Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 990 woorden
  • 6 maart 2012
  • 87 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
87 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel
Het verhaal speelt zich af in de winter aan het einde van de 2e wereld in het jaar 1944 en 1945. Het boek heet Oorlogswinter omdat het zich in die winter van de oorlog afspeelt.

Hoofdpersonen.
Michiel van Beusekom
Michiel is 15 jaar, bijna 16 en is een stille behulpzame jongen. Hij heeft bruin haar en bruine ogen.

Dirk Knopper:
Dirk is een ruige zelfverzekerde jongen. Dirk pleegt een overval op een distributiekantoor maar wordt opgepakt omdat hij verraden is. Hij probeert op allerlei manieren tegen de Duitsers te werken.

Oom Ben:

‘Oom’ Ben heeft bruine haren en blauwe ogen. ‘Oom’ Ben doet zich voor als een rustige man en komt vaak langs als vriend van de familie van Michiel. Michiel vertrouwde ‘oom’ Ben totdat hij achter zijn verraad komt, ‘oom’ Ben werkt namelijk voor de Duitsers, voor het Nazi-systeem.

Moeder:
Moeder Beusekomis een mooie vrouw van rond de 40. Ze heeft twee kinderen: Michiel en Erica. Michiels moeder ziet het na haar man’ s dood niet meer zitten en steunt ontzettend op Michiel. Eerst was ze er tegen dat mensen zich gingen verzetten tegen de Duitsers, maar toen haar man dood was, vond ze dat goed. En Michiel mocht zich toen ook verzetten tegen de Duiters na zijn vaders dood.

Genre
Oorlogswinter is een oorlogsroman. Het gaat over de dingen die het gezin Van Beusekom in de oorlog meemaakt. Misschien is roman een groot woord, want je kunt het boek namelijk ook als jeugdboek lezen.

Tijd

Het verhaal speelt in de winter van 1944-1945 in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal duurt een winter lang. Er zijn een aantal tijdsprongen in de tijd, maar niet zoveel.

Ruimte

Het verhaal speelt zich af in en om het door de Duiters bezette plaatsje Vlank, waarvan Michiels vader de burgemeester is. Vlank ligt aan de noordkant van de Veluwe en aan de IJssel, dichtbij Zwolle. Voor een deel speelt het in de koude schuilplaats van Jack. Het is in een allebei de ruimtes een erg bedreigende omgeving.

Inhoud

Op een dag vertelt Dirk aan Michiel dat hij een distributiekantoor gaat overvallen om voedsel bonnen te stelen zodat ze die kunnen uitdelen aan mensen die onderduikers in huis hebben.
Tijdens datzelfde gesprek geeft Dirk een envelop die hij aan Bertus van Gelder moet geven als hij wordt opgepakt met de overval.

Dirk word opgepakt bij de overval. Michiel gaat dus naar het huis van Bertus toe om hem de envelop te geven. Op weg naar Bertus rijdt een auto met Duitse officieren van het huis vandaan, daar aangekomen vertelt de moeder van Bertus wat er is gebeurd. Bertus is opgepakt. Na heel wat twijfelen opent Michiel de brief die voor Bertus bestemd was en leest dat er een neergeschoten Engelse piloot is verborgen in een schuilplaats in het bos en dat het de bedoeling was dat Bertus voor Jack, de Engelse piloot, moest gaan zorgen als hij opgepakt zou worden.
Michiel besluit om voor Jack te gaan zorgen, nu Bertus ook opgepakt is. Jack zijn toestand is slecht. Michiel besluit er zijn zus bij te halen, die verpleegster is. De piloot en Erica, de zus van Michiel krijgen dan een relatie.
Op een dag wordt een dode soldaat in het bos gevonden door Duiters, de soldaat is er eentje van hen. Hiervoor worden er tien dorpsbewoners gearresteerd waaronder de vader van Michiel, zij dreigen te worden vermoord als de schuldige van de dode Duitse soldaat zich niet meldt binnen 24 uur. Omdat er niemand zich meld worden er de volgende dag vijf mensen vermoord waaronder de vader van Michiel, de andere vijf mogen naar huis.

Een week later hoort Michiel ‘s nachts geluiden vanuit de woonkamer en hij besluit eropaf te gaan, in de woonkamer ziet hij twee Joden zitten en z’n moeder die hem vertelt dat de Joden bij hun thuis even onderdak moeten krijgen, maar ze zijn op doorreis naar een familie. De volgende morgen bedenkt Michiel een plan om de Joden ongezien te vervoeren op een paard en wagen. Hij zal ze dan wegbrengen en dan zelf terugkeren met de koets. De volgende dag als hij net teruggaat wordt hij achternagezeten door een stel Duitsers maar gelukkig weet hij ze af te schudden.
Wanneer hij de volgende dag naar Jack toe gaat staat hem een grote verrassing te wachten niet alleen Jack schuilt in de schuilplaats maar ook Dirk die ontsnapt is aan de Duitsers verschuilt zich in de schuilplaats. Jack is een paar weken daarna al een heel stuk opgeknapt en hij wil het liefst terug naar Engeland en Michiel besluit om via oom Ben die in het verzet zit Jack het land uit te smokkelen.

Nadat oom Ben Jack had meegenomen bedenkt Michiel ineens dat oom Ben een verrader is doordat hij het hele gesprek met Dirk had afgeluisterd en hij dus als enige Dirk verraden kon hebben, Michiel besluit Jack te redden uit de handen van oom Ben en ze keren alle drie terug naar de schuilplaats waar ze controleren wat voor spullen oom Ben bij zich heeft en hij blijkt een brief van de SS een toegangskaart voor diverse Duitse terreinen te hebben. Ze zitten met het probleem wat ze nu met oom Ben moeten doen maar Michiel weet gelukkig wel een oplossing, meneer Postma waarvan Michiel zeker wist dat hij in het verzet en dus te vertrouwen was.
De volgende dag ging hij bij meneer Postma langs en die zou hem diezelfde avond nog wel komen ophalen en dit gebeurde ook en zo werd oom Ben afgevoerd via het ondergrondse. De bevrijding kwam, Nederland was bevrijd en Jack kon weer naar Engeland toe en Dirk kon zijn gezicht ook weer in het dorp laten zien. Ook bleek dat Schafter iemand die niemand tijdens de oorlog vertouwde, drie joden thuis had zitten en alleen met de Duitsers omging omdat de Duitser dan dachten dat hij toch wel een beetje bij hun hoorde en zodoende minder argwaan zouden krijgen dat bij hem thuis onderduikers zaten.

REACTIES

P.

P.

Niet heel mooi

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"