Joël door Carry Slee

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Joël
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1745 woorden
  • 11 juni 2012
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
40 keer beoordeeld

Boekcover Joël
Shadow
Joël door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting
Vier vriendinnen wonen in het zelfde studentenhuis. Als er op een dag een dramatisch ongeval gebeurt, stort hun hele wereld in. Luna hun beste vriendin is uit het raam gevallen en is op slag dood. Eva en Luna waren de beste vriendinnen. Nadat ze Luna begraven hebben, is er een koffietafel. Daar ziet Eva Luna’s ex Remco staan. Eva vraagt aan Remco wanneer ze Luna het laatst heeft gesproken. Volgens Remco was dat een week geleden. Als Eva weer thuis is en even naar Luna’s kamer gaat, ziet ze Luna’s telefoon liggen. Ze pakt hem en leest wat berichtjes. Dan komt ze erachter dat Remco Luna op de dag van het ongeluk nog gebeld heeft.Eva denkt dat Remco iets met de dood van Luna te maken heeft.

Eva zou met Luna naar het North Sea Jazz festival gaan. Ze besluit de kaartjes aan Fleur en Nathalie te geven. Nathalie is hier erg blij mee, maar Fleur eigenlijk niet. Ze vindt het al moeilijk genoeg dat Luna er niet meer is en dan zal ze ook nog is met Luna’s kaartje naar dat festival gaan!Uiteindelijk besluit ze toch om met Nathalie mee te gaan. Want een beetje afleiding kan geen kwaad. Als ze dan op het festival zijn, zijn ze de 100e bezoeker. Ze mogen na het festival naar de afterparty waar ze alle DJ’s en bands nog mogen ontmoeten. Nathalie ontmoet daar de sideman van Angie Stone. Tony heet hij. Even later komt een vriend van Tony eraan om drankjes te brengen. En hij stelt zichzelf voor. Ik ben Jim! Waar komen jullie vandaan? Uhh uit Utrecht antwoord Nathalie. En toevallig moeten de jongens de volgende keer in Utrecht optreden. Ook daar gaan de meiden naar het optreden. En uiteindelijk gaat Jim met Nathalie mee naar huis. Ze belanden samen in bed. Nathalie is smoorverliefd geworden en wil niks anders dan bij Jim zijn. Ze besluit om met Jim mee naar Amerika te gaan.
Eva zit er nog steeds heel erg mee. Ze gelooft niet dat de dood van Luna zomaar een ongeluk was. Na lang praten met haar vriend en een klasgenoot besluit ze naar Derek Ogilvie te gaan.Als ze samen met Nathalie bij Derek Ogilvie in de show zit, voelt Derek dat er een meisje is. Dat meisje mist een vriendin. Vertelt hij. Derek komt uiteindelijk bij Eva om wat vragen te stellen. Hij besluit dan om naar de plek van het ongeval te gaan. Als Derek een paar dagen later op Luna’s kamer staat, voelt hij dat Luna niet alleen was. Er was een ruzie. En Luna is niet zomaar uit het raam gevallen.

Eva kan maar aan één iemand denken; Remco. De nieuwe bewoonster van Luna’s kamer, heeft een aantal brieven gevonden die aan Luna gericht waren. Het ging over een jongen die in het verkeerde lichaam geboren was. Hij was heel netjes opgevoed en zijn gezin was sterk gelovig. Hij werd gepest in zijn school jaren. Die jongen is uiteindelijk veranderd in een vrouw. Die jongen die eerst Rutger heette heet nu Fleur. De allerlaatste brief die Fleur geschreven had voor Luna, heeft ze verbrand. Er stond namelijk in wat er die avond gebeurd was. Fleur had ruzie met Luna. Fleur heeft Luna in een woede aanval uit het raam geduwd.

Korte informatie  
Wat is de belangrijkste gebeurtenis van het boek?
De belangrijkste gebeurtenis uit het boek is dat Luna uit het raam valt en op slag dood is. Dat is de belangrijkste gebeurtenis omdat het hele verhaal hier om draait. Met deze gebeurtenis begint het boek ook. Je weet in het begin nog helemaal niet wie Luna nou eigenlijk precies is. Het enige wat je wel weet is dat ze de beste vriendin van Eva was en dat ze uit het raam is gevallen.

Wat is het thema van het boek?
Het thema van dit boek is vriendschap en verdriet.
Vriendschap omdat vier vriendinnen de beste vriendinnen zijn, alles samen doen en gewoon niet zonder elkaar kunnen.
Verdriet omdat Luna dus uit het raam valt en op slag dood is. Ieder gaat er op haar eigen manier mee om. Zo willen Nathalie en Fleur ergens anders gaan wonen en Eva blijft maar met heel veel vragen zitten die ze eerst uitgezocht wil hebben.

Wie is de hoofdpersoon?
Er zijn eigenlijk meerdere hoofdpersonen. Eva, Luna, Fleur en Nathalie.
Eva, Fleur en Nathalie vertellen ieder hun verhaal. En Luna daar gaat het hele verhaal over.
Luna is degene die uit het raam is gevallen en op slag dood is.
Eva, Fleur en Nathalie zijn de drie beste vriendinnen van Luna, waarmee ze samen in een studentenhuis woonde.

Wat is zijn/haar probleem?
Het probleem van Luna is dat ze verliefd is op een vrouw. Tenminste dat denkt ze.
Het probleem van Eva is dat haar beste vriendin opeens uit het raam gevallen is en dat Eva toen niets gehoord had. Eva gelooft niet dat Luna zomaar uit het raam gevallen is. Eva denkt dat Remco erachter zit.
Het probleem van Fleur is dat ze eigenlijk een man is en dat ze zich gedraagt en kleed als een vrouw. Ze is in het verkeerde lichaam geboren. Als ze dit allemaal aan Luna verteld schrikt Luna er heel erg van. Luna was verliefd op Fleur. Ze dacht verliefd te zijn op een vrouw. En dan blijkt Fleur eigenlijk geen vrouw te zijn. Luna zegt het hard op tegen Fleur en Fleur geeft Luna een duw waardoor Luna uit het raam valt.

Verandert de hoofdpersoon door het probleem?
Of de hoofdpersonen veranderen weet ik niet want Luna is meteen in het begin van het verhaal dood. Je kent de hoofdpersonen niet anders dan dat ze met dit probleem rond lopen. Er wordt wel beschreven dat de vriendschap tussen Fleur, Nathalie en Eva door de dood van Luna wat minder word.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Verandert de hoofdpersoon door het probleem?
Of de hoofdpersonen veranderen weet ik niet want Luna is meteen in het begin van het verhaal dood. Je kent de hoofdpersonen niet anders dan dat ze met dit probleem rond lopen. Er wordt wel beschreven dat de vriendschap tussen Fleur, Nathalie en Eva door de dood van Luna wat minder word.

Waar spelen de gebeurtenissen zich af?
De gebeurtenissen spelen zich het meest af in het studentenhuis van Luna, Eva, Fleur en Nathalie. Het studentenhuis van de vier vriendinnen staat in Utrecht. Ook spelen de gebeurtenissen zich soms af in een café en één gebeurtenis speelt zich af op het North Sea jazz festival waar Nathalie Jim leert kennen.

In welke tijd vinden de gebeurtenissen plaats?
De gebeurtenissen kunnen in deze tijd plaats vinden. Alleen dat van Rutger/Fleur past denk ik meer in de tijd van ongeveer rond 1971. De ouders van Rutger/Fleur zijn heel erg gelovig. Het is nog een taboe om over seks te praten. En het is al helemaal erg als hun kind in het verkeerde lichaam geboren is. Ik ben er dus eigenlijk nog niet helemaal over uit in welke tijd deze gebeurtenissen plaatsvinden want Eva, Luna, Fleur en Nathalie zijn nog best jong. Zij mogen alles al, zij zijn niet zo gelovig en er komen dingen in het verhaal over uitgaan, seks, drank enz. die vroeger nog niet mochten.

De auteur
De schrijfster van dit boek kent bijna iedereen wel. De schrijfster is namelijk Carry Slee. Carry Slee is een van de bekendste schrijfsters van Nederland. Carry Slee is geboren op 1 juli 1949 in Amsterdam. Ze heeft twee kinderen Nadja en Masja. Na de middelbare school ging Carry Slee naar de Academie voor Expressie door woord en gebaar in Utrecht. Daarna werkte ze een aantal jaar als lerares in het voortgezet onderwijs. Toen ze 39 was begon ze met schrijven. Haar eerste stukjes stonden in het tijdschrift bobo. De verhaaltjes gingen over keetje karnemelk. In 1989 verscheen haar eerste boek. Rik en Roosje. Rik en Roosje was een boek voor nog jonge kinderen. Er volgde steeds meer boeken en na een tijdje begon ze boeken voor 10+ te schrijven. In 1999 schreef Carry Slee het kinderboekengeschenk Bikkels.

In 2009 richt Carry Slee zich voor het eerst op de 16+ groep. Haar eerste boek voor 16+ was Bangkok boy. Hierna schreef ze voor de 16+ groep nog Fatale liefde en Joël. Ondertussen heeft ze al verschillende prijzen gewonnen en zijn haar boeken ook verfilmd. De boeken die verfilmd zijn, zijn Afblijven, Timboektoe, Radeloos, Lover of Loser en Razend. Die laatste, Razen is op 11 oktober 2011 in première gegaan. Het nieuwste boek van Carry Slee is: Megacool opkikkerboek van Britt en Masja.

Persoonlijke reactie
Ik vond dit boek een heel mooi en verdrietig boek. Ik vind dit boek een mooi boek omdat de vriendschap tussen Eva, Fleur en Nathalie heel sterk is. Ze hebben het alle drie heel zwaar met de dood van hun allerbeste vriendin Luna, maar ieder verwerkt het op zijn eigen manier. Fleur probeert er zo min mogelijk aan te denken en wil ergens anders gaan wonen. Nathalie is smoorverliefd op Jim en gaat verder met haar leven. Ze gaat samen met Jim in Amerika wonen. En Eva, Eva kan het nog niet zo goed verwerken. Ze wilde beslist weten of de dood van Luna een ongeluk was of niet en of Luna pijn had gehad en ook nog of Remco iets met de dood van Luna te maken had. Uiteindelijk komt ze erachter dat Remco er helemaal niks mee te maken heeft en verontschuldigt ze zich tegenover Remco. Ook hun vriendschap wordt er beter van. Eva kan ook verder met haar leven. Ze maakt het uit met Bart, die haar nooit geloofde en niet steunde met de dood van Luna. Ze gaat voor Arthur die al jaren verliefd op haar is. En stiekem vond Eva hem ook wel leuk. Eva wil er eigenlijk ook wel even tussen uit. Misschien dat ze even een weekje naar haar ouders gaat. Maar hier is ze ook nog niet over uit.

Ik vond het een zielig boek omdat Luna op slag dood is als ze uit het raam valt. Ook waren de brieven van Rutger erg zielig. Hoe hij werd gepest omdat hij in het verkeerde lichaam geboren was. Hoe zijn ouders reageerden en hoe hij op straat door een groep oude bekenden van zijn schooltijd word gepest door zijn broek naar beneden te trekken om te laten zien dat hij echt geen vrouw is. Het verhaal van Rutger (Fleur) lijkt me echt heel erg. En ik zou het echt verschrikkelijk vinden als een vriendin van mij zo opslag dood is. Ik weet niet hoe ik ermee om zou gaan, maar ik weet wel dat het ook voor mij heel erg zwaar zou zijn.

REACTIES

J.

J.

Het probleem van Eva is dat haar beste vriendin opeens uit het raam gevallen is en dat Eva (FLEUR!!!!!)toen niets gehoord had

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Joël door Carry Slee"