Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1053 woorden
  • 18 december 2011
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
7 keer beoordeeld

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Informatie over het boek:
Titel: Het Achterhuis
Auteur: Anne Frank
Uitgever: Uitgeverij Bert Bakker, Rijksinstituut voor oorlogsdocumentatie.
Eerst druk: 1947
Jaar van uitgave: 2004
Aantal bladzijde: 303

Eerste reactie:
Ik heb veel positieve verhalen gehoord over het boek. Er zijn veel mensen die het boek hebben gelezen en het een interessant boek vinden. Overigens is de schrijver van het boek wereld beroemd. In ben zeer geïnteresseerd in de tweede wereldoorlog dus denk dat ik het boek spannend ga vinden. Ik verwacht van het boek dat het vloeiend te lezen is en dat er spannende stukken in staan. Ik verwacht ook dat er een duidelijke verhaallijn in staat.

Na het lezen van het boek is deels van mijn verwachtingen wel uitgekomen. Het was een leuk en interessant boek. Het boek was makkelijk te lezen en er stond een duidelijke verhaallijn in.


Belangrijke personages:
Anne Frank:
Anne Frank is in het verhaal 13 jaar oud. Ze heeft een zus genaamd Margot. Ze is geboren in Duitsland en gevlucht naar Amsterdam. Gedurende verhaal zit ze in een onderduikperiode. Ze wordt verliefd op Peter, de zoon van de familie Daans. In het begin mocht ze hem helemaal niet, ze vond hem maar een saaie jongen. Door de andere personages in het verhaal wordt ze gezien als een vervelend kind. Ze heeft wel een goede band met haar vader. Anne heeft al plannen voor de toekomst. Ze is zeer ambitieus en wil schrijfster of journaliste worden. Op 1 augustus 1944 schrijft ze haar laatste verhaal, niet lang daarna overlijd ze in een concentratiekamp.

Otto Frank:
Otto Frank is de vader van Anne. Door de andere onderduikers wordt hij Pim genoemd. Hij is zorgzaam voor de andere. In Asterdam opent hij verschillende bedrijven, maar hij moet er meestoppen omdat hij als jood gevaar loopt.

Moeder Frank:
Over de moeder van Anne is niet veel bekend. Anne kan niet goed met haar opschieten en heeft het idee dat ze alleen maar van haar zus Margot houd.

Margot Frank:
Margot is de oudere zus van Anne. Anne wordt vaak vergeleken met haar zus, vooral wanneer ze iets fout doet. Margot is altijd de liefste in de ogen van haar ouders.

Peter Daans:
Peter is de zoon van de familie Daans. Peter is iets ouder dan Anne. Anne vindt hem eerst een saai ventje, maar omdat ze goed met hem kan praten, groeien ze naar elkaar toe.

Plaats & tijd:
Anne Frank werd op 12 juni 1929 geboren in Duitsland. Later vluchtte ze samen met haar joodse familie naar Amsterdam. Ze schrijft dat ze gewoon naar school gaat in Amsterdam, maar nadat de Duitsers ook Nederland binnenvielen moesten ze gaan onderduiken. Ze duiken dan onder in een achterhuis ergens in Amsterdam. Het verhaal speelt zich ook gedeeltelijk af in bepaalde concentratiekampen.

Het speelt zich af rond de tweede wereldoorlog. Dat is dus rond het jaartal 1940.

In 1933 begon het racisme in Duitsland. Toen zijn ze naar Nederland gevlucht. In 1942 moesten zij ook in Nederland onderduiken.

Het verhaal is chronologisch opgebouwd, omdat ze eerst verteld over dat ze in Amsterdam is komen wonen. Daarna gaat het over het onderduiken en daarna over dat ze naar een concentratiekamp moeten. Dit is allemaal op volgorde van tijd verteld.

Het verhaal speelt zich ongeveer in 3 jaar af. Ze begint op haar dertiende al met het schrijven van brieven en wordt 16 jaar oud. Ze heeft dus ongeveer 3 jaar lang brieven geschreven. Van haar geschreven brieven is het boek ontstaan.

Perspectief:
Het verhaal wordt verteld door een ik-persoon. Dus het is een ik-perspectief. Anne frank vertelt het verhaal helemaal zelf.

Ruimte:
Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in het achterhuis waar Anne Frank is ondergedoken. Het achterhuis staat in Amsterdam.

Thema:
De thema van het boek is oorlog. Het verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog. Er zijn geen meerdere thema’s in het boek.

Mening:
Ik vond het een bijzonder boek, omdat het een soort dagboek is waarin je iemands leven kan lezen. Af en toe was het boek heel erg spannend, maar er zaten ook hele saaie stukken tussen. Overigens is het een leerbaar en interessante boek. Het was gemakkelijk leesbaar. Anne schrijft korte verhalen aan haar denkbeeldige vriendin. De verhalen zijn erg kort waardoor je graag het volgende verhaal wilt lezen. Hoewel Anne 13 is schrijft ze als een volwassen persoon. Het is knap van haar dat ze op jonge leeftijd al zo goed kan schrijven terwijl ze geen schrijfster was.

Ze beschrijft de situaties goed waarin ze als joods meisje verkeert. Je merkt al heel gauw dat het boek zich afspeelt in de tweede wereldoorlog. Ze geeft ook een duidelijk beeld van hoe een groot aantal joodse mensen in Nederland de tweede wereldoorlog zijn doorgekomen.


Samenvatting:
Anne frank verhuisd met haar gezin naar Amsterdam. Op haar dertiende verjaardag krijgt ze een dagboek als cadeau. Ze begint er gelijk in te schrijven. Ze schrijft haar belevenissen in de vorm van brieven aan haar denkbeeldige vriendin Kitty. In de eerste weken na haar verjaardag gaat ze naar school, maar als snel moet ze samen met haar familie onderduiken.

Ze gaan naar een achterhuis van een kantoorpand. Haar vader Otto Frank heeft op het kantoorpand een tijdje gewerkt. Door een boekenkast worden ze afgesloten van de buiten wereld. Op het kantoor wordt er nog gewoon gewerkt. De onderduikers moeten overdag stil zijn. De wc mag niet doorgetrokken worden. Na een tijdje komt er iemand bij hun wonen, het is de familie van Daan. Vier maanden later komt er een tandarts bijwonen. Anne moet haar kamer met hem delen, maar ze vindt hem niet aardig. In de loop van het verhaal raakt Anne verliefd op Peter Daans. In de avond doen ze de radio aan en luisteren ze naar hoe de oorlog verloopt. Het wordt heel erg moeilijk met zoveel mensen in een kleine ruimte. Anne heeft vaak ruzie met haar moeder en mevrouw van Daan. Een paar mensen dat op het kantoor werkt voorzien de onderduikers van eten en boeken.

Op 4 augustus 1944 vallen de Duitsers het pand binnen. Het achterhuis wordt ontdekt en alle bewoners worden gearresteerd. Ze worden via Westerbork naar Auschwitz vervoerd. Wanneer de russen het kamp overnemen worden Anne en haar zus Margot naar Bergen-Belsen overgebracht. Twee maanden voor de bevrijding van dat kamp sterven Anne en Margot aan tyfus. Van alle onderduikers overleeft alleen Otto Frank de tweede wereld oorlog.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"