Waanzin door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Waanzin
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1108 woorden
  • 3 mei 2012
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
46 keer beoordeeld

Boekcover Waanzin
Shadow

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. Niemand weet waar ze zijn. De politie denkt dat de meisjes zijn weggelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen. 

De 17-jarige Claire is met haar vader naar Rotterdam verhuisd. Ze haat de stad en mist haar oude vriendinnen vreselijk. Ze ligt behoorlijk met zichzelf (en de nieuwe vriendin van haar vader) overhoop…

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. Niemand weet waar ze zijn. De politie denkt dat de meisjes zijn weggelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen. 

De 17-jar…

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. Niemand weet waar ze zijn. De politie denkt dat de meisjes zijn weggelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen. 

De 17-jarige Claire is met haar vader naar Rotterdam verhuisd. Ze haat de stad en mist haar oude vriendinnen vreselijk. Ze ligt behoorlijk met zichzelf (en de nieuwe vriendin van haar vader) overhoop. Maar dan opeens is haar leven in gevaar. Een geheimzinnige man heeft het op haar gemunt. Claire raakt in snel tempo verstrikt in een psychologisch kat-en-muisspelletje. Weet ze uit handen van de man te blijven? En is er een overeenkomst tussen de vier verdwenen meisjes en Claire?

Waanzin door Mel Wallis de Vries
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemeen
De kaft geeft een goede indruk van het boek, het ziet er spannend en mysterieus uit. Aan het begin van het boek is het boek moeilijk te begrijpen, omdat veel verhalen door elkaar verteld worden. Het verhaal van Claire staat centraal in het boek. Maar de verhalen van de andere vier meisjes worden tussendoor verteld, daarom is het aan het begin moeilijk het boek te begrijpen. Het verhaal speelt zich af in Rotterdam, de huidige woonplaats van Claire, Amsterdam, de woonplaats van Zoë, Anouk en Britt en in Apeldoorn, de woonplaats van Babette. Het boek heeft een gesloten einde.

Titel
Dit boek heet waanzin, omdat het gaat over een meisje dat door een jongen tot waanzin gedreven wordt. Hij doet zich voor als een lieve jongen die haar gevoelens begrijpt maar dat is hij niet. Het hele verhaal van dit meisje wordt in het boek verteld. Dit boek spreekt mij erg aan, omdat het iets gaat dat bij ieder meisje zou kunnen gebeuren.

Thema
Het thema van dit boek is moeilijk te bepalen, omdat het een verhaal is over ontvoeringen en moorden maar ook vriendschap en liefde. Claire (hoofdpersoon) voelt zich vaak eenzaam omdat ze geen vriendinnen heeft in haar nieuwe woonplaats Rotterdam. Ze heeft ook veel verdriet om haar overleden moeder. Ik denk dat dit boek niet echt een thema heeft.

Inhoud (personen)
De hoofdpersonen in dit verhaal zijn:

Claire
Claire is een onzeker meisje. Haar moeder is overleden en het leek haar vader beter om van Amsterdam naar Rotterdam te verhuizen, maar dat vond Claire niet zo leuk. In Rotterdam heeft ze geen vriendinnen. Ze heeft alleen Zoë, haar beste vriendin uit Amsterdam waarmee ze nog veel contact heeft, met haar andere vrienden en vriendinnen heeft ze geen contact meer.

Zoë
Zoë is een lief en zelfverzekerd meisje. Ze maakt snel vrienden en vriendinnen. Zoë kleed zich altijd uitdagend, Zoë is de beste vriendin van Claire.

Luuk/Nick
Luuk is een jongen die meisjes op belt en zich aan de telefoon anders voordoet dan dat hij is. Bij elk meisje heeft hij een andere naam, woonplaats, leeftijd en baan. Aan de telefoon is hij begripvol en zorgzaam. Bij Claire doet hij zich voor als Nick, een lieve jongen die op zoek is naar spelletjes voor zijn xbox. Claire neemt hem in volle vertrouwen en vertelt hem zelfs over haar moeder, dit doet Luuk bij elk meisje. Maar Luuk is eigenlijk helemaal geen lieve jongen.

Inhoud (samenvatting)
Claire en haar vader zijn verhuist van Amsterdam naar Rotterdam, Claire heeft in Rotterdam geen vriendinnen en gaat regelmatig bij haar beste vriendin Zoë in Amsterdam op bezoek. Toen ze daar was hoorde ze van Zoë dat een meisje (Amber) zomaar verdwenen is, de politie denkt dat ze weggelopen is en besteedt er weinig aandacht aan. Hetzelfde gebeurt bij nog drie andere meisjes (Anouk, Babette en Britt). Claire zat rustig in een café toen ze werd gebeld door Nick. Hij vroeg naar spelletjes voor zijn xbox maar die had Claire niet, verkeerd nummer dachten ze, maar dat was niet zo. Nick is een gevaarlijke jongen die meisjes vermoord, maar dat weet Claire niet. Op een dag heeft Claire geen zin om naar school te gaan, maar ze gaat naar de dierentuin. Toen ze daar was had ze weer een telefoongesprek met Nick. Toen ze thuis kwam zat haar vader met een politieagent in de huiskamer, Claire dacht dat het om het spijbelen ging maar dat was niet zo. De politie is daar omdat Claire in gevaar is, er is een overeenkomst gevonden tussen haar een de andere vier meisjes die vermoord zijn. De telefoongesprekken met Nick. Hij is de gevaarlijke man. De flat waar Claire en haar vader in wonen wordt nu dag en nacht bewaakt. Die zaterdag komt Zoë op bezoek bij Claire. Claire mag eigenlijk niemand over het gevaar vertellen maar ze verteld het toch aan Zoë. Claire’s vader komt in haar kamer en zegt dat hij door de portier gebelt was omdat de auto verkeerd geparkeerd staat, hij zou even vijf minuten weg zijn om de auto goed te zetten. Maar het was niet de portier, het was Nick. Nick heeft de agent voor de flat neergeslagen en heeft ook Claire’s vader neergeslagen. Hij komt de flat in en alles wat Claire nog weet is dat ze haar ogen open deed, vastgebonden zat op en stoel en Zoë op de grond zag liggen. Nick was eigenlijk niet zo aardig, en eigenlijk heet hij Luuk. Hij is de ex van Zoë, hij had haar telefoon gestolen en wilde iedereen in haar telefoonlijst vermoorden, als laatste Zoë zelf! Zoë kwam bij en sloeg Luuk met een vaas. Hij lag op de grond. Zoë belde 112 en de politie kwam net op tijd. Zoë wordt naar het ziekenhuis gebracht, Luuk ook. Luuk is veroordeeld tot tbs. De agent voor de flat en Claire’s vader mankeren gelukkig niets. Een tijdje later is Claire weer terug verhuisd naar Amsterdam, omdat er te veel slechte herinneringen voor Claire en haar vader aan Rotterdam zijn. Het is nu weer bijna zoals vroeger vindt Claire.

Auteur
Mel Wallis de Vries is op 8 februari 1973 in Leiden geboren. Ze heeft in 1991 haar eindexamen gehaald. Ze heeft biologie en journalistiek gestudeerd in Groningen. Ze is in 1997 afgestudeerd. Ze wist al heel vroeg dat ze schrijfster wilde worden. Toen ze een tiener was, las ze op vakantie vooral thrillers van haar moeder. Ze vond die boeken ontzettend spannend, maar ze vond het jammer dat de verhalen over volwassenen gingen. Dat is een van de redenen dat ze thrillers voor tieners is gaan schrijven. Ze woont nu samen met haar vriend hun kinderen Pien en Teun in Amsterdam.
Andere boeken van Mel Wallis de Vries:
- Verstrikt
- Vals
- Fout
- Buiten zinnen
- Verblind
- Uitgespeeld


Mening
Ik vind dit een goed boek, omdat er veel spannende dingen in zitten. Het is mooi en vlot geschreven, ik heb het ook in één keer uitgelezen. Het is een boeiend verhaal, omdat dit in het echt ook zou kunnen gebeuren. Aan het begin is het moeilijk te begrijpen wat er gebeurt, omdat de verhalen van de andere meisjes tussendoor verteld worden. De schrijfster vertelt het verhaal heel mooi. Ze verteld het via de ik-persoon (Claire). Doordat de verhalen van de andere meisjes tussendoor verteld worden, wordt de spanning opgebouwd. Dit is een mooi boek en ik ga zeker de andere boeken van Mel Wallis de Vries ook lezen.

REACTIES

S.

S.

harstikke bedankt voor het online zetten van je boekverslag, het heeft mij veel geholpen bij het maken van het mijne! xx-sanne

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Waanzin door Mel Wallis de Vries"