Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The Jungle Book door Rudyard Kipling

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover The Jungle Book
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • groep 3 | 865 woorden
  • 19 januari 2012
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
29 keer beoordeeld

Boekcover The Jungle Book
Shadow
The Jungle Book door Rudyard Kipling
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Beschrijving van het boek
Het oorspronkelijke boek is geschreven in 1894 door Rudyard Kipling en het is uitgegeven door de bekende Walt Disney. Het bestond uit een verzameling van verhalen en gedichten over Mowgli. Het formaat van het boek is 31 centimeter hoog, en 23.5 centimeter breed. Het boek bestaat voornamelijk uit plaatjes en er staat per bladzijde een stukje tekst van ongeveer drie tot vijf zinnen. Het is dus ook een prentenboek. Het bestaat uit 23 bladzijdes dus 46 kantjes. Het lettertype is Times New Roman 16. Het genre is avontuur, maar dan wel zo verteld dat het begrijpelijk is voor kinderen vanaf 4 jaar. Het boek is ook bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar.

Samenvatting
Het verhaal speelt zich af in de jungle van India. Op een dag vindt de zwarte panter Bagheera een verlaten mensenbaby in een mandje. Omdat het dichtstbijzijnde mensendorp te ver weg is, brengt hij de baby naar een roedel wolven. Het kind wordt door hen geaccepteerd en opgevoed. Ze geven hem de naam Mowgli.


Jaren later, wanneer Mowgli 10 jaar is, komt aan Mowgli’s onbezorgde leven bij de wolven een einde wanneer de tijger Shere Khan terugkeert in de jungle. Shere Khan heeft een gruwelijke hekel aan mensen en wil Mowgli vermoorden door ze op te eten. Voor zowel Mowgli’s eigen veiligheid als die van de roedel wordt besloten dat hij terug moet naar de mensen. Bagheera biedt aan om Mowgli naar een mensendorp te brengen.

Mowgli is echter niet van plan de jungle te verlaten, zelfs niet na een bijna fatale ontmoeting met de slang Kaa, die hem probeert te wurgen als hij ligt te slapen. Gelukkig kan Bagheera Mowgli op tijd redden door Kaa te slaan met z’n klauwen.

Wanneer Bagheera er tijdelijk even genoeg van heeft en Mowgli achterlaat, loopt Mowgli een kudde olifanten tegen. Hij raakt bevriend met een klein olifantje uit de kudde. De kudde en hun leider Hathi is woedend omdat er een mens is en tilt hem op met z’n slurf. Mowgli legt uit dat hij bij de kudde is om een olifantensoldaat te worden. Ineens komt Bagheera aanlopen, hij heeft Mowgli stiekem gevolgd om te kijken of Mowgli voor zichzelf kan zorgen. Hij legt alles uit aan Hathi. Hathi is nog steeds boos maar zet Mowgli neer. Bagheera is boos, omdat Mowgli denkt geen gevaar te lopen, maar dat toch wel zo is. Mowgli is boos en zegt dat hij best voor zichzelf kan zorgen en dat hij het leuk vond met het kleine olifantje.

Als Bagheera even niet op Mowgli let, gaat Mowgli er stiekem vandoor en zet zijn reis alleen voort.

Dan loopt hij de beer Baloo tegen het lijf. Die besluit Mowgli onder zijn hoede te nemen en hem te leren als een beer te leven. Mowgli en Baloo zetten de reis met z’n tweeën voort en denken niet meer aan Bagheera. Bagheera maakt zich ondertussen grote zorgen om Mowgli, omdat hij niet weet wat er allemaal met Mowgli gebeurd kan zijn. Mowgli ontmoet een stel gieren waar hij even lol mee heeft.

Maar dan komt ineens Shere Khan aangelopen! De gieren schrikken zich kapot en gaan er als een haas vandoor. Het begon ook ineens te onweren. Mowgli pakt een stok en probeert Shere Khan te slaan. Shere Khan gromt en wil boven op Mowgli springen, maar wordt tegengehouden door Baloo die ineens achter hem staat en aan z’n staart trekt. Mowgli rent weg en de gieren, die ook weer zijn teruggekeerd nadat ze alles vanuit de lucht hadden gevolgd, pakken Mowgli beet en tillen hem op de lucht in. Het onweren werd erger en een bliksemflits zette een boom in brand.
“Laat me los!” schreeuwde Mowgli tegen de gieren. Mowgli wou Baloo redden. De gier liet Mowgli los, waarna Mowgli een tak pakte, die door het vuur in brand stond. Hij liep met de brandende tak naar Shere Khan. Shere Khan was voor niets of niemand bang, behalve voor vuur. Daar was hij als de doods voor. Hij brulde het uit en ging er vandoor.
Mowgli en Baloo waren eindelijk veilig en wilden gaan slapen toen Bagheera ineens verscheen. Bagheera was opgelucht en blij om Mowgli weer te zien. Mowgli ging slapen terwijl Baloo alle gebeurtenissen vertelde aan Bagheera, waarna deze ook gingen slapen. De volgende dag zetten ze met z’n drieën de reis voort.

Ineens zagen ze achter de bosjes een mensendorp. En een meisje die water aan het halen is. Mowgli had nog nooit een mens gezien, maar dit meisje, genaamd Nadien, was echt beeldschoon. Ze spraken haar aan, en Mowgli werd meteen verliefd. Mowgli twijfelde of hij liever bij Baloo en Bagheera bleef, of dat hij in het dorp gaat wonen. Nadien overtuigt Mowgli dat het voor Mowgli echt beter is als hij de jungle verlaat in verband met het gevaar. Nadien brengt Mowgli, Bagheera en Baloe naar het mensendorp. Mowgli begrijpt het en besluit toch in het mensendorp te gaan wonen.

Vanaf die dag kwamen Bagheera en Baloe, die besloten hadden samen te wonen vlakbij het dorp, maar nog in de jungle, nog regelmatig langs om te kijken hoe het met Mowgli was.


Zo liep alles goed af en was iedereen weer veilig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Jungle Book door Rudyard Kipling"