Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Afscheid van de koningin

Frank Martinus Arion

1975

245

3 uit 5

9.0 / 10
6e klas vwo
  • Twan Keijzer
  • Nederlands
  • 1103 woorden
  • 953 keer
    5 deze maand
  • 14 januari 2012

Afscheid van de Koningin – Frank Martinus Arion


Samenvatting
Sesa Lopez is een antiliaans-nederlandse journalist die schrijft over het fictieve Afrikaanse land Songo. Op zijn reizen vecht hij verschillende ‘battles’ met zichzelf. Tijdens een feest ter eren van de Nederlandse koningin ziet Sesa de majesteit dansen met de President van Songo. Hij is ervan overtuigt dat de koningin hier alleen danst voor de kostbare handelsrechten en concludeert dat machtigen boven de wetten van de apartheid staan. Zo voert hij nog vier ‘battles’ met zichzelf en anderen. In ‘the battle of Afrika’ ontmoet hij Gadisha, een minderjarige prostituee. Hij voelt zich schuldig, hij zou medeplichtig zijn aan de armoede en de apartheid. Hij geeft Gadisha geld om haar school af te maken. Anderhalf jaar later, in ‘the battle of Holland’ ontmoet Sesa, die opnieuw onderweg is naar Songo, op het vliegveld een afro Amerikaanse man. Tijdens hun gesprek merkt Sesa dat de man Nederland als een hemel op aarde ziet. Hij begint alle negatieve aspecten van Nederland op te noemen. De corruptheid van de ‘Koninklijke’ en de goede schijn in de 2e wereldoorlog . In ‘the battle of South Afrika’ heeft Sesa in het vliegtuig een gesprek met Naomi, een blanke vrouw die in Zuid Afrika woont. Sesa haat Zuid Afrika enorm, omdat de apartheid en het racisme daar heel ver doorgevoerd zijn. Hij confronteert haar met de situatie in haar land en langzaam beseft ze dat ze niet meer in die ellende wil leven. Bij de landing in Songo blijkt de president te zijn vermoord en niemand mag Songo in. Sesa en een andere journalist proberen toch om binnen te komen, hierbij komt de andere Journalist om. Ondertussen is mevrouw Prior, een Nederlandse, blanke vrouw die in Songo woont, met een helikopter op het vliegveld geland en is ze een gesprek begonnen met Naomi. Omdat iedereen bezig is met de dood van de journalist kunnen Sesa en Naomi in het vliegtuig, dat doorgaat naar Parijs, rustig met mevrouw Prior praten. In ‘de strijd om de orchideeën’ praten over alles wat mevrouw prior in Songo voor de onderdrukte zwarten heeft gedaan. Ze heeft veel mensen geholpen met vergunningen en ze heeft ook een aantal bedrijfjes gehad. De drive om dit alles te doen kreeg ze van een kinderjuf, Gadisha, die zich vroeger geprostitueerd had, maar daar door het geld van een rijke journalist uitgekomen is. Haar dochter was daarentegen heel racistisch, zo behandelde ze haar bediendes bijvoorbeeld zeer slecht. Dit deed Naomi nogmaals inzien dat ze iets moest gaan doen. In Parijs aangekomen zijn ze samen doorgevlogen naar Nederland. De liefde die zich de hele reis tussen Sesa en Naomi heeft opgebouwd komt daar pas tot uiting. Een dag later belt mevrouw prior om af te spreken, ze zegt daar dat zij de president van Songo heeft vermoord, “het kon niet anders” zei ze.


Analyse

Thema
Het verhaal gaat over innerlijke strijd van de schrijver rond de thema’s apartheid, racisme en macht.

Vertelwijze
I Het thema van het verhaal wordt duidelijk gemaakt door middel van gesprekken, redeneringen en innerlijke discussies. Dit alles gebeurd in de tegenwoordige tijd.
II Het boek is opgedeeld in vijf hoofdstukken, met elk een duidelijke titel en een ander onderwerp. Het boek is daarnaast ook opgedeeld in heel veel paragrafen, die, voor mij, niet echt een duidelijke knip maken in het verhaal. Ook zijn er een aantal woorden die fonetisch gespeld worden een voorbeeld is siaiee (CIA).

Titel, ondertitel en motto
De titel, afscheid van de koningin, komt in het eerste hoofdstuk heel letterlijk naar voren wanneer Sesa op een feest, ter eren van de koningin, heel letterlijk afstand neemt van de koningin, omdat ze met de president van Songo danst. Dit doet zij volgens Sesa namelijk alleen maar voor het economische belang van Nederland. Later in het boek neemt hij ook geestelijk steeds meer afstand van de koningin totdat hij aan het eind de politieke moord op de danspartner van de koningin steunt.
Met het motto, Aan vrouwen met moed, doelt Arion op Gadisha, die losbreekt uit haar routine van het prostitueren . Op Naomi, die losbreekt van haar racistische man in zuid Afrika. En op mevrouw Prior die tegen alle gewoontes in de onderdrukte zwarte bevolking gaat helpen en een eigen bedrijfje opzet.

Opbouw
I Er is geen proloog noch een epiloog.
II Het boek bestaat uit vijf hoofdstukken.
III De titels van de hoofdstukken zijn
1. De dans om het hout
2. The battle of Afrika
3. The battle of Holland
4. The battle of South Afrika
5. De strijd om de orchideeën
IV De titels slaan telkens op een strijd tussen twee personen of binnen de hoofdpersoon.

Personages
De hoofdpersonen zijn:
Sesa, hij is een nederlands-antiliaanse journalist. Hij is een rond personage, want zijn mening wordt door het verhaal heen gevormd en veranderd.
Gadisha, zij is een minderjarige prostituee waarmee Sesa bijna seks heeft. Zij is een rond personage omdat haar meningen gedurende het gesprek met Sesa veranderen.
Naomi, zij is een blanke zuid Afrikaanse vrouw die Sesa in het vliegtuig naar Songo ontmoet. Zij is een rond karakter omdat je haar geestelijk ziet veranderen.
Mevrouw Prior, zij is een blanke Nederlandse vrouw die in songo woont, Sesa ontmoet haar in het vliegtuig naar Parijs. Zij is een rond karakter omdat het beeld van de lezer van haar tijdens het verhaal veranderd.

Historische tijd
I Het verhaal speelt zich af rond 1975, de tijd waarin het boek geschreven is.
II De tijd is van belang voor de argumenten die Sesa bedenkt en gebruikt in zijn gesprekken, die zouden in iedere andere tijdsgeest namelijk geheel anders zijn geweest.

Plaats en ruimte
I Het verhaal speelt zich grotendeels In Songo en in het vliegtuig van en naar Songo af.
II De plaats is vrijwel niet van belang aangezien het boek vooral over de gesprekken van Sesa gaar en de gesprekken overal gevoerd hadden kunnen worden.

Tijdsduur
I Het verhaal duurt een avond, dan wordt er anderhalf jaar overgeslagen, en dan nog anderhalve dag.
II Er zijn geen opvallende versnellingen buiten de anderhalf jaar die helemaal niet besproken worden.

Tijdvolgorde
Het verhaal wordt chronologisch verteld, alleen wordt er in de gesprekken wel regelmatig teruggeblikt op gebeurtenissen uit het verleden.

Perspectief
Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon, Sesa.

Idee
Dit boek is geschreven als een aanval tegen het gedrag van de blanken, en vooral die in zuid Afrika en Nederland, tegenover de zwarten. Tegen de apartheid, het racisme en de misbruik van macht.

De inhoud van deze pagina is beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2024

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Twan Keijzer 6e klas vwo9.0
anoniem3e klas vwo3.3
Meer verslagen ›

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?