Bindi door Maria Mosterd

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Bindi
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 2860 woorden
  • 18 oktober 2012
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
22 keer beoordeeld

Boekcover Bindi
Shadow

Na vier afschuwelijke jaren ontkomt Maria Mosterd op zestienjarige leeftijd aan de greep van haar loverboy Manou. Ze gaat naar India om in een project voor loverboyslachtoffers haar onafhankelijkheid terug te vinden. Maar in haar hoofd reist Manou mee.

Als ze in India uit het vliegtuig stapt, schrikt ze zich dood. Ze ziet alleen maar lelijke mannen met snorren en h…

Na vier afschuwelijke jaren ontkomt Maria Mosterd op zestienjarige leeftijd aan de greep van haar loverboy Manou. Ze gaat naar India om in een project voor loverboyslachtoffers haa…

Na vier afschuwelijke jaren ontkomt Maria Mosterd op zestienjarige leeftijd aan de greep van haar loverboy Manou. Ze gaat naar India om in een project voor loverboyslachtoffers haar onafhankelijkheid terug te vinden. Maar in haar hoofd reist Manou mee.

Als ze in India uit het vliegtuig stapt, schrikt ze zich dood. Ze ziet alleen maar lelijke mannen met snorren en het stinkt er als een dierentuin die een week niet is uitgemest. Ze gaat wonen in de stad Trichy, waar ze zich tot haar eigen verbazing meteen thuis voelt. Elke dag gaat ze naar een weeshuis om met de kinderen te dansen en als ze het moeilijk heeft, praat ze met haar hondje Bindi. Ze wordt door haar begeleidster Liz voortdurend geconfronteerd met het gedrag dat Manou haar heeft aangeleerd. Veranderen is niet makkelijk, want die ‘dikke zwarte pad’ in haar hoofd laat zich niet zo maar wegjagen. En wat zijn haar vooruitzichten als ze straks terug is in Nederland? Hoe voorkom je, als je geen toekomst hebt, dat je terugvalt in patronen van vroeger?

Bindi gaat verder waar Echte mannen eten geen kaas ophoudt. Een spannend, ontroerend en levendig geschreven verslag van een meisje dat weigert slachtoffer te blijven.

Bindi door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De titel:

Bindi: hoe het verder ging

 

De Schrijver: 

Maria Mosterd

 

Over de schrijver: 

Maria Mosterd (Zwolle9 juli 1989 ) is een half Surinaams, Half Nederlands schrijfster en voormalige minderjarige prostituee, hoewel er over de waarheid van dit laatste wordt getwijfeld. Over haar ervaringen onder de vleugels van een loverboy bracht zij op 14 februari 2008 haar eerste boek Echte mannen eten geen kaas uit. Het verhaal hierin gaat over haar ervaringen met "een modernepooier die zo snel mogelijk geld wil verdienen" zoals ze het zelf bij het IKON-programma Spraakmakende zaken noemde.

 

Mosterd stelt dat zij op haar twaalfde werd geronseld door een loverboy die ze in haar boek Manou noemt. (Ook alle andere namen in het boek zijn pseudoniemen, behalve die van Maria zelf.) In de vier jaar die volgden, zou zij volgens eigen zeggen zijn gedwongen deel te nemen aan criminele activiteiten en prostitutie en dreigden via haar ook haar zusje en beste vriendin die wereld te worden ingetrokken.

Toen Mosterd eenmaal in de ban van haar pooier zou zijn geraakt, zou zij zelf ook meisjes hebben moeten ronselen. Zo zou 'Manou' haar de illusie hebben gegeven dat ze opklom in zijn organisatie, wat haar ondanks alles een gevoel van waardering en belang gaf. Haar trouw zou daarnaast ook zijn afgedwongen met zowel geweld als met het verplicht getuige zijn van lijfstraffen die ontrouwe mannetjes van Manou werden opgelegd, aldus Mosterds boek. De wereld van loverboys is volgens haar tragischer dan die doorgaans bij voorlichting wordt voorgesteld. Mosterd en haar moeder, Lucie Mosterd, waren op 14 februari 2008 te gast bij De Wereld Draait Door om Echte mannen eten geen kaas te presenteren.

In 2007 verbleef Mosterd vrijwel het gehele jaar in India, waar zij via de Hoenderloo Groep werkte aan zichzelf en haar ervaringen uiteenzette. Dit leidde tot haar debuutboek. Hiervan verscheen in maart 2008 de vierde druk en in 2009 opvolger Bindi, over Mosterds herstelperiode in India.

De samenvatting van het verhaal:

Het boek begint met een aantal terug blikken van 2005 uit haar dagboek waar in ze vertelt over de tijd voor dat ze naar India gaat. Het boek is ingedeeld in 3 periodes: I Naar India, II terug in Nederland en III Opnieuw naar India. 

 

I Naar India

Als Maria uit het vliegtuig stapt zit ze meteen in een cultuurschok want India is een hele andere cultuur en veel warmer dan Nederland en een stuk viezer. Ze ziet alleen maar lelijke mannen met oude kleding en lange snorren. Ze is naar India toe gegaan om van de dwang naar Manou af te komen en voor zich zelf op te kunnen komen maar toch heeft ze hem in haar hoofd mee genomen. Als ze in Trichy aankomt voelt ze zich direct thuis en wilt ze niet meer terug naar huis. Ze moet van haar begeleidster Liz twee dingen leren: haar grenzen leren kennen en een eigen mening kunnen vormen. Omdat ze zelf geen school heeft omdat ze voor niks geleerd heeft schrijft ze iedere dag brieven aan haar moeder en ook aan haar broer Thomas. Ze vertelt hem in een brief dat het helemaal niet meevalt als jonge vrouw in een land met alleen maar vieze bedelaars en enge mannen. Voor het project moet ze werken op een schooltje en ze doet danslessen met gehandicapte kinderen. 

 

Samen met Liz haar begeleidster gaat ze een zwerfhond adopteren, ze noemt hem Bindi. Omdat ze nog niet echt over haar problemen kan praten tegen de begeleiding doet ze dit vooral tegen Bindi omdat hij goed is in luisteren en haar niet tegen gaat spreken. Ook kan ze natuurlijk goed opschieten met haar begeleidster Liz. Met de andere begeleiders is dat een heel ander verhaal.

 

Ze gaat met Liz ook een aantal dagen op naar Sri Lanka. Ze leert daar nee te zeggen tegen een barkeeper. Ook komt ze op deze reis een hele lieve jongen kennen (Dinu) en ze wordt gelijk verliefd op hem. Als ze weer afscheid moeten nemen weet ze direct dat ze weer terug wilt want ze kan echt niet zonder hem. Als de projectperiode van 6 maanden afgelopen is en ze afscheid moet nemen van Liz en Bindi voelt ze zich echt enorm rot.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

 

II Terug in Nederland 

Begin oktober 2006 keert ze terug naar Nederland. Als ze op Schiphol aankomen ziet Maria Manou staan. Hij is te weten gekomen van de terug keer van Maria door een vriendin van Maria genaamd Loes want zij heeft tijdens het project in India contact gehad met de mensen in Nederland omdat zij op internet mocht. Als ze in Nederland is gaat ze als eerste naar haar moeder en broertjes toe. Ze irriteert als ze thuis is zich direct aan haar moeder en heeft spijt van haar terug komst. Daarna moet ze naar de inrichting in Twello. Daar zegt de leiding dat ze last heeft van een PTSS (post traumatisch stress syndroom). Daarvoor met ze behandeld worden bij een psychiater. Maria mist India en haar eigen therapeute Bindi. 

 

Kort na haar verblijf in de inrichting in Twello wordt ze overgeplaatst naar een inrichting in Deventer waar ze in een Externe Behandel Unit wordt geplaatst. De andere huisgenoten in deze inrichting zijn niet zo heel speciaal dus ze bouwt daar niet echt een goede band mee op alleen met het losertje Pim kan ze wel opschieten. Later blijft hij haar wel leuk te vinden. In deze inrichting wordt ze aan het denken gezet. Ze vraagt zich zwaar af of ze nog aangiften moet doen tegen de veel oudere Manou. 

 

Ze moet voor de volgende groep jonge meiden die ook voor het project naar India gaan een promotie filmpje maken. Ze moet er een veel andere mening over geven dan dat het eigenlijk is, maar nadat ze het filmpje terug gekeken heeft krijgt ze nog veel meer heimwee naar India dus ze wilt echt heel graag terug. Ze belt Liz op en ze mag terug komen naar India en ze gaat daar de volgende groep meiden helpen bij hun eerste weken in India. 

 

III Opnieuw naar India

In april 2007 mag ze weer terug naar India. Als ze herenigd wordt in Keelottivakkam met Bindi en Liz in een iets minder mooi huis vind ze het veel minder leuk als in Trichy. Ook hier moet ze les gaan geven aan gehandicapte leerlingen alleen ook dit is veel minder leuk dan in Trichy. Omdat ze zich dood verveelt omdat er weer niks voor haar geregeld is qua school of een andere bezigheid gaat ze een boek schrijven over de belevenissen met Manou. Dit wordt het boek "Echte mannen eten geen kaas". Op dat moment kon ze nog helemaal niet bedenken dat het boek wat zij schrijft over haar belevenissen met Manou een bestseller zou worden.

 

Ook hier in Keelottivakkam is het niet altijd even makkelijk om een jonge meid te zijn want ook hier zijn veel vieze mannen met lange snorren. Op een avond wordt ze lastig gevallen door een jongen. Hij zit als ze slaapt de hele tijd aan haar via het raam waar haar bed onder slaapt. Een paar avonden later komt de jongen weer naar haar toe maar dan zit Liz naast haar en wordt de jongen gesnapt door Liz maar omdat ze geen werkvergunning hebben kunnen ze hem niet aanklagen. Ook gaat ze deze periode met samen met Liz terug naar Trichy waar ze weer hele goede herinneringen ophaalt. Het boek wat ze geschreven heeft gaat in deze periode ook naar de uitgever wat dus een bestseller gaat worden. Omdat Maria 18 wordt krijgt ze van haar Oma 1000,- en hiermee wil ze een vliegtuig ticket gaat kopen zodat Dinu naar Keelottivakkam kan komen voor een bepaalde tijd want ze mist hem echt en ze wil heel graag een toekomst met hem op gaan bouwen. Maar deze actie is een grote mislukking want als ze hem ziet is ze alle gevoelens kwijt. Ze is blij dat hij na een week weer weg gaat want ze vind hem alleen maar irritant. Liz heeft in de tijd dat Maria in Nederland is een man gevonden met wie ze een toekomst gaat opbouwen. Eerst vind Maria hem maar helemaal niks maar later kan ze het best met hem vinden. Alleen het opvallende is dat Bindi de laatste tijd niet meer zo vaak thuis is als de man er is. 

Na weer een periode van 6 maanden gaat ze weer naar huis toe. Ze gaat direct weer in de EBU in Deventer waar ze nogal wat kritiek heeft op het project wat ze daar hebben en dit vinden de leidinggevende niet zo leuk natuurlijk. Ook heeft ze kritiek op dat een huisgenoot steeds vaker seks afspraken heeft met mannen en dat daar helemaal niks van gezegd wordt. Dit levert een flinke discussie op en Maria krijgt een terug val. Als ze alweer een tijdje terug is in Nederland krijgt ze werk in een Hotel als kamermeisje. Ze moet hier voor met de trein naar haar werk maar op het station ziet ze Manou weer staan maar ze geeft er geen aandacht aan want ze is onafhankelijk van Manou geworden. Dit vind  ze een mooie prestatie en ziet ze in dat het project toch geholpen.

 

Als ze terug kijkt op het hele project vind ze dat ze heel veel dingen overwonnen heeft en ze trots op zichzelf mag zijn. Ze heeft later te horen gekregen dat Liz getrouwd is en ze een kindje heeft gekregen. Ook staat er achter in het boek een afscheid stukje waar in ze iedereen die haar heeft geholpen door deze periode bedankt. 

 

De hoofdpersonen:

Maria:

Ze is 16 tot 18 jaar omdat het boek zich over anderhalf jaar afspeelt. Ze heeft zwart haar en is licht getint. Haar karaktereigenschappen zijn heel eigenwijs want ze luistert veel te snel naar anderen en als haar iets gevraagd wordt doet ze het ook direct omdat ze altijd al onder de macht van een jongen heeft geleefd dus ze kan niet meer voor haarzelf denken. Zij is de belangrijkste hoofdpersoon omdat zij het hele verhaal heeft meegemaakt en het verhaal gezien wordt vanuit haar ogen en gedachten. Ze heeft een zeer goede band met Liz en Bindi want ze vertrouwd hun haar verhalen toe.

 

Liz:

Van Liz weet je de leeftijd niet omdat dat niet in het boek genoemd wordt. Ze heeft gek rood haar en is vrij groot. Liz is één van de begeleidsters van Maria. 

 

Bindi:

Bindi is het hondje van Maria en Liz die ze in Trichy hebben gevonden bij een man die honden opving. Hij is erg vrolijk en altijd blij. Hij is de 'therapeut' van Maria want zij vertelt hem alles.

 

Verder komen er in het boek nog een aantal begeleidsters van Maria voor maar die waren maar voor korte tijd dus daar weet je geen gegevens over. Ook komen er veel meiden voor in het boek met wie Maria in India is geweest en met wie ze in Nederland op de opvang heeft gezeten maar ook hierover heb je geen informatie.

 

De tijd: 

De tijd waarin het verhaal geschreven is in het verleden want het verhaal wordt door Maria terug vertelt. Het verhaal speelt zich af in ongeveer anderhalf jaar omdat er drie periodes zijn van 6 maanden. Het boek is in een chronologische volgorde geschreven. Omdat je wel precies weet waar je bent gebleven in het boek. Er zijn wel sprongen tussen gebeurtenissen omdat het verhaal terug vertelt wordt en dus de hele kleine details weg gelaten worden.

 

Plaats: 

Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af. Zoals in Trichy waar de eerste periode zich afspeelt. Dit kun je zien aan het weer, de staat van de huizen en de mensen die er wonen. In Twello en Deventer waar ze haar tijd doorbrengt in Nederland. Dit kun je zien omdat er vertelt wordt over dat het weer er veel kouder is dan in India. Ook speelt het zich af in Keelottivakkam waar ze de 3de periode van het verhaal is. Dit kan je ook zien aan het weer omdat het er veel warmer is en aan hoe de mensen eruit zien.

 

Thema: 

De thema’s die dit boek heeft zijn loverboys, liefde, vriendschap. De thema's komen goed naar voren in het boek want het hele boek gaat over haar ervaring om in de handen te zijn van een loverboy en hoe je hier van af moet komen na al die moeilijke momenten. Hiervoor moet je natuurlijk mensen hebben die je steunen op alle momenten wanneer je te nodig hebt en daarvoor moet je een goede vriendschap hebben. Ook komt het thema liefde goed naar voren want zelfs na al die momenten van dat Maria af moet kicken om onder de macht van mannen te leven wordt ze toch verliefd op een jongen die ze echt heel erg vertrouwt.

 

Volwassen of adolescent: 

Het is een adolescent boek want er wordt niet gebruik gemaakt van moeilijke woorden en lange zinnen. Ook kan je zien dat het een 

adolescent boek is aan dat de opbouw van het boek niet te moeilijk is qua lange diep gaande onderwerpen of hoofdstukken. Het is makkelijk en netjes ingedeeld in stukjes van 3 a 6 bladzijden waar steeds weer een nieuwe gebeurtenis vertelt wordt.

 

Een citaat:

Ik ben wel aangerand, dat gebeurde ook nadat Lindsey en Valerie al weg waren. Ik sliep inmiddels in Lindsey's kamer. Mijn bed stond onder het raam. Naast ons woonde een jongen en die al een tijdje contact probeerde te maken. Hij keek de hele tijd en lachte dan naar me. Op een gegeven moment wist hij blijkbaar dat ik onder het raam sliep. hij kam 's nachts aan mijn raam om me te betasten. De eerste dat hij dat deed schrok ik dat er opeens een man bij mijn raam stond, maar hij deed toen nog niks. Hij stak zijn arm door het de tralies voor mijn raam en gaf me een hand, verder niks. Hij ging daarna ook meteen weer weg. De tweede nacht kwam hij weer, toen ging hij aan mijn haren zitten, mijn gezicht, mijn benen, meer niet. Hij ging weer weg. Het kwam ook niet in mijn hoofd om mijn bed te verschuiven, omdat ik het niet erg vond dat er een man aan me zat. Als een man me aan wou raken mocht dat, ik was het gewent en zag het gevaar niet. De buurjongen kwam al snel bijna elke avond, vooral als Liz er niet was. Soms nam hij ook een vriend mee. Ik durfde het niet te zeggen en eigenlijk had ik er ook geen last van, al zaten ze ook aan mijn borsten en zo. Na een half uurtje een beetje aan me zitten ging hij (en soms dus zijn vriend) weer weg.  Ik kon daarna gewoon slapen. Soms als ik te moe was en wou slapen zonder zo'n gek aan mijn raam deed ik mijn luiken dicht, maar omdat het zo warm was deed ik ze weer open en kwam hij alsnog. 

 

Dit stukje staat op bladzijde 116. Dit stukje is mij bijgebleven omdat je waar je ook bent. in welk land dan ook dat je altijd moet oppassen als jong meisje in een vriend land voor mannen die je willen betasten en verkrachten. Dus ga nooit alleen als jong meisje over straat in een vreemd land.

 

Einde:

Dit is een boek met een open einde. Dit kun je zien omdat het eindigt met: 'Ik zal je niet vergeten, Manou Paco Reytha. Hier uit kan opmaken dat ze een einde heeft gemaakt aan het verhaal en er geen vervolgen meer op komen.

 

Mening:

Ik vind het een leuk een interessant boek omdat je echt kan zien hoeveel er uit eindelijk van te pas kom als je in de handen ben geweest van een loverboy. Zelf kijk ik juist door het lezen van dit boek nog veel meer op dat ik niet in de handen kom van welke rare jongen dan ook. Ook al hou je niet van lezen, als je zit leest wil je gewoon verder lezen omdat iedereen direct wilt weten hoe met Maria afloopt.

Ik vind het een leuk een interessant boek omdat je echt kan zien hoeveel er uit eindelijk van te pas kom als je in de handen ben geweest van een loverboy. Zelf kijk ik juist door het lezen van dit boek nog veel meer op dat ik niet in de handen kom van welke rare jongen dan ook. Ook al hou je niet van lezen, als je zit leest wil je gewoon verder lezen omdat iedereen direct wilt weten hoe met Maria afloopt.

 

Titelverklaring: 

Een Bindi is een stip op het voorhoofd van een vrouw uit India. Ook heet het boek Bindi omdat haar hondje die je in India heeft gekregen ook Bindi heet. Omdat de titel: 'Bindi, hoe het verder ging' heet weet je ook direct dat het een volg op het vorige boek 'Echte mannen eten geen kaas' is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bindi door Maria Mosterd"