Lord of the flies door William Golding

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Lord of the flies
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1969 woorden
  • 22 juni 2012
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
23 keer beoordeeld

Boekcover Lord of the flies
Shadow

Wat gebeurt er als een groep jongens uit een hooggeciviliseerde samenleving door een catastrofe op een onbewoond eiland belandt? Ziedaar het thema van Heer der Vliegen, een moderne versie van het populaire negentiende-eeuwse jongensboek The Coral Island van R.M. Ballantyne, maar dan met een onderwacht gruwelijke wending. In de nieuw gevormde gemeenschap doen zich opni…

Wat gebeurt er als een groep jongens uit een hooggeciviliseerde samenleving door een catastrofe op een onbewoond eiland belandt? Ziedaar het thema van Heer der Vliegen, een moderne…

Wat gebeurt er als een groep jongens uit een hooggeciviliseerde samenleving door een catastrofe op een onbewoond eiland belandt? Ziedaar het thema van Heer der Vliegen, een moderne versie van het populaire negentiende-eeuwse jongensboek The Coral Island van R.M. Ballantyne, maar dan met een onderwacht gruwelijke wending. In de nieuw gevormde gemeenschap doen zich opnieuw alle spanningen en agressies, als vormen van bijgeloof en toerisme voor die de mensen overwonnen dacht te hebben. De schooljongens blijken al snel te vervallen tot niets minder dan barbarij. 
Goldings boek uit 1954 is geschreven in een prachtige, beeldende, maar ook moraliserende en didactische Tijl. In 1963 werd het verfilmd, waarna het boek nog populairder werd, ook in Nederland.

William Golding (1911-1993) studeerde natuurkunde en Engelse letterkunde in Oxford. Hij gaf lange tijd les in Salisbury, behalve tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij het bevel voerde op een marineschip en betrokken was bij het tot zinken brengen van de Bismarck en bij de invasie in Normandië. Hij kreeg zowel de Booker Prize (1980) als de Nobelprijs voor de literatuur (1983). 

Lord of the flies door William Golding
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Het boek gaat over een groep jongens die zijn gestrand een onbewoond eiland, nadat hun vliegtuig is neergestort. Na de crash ontmoeten Ralph en Piggy elkaar op het strand. Ze vinden een schelp die hard geluid maakt als je er op blaast en weten hiermee alle kinderen te verzamelen. De laatste kinderen die aankomen zijn de leden van een koor onder leiding van Jack Merridew. De kinderen houden een vergadering en komen er achter dat er geen volwassenen zijn, ze besluiten dat ze een leider nodig hebben en dat wordt Ralph, ondanks dat Jack dit ook had gewild. Jack krijgt wel de leiding over zijn eigen koor en zij moeten de jacht verzorgen.

De jongens besluiten dat ze regels nodig hebben. Een klein jongetje komt naar voren uit de groep en vertelt dat hij een beest heeft gezien, maar iedereen denkt dat hij een nachtmerrie heeft gehad. De kinderen besluiten ook dat ze een vuur moeten maken, zodat langs varende schepen de rook zien. Ze gaan het vuur op de berg op het eiland maken, zodat het goed zichtbaar is. De “jagers” van Jack krijgen de taak om het vuur brandend te houden. Met behulp van de bril van Piggy lukt het de kinderen om vuur te maken, maar dit gaat mis en het halve eiland brand af.

Er ontstaan steeds meer onderlinge ruzies, onder andere tussen Ralph en Jack, die het in ieder geval al niet goed met elkaar konden vinden en het niet eens zijn over wat het belangrijkste is: de kans op redding (vuur) of vlees (de jacht).

Op een dag ziet Ralph rook boven het water; er vaart een boot langs. Als Ralph naar de berg kijkt ziet hij dat het vuur uit is en wordt hij erg kwaad op Jack, omdat hij en zijn jagers het vuur aan zouden houden. Jack biedt zijn excuses aan maar blijft het jagen belangrijker vinden.

Jack probeert iedereen te overtuigen dat Ralph geen goede leider is en wil zelf leider worden, maar iedereen blijft vooralsnog achter Ralph staan.

De kleine kinderen worden steeds banger voor het beest en op een bepaald moment worden zelfs de grotere kinderen bang, maar zij blijven begrijpen dat er geen beest kan zijn. Uiteindelijk besluiten ze op het beest te gaan jagen, om het als het bestaat te vangen en anders zichzelf in ieder geval te overtuigen dat het er echt niet is. Uiteindelijk vinden ze op de berg een verongelukte parachutist en omdat ze denken dat het een monster is vluchten ze.

Jack besluit de groep te verlaten en krijgt een paar anderen mee, steeds meer kinderen gaan ook naar “de andere kant van het eiland”. In het kamp van Jack draait alles om feesten en jagen en in het kamp van Ralph proberen ze gered te worden en goed samen te leven. Uiteindelijk blijven alleen Piggy, Simon en de tweeling Sam en Eric over bij Ralph. Omdat ze vanwege het beest de berg niet meer op durven maken ze een vuur bij hun kamp. Als Jack beseft dat vuur inderdaad nodig is om gered te kunnen worden overvalt hij met zijn volgelingen het kamp van Ralph en stelen ze Piggy’s bril.

Ze zetten ook een varkenskop op een stok als offer aan het beest en als Simon dit vindt denkt hij dat het tegen hem praat en wordt hij een beetje gek. Hij noemt het ding “The Lord of the Flies”.

Het lukt de kleine groep van Ralph niet meer om het vuur aan te houden. Op een bepaald moment komt iets het bos uit rennen en valt de groep het aan, maar het blijkt dat het Simon was die ze nu hebben vermoord. Ralph voelt zich schuldig over de dood van Simon, maar Piggy zegt dat het maar een ongeluk is. Nu zijn alleen Ralph, Piggy, Sam en Eric nog over in de oorspronkelijke groep.

Jack wordt steeds gewelddadiger en gaat steeds idiotere dingen doen.

Ralph wil Piggy’s bril terug stelen, maar het mislukt en de tweeling word vastgebonden en Piggy wordt bekogeld met een steen en valt van een rots, waarna hij sterft. Ralph vlucht het bos in.

Ralph verbergt zich en vindt de tweeling, die is ingelijfd door Jack, ze vertellen hem dat ze de volgende dag op hem gaan jagen. Ralph vertelt waar hij verscholen is, maar de tweeling vertelt dat door. Ralph weet te overleven door zijn speer, maar Jack sticht brand bij zijn schuilplaats zodat hij moet vluchten voor de rook. Ralph weet te vluchten en vindt uiteindelijk een marine officier die ze komt redden. Deze man is zeer geraakt door de gruwelijkheden die zich op het eiland hebben afgespeeld.

Titelverklaring

“Lord of the Flies” is de naam die Simon aan de met vliegen bezaaide varkenskop op de stok geeft.

Hoofdpersonen

De hoofdpersoon is Ralph, hij wordt vanaf het moment dat hij de schelp vindt en leider wordt zeer verantwoordelijk. In de loop van het verhaal wordt hij steeds agressiever en gaat hij Jack haten.

Een andere belangrijke persoon is Piggy. Hij is een onhandig maar slim en aardig persoon die in de loop van het verhaal wel wat agressiever wordt, vooral als het zijn bril betreft.

Jack is de laatste belangrijke persoon. Hij verzet zich tegen de afspraken en wil de leiding. Hij splitst zich uiteindelijk af van de groep en nu hij de leiding heeft wordt hij zeer cru en agressief.

Perspectief

Het verhaal is geschreven in alwetend perspectief, maar Ralph wordt steeds gevolgd en de lezer weet nooit meer dan Ralph weet of bijna te weten komt.

Verhaalruimte

Het verhaal speelt zich af op het eiland waar de kinderen zijn gestrand. Dit bestaat uit een platform, een strand, een bos, een meertje, een berg en een rotsachtig gebied.

Tijd en tijdsverloop

De verteltijd is 225 pagina’s en de vertelde tijd is niet bekend, maar ik heb het idee dat het om enkele weken gaat, dit vanwege de hoeveelheid gebeurtenissen en de ontwikkelingen op het eiland door het gebrek aan beschaving. Het verhaal is helemaal chronologisch verteld. Er is wel een aantal tijdverdichtingen om de spannende momenten gedetailleerder uit te leggen dan de dagen waarop niets bijzonders gebeurd, deze laatste worden vaak afgedaan met een zin in de trend van “een paar dagen later”.

Thema en motieven

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

De verteltijd is 225 pagina’s en de vertelde tijd is niet bekend, maar ik heb het idee dat het om enkele weken gaat, dit vanwege de hoeveelheid gebeurtenissen en de ontwikkelingen op het eiland door het gebrek aan beschaving. Het verhaal is helemaal chronologisch verteld. Er is wel een aantal tijdverdichtingen om de spannende momenten gedetailleerder uit te leggen dan de dagen waarop niets bijzonders gebeurd, deze laatste worden vaak afgedaan met een zin in de trend van “een paar dagen later”.

Thema en motieven

Het thema van het boek is het terugleiden van de maatschappij op de natuur van de mens. Motieven in dit boek zijn het beest en de jacht en de vergaderingen.

Auteursinformatie

Sir William Gerald Golding is geboren op St. Columb Minor 19 september 1911 in St. Columb Minor. Hij studeerde aan de universiteit van Oxford en diende tijdens WO II in de Britse Koninklijke. Golding deed mee aan de invasie van Normandië en keerde na de oorlog terug naar Engeland, waar hij ging werken als leraar en schrijver. In 1983 won William Golding de Nobelprijs voor de Literatuur en in 1988 ontving hij van koningin Elizabeth II de titel Sir. Het bekendste werk van Golding is “Lord of the Flies” wat toen het in 1954 uitkwam onmiddellijk een wereldwijd succes werd. Golding verklaarde dat de roman was voortgekomen uit zijn ervaringen in WO II. Lord of the Flies werd tweemaal verfilmd: in 1963 door Peter Brook en in 1990 door Harry Hook. Sir William Gerald Golding overleed op 19 juni 1993 in Perranarworthal en ligt begraven op de begraafplaats in Bowerchalke in Wiltshire.

Verwerkingsopdracht: recensie

Lord of the Flies

The Lord of the Flies is een boek uit 1954 van Sir William Gerald Golding. Deze schrijver won in 1983 de Nobelprijs voor de literatuur en ontving in 1988 van koningin Elizabeth II de titel “Sir”. Het boek gaat over een groep kinderen die na een vliegtuigongeluk is gestrand op een onbewoond eiland. Er blijkt geen enkele volwassene op het eiland te zijn. Met dank aan een schelp die een hard geluid maakt als je er op blaast vinden de kinderen elkaar uiteindelijk en ze besluiten een leider te kiezen: dit wordt de hoofdpersoon van het boek: Ralph. De kinderen besluiten ook dat ze regels nodig hebben: als Ralph op de schelp blaast betekent dit dat iedereen op “het platform” moet verzamelen voor een vergadering en tijdens een vergadering mag je alleen praten als je de schelp vast hebt. Van deze laatste regel is Ralph als leider uitgezonderd. Ralph besluit dat ze vuur moeten maken zodat er een schip op de rook af kan komen om ze te redden. Naarmate ze langer op het eiland zitten verslechtert de situatie en worden er steeds meer kinderen bang voor “het beest”. Uiteindelijk ontstaan er ook steeds meer ruzies binnen de groep en breekt de groep zelfs in tweeën. Zal het goed aflopen en zullen de kinderen worden gered voor ze worden vermoord door het beest of de twee “stammen” elkaar beginnen uit te moorden?

Ik vind Lord of the Flies een erg goed boek en het is volgens mij helemaal terecht dat de auteur zoveel geëerd is.

Ten eerste is het een erg realistisch boek. Naarmate de kinderen langer op het eiland zitten verslechtert de situatie geleidelijk en worden ze bot gezegd allemaal helemaal gek.

Daarnaast is het boek psychologisch erg interessant. Golding gaat in het boek namelijk heel erg in op de ontwikkeling de personen in de groep ondergaan naarmate ze langer op het eiland zitten en last krijgen van het gebrek aan beschaving.

Het thema van het boek is ook erg interessant. Omdat we weten dat mensen in het echt ook rare dingen gaan denken blijft het mensen fascineren om te lezen wat er gebeurd als je een groep “beschaafde” mensen op een onbewoond eiland neerzet.

Mensen die dit boek niet leuk of interessant vinden zullen zeggen dat het thema al veel te vaak is behandeld om nog boeiend te zijn, en zullen daarom zeggen dat het niet interessant is om het boek te lezen.

Het bovenstaande argument is echter complete onzin. Ten eerste verveeld een goed thema als dit natuurlijk nooit, maar er zijn meer argumenten. In veel boeken waarin dit thema aan bod komt is gaat het alleen om een zogenaamde robinsonade, een passage over een man die is gestrand op een onbewoond eiland. In deze boeken is dit dus niet het belangrijkste thema, maar alleen het thema van een (klein) deel van het boek. Ten slotte is het ook nog eens zo dat het in Lord of the Flies om een groep kinderen gaat en die handelen natuurlijk heel anders op een onbewoond eiland dan één volwassen man.

Dan is er nog de schrijfstijl van Sir Golding die het boek erg aantrekkelijk maakt. Golding schrijft over het algemeen erg boeiend en weet zijn verhalen levendig te houden door af en toe spreektaal te gebruiken, zoals de aanduiding Samneric – een samentrekking van Sam ’n Eric – voor de tweeling Sam en Eric.

Ten slotte is er nog het feit dat Lord of the Flies literatuur is. Omdat één van de eisen aan literatuur is dat het niet geschreven mag zijn met de bedoeling het grote publiek te vermaken is literatuur – zeker volgens scholieren zoals ik – vaak erg saai. Dit maakt het extra knap dat dit boek dus zelfs een scholier als ik nog weet te boeien.

Het boek Lord of the Flies van Sir William Gerald Golding is dus in veel opzichten een goed boek. De inhoud is zowel thematisch als psychologisch interessant, het boek is erg realistisch, de schrijfstijl van Sir Golding is erg boeiend en het is ook nog literatuur. Uiteindelijk is er dus maar één conclusie te trekken: Lord of the Flies is een erg goed boek. Complimenten voor Sir Golding!

Voor dit betoog heb ik 699 woorden gebruikt (695 exclusief de titel).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lord of the flies door William Golding"