaal/): Maria Mosterd schreef in 2008  de bestseller Echte mannen eten geen kaas. Daarin vertelt ze hoe ze vanaf haar twaalfde jaar vier jaar lang in de greep was van loverboys.   Ze maakt de meest afschuwelijke dingen mee. Ze werd mishandeld, verkracht en moest zich prostitueren. Het was pooier Manou die haar in zijn greep zou hebben.

Maar volgens Hendrik Jan Korterink klopt het verhaal niet. Hij deed onderzoek en zijn bevindingen verschijnen 10 mei in het boek Echte mannen eten wél kaas. Hij beweert onder meer dat de gewetenloze crimineel Manou helemaal geen loverboy is.

Wat speelt er nu: Half maart publiceerde nrc.next een artikel (http://www.nrcnext.nl/bibliotheek/2010/05/06/journalist-boek-verzonnen/) over het boek van Korterink. Maria Mosterd was toen niet bereikbaar voor commentaar. Maar nu heeft ze toch een reactie geven op YouTube. Ze zegt: slechte journalisten slikken zoete koek. Haar verweer: Manou is wél een pooier en een geweldige manipulator. Het boek van Korterink is zelfs het bewijs: een pooier die een journalist zo kan manipuleren zodat zijn verhaal als waarheid wordt opgeschreven. In het filmpje onthult ze ook de echte naam van Manou en toont een foto van hem.

Dat was reden genoeg voor de advocaat van ‘Manou’ om te eisen dat het filmpje verwijderd zou worden, vertelt Korterink die zegt vanmorgen nog contact te hebben gehad met de twee. Manou zou zijn bedolven onder hatemail. Het filmpje is echter niet helemaal weg, zoals op deze site (http://www.vkmag.com/videos/videos_echte_naam_manou_is_ansou_keita/) te zien valt.

Korterink krijgt bijval: Maandag ligt het boek van Korterink in de winkel. En een dag eerder (zondag 9 mei) komt Peter R. de Vries met een extra lange uitzending over de zaak Maria Mosterd. We hebben het waarheidsgehalte van haar boek onderzocht, laat De Vries weten. Kan hij al een tipje van de sluier oplichten? “Als haar boek écht de waarheid was, dan zouden wij er geen uitzending aan wijden, en zeker geen extra lange uitzending.”

Korterink en De Vries bleken tegelijkertijd bezig met studie naar  Echte mannen eten geen kaas. Maar we hebben gescheiden onderzoek gedaan naar het verhaal, laat De Vries weten. “Soms hebben we elkaar even gesproken of wat dingetjes elkaar aangereikt. Maar meer niet.” De Vries laat weten dat hij verschillende experts heeft ingeschakeld. “En dat leidt tot een bepaalde slotsom, zondag te zien.”

Beoordeling
Ik vind dit een heel goed geschreven boek. Het is ontzettend gruwelijk, vooral de passage met de rat. Dat een rat een tunnel door iemands buik heen graaft is natuurlijk te erg voor woorden. Ook weet ik niet of ik alles letterlijk moet geloven. Daarom heb ik dit boek met een korreltje zout genomen. Ook weet ik niet of het hele boek wel degelijk waar is, naar aanleiding van de krantenartikelen en meer dingen die op internet staan. Ook heb ik gelezen dat er een vervolg op het boek is, namelijk Bindi. Ook wil ik het boek ‘echte mannen eten wél kaas’ graag lezen, geschreven door een journalist.

Ik hoop dat het mij meer duidelijk wordt of het boek nou echt is gebeurd of niet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"