Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas mavo | 1890 woorden
  • 25 oktober 2012
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
39 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Oorlogswinter

Gegevens van het boek:

-Titel: Oorlogswinter

-Auteur: Jan Terlouw

-Jaar van eerste uitgave: 1972

-Welke druk gelezen?: 66e druk

-Aantal sterren: ***

 Gegevens over de auteur:

Jan Terlouw werd in 1931 in Kamperveen geboren. Hij is een Nederlandse fysicusschrijver en voormalig politicus voor Democraten 66 (D66). Terlouw is getrouwd en heeft vier kinderen. Andere boeken: Koning van Katoren, Briefgeheim en de Kloof. Zijn thema’s : Roman, Politiek, Vroeger

Opbouw van het boek:

-Aantal pagina’s: 169

-Illustraties: zijn getekend door Jan Wesselling (omslag)

- Aantal hoofdstukken: 17, (genummerd)

-Eerste zin: Wat was het toch allemachtig donker.

-Laatste zin: ’Zo is het,’ zegt Dirk.

 Eerste persoonlijke reactie

-       Vertel in het kort waarom je het boek hebt gekozen?

 Ik heb dit boek gekozen om precies dezelfde reden waarom ik geschiedenis heb gekozen, Oorlogen en voor de rest van de geschiedenis interesseren mij gewoon heel erg.

-       Kies drie beoordelingswoorden die je van toepassing vindt op het boek en beargumenteer iedere keuze.

 

Spannend:

 Ik vond het spannend omdat het toch de oorlog is en dat is al sowieso geen pretje en hoe ze zich verstoppen en het is heel goed verteld.

 

Geloofwaardig:

Ik vond het geloofwaardig omdat Terlouw zelf ook de oorlog heeft meegemaakt en dat zie je ook in het verhaal dat hij het heel goed kan vertellen.

 

 

Voor mijn leeftijd:

Ik vond het voor mijn leeftijd omdat je jezelf ook verplaatst in de 15 jarige Michiel terwijl ik ook 15 ben.

Personages

-Wie is de hoofdpersoon of hoofdpersonen? Geef van elke hoofdpersoon een karakterbeschrijving.

Michiel van Beusekom: is 15 jaar oud als de oorlog begint. De burgemeester van De Vlank is zijn vader. Michiel is heel behulpzaam vooral voor voorbijtrekkende mensen (ook wel trekkers genoemd), waar hij van alles voor repareert. In het begin van de oorlog vond hij de oorlog een groot avontuur, waarin hij zich zelf helemaal uit kon leven. Toch veranderde zijn gedachte al gauw, want na enkele weken vond hij dat de oorlog beter nu kon eindigen dan morgen.

 

Dirk Knopper: de buurjongen van Michiel en ook goede vriend. Hij was iets ouder dan Michiel. Hij is een doorzetter, hij gaat tot het einde, tot de dood erop volgt. Hij is een echte eenzame strijder. Hij vertelt niemand iets van zijn plannen. Lang niet iedereen kan je vertrouwen. Dirk verandert weinig in het verhaal, hij blijft vanaf het begin een man die voor zijn land vecht.

 

Ben van Hierden: (ook wel oom Ben genoemd) Hij is eigenlijk geen echte oom van de familie, maar ze noemden hem zo omdat hij vaak bij de van Beusekoms over de vloer kwam. Hij is ongeveer een jaar of dertig. Een man die zich achter af gezien tegen de van Beusekoms iets té goed gedraagt. Hij heeft een geniepig karakter.

 

Erica van Beusekom: een oudere zus van Michiel. Zij is ongeveer 3 jaar ouder dan Michiel. In het begin van de oorlog is ze nog niet bij het verzet betrokken. In de loop van het verhaal heeft Michiel haar nodig vanwege haar EHBO opleiding en wordt ze in het complot betrokken. Ze is heel zacht van karakter en heeft een goed hart. Vooral voor de gewonde piloot. Ze kan goed opschieten met haar broer en haar ouders waar ze een hechte band mee heeft. Ze verandert in het verhaal van een onnozel schoolmeisje naar een geliefde verpleegster.

 

Jack: Engelse piloot van ongeveer een jaar of twintig die eerst door Dirk Knopper, later door Michiel, schuil gehouden wordt in een ondergronds hol in het Dagdaler bos. Jack heeft een gebroken been en een schotwond in zijn schouder. Hij probeert een woordje Nederlands te leren. Eerst wilde hij zich blijven schuilhouden tot het eind van de oorlog, maar toen hij eenmaal hersteld was, wilde hij zo snel mogelijk weer terug. Hij liet zich gewillig door Erica verzorgen en bouwt met haar later een relatie op. 

 

-       Wie zijn de bij personen? Vertel in het kort iets over elke bij persoon.

 

Vader van Beusekom: burgemeester van het dorpje de Vlank, aan de Noordrand van de Veluwe, dichtbij Zwolle. Hij heeft de eigenschap altijd rustig en bedaard te blijven en de zaken zo goed mogelijk op te lossen

 

Moeder van Beusekom: moeder weet dat Michiel zich bezighoud met verzetswerk, laat dat ook aan Michiel merken, maar in haar hart vindt ze, nadat haar man dood was gegaan, dat hij de leiding over het gezin moest nemen.

 

Jochem van Beusekom: ongeveer een jaar of 6. Hij is een ondernemend jongetje dat begint te huilen als iets hem niet zint.

 

Meneer van Wiligenburg: directeur van het distributiekantoor in Lagezande (Dorpje op 6 km afstand van De Vlank) 

 

Schafter: Omdat hij zich met de Duitsers wantrouwt Michiel hem. Na de oorlog blijkt hij 3 Joden in huis te hebben gehad. Michiel heeft later zijn verontschuldigingen aangeboden. Schafter is een man met een goed karakter.

 

 

Meneer Kleerkoper: ontsnaptte, Joodse gevangene van de Duitsers. Hij wordt gevangen genomen bij een huiszoeking in Rotterdam. Hij heeft een goed karakter, net als z`n zoon.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

 

David Kleerkoper: zoon van meneer Kleerkoper 

 

 

Barones Weddik Wansfeld: ongeveer 63 jaar oud. Zij wil haar leven geven voor het vaderland. Ze houdt in het geheel niet van Duitsers. De Duitsers willen haar arresteren omdat ze haar verdenken van medeplichtigheid aan de ontsnapping van Kleerkoper en zijn zoon over de IJssel. Omdat ze niet wil meewerken, schiet het Duitse leger met een tank haar villa kapot, waarbij ze overleed.

 

 

·Willem Stomp: kameraad van Dirk Knopper. Hij helpt mee aan de overval op het distributiekantoor in Lagezande. 

 

 

Gert Verkoren: hij is ook een kameraad van Dirk Knopper, hij is de derde man bij de overval op het distributiekantoor in Lagezande. 

 

 

Rinus de Raat: de zoon van de Schoenmaker. In het begin van de oorlog is hij naar Engeland gegaan. Hij is daar piloot geworden op een Spitfire (=een jachtvliegtuig). De mensen zeggen als er een vliegtuig over komt vliegen: Het zal Rinus de Raat wel zijn!

 

 

-       Met welke problemen krijgt de hoofdpersoon te maken?

Michiel zijn vader wordt geëxecuteerd, en tijdens de oorlog zijn er natuurlijk gevechten.

 

-       Worden deze problemen opgelost en, zo ja, door wie en hoe?

Nou zijn vader komt niet meer tot leven maar uiteindelijk eindigt de oorlog wel in 1945 door de bedreiging van de Amerikaanse overheid.

 

-       Welke persoon is het meest herkenbaar voor jezelf? Beargumenteer!

Ik denk Dirk Knopper omdat hij een eenzame stijder is en niet snel opgeeft zoals ik.

Thema’s en motieven

-       Welk thema heeft het boek? (geef dat in een of enkele woorden weer)

In de oorlogstijd. Soms komt door een keuze het eigen leven in gevaar; soms redt men er andermans leven mee.

 

-Motieven

-angst: Michiel heeft angst omdat hij niet door de Duitsers opgepakt wil worden.

 

 

-Verdriet: Michiel

heeft verdriet omdat zijn vader door de Duitsers is vermoord.

 

-Wraak: Michiel heeft wraakgevoelens tegenover de Duitsers omdat de Duitsers zijn vader vermoord hebben.

 

 

-Vriendschap: Michiel bouwt door de omstandigheden met Jack een goede vriendschap met hem op.

 

 

 

Opbouw van het boek

-       Hoe is de tijdsopbouw in het boek? Chronologisch? Zijn er flash backs? Vooruitwijzingen?

Het verhaal is chronologisch op twee lange flash-backs na. Er zijn een aantal sprongen in de tijd.

-       Heeft het boek een open of gesloten eind?

Gesloten eind, het eindigt met een mooie afsluitende de zin (motto) die het verhaal mooi afrond. En de oorlog is beëindigt.

-       In welke tijd speelt het verhaal zich af? Hoe weet je dat?

Het verhaal speelt in de winter van ´44-´45 in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal duurt een winter lang. De titel spreekt voor zich Oorlogswinter. En het gaat natuurlijk over de 2e wereldoorlog, met een beetje geschiedenis weet je dat wel.

Vertelsituatie (perspectief)

-       Van welke vertelsituatie is er sprake? Ik-perspectief? Personale vertelsituatie? Alwetende vertelsituatie? Beargumenteer je antwoord!

Het verhaal wordt verteld door de verhaalfiguren in de derde persoon: personale vertelsituatie. Het hij- perspectief.

 Ruimte

-       Op welke plaats(en) speelt het boek zich af?

Het verhaal speelt zich af in en om het plaatsje Vlank, Michiels vader is daar de burgemeester. Vlank ligt dichtbij Zwolle. Voor een deel speelt het in de schuilplaats van Jack.

Stijl

-       Beschrijf de stijl van schrijven: veel of weinig directe rede? Veel of weinig beschrijving van ruimten? Sober of juist uitbundig taalgebruik? Geef voorbeelden uit het boek!

Je merkt wel dat het boek al oud is maar het is een duidelijk en begrijpelijk taalgebruik. Er komen niet veel moeilijke woorden in. Voorbeeld: Michiel ging naar huis. Ondanks de sombere woorden van Schafter, ondanks de droevige ogen van zijn moeder, groeide er toch een gevoel van blijdschap in hem. Het was dan toch maar voorbij. Hitler was verslagen. Er was een eind gekomen aan het schieten en moorden en martelen 

Samenvatting

Michiel helpt zijn ouders bij de hulp die zij aan anderen verlenen. Regelmatig komt ´oom´ Ben langs, die geen echte oom van Michiel is. Michiels vader is de burgemeester van Vlank. Op een dag bespreken Michiel en zijn buurjongen Dirk, die bij het verzet zit, het plan van Dirk om met drie anderen een distributiekantoor te overvallen. Dirk geeft Michiel een brief die hij, als er iets misgaat, aan Bertus van Gelder moet geven. Ze weten niet dat ze

afgeluisterd worden.

 

De overval mislukt maar Michiel krijgt de brief niet op tijd naar Bertus. Bertus wordt de volgende dag opgepakt en Michiel besluit de brief te lezen. In de brief staat dat er in het bos een Engelse soldaat zit die verzorgd moet worden. De Duitsers vinden een dode Duitse soldaat en pakken een aantal mannen op die ze dreigen te doden als de dader zich niet meldt. Dat gebeurt niet en Michiels vader sneuvelt. Michiel moet nu de vliegenier verzorgen en thuis alles regelen. Hij besluit zijn zus Erica een deel van de verzorging van Jack over te laten nemen. Dirk ontsnapt uit de trein naar Duitsland en bereikt hun schuilplaats. Daar vertellen Michiel en Dirk elkaar wat ze hebben meegemaakt. De piloot, Jack, wil weg en Michiel zegt dat

hij met 'oom' Ben zal gaan praten omdat die veel connecties heeft in Engeland.

 

Oom Ben neemt de piloot mee. Als hij in het kippenhok zit, beseft Michiel dat de enige, die Dirk kan hebben verraden, 'oom' Ben is. Michiel kan 'oom' Ben en de piloot net op tijd inhalen. Jack ontsnapt aan de dood, 'oom' Ben wordt aan het verzet uitgeleverd en Michiel gaat naar huis. Een paar dagen later wordt het dorp bevrijd

Oom Ben neemt de piloot mee. Als hij in het kippenhok zit, beseft Michiel dat de enige, die Dirk kan hebben verraden, 'oom' Ben is. Michiel kan 'oom' Ben en de piloot net op tijd inhalen. Jack ontsnapt aan de dood, 'oom' Ben wordt aan het verzet uitgeleverd en Michiel gaat naar huis. Een paar dagen later wordt het dorp bevrijd

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"