Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Breaking Dawn door Stephenie Meyer

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Breaking Dawn
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas tto vwo | 1298 woorden
  • 20 april 2012
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
59 keer beoordeeld

Boekcover Breaking Dawn
Shadow

To be irrevocably in love with a vampire is both fantasy and nightmare woven into a dangerously heightened reality for Bella Swan. Pulled in one direction by her intense passion for Edward Cullen, and in another by her profound connection to werewolf Jacob Black, she has endured a tumultuous year of temptation, loss and strife to reach the ultimate turning point. Her …

To be irrevocably in love with a vampire is both fantasy and nightmare woven into a dangerously heightened reality for Bella Swan. Pulled in one direction by her intense passion fo…

To be irrevocably in love with a vampire is both fantasy and nightmare woven into a dangerously heightened reality for Bella Swan. Pulled in one direction by her intense passion for Edward Cullen, and in another by her profound connection to werewolf Jacob Black, she has endured a tumultuous year of temptation, loss and strife to reach the ultimate turning point. Her imminent choice to either join the dark but seductive world of immortals or pursue a fully human life has become the thread from which the fate of two tribes hangs.

Now that Bella has made her decision, a startling chain of unprecedented events is about to unfold with potentially devastating and unfathomable consequences. Just when the frayed strands of Bella’s life - first discovered in Twlight, then scattered and torn in New Moon and Eclipse - seem ready to heal and knit together, could they be destroyed… Forever?

Breaking Dawn door Stephenie Meyer
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: Morgenrood, officiële titel Breaking Dawn
Schrijver:
Stephenie Meyer
Plaats en jaar van uitgave:
New York, 2010
Uitgeverij:
Brown and Company
Vertaler:
Maria Postema

Schrijfster

Stephenie Morgan Meyer werd geboren op 24 december 1973. Ze studeerde Engels aan de Brigham Young University, in Provo (Utah). Ze is een Amerikaanse jeugdboeken schrijfster. In juni 2003 droomde ze over verschillende personages, en begon daarover te schrijven, dat werd de Twilight Saga. In 2005 werd het eerste deel ‘Twilight’ gepubliceerd, daarna volgde in 2006 ‘New Moon’. Het derde deel; ‘Eclipse’ werd in de VS gepubliceerd in 2007, maar in Nederland pas in 2009. Het laatste deel, ‘Breaking Dawn’, werd in de VS gepubliceerd in 2008, maar in Nederland in 2010. Al deze boeken zijn verfilmd, alleen het laatste boek wordt nog verfilmd, van dit boek worden twee films gemaakt. Naast de Twilight Saga heeft Stephenie Meyer ook nog ‘Prom Nights From Hell’, ‘Souls’ en ‘The Short Second Life Of Bree Tanner’ geschreven.

Hoofdpersonen

De hoofdpersonen van dit deel zijn:
• Bella Cullen-Swan: Het meisje dat verliefd is op de vampier Edward.
• Edward Cullen: De vampier die op het Bella verliefd is.
• Jacob Black: Een weerwolf die op Bella verliefd is.
• Renesmee Cullen: De dochter van Bella en Edward Cullen.

Belangrijke Bijfiguren

De belangrijke bijfiguren in dit deel zijn:
• Alice, Jasper, Rosalie, Emmett, Carlisle en Esmé Cullen: de familie van Edward.

• Charlie Swan: De vader van Bella en gescheiden van Bella’s moeder Renée.
• Renée: De moeder van Bella en gescheiden maar hertrouwd met Phil.
(deze personages zijn mens)

• De Volturi: Een groep Vampiers die zichzelf als een soort regering van de vampierwereld zien. Zij hebben bepaalde wetten opgesteld, als vampiers deze overtreden worden ze gedood.

• De wolven: Sam, Embry, Paul, Jared, Jacob, Seth en Leah, de weerwolven die ook helpen tijdens het gevecht.

• Er zijn verschillende groepen vampiers die bij elkaar wonen. In een deel van dit boek komen al die groepen samen om de Cullens te helpen om tegen de Volturi te strijden. Deze groepen zijn:
- De Amazones (Kachiri-Senna-Zafrina)
- De Denali’s (Eleazar-Carmen-Irina-Kate-Tanya)
- De Egyptenaren (Amun-Kebi-Benjamin-Tia)
- De Ieren (Maggie-Siobhan-Liam)
- De Roemenen (Stefan-Vladimir)
- De Amerikaanse nomaden (gedeeltelijk) (Garrett-Mary-Peter-Charlotte-Randall)
- De Europese nomaden (gedeeltelijk) (Alistair-Charles-Makenna)

Korte samenvatting voorgaande delen

Als Bella van haar moeder in Phoenix naar haar vader in Forks verhuist, ontmoet ze op haar nieuwe school de mysterieuze Edward, en worden ze verliefd. Edward en zijn familie blijken vampiers te zijn. De liefde tussen een mens en een vampier lijkt onmogelijk, maar door de gewoonte van de Cullens (Edwards familie) om dieren bloed te drinken, en dus geen mensen bloed, lijkt het te gaan. Bella en de Cullens komen in allerlei gevechten terecht, maar niets zal de liefde tussen Bella en Edward kunnen breken. Bella krijgt een goede band met Edwards familie en besluit dat ze ook een vampier wilt worden. Maar daar heeft Edward problemen mee.

Samenvatting Morgenrood

Als Bella en Edward trouwen, neemt Edward Bella mee op een speciale huwelijksreis. Tijdens deze huwelijksreis blijkt Bella zwanger te zijn geworden, omdat dit heel gevaarlijk is (vampiers drinken bloed – Edward is vampier) wil Edward het kind gelijk laten verwijderen. Bella is het hier niet mee eens en beschermt haar kind. Thuis blijkt het dat het kind heel snel groeit en heel sterk is, het maakt Bella kapot en de kans dat zij het overleeft is minimaal, en als na een tijdje het kind zo sterk wordt dat het Bella’s botten breekt, is iedereen is bang dat het een vampier zal zijn. Als Bella sterker wordt door het drinken van bloed, blijkt dit waarheid te zijn. Iedereen is er van overtuigd dat ze het niet zal overleven, tot Edward de gedachten van het kind hoort. Het kind blijkt half mens, half vampier te zijn. Iedereen is opgelucht, en het lijkt allemaal goed te gaan tot Bella een verkeerde beweging maakt en het kind geen adem lijkt te krijgen. Ze beveelt Edward het kind er met een snee uit te halen, hij doet dit uiteindelijk. Bella verliest veel bloed maar lijkt het te overleven, totdat ze buiten bewustzijn raakt en dreigt te overlijden. Edward spuit zijn gif in haar hart en bijt vervolgens op alle plekken waar nodig is om haar te redden. Als Bella na een paar dagen al vampier wakker wordt, blijkt zij het mensen bloed en alle anderen dingen waar jonge vampiers normaal aan moeten wennen, makkelijk te kunnen weerstaan. Ook het kind – Renesmee is helemaal gezond. Alles gaat goed tot Bella met Jacob en Renesmee op jacht gaat. Een “normale” vampier (Irina) hen ziet, ze denkt dat Renesmee een onsterfelijk kind is (die zijn verboden), ze gaat naar de Volturi. De volturi bereidt een gevecht voor, maar doordat Alice in de toekomst kan kijken bereiden ze zich ook voor. De Cullens verzamelen vampiers die willen getuigen dat Renesmee geen gevaar toont voor de vampier wereld. Maar ondertussen verdwijnen Alice en Jasper. Ze laten een raar briefje achter voor Bella wat ze aan niemand mag laten lezen: een adres. Bella gaat op onderzoek uit en leert ondertussen vechten. Het adres blijkt dat van een bedrijf te zijn dat papieren vervalst. Bella laat voor Jacob en Renesmee valse papieren aan vragen. Als de Volturi eenmaal in Forks aankomt krijgen de Cullens de kans om hun kant van het verhaal te vertellen, en als Alice dan plotseling verschijnt met een andere half vampier, half mens, lukt het hen om de Volturi te overtuigen Renesmee in leven te houden.

Motivatie keuze

Wij hadden allebei het eerste deel gelezen en de film gezien, en toen zijn we samen naar het vierde deel in de bioscoop gezien. Maar deze stopte halverwege het boek met een cliffhanger. Toen hebben we deel twee en drie gelezen en gekeken, we wouden weten hoe het laatste deel afliep en hebben toen gekeken of het meedeed aan de jonge jury. Dat was zo, dus hebben we het boek gekocht.

Titelverklaring

De titel staat voor de morgen waarop Bella voor het eerst in haar nieuwe lichaam wakker wordt. Ook staat het voor de nieuwe morgen waarop Bella Renesmee voor het eerst ziet. Oftewel: een nieuw leven.

Vorm

Het boek bestaat uit 602 bladzijden. Het boek heb je ongeveer in 5 dagen uit. Het taalgebruik in het boek is niet grof en alles is mooi en goed beschreven. Als je leest lijkt het net of je echt in het verhaal zit.

Inhoud

Wij vonden dit boek mooi geschreven. De personen in dit verhaal zijn interessant en goed beschreven. Dit is hetzelfde bij de situaties in dit boek. Hierdoor kun je je goed inleven in het verhaal. Alle personen hebben andere karakters en dat is heel leuk om te lezen. Het boek wordt dan ook vanuit twee verschillende personages beschreven waardoor je meerdere beelden van het verhaal krijgt. Bella die de optimistische kant van het verhaal beleefd en Jacob de negatieve kant. Ook zijn de situaties en gevoelens herkenbaar voor ons. Ze tonen heel veel begrijpelijke emoties en reacties op de gebeurtenissen in het verhaal. Het verhaal is fictie, maar op de manier waarop het verhaal is geschreven, komt het toch heel geloofwaardig over. Het verhaal is soms onvoorspelbaar, je denkt dat je weet wat er gaat gebeuren, maar dan gebeuren er dingen waardoor het verhaal een andere wending krijgt op een positieve manier die het spannend maakt.

Aanraden

We zouden dit boek zeker aanraden door de inhoud en de figuren, maar het is handig om eerst de voorgaande delen te lezen. Ook is het leuk om de films te kijken.

Slot

Dit boek is echt een aanrader en wij vonden deze serie en dit boek heel erg leuk, en we vonden het leuk om er over te vertellen. Dankjewel voor het luisteren.

REACTIES

M.

M.

goed verslag! veel en goede informatie, heb er echt veel aan gehad, tnx!

8 jaar geleden

M.

M.

je hebt me heel erg geholpen met mijn boekverslag want soms kwam ik er niet uit en keek ik even hoe jullie het hadden geschreven en toen kwam ik al verder

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Breaking Dawn door Stephenie Meyer"