Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Wordt het niet hoog tijd om je crush te benaderen? Geef je op voor onze liefdesshow!

Splinters

Marita de Sterck

1998

176

7.8 / 10
1e klas mbo
  • Janine
  • Nederlands
  • 1115 woorden
  • 1356 keer
    4 deze maand
  • 15 januari 2012
Algemene gegevens
Titel: splinters
Auteur: marita de sterck
Uitgever: Querido’s Amsterdam
Druk: Eerste druk

Wat is het genre van het boek?
Jeugd liefdesroman

Staat er een motto voor in het boek?
If you cannot bear to smoke, you will never get to the fire.
Dat betekent: dat je je niet moet laten afleiden door de dingen die om je heen gebeuren maar wat je moet doen wat je zelf wilt.

Samenvatting
Jutta een stil meisje komt aan op zomerkamp samen met haar beste vriendin Veer. Veer is er al vaker geweest en kent iedereen al maar Jutta is er voor het eerst. Al snel merkt ze Anton op. Veer kende hem al van de vorige zomerkampen. Anton merkte haar even snel op als zij hem. Hij doet alles om haar aandacht te krijgen. Na een tijdje lukt het Anton om aandacht van Jutta te krijgen.
Jutta durft niemand uit een vreemde omgeving te vertrouwen, dit komt door haar vader. Haar vader heeft haar moeder en haar zonder iets te zeggen verlaten voor een andere vrouw. Ze heeft daar nog heel erg veel moeite mee, ze snapt het gewoon niet. De relatie tussen Jutta en Anton is een soort spel van aantrekking en afstoten. Anton heeft het hier wel moeilijk meewant hij weet niet goed hoe hij het moet opvatten, zodat hij Jutta niet kwets. Maar ook zij ligt in de war met zichzelf, en weet daardoor niet hoe zij tegen Anton moet doen.
Na een maand wordt hun relatie aarzelend hervat, hoewel Jutta meer en meer afzonderd van Anton. Als Anton, Jutta meenam naar een dagje dierentuin, raakte de relatie weer kapot. Anton vroeg naar haar verleden en Jutta wou daar niet over praten en liep weg. Jutta durft niemand uit een vreemde omgeving te vertrouwen, dit alles door haar vader die plotseling zonder iets te zeggen, haar en haar moeder heeft achtergelaten, waardoor ze een trauma heeft opgelopen.
Anton had er toen genoeg van en probeerde Jutta uit zijn hoofd te zetten, net als Jutta Anton uit haar hoofd wilt zetten, maar bij geen van beide lukt dat. Uiteindelijk vraagt Anton hulp aan Jutta’s oma. Zij vertelde alles van Jutta’s verleden en Anton ging op zoek naar Jutta’s vader. Anton is naar haar vader gegaan en heeft met hem gepraat waarom hij is weggegaan. Hij heeft spullen aan hem mee gegeven om aan Jutta te geven. Anton heeft het aan haar gegeven en daarna is het weer goed gekomen tussen Anton en Jutta


Wie?
Jutta is een meisje en is een stil meisje en vooral verlegen. Ze is klein en heeft donker haar. Ze is ongeveer middelbare leeftijd.
Anton is een stoer en behulpzaam. Hij is anders bij zijn vrienden dan bij Jutta.

Wat?
Belangrijkste gebeurtenis:
Dat Anton naar de vader van Jutta gaat om verhaal te halen waarom hij de moeder van Jutta heeft verlaten zonder iets uit te leggen tegen over Jutta.
En door dat Anton Jutta weer terug krijgt.

Hoe begint het verhaal:
Jutta gaat met haar beste vriendin Veer naar kamp, al snel merkt Anton Jutta op en zij hem. De vrienden van Anton zeggen dat hij dat meisje moet vergeten omdat ze stuntelig is. Maar Anton kan het er niet bij laten zitten, Jutta zit helemaal in zijn hooft. Anton helpt Jutta met koken en brengt ontbijt op haar bed en helpt haar zelfs wanneer ze gewond raakt. Langzaam bloeit er iets moois tussen hun maar in het midden van het kamp krabbelt Jutta terug.

Hoe loopt het verhaal af:
Anton en Jutta komen weer bij elkaar door de oma van Jutta.

Waar?
Ik denk dat het gewoon afspeelt in Nederland
Er worden geen plaatsen genoemd.
Beide het is niet echt duidelijk of het nou in een drop of stad is, maar ik denk een stad.
Het verhaal speelt zich af op kamp, het huis van Jutta haar oma en de vader van Jutta waardoor het allemaal weer goed komt tussen Jutta en Anton, en in de dierentuin .

Wanneer?
Het speelt zich ongeveer in deze tijd af, richting de jaren negentig. De taal gebruik en het gebruik van bepaalde spullen gebruikte ze vroegen vroeger dan de jaren 90 niet plaats het is echt van deze tijd.

betekenis titel:
Kun je lief hebben zonder er splinters aan over te houden. Toen ze klein was hield ze van haar vader en die is van de ene op de andere dag vertrokken ze voelde zich verlaten en pijn gedaan. Ze heeft er splinters aan over gehouden. Nu houdt ze weer van iemand maar is bang om hem ook kwijt te raken.

Situaties:
Dat Jutta niet weet wat ze wilt, dat ze Anton laat zitten. Jutta is bang dat ze pijn word gedaan dus als er een relatie aan zit te komen krabbelt ze terug.

Hoe loopt het af:
Anton kan Jutta maar niet uit zijn hooft krijgen en wilt dat het goed komt tussen hun. Anton gaat naar de oma van Jutta vragen waarom ze altijd zo doet door haar vader, de oma van Jutta stuurt hem naar haar vader. Wanneer hij bij vader van Jutta is om verhaal te halen, valt alles op zijn plaats. En maakt Anton het op een speciale manier goed.

meer boeken geschreven:
Wild vlees 2000
Op kot 2002
Met huid en haar 2004
Zoe zwijgt 1996
Kwaad bloed 2006
Liefste 1995
De hondeneters 2009

Is de auteur populair:
De auteur is best populair, haar boeken worden veel gelezen vooral splinters. Het boek splinters is het meest populair omdat het een goed boek is om te lezen , het kan iedereen gebeuren namelijk.

Welke stroming:
De meeste boeken zijn romantische maar ze schrijft ook andere stromingen.

waarom heb je het boek gekozen:
Ik heb het boek gekozen omdat het verhaal me aansprak, ik liep in de bieb en zag het boek liggen dus las de achterkant en vond het een mooi verhaal.

Kun je bij de personages identificeren:
Anton: nee totaal niet want het is een jongen en ik niet. Anton doet stoer tegen over zijn vrienden en ik niet.
Jutta: Een beetje Jutta is een zacht en lief meisje.

Wat vind je van het boek:
Ik vond het boek leuk om te lezen, je wou het ook meteen uit lezen.
Maar liefdes verhalen spreken mij ieder geval al aan.

Zou je nog meer van de schrijver willen lezen:
Ik weet niet of ik wel meer van deze schrijver zou willen lezen want ik ben niet zoon lezer. Maar als ik een nog een eens een boekverslag zou doen zou ik er wel over na denken.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4748

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Jelle 4e klas vmbo7.6
Regina 3e klas vwo7.2
Kimmeke 3e klas vwo7.3
anoniem3e klas vmbo7.1
Tamara 7.5
Meer verslagen ›