Koning van Katoren door Jan Terlouw

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Koning van Katoren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1202 woorden
  • 17 september 2012
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
37 keer beoordeeld

Boekcover Koning van Katoren
Shadow

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven St…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven Stach zeven bijna onuitvoerbare opdrachten: hij moet moeilijkheden uit de weg ruimen waar al velen voor hem schipbreuk op geleden hebben. Maar Stach is niet bang. Hij is slim en weet met gezond verstand alle opdrachten uit te voeren, waardoor hij Katoren weer tot een leefbaar land maakt. 

Koning van Katoren door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Koning van Katoren

A. Algemene gegevens

1.  De eerste druk is in 1971 uitgekomen. De 57e druk die ik heb is uitgegeven in 2010.

2.  De titel van het boek is: Koning van Katoren.

3.  Jan Terlouw is de auteur van het boek.

4.  Het genre van ‘Koning van Katoren’ is fantasie.

B. Inhoud

5. Gebeurtenissen

Toen de jongen Stach 17 jaar was, zei hij tegen de ministers dat hij de nieuwe koning van Katoren wil worden.

 De ministers lachen hem uit, en geven hem 7 erg gevaarlijke opdrachten. Als hij die voltooit, wordt hij koning.

Opdracht één is: Dood de vogels in Decibel. Bijna alle mensen in Decibel zijn doof, dat komt door de vogels die zulke hoge geluiden maken dat iedereen doof wordt. Hij speelt een heel hoog geluid af via geluidsboxen, de vogels proberen er qua hoogte overheen te komen. Maar het is zo hoog dat de stembanden van de vogels knappen.

 Zijn tweede opdracht is om  de granaatappelboom van Wapenfelt te vernietigen. Hij wordt bij zijn bezoek geraakt door een granaatappel, hij moet een paar dagen herstellen. Stach zorgt ervoor dat de kruitfabriek stopt met het maken van kruit, waardoor er geen gevaarlijke stoffen meer vrijkomen.

Zijn 3e opdracht is om in Smook een draak met 7 koppen te doden, dit doet hij door met 1 kogel naar de draak te schieten. Die is raak.

Zijn 4e opdracht is in Uikumene, daar zijn schuivende kerken. Stach lost dit probleem op door de kerken op een bepaald tijdstip tegen elkaar aan te laten schuiven. 

Maar hij krijgt van de ministers een opdracht 4a. Hij moet van de hoogste toren van het land afspringen, de St. Aloisius. Stach weigert de opdracht, maar dan ziet hij dat er heel veel mensen hem helpen door beneden kussens neer te leggen. Zo maakt hij toch een zachte landing.

Stach moet de knobbelneuzen van Afzette-Rije genezen. De knobbelneuzen kunnen alleen genezen worden door de zogenaamde h.h. Tara’s die bij de mensen langs komen om het medicijn voor te schrijven, Hij komt erachter dat het allemaal heel simpele ingredienten zijn, zoals azijn. Stach maakt grote oplages zalf zelf. En zo geneest iedereen van de knobbelneuzen.

Als een na laatste opdracht moet hij de tovenaar  Pantaar van Ekilibrie vernietigen. Elke nacht gaat hij op bezoek bij 1 huis, waar hij om een offer vraagt. Een meubel, en soms zelfs een kind. Stach bezoekt de tovenaar door hem stiekem  te volgen, en hij komt uit bij een vuur in een grot.  Dat vuur moet in stand worden gehouden, daarom heeft het vuur offers nodig. Dit vuur kan niet op hout branden. De tovenaar dwingt Stach om erin te springen, maar uiteindelijk beseft Pantaar dat hij al heel oud is en daarom springt hij er zelf in.

Als 7e en laatste opdracht moet Stach plaatsnemen op de stoel van Stellingswoude, voor de stoel staat een bordje met:

Wie deze stoel beklimt,

vermake aan zijn erven

tevoren geld en goed,

want hij zal zeker sterven.

Hij komt erachter dat als je erop gaat zitten je dood gaat, behalve als 6 belangrijke personen je erop tillen. Als eerste vraagt hij de ministers, maar die willen hem niet tillen. Hij vraagt de 6 burgemeesters die hij geholpen heeft, en die helpen hem wel.

6. Personen

De hoofdpersoon van het boek is natuurlijk Stach. De belangrijkste bijfiguren zijn de ministers & de burgemeesters van Decibel, Wapenfelt, Smook, Uikumene, Afzette-Rije, Ekilibrie en Stellingswoude. Ik kan me prima inbeelden wat Stach denkt, zijn gedachten zijn heel erg logisch. Het karakter van Stach verandert niet, hij blijft doorzetten. Ook al is de opdracht levensbedreigend.

7. Plaats

De plaats waarin het boek zich afspeelt is het land Katoren, en dan in de verschillende plaatsen. De gebeurtenissen en de sfeer lopen parallel. Af en toe komt er een hoofdstuk in voor waarin de ministers aan het discussieren zijn in het paleis.

8. Tijd

Het boek speelt zich in chronologische volgorde af. Er komen geen flashbacks of vooruitwijzingen in voor. Wel is er in het begin een 17-jarige tijdversnelling tussen de nacht waarin de koning is overleden en de dag waarop Stach vraagt of hij koning mag worden van het land Katoren. Tussendoor lees je ook over de overleggende/discussierende ministers.

9. Begin.

Het boek begint in ab ovo met de stormachtige nacht waarin de  oude Koning van Katoren overlijdt op 80 jarige leeftijd, en in dezelfde nacht wordt Stach geboren.

10. Einde.

Stach heeft zijn 7 opdrachten voltooid, dus gaat hij naar de ministers toe. De ministers willen niet dat hij koning wordt. Afgesproken=afgesproken, vindt Stach. Hij dringt  de ministers aan om toch Koning te worden. De ministers roepen daarna Stach uit tot de nieuwe Koning van Katoren.

11. Perspectief

Het boek wordt verteld door een onzichtbare verteller in de tegenwoordige tijd. Daarom kun je ook heel goed in het verhaal meegaan.  Het boek laat je niet kennis maken met de gedachten van iemand, het boek beschrijft alleen de gebeurtenissen van Stach en de gesprekken van de 7 ministers.

12. Titel

De titel van het boek is: De Koning van Katoren.

Jan Terlouw heeft voor deze titel gekozen omdat Stach de nieuwe koning van het land Katoren  wilt worden.

C. Beoordeling.

Ik heb dit boek uitgekozen omdat ik voor Nederlands een Nederlands boek moest lezen. Normaal gesproken lees ik geen Nederlandse jeugdboeken in deze leeftijds categorie. Ik heb dit boek in 2 dagen uitgelezen, omdat ik het echt een heel goed boek vond. Het is een volkomen verzonnen boek, 7 draken, granaat-werpende bomen. Jan Terlouw heeft het zo geschreven alsof het lijkt dat het allemaal gewoon echt kan gebeuren, dat het geen fantasie is. Het boek is niet ‘eng’ desalniettemin is het wel heel erg spannend. Je verheugt je heel erg op het antwoord: Lukt het Stach wel om de opdracht te voltooien? Of lukt dit hem niet? Je gaat heel erg mee in het verhaal doordat het in de tegenwoordige tijd is geschreven. Ik vind dat die boeken het fijnst lezen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Ik heb dit boek uitgekozen omdat ik voor Nederlands een Nederlands boek moest lezen. Normaal gesproken lees ik geen Nederlandse jeugdboeken in deze leeftijds categorie. Ik heb dit boek in 2 dagen uitgelezen, omdat ik het echt een heel goed boek vond. Het is een volkomen verzonnen boek, 7 draken, granaat-werpende bomen. Jan Terlouw heeft het zo geschreven alsof het lijkt dat het allemaal gewoon echt kan gebeuren, dat het geen fantasie is. Het boek is niet ‘eng’ desalniettemin is het wel heel erg spannend. Je verheugt je heel erg op het antwoord: Lukt het Stach wel om de opdracht te voltooien? Of lukt dit hem niet? Je gaat heel erg mee in het verhaal doordat het in de tegenwoordige tijd is geschreven. Ik vind dat die boeken het fijnst lezen.

Ik vind dat het boek wel heel erg makkelijk leest, simpel woordgebruik. Dat is niet echt iets voor mij, ik vind het leuk om nieuwe woorden te leren kennen zodat ik mijn woordenschat vergroot. Ik vind het boek niet voorspelbaar, omdat de opdrachten zo lastig zijn, dat je zelf eigenlijk niet een goede oplossing kunt verzinnen. Daardoor leest het ook fijner en blijf je doorlezen.

Het is een erg leerzaam boek want je leert dat je niet zomaar moet opgeven en op heel veel mensen moet vertrouwen(St.Aloisius opdracht). Ook leer je dat je moet nakomen wat je beloofd hebt. Mijn persoonlijke conclusie van het boek is: Goed geschreven boek, makkelijk geschreven, fantasievol maar wel realistisch. Zeker een aanrader!

D. Grappige weetjes.

Bijna alle namen hebben een betekenis:

Decibel = Geluidsniveau

Wapenfelt = Heeft te maken met de ‘wapens’ van de boom.

Smook = In de plaats Smook hang heel veel smog in de lucht.

Afzette-Rije = De h.h. Tara’s bedriegen de mensen door de zalf heel duur te verkopen.

Ekilibrie = Evenwicht

Uikumene = Betekent in het geloof; Verschillende kerken die samengaan.

Ook komt er volgend jaar een film uit over de Koning van Katoren. Net als in Oorlogswinter speelt Martijn Lakemeijer de hoofdrol. 

REACTIES

P.

P.

echt bijzonder

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Koning van Katoren door Jan Terlouw"