Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De renner door Tim Krabbé

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover De renner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 511 woorden
  • 14 mei 2012
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
14 keer beoordeeld

Boekcover De renner
Shadow

‘Meyrueis, Lozère, 26 juni 1977. Warm, bewolkt weer. Ik pak mijn spullen uit mijn auto en zet mijn fiets in elkaar. Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me.’

Tim Krabbé, die een kleine duizend wielerwedstrijden reed, beschrijft in De Renner de driehonderdnegende: …

‘Meyrueis, Lozère, 26 juni 1977. Warm, bewolkt weer. Ik pak mijn spullen uit mijn auto en zet mijn fiets in elkaar. Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. N…

‘Meyrueis, Lozère, 26 juni 1977. Warm, bewolkt weer. Ik pak mijn spullen uit mijn auto en zet mijn fiets in elkaar. Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me.’

Tim Krabbé, die een kleine duizend wielerwedstrijden reed, beschrijft in De Renner de driehonderdnegende: de Ronde van de Mont Aigoual, een zware klimkoers in Zuid-Frankrijk. Het boek, dat voor het eerst verscheen in 1978, werd een klassieker in de Nederlandse literatuur.

De renner door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting
Op 26 juni 1977 doet Tim Krabbé mee aan een wielrenwedstrijd in Zuid-Frankrijk. Het is de ronde van de Mont Aigoual, die start en finisht in Meyrueis. Het is een wedstrijd van 137 km en vier cols, die hij samen met zijn trainingsmaat Kléber heeft verkend. Krabbé rijdt voor Anduze en zijn ploeg-leider is Stephan, een oud-wielrenner. Krabbé wil de wedstrijd graag winnen. Tijdens de wedstrijd zijn er veel demarages. Zo gaat Despuech er al na 1 km vandoor. Er ontsnappen meer wielrenners mee, zo ontstaat er een kop-groep. Na 70 km onstaat er uiteindelijk een kopgroep van Lebusque, Reilhan, Krabbé, Teissonniere Kléber, Barthelemy en een renner van Cycles Goff, alleen deze renners maken nog een kans op de overwinning. In deze kopgroep zijn er veel demarages en vallen mensen af en komen ze er iets later weer bij. Zeven kilometer voor het einde zijn er nog 4 wielrenners over, namelijk Krabbé, Reilhan, Lesbusque en Kléber. Krabbé is bang voor een eindsprint, want Reilhan is de beste sprinter. In de laatste kilometer gaat Krabbé aan kop, opeens rijdt Lesbusque langs Krabbé, om de sprint voor hem aan te trekken. Krabbé volgt en rijdt Lesbusque weer voorbij, Reilhan komt steeds dichterbij en uiteindelijk wint Reilhan, de achterstand van Krabbé is minder dan tien cm.

Analyse
Algemene gegevens
Er staat Tim Krabbé de renner op de kaft met een blauwe achtergrond. De kaft past bij het verhaal, want het verhaal gaat over een wielrenner. De tekst is niet geïllustreerd. Het is een autobiografie, want het boek gaat over het leven van de schrijver. Er wordt per aantal kilometers iets vertelt. Het boek bevat 130 pagina’s.

Vertelwijze
Het ik-perspectief, want alles wordt vertelt vanuit krabbé’s oogpunt. De gevolgen zijn dat je erg goed kan meegaan in de gedachte gang van krabbé.

Thema
De wil om te winnen, want tim krabbé wil winnen. Ik denk dat het thema wielrennen is, want het gaat over wielrennen.

Personages
Tim krabbé is het belangrijkste personage in het  boek, want het boek gaat over hem. Krabbé is iemand die alles voor de overwinning over heeft en hij vindt niet wielrenners dom. Krabbé is een redelijk jonge man met een goeie fysieke gesteldheid.      

Tijd
Het verhaal speelt zich af tijdens de wielrenwedstrijd op 26 juni 1977. Er verstrijkt ongeveer een dag in het verhaal. Het verhaal is niet chronologisch vertelt, want er komen heel veel flashbacks in voor.

Ruimte
De belangrijkste plaats in het verhaal is de route van de wielrenwedstrijd, want daar speelt het hele verhaal zich af. De auteur zal waarschijnlijk deze ruimte hebben gekozen, omdat het een wielrenwedstrijd is. Het verhaal speelt zich af in een normaal sociaal milieu. De auteur zal waarschijnlijk dit sociaal milieu hebben gekozen, omdat het een gewone man is.

Titelverklaring
Ik denk dat de titel van het boek de renner is, omdat het boek gaat over  Krabbé tijdens een wielrenwedstrijd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De renner door Tim Krabbé"