Nee! door Mirjam Mous

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Nee!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vmbo/havo | 1484 woorden
  • 27 februari 2012
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 6
34 keer beoordeeld

Boekcover Nee!
Shadow
Nee! door Mirjam Mous
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Naam van de Schrijver: Mirjam Mous
Titel van het boek: Nee!
Plaats waar het boek is uitgegeven: Houten/Antwerpen
Jaar van uitgifte: 2007
Naam van de uitgever: Van Holkema & Warendorf
Naam van de illustrator: Johan Bosgra
Aantal Hoofdstukken: 46
Aantal bladzijden: 159

Titelbeschrijving:
Het boek heet zo omdat Denise seksueel misbruikt werd en ze Nee moet zeggen, als er iets gebeurd moet je altijd ''Nee!'' Zeggen.

Schrijverspaspoort:
Naam: Mirjam Mous

Geboortedatum: 7 November 1963
Woonplaats: Breda
Opleiding: Ze ging naar de pedagogische academie en daarna deed ze een opleiding voor speciaal onderwijs.
Beroep: Eerst was ze lerares en nu is ze schrijfster.
Schrijft boeken voor: kinderen van 5 tot 12 jaar.
Hobby’s: Lezen, bioscoop en toneelvoorstellingen bezoeken, mooie reizen maken, dagdromen en slapen.
Huisgenoten: Ze woont alleen met haar man Wim.
Andere informatie dij jij belangrijk vind: Ze gaf 20 jaar les en sinds Augustus 2005 is ze fulltime schrijfster.
Vijf andere boektitels:
1. Een bloot spook
2. Vals Spel
4. Boy 7
4. Tover-Fanten
5. Van Soapster tot Safarigirl

Hoofdfiguren:
Denise: Denise is het hoofdpersoon van het boek ze is 14 jaar oud en ze is erg meeslepend, haar ouders zijn gescheiden en Haar vader is naar Spanje verhuist, zelf is ze ook verhuisd naar een nieuwe stad. (Is erg meeslepend en een aardig persoon)
Lindy: Lindy is de eerste wie ze ontmoet in de nieuwe stad en ze worden gelijk al dikke vrienden, ze mag heel veel van haar ouders en ze laat heel veel bij zich doen door haar vrienden. (Lindy is een stoer type)

Benito: Benito is 16 jaar oud en is een ruig iemand hij word later in het verhaal de vriend van Denise, hij werkt in een videotheek en weet erg veel van films. (Benito is beetje een macho figuur)
Rik: Rik is de bevriend met iedereen en heeft zijn eigen plek genaamd Riks place in het verhaal heeft hij een oogje op Denise maar of dat wederzijds is.. (Rik is een grappenmaker en soms aardig)
Marco: Marco is de vriend van Lindy en hoort ook bij het clubje het is een stoere gast die wel van drinken houd. (Marco is stoer en heeft eigendunk)
Fernando: Fernando hoort ook bij de vriendengroep en is een rustig type hij heeft geen vriendin en durft ook niet zoveel als de rest. (Fernando is erg rustig en soms wel is droog)

Bijfiguren:
Anneloes: Anneloes is de oude vriendin van Denise uit haar oude woonplaats ze is erg aardig en behulpzaam dat kom je later in het verhaal ook wel tegen. (Anneloes is erg behulpzaam en aardig)
Moeder: De moeder van Denise is een bezorgd iemand en heeft liever niet dat Denise met het vriendengroepje omgaat ook krijgen ze veel meningsverschillen in het verhaal.
(Moeder is erg bezorgd en aardig)


Plaats van het verhaal: het verhaal speelt zich af in het heden en gebeurd in een Stad.

Tijd
: Het heden.

Thema
: Jeugdboek met veel drama, actie en spanningen.

Gebeurtenissen:

Denise gaat verhuizen naar een grote nieuwe stad algauw leert ze een vriendenclubje kennen maar dat blijken niet de juiste vrienden te zijn ze word verliefd op Benito , maar hij gebruikt haar alleen maar. Denise gaat heel ver voor Benito, zelfs zover dat ze misbruikt word.

Persoonlijk oordeel + argumentatie
Het verhaal:
Het is een erg spannend verhaal het is ook makkelijk te begrijpen, de afloop van het verhaal was wel een beetje saai want je kon al raden wat er ging gebeuren.

Het onderwerp:
De schrijver gaat diep in op het verhaal in, het verhaal zelf doet me niet zoveel maar het was wel erg interessant. Het is een geloofwaardig verhaal want zoiets komt vaak in het nieuws of lees je in de krant.

Er zijn meerdere boeken over dit soort verhalen geschreven dus het is niet echt een origineel boek. Het boek was leuk om te lezen maar het heeft mijn mening niet veranderd.

De bedoeling:
De bedoeling is duidelijk je kunt merken dat de schrijver wil zeggen als iemand iets bij je doet wat jij niet wilt moet je altijd nee zeggen. (vandaar de titel) ik ben het met de bedoeling eens omdat je jezelf niks moet laten doen wat jij niet wilt.

De situatie en de personen:
De situatie vind ik herkenbaar, dit soort verhalen komt erg veel voor in boeken maar ook in het nieuws. Het verhaal staat ver van mij af want ik vind dat je je niet moet laten misleiden door iemand, daar sta je ook helemaal zelf achter.
Ik kan me niet makkelijk in Denise verplaatsen omdat ik zelf nooit zover zal gaan en ik zou gelijk duidelijk aangeven wat ik wel en niet wil.

Het taalgebruik:
Het taalgebruik is herkenbaar en van deze tijd ook worden er soms groffe worden gebuikt maar dat gebeurt ook veel in deze tijd dus past het wel.

Samenvatting:
Denise verhuisd wegens haar moeders werk naar een andere stad, ze moet daar ook naar een totaal nieuwe school.
op haar eerste schooldag ontmoette ze een aardige meid genaamd Lindy ze worden gelijk al goede vriendinnen na schooltijd neemt Lindy haar mee naar haar vriendenclub.
Ze gaan naar Rik’s Place daar ontmoet ze Rik, Marco, Fernando en Benito Denise was gelijk al helemaal weg van Benito, dat zelfde weekend gaat Denise met Lindy en de rest van de club naar een buurtfeest,

Daar gaat ze voor het eerst schuren met haar grote liefde Benito, later gingen ze samen naar buiten en kuste Benito haar daarna werd ze met de auto opgehaald door haar moeder.
Het volgende weekend is er weer een feest maar dan zorgt Denise ervoor dat ze bij Lindy mag slapen en dat mag uiteindelijk ook. Eenmaal als het zover is ziet ze Benito met een ander meisje op het feest ze word helemaal jaloers en verdrietig ze probeert zichzelf dronken te krijgen.
Om Benito terug te pakken zoent ze met Rik. Ze voelt zich niet goed en zei dat ze weg wou Lindy wou nog op heet feest blijven dus bood Rik maan om haar weg te brengen.
Hij nam haar mee naar Rik’s place ze is erg dronken en ze kan amper fietsen als ze eenmaal bij de flat aangekomen zijn kan ze geeneens traplopen Rik sleept haar naar boven en legt haar binnen op een matras.
Daar kleed hij haar uit en doet het met haar, maar Denise is erg onder invloed dus heeft ze niks even later terwijl ze nog bezig zijn komt Benito binnen en die doet gewoon mee met de vrij partij.
De volgende dag word Denise wakker in Rik’s place en kan zich niks meer herinneren van wat er de vorige dag gebeurd is. Ze weet nog wel dat ze bij Lindy zou blijven slapen en die is erg boos ze moest nu een smoes verzinnen dat ze ziek is geworden en toch maar naar huis is gegaan.
Als Denise thuis is gekomen vroeg haar moeder naar haar tas die was ze bij Lindy vergeten, toen zei ze dat zie die later wel op zou halen. Na schooltijd fietst ze met Lindy naar haar huis om haar tas op te halen.
Lindy’s moeder staat hun al op te wachten en is erg boos want Denise haar moeder is langs geweest om Denise haar tas op te halen en zo kwamen ze achter dat Denise helemaal niet ziek naar huis is gegaan.
De moeder van Lindy was kwaad en voor straf kreeg Lindy een week lang huisarrest. Toen Denise thuis kwam werd ze ook al opgewacht door haar moeder en die was ook erg kwaad dat ze gelogen had ook had ze haar mailtjes van Anneloes gelezen en zo kwam ze erachter dat ze ook dronken was geweest. Ze krijgen zo ruzie en Denise scheld haar moeder uit waardoor ze een klap in haar gezicht krijgt.
Ze loopt weg en gaat naar Rik’s place daar zijn alle jongens. Ze spraken af om met z’n vieren seks te hebben met Denise. Toen Denise binnen kwam zocht ze troost bij Benito maar die begon haar te zoenen en Rik begon aan haar borsten te zitten toen legden ze haar op het matras en begonnen het met haar te doen ze zei nog dat ze moesten stoppen maar dat deden ze niet.

Toen kwamen Marco en Fernando erbij Marco begon het ook met haar te doen maar Fernando durfde niet echt en hield haar alleen maar vast. Toen ze klaar waren was Denise helemaal in shock en erg overstuur ze was verkracht.
Ze vluchtte huilend het huis uit en belde Anneloes op en vertelde het verhaal die kwam meteen met de trein naar haar toe en zei dat ze weer naar haar moeder toe moest om erover te praten dat deed ze en haar moeder was erg kwaad op de jongens ze belde de politie op en moest mee naar het bureau om verhaal te doen. En ze moest bewijsstukken achterlaten.
De jongens werden stuk voor stuk bij hun huis opgehaald door de politie en kwamen in de jeugdgevangenis terecht voor verkrachting.

REACTIES

L.

L.

het is fijn heb een 7 thanks

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nee! door Mirjam Mous"