Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Als de bom barst

Robert Swindells

1996

167

5.8 / 10
3e klas kso
  • anoniem
  • Nederlands
  • 984 woorden
  • 383 keer
    1 deze maand
  • 21 april 2012

-Info auteur : Robert Swindells
Robbert Swindells werd geboren in Bradford, England op 20 maart 1939. Op 15-jarige leeftijd verlaat hij de school om te gaan werken. Wanneer hij 30 is, wil hij beginnen aan een lerarenopleiding. Hij slaagd voor deze opleiding en begint als leerkracht aan een hogeschool. Dat veranderde zijn leven drastisch: hij ontdekte de rijkdom van kinder- en jeugdboeken. Hij las er veel en hield er erg van. Later schreef hij een jeugdroman die later ook werd gepubliceerd. Andere boeken volgden snel. Wanneer hij als leraar werkte, vond hij `s morgens een beetje tijd om te schrijven, maar deze tijd was niet genoeg voor, hij stopte met lesgeven. In 1986 ging hij opnieuw studeren, aan de universiteit van Bradford.


Hij won verschillende prijzen in Engeland
Voor zijn boek Brother in the land (Als de bom barst) won hij de Children`s Book Award en The Other Award, én een eervolle vermelding voor de Carnegie Medal. Hij kreeg daarna nog enkele andere prijzen.
Zijn boeken gaan vooral over: milieu, kernenergie, kernafval, daklozen, racisme, drugs,... Hij is er van overtuigd dat hij hiermee ook zijn steentje bijdraagt aan een betere wereld en dat zijn boeken ook effect hebben. Robert Swindells is op dit ogenblik een van de beste Engelse auteurs.

-Inhoud :
Het verhaal gaat over de jongen Danny die een heel gewoon leven leidt, totdat op een dag ‘een reusachtige wolk zich aan de horizon aftekent’, ofwel; tot een kernramp het doodgewone stadje Skipley verwoest. Hij weet niet hoe je na zo een ramp je leven opnieuw moet organiseren. Hij vecht voor een klein beetje onbesmet water en je probeert te schuilen voor de zwarte regen. De overlevenden van de ramp moeten op zoek naar een nieuwe vorm van overleven en samenleven. En wat moet Danny verder als blijkt dat zijn moeder de kernramp niet heeft overleefd… Danny woonde in het stadje Skipley, achter de winkel die zij hadden, met zijn ouders en een jonger broertje Ben van zeven jaar. Na de kernramp werd het allemaal anders. Met zijn vader moest hij de voorraad beschermen die ze voor de winkel hadden, want voedsel was schaars geworden. Het voedsel bracht uiteindelijk alleen maar problemen, want de soldaten besloten de winkel op te blazen en zijn vader mee te nemen. Vervolgens werd de vrachtwagen met Danny’s vader opgeblazen door mensen van de ‘Masada’, dat was een verzetsgroep tegen de soldaten die de macht hadden. Omdat hij helemaal alleen was besloot Danny om met zijn kleine broertje bij de Masada te gaan. Daar bleek dat het meisje dat hij al een aantal keren eerder had ontmoet (Kim) en waar hij wel speciale gevoelens voor had, ook lid van de Masada was. Danny en Kim krijgen een relatie. Later in het verhaal blijkt hoe moeilijk het is om hun relatie en hun “leven” stand te houden.

-Personages :
-Danny (hoofdpersonage): Een 14 jarige jongen die woont in het stadje Skipley en die een heel normaal leven leidt. Hij wordt later in het boek verliefd
op Kim en wordt ook lid van de masada. Danny is een jongen die veel nadenkt over alles, hij twijfelt ook redelijk veel. Door de oorlog wordt hij een beetje gevoelloos, hij staat niet lang stil bij het sterven van zijn familie.

-Ben: Een 7 jarige jongen , broer van Danny. Ben is een kleine speelse jongen zoals jongens zijn van 7 jaar. Hij sterft in het einde van het boek doordat hij besmet is met straling.

-Kim: Een 12 jarig meisje woont bij haar ouders en haar zus. Ze wordt verliefd op Danny. Ze piekert veel maar ze laat moeilijk gevoelens zien aan de buitenwereld, ze kropt alles een beetje op. Kim is het enige personage waar het uiterlijk van wordt omschreven : Ze is blond, blauwe ogen lang en redelijk mager.

-Branwell: Een oude wijze man met veel mensen kennis die de Masada samen met Rhodes leidt. Voor dat de oorlog uitbrak was hij landbouwer. In het einde van het boek sterft hij.

-Rhodes: Hij was de turnleerkracht van Danny.Hij was samen met Branwell de leider van de Masada. Hij heeft veel sarcasme en vind Danny maar een “softie”.

-Fragment :
Net voordat de bom barstte was Danny de drukte van de stand moe en ging fietsen. Toen hij merkte dat een atoombom barstte ging hij schuilen in een bunker voor de regen, de hitte en de straling. Na een paar dagen besluit hij uit de bunker te kruipen en terug te keren naar zijn stad “Kershaw”. Hij is nog geen vijf minuten aan het wandelen of hij komt zijn eerste lijk al tegen, hij schrikt en moest overgeven. Hij was heel erg in shock. Als hij verder wandelt komt hij een landrover tegen , er stapt een man in een fall-out pak met een masker op uit. Danny wordt in elkaar geslagen door de man omdat hij niet op de weg mag komen en omdat hij tegen spreekt.

-Beoordeling :
Ik vond het boek een van de beste boeken die ik tot nu toe heb gelezen. Het was geloofwaardig en vooral was het leuk om te lezen omdat ik het onderwerp mij wel boeit. Het was heel erg spannend en iedere keer als je denkt dat het net wat beter begint te gaan wordt hun situatie juist nog slechter. Het boek leest zich ook redelijk vlot, soms zijn er wel speciale woorden die ze gebruiken maar die worden later in het verhaal wel duidelijk. Er zitten ook veel fragmenten in het boek die je doen stilstaan met hoeveel geluk je hebt en hoe blij je wel niet mag zijn met wat je hebt. Ik ben blij dat een fragment van dit boek in de les hebben gelezen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5385

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

anoniem7.2
freze007 7.2
anoniem3e klas kso5.8
Meer verslagen ›