Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1252 woorden
  • 12 maart 2012
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
2 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

KOMT EEN VROUW BIJ DE DOKTER
Mijn boekverslag gaat over ‘Komt een vrouw bij de dokter’ geschreven door Kluun. Het is uitgegeven door Podium, de eerste druk was in oktober 2003 en is in augustus 2006 uitgegeven in Amsterdam.

Wat en waarom?
Ik heb dit boek geleend van een vriendin van mij, en heb al talloze keren over het boek gehoord. Ik heb ook de aan grijpende film gezien en vond het dus eens tijd worden dat ik het boek ook eens zou lezen. Als ik een boek ga lezen vind ik het belangrijk om te weten waar het over gaat en of er goede recensies over zijn te vinden. De genre is een psychologische roman. Ik lees vaker romans, maar ik hou ook ontzettend van spannende boeken. Het boek heeft in totaal 91 hoofdstukken maar opvallend is dat het behalve in hoofdstukken ook nog eens in drie delen is verdeeld. Het motto is: Yesterday, all my troubles seemed so far away. Ik denk dat dat slat op de plotselinge verandering in het leven van Carmen en Stijn.

In één zin samengevat
Het boek gaat over: Twee mensen die een perfect leven leiden tot opeens kanker komt en alles verpest.

Samenvatting
Dit boek gaat over Carmen en Stijn, en hun eenjarige dochtertje Luna. Ze leven het perfecte leven in hartje Amsterdam. Ze hebben alle twee een eigen bedrijf en heleboel leuke vrienden. Ondanks hun relatie perfect lijkt is er toch iets wat beter gekund had Stijn kan namelijk hoe gelukkig hij ook met zijn huidige vriendin is niet van de andere meisjes afblijven. Hij heeft het ooit in het begin van hun relatie verteld, maar daarna is er nooit meer over gesproken, waardoor Carmen nu ook eigenlijk niet echt weet hoe het nou precies zit. Carmen moet naar de dokter en er word iets geconstateerd wat hun hele leven zou kunnen verwoesten. Kanker. Ze heeft een grote fatale tumor in haar borst zitten. Het gaat slechter en slechter met Carmen en ze is inmiddels al gestopt met werken. Ze is blij dat Stijn er is om voor haar te zorgen maar het knaagt wel aan haar dat ze weet dat Stijn met andere vrouwen vreemdgaat. Als Stijn een keer met vrienden in Breda is, is hij heel blij dat hij Roos tegenkomt. Hij heeft al haar eerder proberen te versieren maar ze is er nooit op ingegaan. Dit keer loopt het anders en ze krijgen een verhouding. Hij houdt van Roos, heeft er nodig, verlangt naar haar en probeert zo veel mogelijk bij haar te zijn. Ondertussen is Carmen haal en heeft ze haar borst moeten laten amputeren. De relatie tussen haar en Stijn gaat ook helemaal niet goed meer. Stijn vind zijn liefde dan ook bij Roos. Het duurt nog ruim een jaar voordat Carmen op het punt komt dat ze het wil opgeven. Ondanks alles is het voor iedereen toch wel een opluchting en ook Carmen heeft er vrede mee dat ze doodgaat. Vanaf dat moment bloeit ze op, ze doet veel leuke dingen samen met Stijn. Ze doen alles voor het laatst. Carmen begint met roken en ze gaan op vakantie naar Barcelona. Ook bereiden ze hun dochtertje erop voor dat mama er binnenkort niet meer zou zijn. Ondertussen heeft hij de relatie met Roos beëindigt, toch kan hij niet zonder haar maar voor de dood van Carmen ziet hij haar niet meer en sms’en ze alleen nog maar. Als Carmen afscheid van iedereen heeft genomen komt de dokter en drinkt ze haar laatste en dodelijke drankje. Na haar laatste woorden en adem overlijd ze.

Hoofdpersonen
De hoofdpersonen zijn Carmen en Stijn.
Stijn is een jonge man die een perfect leven leid en alles heeft. Goede baan vrouw kind, geld. Totdat zijn vrouw Carmen borstkanker krijgt. Stijn heeft het hier heel erg moeilijk mee en weet niet goed hoe hij ermee moet omgaan. Hij blijft Carmen steunen maar heeft ook affaire met Roos, waar hij ontzettend vaak mee is in die tijd.
Carmen is de vrouw van Stijn. Ze heeft ook alles mee tot ze ontdekt dat ze borstkanker heeft. Ze wordt heel erg ziek maar zet alles op alles om beter te worden. Toch zie je op een gegeven moment het leven uit haar verdwijnen. Als het duidelijk is dat ze sterft bloeit ze weer op en geniet ze met volle teugen van het einde van haar leven. Ze houdt heel erg veel van Stijn en accepteert van hem dat hij af en toe vreemd gaat.

Perspectief, titelverklaring en thema’s
Het word verteld vanuit het ik perspectief en is chronologisch verteld. De titel kan je heel letterlijk nemen want er komt een vrouw bij de dokter, Carmen, en krijgt daar het nieuws wat haar leven op zijn kop zet. Het thema is dodelijke ziektes en onoverwinbare liefde.

Literatuur of niet?
Zelf denk ik niet dat het zware literatuur is, omdat dat veel moeilijker weg te lezen is. Maar het boek bevat zeker kenmerken van literatuur. Dit is een volgens mij literair stukje omdat er een metafoor in word gebruikt, toch denken veel mensen dat dit boek geen literatuur is. (pagina 218)
“Vanochtend niet. Ik werd wakker van Luna’s huilende stemmetje, ik had een kater en een zware depressie. Ik kon het net opbrengen uit bed te komen, Luna eten te geven, haar aan te kleden en naar de crèche te brengen. Daarna heb ik Maud gebeld om te zeggen dat ik vandaag niet kom werken en ben mijn bed weer ingedoken. Het is verstoppertje zoals Luna het speelt – met haar handjes voor haar ogen hopen dat niemand haar ziet.”.

Fragment
Ik denk niet dat dit boek in een fragment van een half a4tje duidelijk kan worden, omdat er zoveel bijzondere stukjes zijn, de ene zijn heel luchtig geschreven en bij de andere zit je met een brok in je keel te lezen. Ik zat bij hoofdstuk 16 en 17 van deel 3 echt met tranen in me ogen het boek te lezen (en dat heb ik echt nooit bij boeken). Helaas is dat te lang om allemaal in mijn boek te verwerken.

Auteur
De auteur van dit boek is Kluun, eigenlijk Raymond van de Klundert is geboren in 1964. Hij was jarenlang een succesvolle marketingman. In 15 jaar werkte hij bij bedrijven als de Gouden Gids, Neckermann, Time Warner en reclamebureau DDB.
Vervolgens startte hij zijn eigen marketingbureau: Project X
In 2001 verloor hij zijn vrouw op jonge leeftijd aan borstkanker.
Hij dook het nachtleven in wat niet beviel, verkocht zijn bedrijf en reisde naar Australië. Daar zette hij ’s avonds zijn gedachten op papier. Na anderhalf jaar bood uitgeverij podium hem aan om zijn debuutroman te laten uitbrengen, dit werd een groot succes, en zo begon zijn carrière als schrijver. – Wat hij heeft meegemaakt lijkt ontzettend op het verhaal uit het boek.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Raymond_van_de_Klundert

Beoordeling
Ik vond dit een heel aangrijpend boek, het laat je je echt realiseren dat het leven hoe mooi het ook is ook zomaar over kan zijn. Het was heel realistisch maar er word ook gespeculeerd dat Raymond dit zelf meegemaakt heeft en het dus een waar gebeurd verhaal is. Je wil het boek zo snel mogelijk uit lezen maar als het uit is vind je het jammer dat je het al uit heb. Het is soms dramatisch, soms luchtig en humoristisch. En zeker een aanrader voor de mensen die er tegen kunnen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"